Pallontallaajat.net
Valikko

Reissuun säästämisen ihanuus

Kirjoittanut Inka 30.1.2013

Luxorin allasalue, Ismon ottama kuva

Flamingon allasalue, ranteessa täysi-ikäisyyttä merkkaava ranneke

Jotta minä kykenen reissaamaan, on mun pakko säästää muista asioista. Teen tällä hetkellä pelkästään puolta päivää töissä, joten saan kattoa kaikki kulut aika tarkkaan, että matkakassaankin jää jotain säästöön. Silti se onnistuu, sillä meikäläisessä piilee sisällä aikamoinen säästäjänatsi: siirrän aina palkkapäivänä tietyn summan säästöilille, ja lopuilla on siten pärjättävä, sillä säästötilille ei kosketa! (paitsi jos oon aikeissa ostaa jotain reissuja edesauttavaa, esimerkiksi lentoja.)

Myös mun suunnitteluhulluus auttaa tässä: suunnittelen suuremmat reissut bujdettilaskelmineen noin vuotta etukäteen, jotta tiedän minkä verran rahaa mun pitää säästää vuoden aikana. Esimerkisi jenkkireissulle ei mun tuloilla säästetä reissukassaa parissa kuukaudessa, vaan se kasaantuu pikkuhiljaa vuoden aikana. Ekan jenkkireissun kohalla tein myös muita töitä, sillä olin jakamassa postia kuusi viikkoa, mutta onneksi näyttää siltä että enää ei tartte.

Meidän road trip -budjetti oli alun perin 3500 euroa per naama, eli yhteensä seitsemän tuhatta euroa multa ja Karimilta. Suunnilleen saman verran meni viime reissulla, joten varaudutaan siihen, että vähemmällä ei ainakaan selvitä. Tuo summa on aika iso kun miettii, että Karim on vielä opiskelija eikä tee opintojen ohessa toistaiseksi juuri muita töitä kuin vedä yhden reenin viikossa ja meikäläinen sitten tekee sitä puolipäiväistä plus vedän muutamat treenit viikottain. Silti se jotenkin onnistuu, ja parhaassa tapauksessa voin tehdä siihen päälle vielä muutaman reissun vuoden aikana.

Yks söpöimpiä dinereita reissulla: Peggy Sue’s Las Vegasin ja Los Angelesin välillä

Supersuloisen rakennuksen edessä fiilistelyä ja tietty mansikkapirtelö, nams!

Kuten on aikaisemmin tullu esille, me ollaan maksettu majoituksia ja lentoja reissua varten tässä vaiheessa yhessä noin kahen tuhannen euron edestä. Eli periaatteessa kun mitään ei tartte enää maksella etukäteen, niin meillä pitäisi molemmilla olla 2500 euroa kun reissu starttaa. Paitsi kun lisätään siihen, että meikäläinen on ihan hirviä ylibudjetoija (kuten nähtiin esimerkiksi reilin kohdalla), saa summa luvan olla vähän suurempi ja yritän saada kokoon alkuperäisen suunnitelman mukaisen summan, eli kolme ja puoli tonnia. Näin voin olla varma, että jos joku kosahtaa, ei reissu mene heti pyllylleen.

Kyllähän siellä reissussa pärjäisi vähemmälläkin. Esimerkiksi viime road tripillä pihi-Juholla (antanee anteeksi tämän lempinimen käytön näin julkisesti) meni koko reissuun kaikkinensa 2500 euroa. Mutta koska me tehdään Karimin kanssa aina kaikki muut reissut minibudjetilla nukkuen yöt lentokentillä, autoissa ja hostelleissa, niin tällä jenkkireissulla ei haluta ihan hulluna pihistellä. Siispä se mikä on monille vähimmäisvaatimus reissussa, on meille luksusta, kuten vaikkapa sängyssä nukkuminen (meikä yritti ehotella että otettais neljän hengen huoneet koko porukalle ja että yks nukkuis vuoroöin lattialla, mutta se idea ei oikeen saanu kannatusta…).

