Pallontallaajat.net
Valikko

Hirveän hyvä hummus

Kirjoittanut Inka 23.8.2012

Munsta tuntuu, että kesällä en juuri ole muita kuvia iskenyt eetteriin kuin ruokakuvia. Ja melkein ihan aina, kun ne on otettu kotona, on niissä esiintynyt vaaleankeltaista töhnää, tai siis hummusta. Tosiasiassa hummus oli ihka ensimmäinen libanonilainen ruoka-asia mitä maistoin, enkä todellakaan tykästynyt heti. Oikeasti mulla meni useita vuosia ennen kuin opin nauttimaan sen mausta.

Nykyään meillä kokkaillaan hummusta ehkä kerran viikossa, joskus jopa useammin ja oon asettanu itelleni tehtäväksi saada kaikki mun läheiset (iskä ja topi, varokaa!) tykkäämään tuosta keltaisesta herkusta. Tiiän että siellä lukijoiden joukossa on ihmisiä, jotka tykkää kokeilla uusia ruoka-asioita ja on niiden suhteen reilusti avarakatseisempi kuin minä, joten osaatte varmasti arvostaa, kun jaan teille sen reseptin jonka mukaan me tehdään hummusta.

Tämä hummusresepti ei oo mikään Karimin isoäidin perintöresepti vaan ihan reilusti Jenni Fleetwoodin The Taste of the Middle East -kirjasta poimittu. Mutta hyvää se on silti.

Valmistelut: Rohkaise mielesi ja astele kaupunkisi etnoruokakauppaan ostamaan kikherneitä ja tahinea. Saa niitä toki Prismastakin, mutta huonommalla laadulla ja korkeammalla hinnalla. Oulussa parhaat herneet ja seesaminsiementahnan löytää Tuirasta Merikoskenkadulta joko Naza -kaupasta (mistä oli viime viikolla ainakin kikherneet loppuneet) tai sitten siitä vastapäisestä (sieltä löyty, 2,5e kilo!). Nämä kyseiset etnokaupat voivat olla melko ahdistavia, mutta kokenut kikherneenmetsästäjä ei semmoisista välitä. Ystävällinen hymy auttaa tässäkin asiassa. Ja niin, tahinella eli seesaminsiementahnalla ei ole muuta väliä kuin se, että se on tehty Libanonissa (tietysti!) ja että siinä ei oo käytetty muuta kuin seesaminsiemeniä. (Ja se muuten lausutaan thiine, tai tietty suomalaisittain tahine.)

Heitä muutama kupillinen kikherneitä likomaan yön yli kattilaan, kaada kaveriksi vettä ja ruokasoodaa.
Vaihda vesi. Kiehuta kikherneitä seuraavana päivänä muutama tunti miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat kunnolla pehmenneet.
Kaada astiaan 1,3dl tahinea,
2,5 dl turvonneita ja keitettyjä kikherneitä,
2-3 valkosipulin kynttä, reilusti suolaa ja pippuria,
sekä kahden sitruunan mehu.
Sekoita sauvasekoittimella kaikki tasaiseksi tahnaksi.
Maista! Lisää joko tahinea, sitruunamehua, valkosipulia, suolaa, pippuria tai kikherneitä kunnes maku on hyvä.
Tarjoile ja syö!

Näillä ohjeilla syntyy hummus, jota voi syyä esimerkiksi lihan ja kasvisten kanssa. Perinteisesti se tarjoiltaisiin oliiviöljyn ja persiljan kanssa, mutta koska tämä nirppanokka ei juuri kummankaan mausta välitä, ruukaan heittää hummuksen päälle muutaman keitetyn kikherneen koristeeksi. Ja jos niistä jäljelle jääneistä jo turvonneista kikherneistä ei muuta jaksa tehä, niin ne voi laittaa vaikka salaatin joukkoon, tai napsia sellaisenaan.

Ja nippelitietäjille tiedoksi: hummus tarkoittaa arabiaksi kikhernettä, tuon ylläolevan herkun oikea arabiankielinen nimi on hummus bit tahine, eli kikherneitä tahinen kanssa.

Lisää tästä aiheesta

7 Kommenttia

Inka 23.8.2012 at 13.50

Kiitti! :) Onhan tuo aika kiva juttu.

Vastaa
Libanonilainen keittiökokeilu: Tabbouleh | archie gone lebanon 16.7.2013 at 22.34

[…] tarjottiin muun muassa hummusta, jonka tein senkin ekaa kertaa ihan ite tämän tutun ohjeen avulla. Sekin meni, joten ehkä munsta vielä ihan hyvä libanonilaisen ruuan kokkaaja […]

Vastaa
Kuukauden ruokacomeback: Hummus | archie gone lebanon 24.11.2013 at 15.48

[…] hummuksen tekemiseen oon aikaisemmin jakanut tässä postauksessa. Parhaalta hummus maistuu mun mielestä lisukkeena piirakan, lihapullien, kasvisten tai oikeastaan […]

Vastaa
Laura R. 20.8.2014 at 23.57

Kikherneet likoamassa, tosin ruokasoodaa ei ollut… eikä tää ei siihen kaadu? Raportoin pe miten emännän kävi ;)

Vastaa
Laura R. 20.8.2014 at 23.59

siis *ehkä tää ei siihen kaadu :)

Vastaa
Inka 27.8.2014 at 18.28

Jee, ihan superia että lähit kokkeileen! :)

Vastaa

Jätä Kommentti