Pallontallaajat.net
Valikko

Huoli ilmastonmuutoksesta.

Kirjoittanut Inka 1.12.2009

Joulukuussa käytävä Kööpenhaminan ilmastokokous herätti munt tänään miettimään, minkä verran minä edistän ilmastonmuutosta. Lentämisen aiheuttamista ympäristöhaitoista on kohistu jo vuosikausia, silti lentojen hinnat vaan laskevat ja niin kutsuttu lentomaksu jää unholaan. Vain harva matkustaja maksaa kymmenen prosentin lisämaksun ympäristön puolesta, se johtunee sen huonosta markkinoinnista. Muistan tästä olleen puhe jossain journalistisessa välineessä joskus vuosia sitten, mutta viime aikoina siitä on puhuttu melko nihkeästi, vaikka tällä hetkellä eletään joulukuun ensimmäistä päivää ja Oulun korkeudella ei näy lunta missään. Siis mikä ilmastonmuutos?

Lentomaksu on Maan ystävien organisoima maksu, jonka tuotto menee järjestön toimimiseen ilmastonmuutosta vastaan ja konkreettisiin tekoihin, esimerkiksi tänä vuonna kenialaisen RESCUE-hankkeen tukemiseen, joka edistää kouluruuan valmistamista lehmänlannasta saatavalla biokaasulla polttopuun sijaan. Pieniä tekoja, joilla saattaa kuitenkin olla arvaamattoman suuri vaikutus.

Kuinka paljon lentäminen sitten saastuttaa? Henkilökohtaisesti halusin unohtaa lentämisen aiheuttamat haitat, enkä pilata niillä ihanaa matkusteluintoa, mikä valtas munt vasta ihan vastikään. Mutta ei auta, face the facts. Sähköjunaan verrattuna lentokoneen päästöt on 7-14 kertaiset. Lentoliikenne kasvaa noin viis prosenttia vuosittain. Vuodesta 1990 vuoteen 2005 EU:n lentoliikenteen päästöt kasvoivat 44%. Siis MELKEIN PUOLET! Kiitos ystäväni Ryanairin ja muiden halpalentokumppaneiden, joita meikäläinenki on hyvin ahkerasti tukenut.

Valtaosa päästöistä tulee tietenkin muusta kuin lentoliikenteestä. Esimerkiksi vuonna 2000 ainoastaan 4-9% kaikesta ihmistoiminnan vaikutuksesta ilmaston lämpenemiseen oli lentoliikenteen aiheuttamaa. Se ei kuitenkaan tarkota sitä, ainakaan mun mielestä, että lentoliikenteen aiheuttama vaikutus tulisi unohtaa.

Siitä päästäänki siihen, että miten paljon meikä on kuormittanu lennoillani maailmaa ja edistäny ilmastonmuutosta. ICAO:n nettisivuilta löytyvän laskurin avulla voi käydä laskemassa, kuinka paljon kustakin lennosta aiheutuu hiilidioksidipäästöjä.

Noniin, ja sitten laskelmiin (montako kiloa hiilidioksidipäästöjä):
Oulu – Helsinki 79,67
Helsinki – Wien 171,13
Wien – Zürich 86,10
Zürich – Madird 120,77
Madrid – Zürich 86,10
Zürich – Wien 86,10
Linz – London 124,33
London – Glasgow 76,36
Glasgow – London 76,36
London – Linz 124,33
Wien – Helsinki 171,13
Helsinki – Oulu 79,67
Oulu – Helsinki 79,67
Helsinki – Wien 171,13
Wien – Helsinki 171,13
Helsinki – Oulu 79,67
Tampere – Bremen 142, 68
Bremen – London 84,24
London – Bremen 84,24
Bremen – Tampere 142,68
Oulu – Helsinki 79,67
Helsinki – London 156,22
London – New York 380,11
New York – London 380,11
London – Helsinki 156,22
Helsinki – Oulu 79,67

Ja kaikkien lentojen aiheuttamien hiilidioksidipäästökilojen yhteenlaskettu summa on törkeät 3424,85 KILOA hiilidioksidipäästöjä. Ja mihin tätä sitten verrataan? Vaikka siihen, että ruotsalaiset aiheuttavat keskimäärin vuodessa KUUSI tonnia hiilidioksidipäästöjä. Mitään muuta huomioimatta voin kertoa, että meikä aiheuttaisi valtavan paljon enemmän, jos mun lentoliikenteestä aiheutuvat päästöt on jo yli puolet svedujen vuositasosta. Suomalaisten keskimääräinen luku on tietenkin naapureitamme suurempi, eikä se ainakaan tätä vauhtia pienene.

3424,85 tonnia on jättimäisen suuri luku, eikä sitä voi puolustella. Onneksi viime vuoden aikana en lentäny yhtään, mutta ne vuodet on varmaanki takanapäin. Mitä siis voin tehdä? Ainaki alan maksaa kymmenen prosentin lentomaksua, jos sillä saa ostettua edes vähän puhtaamman omantunnon. Kierrättäminen jatkuu edelliseen malliin, ja kun henkilöautoilukin on jo minimissään, jostain pitäis vielä nipistää. Se on varmaa, että jos tulevana kesänä reili toteutuu, matkaan lähetään junalla tai bussilla, sillä noiden lukujen jälkeen lentämistä pitänee ainakin yrittää välttää.

Suosittelen, että käykää kaikki laskemassa teijän oma kulutus, jos joku saavuttaa suuremman luvun kuin minä, lupaan tarjota fiiliksennostajalle mehua ja pullaa! (Jospa en olis maailman pahin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja…)

Ps. Laskin ens vuodelle päästöjä, ja tähän mennessä varatut lennot aiheuttavat niitä jo 1323,08, eli pahalta näyttää. Onneksi Helsinkiin muutossa on se hyvä puoli, että lennot Oulun ja Helsingin välillä varmaan loppuvat.

Anteeksi, maapallo!

Lisää tästä aiheesta

Jätä Kommentti