Ja vaikka irvailenkin Juholle sen pihiydestä, saatan iteki olla joissain asioissa melko nuuka. Esimerkiksi ruuan laadussa ei säästellä, mutta taas siinä majoituksessa, no se ei oo niin justiinsa. Perinteistä meikäläistä on se, että säästän reilusti massia reissua varten, jotta voin sitten toteuttaa sitä “shop ’til you drop!” -ideologiaa, mutta lopulta lähen kaupoista naama irvessä pois tyhjin käsin ja ostan sitten niillä rahoilla lennot jonnekin muualle. Tosin eihän sitä tiedä, jos tämä jenkkireissu muuttaisi kaiken! Ja onhan meillä tässä pitkän opiskeluputken aikaan kehkeytyny melko säästäväinen elintyyli, eli osataan etsiä sitä parasta hinta-laatusuhdetta ja pohditaan pitkään vähänkään kalliimpien juttujen kohdalla ja kyseenalaistetaan aika rajusti uudet hankinnat. Että vähän nuuka saa olla, mutta pihiksi en rupia.

Ylimääräisistä typeristä reissunaikaisista menoista on muistuttamassa tämä kuva mun ylinopeussakosta. Sinne meni 300 dollaria!

Makeimpien asioiden ihastelu on jenkkilässäkin ihan ilmaista.

Itsenäisyyspäivän piknikin herkut haettiin kaupasta, ja hyvin päästiin tunnelmaan.

Rockyn jalanjälkiä pääsi ihastelemaan, kunhan vai jaksoi kiivetä philadelphialaisen museon portaat ylös asti.

Texasissa ajellessa pidettiin vaan silmät auki, ja upeita pysähdyspaikkoja oli siellä täällä. Tässä kuvassa ei ole niin loistava rajaus, mutta meininki on.

Nyt puolta vuotta ennen reissua ollaankin siinä tilanteessa, että joka ikisen vähän suuremman hankinnan
kohdalla teen ihan hillittömät laskelmat mun reissua edeltävistä tuloista ja menoista. Se ei siis riitä, että tekisin ne laskelmat yhen kerran paperille ja kattoisin siitä, vaan ne pitää laskea erikseen joka ikinen kerta, kun jotain suurempaa ollaan ostamassa. Vasta jos summa ylittää suunnitellun budjetin tarpeeksi paljon, saan luvan ostaa sen jutun. Ellei, se siitä.

Että hullu reissubudjetoija täällä terve! Onko ahistavaa kun puhutaan rahasta?

Kuvituksena tietysti kuvia kesän 2011 Road Tripistä. Ellei muuten niin motivoimaan säästämisessä.

Lisää tästä aiheesta

17 Kommenttia

Tiina 30.1.2013 at 11.06

Kuulostaa tutulta touhulta :) Kyllä se vaan niin on, että kun jotain haluaa valtavasti (matkustaa!), niin sen eteen on valmis tekemään melkein mitä vaan (alaikäisenä suunnittelin mm. myyväni hiukseni johnkin peruukinaineiksi halutessani reissaamaan, mutta onneksi se jäi väliin :D)

Parempi sniiduilla, kuin haaveilla himassa!

Vastaa
Inka 30.1.2013 at 13.07

Aika hyvä idea tuo hiusten myyminen, voi miksi en tajunnu samaa kun viime keväänä leikkasin melkein koko kuontalon? :D Mun ei oo (onneksi) vielä tarvinnu noin mielikuvituksellisiin keinoihin turvautua, mutta se lienee vain ajan kysymys, jos tää reissuinto ei tästä kohta osoita laantumisen merkkejä.

Vastaa
Rimma 30.1.2013 at 13.39

Joo samma här. Tässä joudutaan säästämään ensi talven reissua varten 7000-8000 euroa per naama, joten huh huh. Ei paljon tänä vuonna shoppailla! Ja hyvä niin (: Onneksi lennot nyt on sentään edes ostettu.

Voisin olla hyviä tipsejä vailla meidän Jenkkilä osuudelle. Keksittiin just, että josko sittenkin pyrähtäis Losista vielä Grand Canyonille ja Vegasin kauta takas Losiin.. Autolla tietty! Tulee aika hektinen viikko sitten siellä, mutta seuraavan viikon saakin vaan ottaa lepiä biitsillä, joten se annettakoon anteeksi (:

Vastaa
Inka 30.1.2013 at 15.06

Tuo lentojen ostaminen helepottaa, sillä niistä ei ikinä tiiä miten paljon rahaa menee eli saako hyvää tarjousta vai ei. Onneksi te saitte. :) Kiitti kun paljastit teidän reissubudjetin, oon nimittäin täsä jo valamiiksi miettiny et paljonkohan se 6kk maailman ympäri vie rahnaa ja auttaa aina muodostaan omaa näkemystä, kun kuulee muiden suunnitelmia.

