Pallontallaajat.net
Valikko

Voiko minibudjettimatkailu olla eettistä?

Kirjoittanut Inka 23.5.2013

Koen pieniä tunnontuskia aina reissatessani. Omatunnon ääni on toki hiljentynyt tässä vuosien varrella, mutta siellä se jossain on, ja se iskee aina vasta sen jälkeen, kun lennot on jo ostettu ja reissu lähenee. Silloin kun on toisaalta jo vähän liian myöhäistä, mutta ei sitten kuitenkaan.

Pakon sanelemana tehty päätökseni vähentää reissaamista on jo alku. Kun reissuja on vähemmän, niin on myös ilmastoa saastuttavia lentoja. Homma ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista, että reissaamisen eettisyys rajoittuisi pelkästään ilmastoaspektiin, vaan siinä on myös monia puolia. Toisaalta monet paikat elävät pelkästään turismista, joten siinä mielessä matkustaminen olisi eettistä, mutta sitten on taas se lentäminen, joka ei mitenkään päin ole eettistä. Siinä sitten ollaan nilkkoja myöten suossa, kun ei tiedä mihin päin nojata.

En oo kauheasti ajatellut eettisyyttä reissatessani minibudjetilla. Onnistun joka kerta tukahduttamaan sen pienen äänen, joka kysenalaistaa kulutukseni hypermarketissa ja pyytää mua hidastamaan paikallisen torin kohdalla.

Periaatteessa reissaamisen eettisyys voisi olla helppoa: matkustaa mieluiten junalla mutta jos lentokoneella, niin paikkaan jossa viettää mahdollisimman kauan. Siellä käyttää ainoastaan paikallisten yksityisyrittäjien tarjoamia palveluita niin majoituksesta ravintoloihin, mutta myös tuliaisiin ja mahdollisiin hierontoihin sekä muihin hoitoihin, jos semmoisia tarvitsee. Miksi se sitten ei oo niin yksinkertaista? No ensiksikin sen vuoksi, että supermarketin ruoka on usein halvempaa kuin torilla myytävä lähiruoka. Toiseksi sen vuoksi, että primarkin kaulakoru on halvempi kuin markkinoilla myytävä, paikallisen korutaiteilijan valmistama. Niin ja kolmanneksi, ketjuravintolan ruoka on usein halvempaa kuin ketjuun kuulumattomassa ravintolassa. Ymmärsitte varmaankin pointin?

Ongelma on se, että minä kyllä tiedän miten reissuistani saisi reilusti eettisempiä. Siitä huolimatta maksan mieluusti sen muutaman euron vähemmän ja olen miettimättä sitä, miten valintani vaikuttavat. Esimerkiksi tulevalla Itävallan-reissulla tulen ostamaan ruokani Lidlistä, vaikka kaupungeissa on varmasti myös toreja ja pienempiä, vähemmän kansainvälisten ketjujen kauppoja. Samalla tavalla käyn kosmetiikkaostoksilla dm:ssä vaikka tarjolla olisi paikallisia pieniä kosmetiikkamyymälöitä.

Toistaiseksi en kuitenkaan ole valmis tekemään noita muutoksia. Tulevalla reissulla riittää, että matkustan junalla ja vien rahani paikallisiin ketjuttomiin majoitusliikkeisiin. Se riittää siksi, että mulla ei oo vielä mahdollista keskittää kaikkia kuluttamistani paikallisten yksityisyrittäjien pusseihin, mutta jotain pientä voi jokaisella reissulla tehdä. Tällä reissulla se on tuo junalla matkustaminen, jenkeissä taas ollaan niin pitkään kuin mahdollista. Pienestä se lähtee, mutta suunta on sentään oikea.

Ja kyllä, oon jauhanu tästä useaan otteeseen aikasemminkin, mutta aina jonkin ajan välein on mun mielestä ihan asiallista pohdiskella näitä juttuja. Niin ja vastaus otsikon kysymykseen lienee: ei hajuakaan. Ehkä, mutta hankalaa se on.

Mitä ajatuksia tää teissä herätti, pohditteko eettisiä valintoja reissuilla, vai onko tärkeintä päästä mahdollisimman halvalla mahdollisimman kauas seurauksista välittämättä?