Meikä kyllä suosittelee ehottomasti sitä Grand Canyonia, sillä ootte vielä siellä kulumilla ja on siellä makijampaa näkemistä ko Losissa, ainakin mun mielestä. Ja Vegasissahan voi sitte ottaa iisisti vähän aikaa, jos on meno äityny turhan rankaksi! Ja jos ootte semmosia että käyttä mielellänne monessa paikassa lyhyessä ajassa, niin kuulostaa just hyvältä tuo Losi-Kanjonit-Vegas-Losi. Kyllähän se viikko riittää!

Mää autan mielelläni jos voin, niin kysy jos tullee jotain mieleen! Ei sillä että olisin mikään asiantuntija, mutta silti.

Vastaa
Rimma 30.1.2013 at 16.13

Jos oltais otettu Jenkkilän, Aussien ja Cookin saarten tilalle ne himoitsemani Lattarit, olis lentoihin uponnut tuplasti rahaa, mutta todennäköisesti sitten päiväbudjetti olis ollut pienempi. Paitsi, kun olis haluttu tietty käydä Galapagos-saarilla ja vetästä se Inca-trail, mitkä sitten ois maksaneet ihan kiitettävästi..

Me lennetään siis eka San Fransiscoon ja jatkolento on tasan viikon päästä Losista, joten aika tiukille se tulee menemään :D Mutta ei se haittaa. Muilta osin pyritään pitämään tämä reissu sellaisena aika rauhallisena, eikä etukäteen hirveesti aleta lyömään isompia plänejä lukkoon, paitsi Aussien ja tän Jenkkilän kohdalta, ku molemmissa ollaan niin lyhyt aika :/ Aasiassa voi sitten ihan rauhassa unohtua jonneki kivalle saarelle palmun alle lekottelee!

Mistä kautta te ootte vuokranneet auton? Kannattaiskohan meillä siis vuokrata auto San Fransiscosta ja palauttaa se sama auto sit Losiin lähtiessä? Eli onko järkevämpi ottaa se auto viikoksi, vai että ajelisko eri autolla Losiin ja vuokrais sieltä sitten tota Gran Canyon-Vegas-tourneeta varten eri auton? Niin ja ei meitäkään se Losi kiinnosta, joten sinne ei tarvitse kyllä uhrata juurikaan aikaa (: Onneksi jatkolento lähtee silloin sunnuntaina vasta puolen yön kieppeillä, niin jos palaa lauantai-iltana Losiin, ehtii siellä käydä sunnuntaina pyörimässä.

Huh. Tulipas pitkä viesti. Sori..

Vastaa
Inka 30.1.2013 at 23.07

Mun mielestä Jenkeissä ehtii ihan hyvin nähä monta paikkaa lyhyessä ajassa, kun vaan asennoituu siihen ettei ihan hirviän kauaa oo yhessä paikassa. Ja toki neljä paikkaa viikossa ei oo paha, varsinkaan kun kanjoneilla ei mee ku yks päivä (onhan ne tosi upeita mutta me ainakin oltiin puolen päivän jälkeen jo niin poikki, ettei sitä upeutta voinut ottaa vastaan enää yhtään) ja Vegasissakaan ei kovin montaa päivää jaksa olla. Että aika samanlaisella aikataululla voisin kuvitella itsekin reissaavani tuolla alueella! Tosin oon vähän paikasta toiseen juoksija, mutta silti.

Me vuokrattiin viime kerralla Hertziltä auto, kun niillä ei ole sitä one way drop feetä. Tällä kertaa oon tehny vähän enemmän hintavertailu nähtyäni hertzin tajuttoman kalliit hinnat. Oonki katellu autoja eautovuokraamosta, missä on ollu tosi hyviä diilejä, tosin hinnat ei pidä sisällään sitä yhden suunnan jättömaksua, mutta mitä soitin sinne ja kyselin niin esimerkiksi jos vuokraa auton jenkkiläiseltä nationalilta, on jättömäksu tuolla meidän reissulla (en muista oliko vakio vai riippuvainen siitä matkan pituudesta) 250 dollaria, eli ei paha jos vuokrahinnassa säästää muuten tonnin.

Eli mää oon sitä mieltä että ehottomasti sama auto koko reissulle, sillä se on mukava tukikohta ja ei tartte käyttää aikaa siihen että kokoajan juoksentelee niissä autovuokraamoissa. Kun on niin lyhyt aika, niin se mahdollinen rahallinen säästö ei varmaan olis sen arvosta.

Toivottavasti tästä oli jotain hyötyä! Oon tosiaan tänään taas soitellu autovuokraamoihin kysellen hintoja, joten nää asiat on nyt aika hyvin mielessä. :)

Vastaa
Teea 30.1.2013 at 13.50

Rahasta puhuminen on kivaa :D! Kumpa matkablogeissa puhuttaisiin siitä enemmänkin. Itse kun olen joskus nuuka, joskus pihi (en tiennyt että noilla sanoilla on jotain eroa :D) ja joskus törsään minun mittapuullani todella mukavaan hotelliin, mutta yritän silti etsiä niistäkin sen halvimman vaihtoehdon.

Tuolla lailla ylös laitettuna 2500 euroakin kuulostaa kauhean suurelta summalta, mutta jotenkin sen saa silti mielestäni melko helposti koottua kun motivaatio on kova, vaikka sitten tekisikin lyhyttä viikkoa.

Vastaa
Inka 30.1.2013 at 15.08

Mää oon ehottomasti sitä mieltä että niillä sanoilla on eroa, en ikinä alakais pihiksi mutta tosiaan nuuka voin olla. Ehkä se ero on vaan mun omassa päässä.. :D

Munki mielestä olis hyvä että erityisesti matkablogeissa puhuttais rahasta enemmän, niin budjettien suunnittelu olis helpompaa varsinkin niille joilla on vähän reissukokemusta, kun sais jotain osviittaa muiden reissuista. Ite yritän aina kertoa ainaki lentojen hinnat, mutta vois kyllä parantaa entisestään.

Vastaa
Lindsay 30.1.2013 at 14.55

Mullakin on Excel taulukko matkabudjettia varten :D Tosin me ollaan maksettu nyt etukäteen kaikki hotellit + lennot, eli matkalle tarvii säästää enää “vain” käyttöraha. Joka omalla kohdallani tulee olemaan huomattavasti isompi summa kuin itse matka :D Mekin ollaan rahaa säästetty reissuun jo vuosi, eli missään pikkuajassa ei budjettia koota. Meillä kumpikin käy opiskelujen ohella töissä, jotta rahan keruu on mahdollista. Suurin osa käyttörahasta tulee itselläni lomarahasta, jonka saan juuri sopivasti reissuun :)

Me ollaan otettu sellaisia 3 tähden hotelleja reissussa ja pyritty löytämään mahdollisimman hyviä mahdollisimman halvalla :D Ei haluta asua missään rupuhotelleissa homeen ja luteiden keskellä, mutta ei me mitään luksustakaan tarvita. Miamissa vaatimuksena oli ehdottomasti uima-allas, sillä viimeksi meressä oli niin paljon meduusoja, että uitiin siellä tasan kaksi kertaa! Onneksi silloinkin oli uima-allas, ilman vettä ei oo kiva +30C lämpötilassa :D

Vastaa
Inka 30.1.2013 at 15.10

Heh, meikäläinen ei ossaa mitään exceliä käyttää mutta mulla on miljoona muistilappua pitkin kalenteria ja muistivihkoja ja sitte tietysti pari muistiotiedostoa tietokoneen työpöydällä.. Että niistä sitten pitää poimia ja laskeskella, mistä se budjetti sitten koostuu. :P

Mää tykkään tosi paljo siitä että kaikki voi maksaa etukäteen, et olis just tuo tilanne ko sulla että kaikki raha mitä otetaan mukaan on rentoa käyttörahaa. Harmi kun auto, hostellit ja motellit maksetaan vasta paikan päällä. Mullekin tulee lomarahat onneksi just makijasti ennen reissua, voi tuntua aika hyvältä palkkapäivänä. :)

Vastaa
Tarja 30.1.2013 at 15.34

Kuule, ei oo ahistavaa, että puhutaan rahasta – on mahtavaa, että se tehdään tällä tyylillä! Voin kuvitella sinunkin joskus kuulleen kysymyksen “millä rahalla?”, kun olet matkoistasi kertonut – tai ainakin itsestä tuntuu, että ihmiset tekevät nopsasti oletuksia toisen taloudellisesta tilanteesta ja sitten jos hankkii jotain, kuuluu tuo kysymys… Aivan kuin säästämisestä tai valintojen tekemisestä ei olisi koskaan kuultukaan. Oli kiva postaus, tykkäsin! Ja mullahan on se krooninen matkakuume, jota ei nyt oikein saa tyydytettyä millään, kun on nuo pienet lapset. Road tripille minnekään en olisi uskaltanut nuorena edes lähteä – nyt lähtisin, mutta en minä noita pieniä voi jättää :) Ameriikassa en ole koskaan käynyt, mutta kyllä minä sinne niin haluaisin joskus. Eläkkeellä sitten… Kiva siis lukea näitä sinun postauksia ja etenkin katsella kuvia. Onhan sekin aivan kuin olisi ulukomailla :D