Kuva täältä

Lisää tästä aiheesta

4 Kommenttia

Peppi 23.5.2013 at 20.06

Mulla omatunto painaa lähinnä ympäristöasioita pohdiskellessa. Oon muuttamassa syksyllä Costa Ricalle, eli lennettyä tulee lähivuosina ja paljon. Mua aina ahdistaa ajatella, kuinka paljon luonto kärsii.
Toit mulle esiin ihan uuden näkökulman. En oo ennen paljoakaan ajatellut, että matkailusta voisi tehdä eettisempää suosimalla maan paikallisia tuotteita! Päälimmäisenä on ollut nimittäin aina matkustusmuodot, mutta ensi matkalla taidankin ajatella enemmän luontoa pienissäkin jutuissa :) Olen opiskelija, joten budjetti on silti otettava huomioon…

Vastaa
Inka 24.5.2013 at 6.36

Vau, mutto Costa Ricalle kuulostaa mahtavalta! Tuo on toisaalta hyvä ja toisaalta huono juttu, että eettisesti voi toimia niin monessa asiassa. Ite oon ainaki koittanu aatella, että ehkä se vähän kompensoi että vaikka lentääkin, niin jos sitten jollain muulla tavalla tekee eettisesti oikeita valintoja.

Vastaa
Teea 23.5.2013 at 21.57

Hyvä teksti!

Kyllähän näitä asioita tulee pohdittua ja omatunto välillä soi. Esimerkiksi lentomatkailussa suosin Ryanairia halpojen hintojen takia, vaikka jatkuvasti luen juttuja, kuinka epäeettisesti he toimivat. En haluaisi tukea mitään roskaa, mutta en halua jäädä kotiinkaan.. ja no, lentämällä pois Suomesta lähteminen on vain helkkarin paljon halvempaa kuin muuten.

Paikan päällä on usein helpompaa toimia enemmän arvojen mukaisesti. Suosin mielelläni paikallisia yrittäjiä ja syön esimerkiksi paikallisten ravintoloissa. Euroopassa toki ketjuravintolat ovat usein edullisia, mutta esimerkiksi Aasian suunnalla homma on/voi olla päinvastoin. Samoin paikallisten ylläpitämät hotellit, kahvilat ja hieronta ym. palvelut ovat melkein poikkeuksetta monessa paikkaa Eurooppaa/Aasiaa halvempia kuin erilaisten ketjujen, joten niitä on helppo suosia.

Kauppaostoksissa tulee kuitenkin usein käveltyä juurikin isoihin ketjuliikkeisiin. Tescot, Garrefourit ja Lidlit maailmalla ovat helppoja ja usein edullisia paikkoja ruokaostoksille. Nyt olen kuitenkin alkanut kyseenalaistaa sitäkin toimintaani, mutta pienin muutoksin edeten.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että minibudjetilla matkailu voi olla eettistä ja on varmasti usein eettisempää/ekologisempaa kuin suurilla rahoilla liikkuessa. Ei pienellä budjetilla majoituta useimmissakaan ketjuhotelleissa, kuljeta taksilla tai ostella edes sieltä Primarkista kassikaupalla tavaraa. Rahat menevät pakostikin hostelleihin/pieniin hotelleihin/kotimajoituksiin (tai sohvasurffailuun), juniin/busseihin/pyöräilyyn (paitsi jos lento on halvempi :/) tai sitä liikutaan kävellen/liftaamalla jne.

Vastaa
Inka 24.5.2013 at 6.39

Tuo on tosi hyvä pointti, että Aasiassa hommat ovat nimenomaan niin päin, että paikallista pienyrittäjää tukemalla pääsee halvemmalla, ja hyvä niin, että ihmiset niin sitten toimivat. Voi kun asiat olis muuallakin niin päin…

Ja mainioita juttuja nostit esiin myös tuossa, että miten minibudjettireissaaminen voi olla eettistä! Nyt kun miettii niin ei varmaan kovinkaan moni, jolla sitä hynää riittää ajattele, että “valitsenpa nyt hiltonin sijaan tämän söpön pienyrittäjän majapaikan”, kun voi valita sen kaikken hulppeimman mestan.

Vastaa

Jätä Kommentti