PS: excel on mahtava juttu – kun tunnut olevan tuollainen suunittelija-luonne, niin opettelepa käyttämään exceliä ihan oikiasti! Siihen jäät koukkuun ja kohta sulla on taulukko joka tarkoitukseen ;)

Vastaa
Inka 30.1.2013 at 23.09

Yllättävän vähän on multa kyllä kyselty että millä rahalla reissaan, veikkaan että kavereita ei vaan kiinnosta tai sitten ne aattelee että töiden kautta, ja onhan se puoleksi tottakin.

Kiitos taas tästä muistutuksesta, mun pitää koittaa reissata niin paljon kuin mahdollista, kun se on vielä mahdollista eli ei oo lapsia tai asuntolainaa tai muuta mikä rajoittais reissaamista. :)

Munsta vähän tuntuu että tuo excel homma olis meikälle semmonen, että ko antaa pikkusormen niin se vie koko käden.. Mutta toisaalta, ei kai koskaan voi olla liian järjestelmällinen? :D Nimim. Wannabe-Monica

Vastaa
Tarja 31.1.2013 at 10.25

Wannabe-Monica :D Tulipahan munkin olemukselle nimi. Mukavaa päivää!

Vastaa
Pingviinimatkalaiset 30.1.2013 at 21.12

Yhdyn yllä oleviin kommentteihin excelin ihanuudesta! Varsinkin pidemmällä reissulla se on eri kätevää, kun voi kaikki kirjata yhteen paikkaan ja viritellä kaavoja, jotka laskee ja niputtaa yhteen kuluja. Ilman exceliä me ei olis ikinä jaksettu pitää kirjaa reissustamme sillä tasolla kun nyt pidettiin ja se on ollut korvaamatn apu jälkikäteen eri kuluja ynnäillessä. Excel on iihana!

Mutta siis itse asiaan! Hienoa, että puhut rahasta. Reissut on yleensä siitä pätäkästä kuitenkin loppupeleissä kiinni ja siksihän kaikkia aina kiinnostaa, että millä niitä oikein tehdään. Valintoja ja taas valintoja. Itse aikoinaan työpaikkaa vaihtaessa pienempipalkkaiseen duuniin pelkäsin, että nyt loppuu reissut, mutta höpön löpö. Nykysin mulla on enemmän lomaa ja ihan samalla tavalla mahdollisuuksia tehdä reissuja. Täytyy vaan just tehdä vähän valintoja esmeks just majapaikan yms mukavuus juttujen eteen ja voi säästää pitkän pennin.

Messuilla taisinkin jo tunnustaa, että sitten taas siitä budjetoinnista voisin ottaa teikäläiseltä kernaasti parit neuvot (esim just Jenkkilään), jotta reissun viimeisenä päivänä voisi huomata tilillä olevan vielä tuhannen euroa ylimääräistä rahaa :D

Kiitos tästä inspiroivasta postauksesta Inka!
-Milla

Vastaa
Inka 30.1.2013 at 23.11

Joo tuo excelin käyttö pidemmällä reissulla on varmasti tosi hyödyllinen, ehkä mun pitää alkaa käyttään sitä. Ja onhan sitä tietty käyty kurssitkin sen käytöstä, joten kaipa ne taidot jostain kumpuaisi.

Tuo priorisointi on mun mielestä tosi tärkeä juttu kun puhutaan reissaamisesta ja rahasta. Toki jos haluaa mennä helpolla pakettimatkalla reissulle tulee reilusti enemmän hintaa kuin minibudjettiomatoimimatkalla, eli omista valinnoistahan se on kiinni. Ihminen kuitenkin pärjää yllättävän vähällä (varsinkin jos ei asu pääkaupunkiseudulla), joten se reissukassa on yllättävän helppo kerätä, kunhan vain on motivaatiota.

Ja kiva että tykkäsit. Saan iteki näistä teidän kommenteista hulluna motivaatiota reissusäästämiseen! :)

Vastaa
Reetta 31.1.2013 at 1.08

Ymmärrän sua ihan täysin, täällä perheessä menee yleensä lähes kaikki ylimääräinen matkustamiseen.. :)

Vastaa
Inka 31.1.2013 at 9.16

Heh, meillä kans. Hyvä että on muitakin. :)

Vastaa

Jätä Kommentti