Pallontallaajat.net
Valikko

Onko paikkoja minne et menisi?

Kirjoittanut Inka 24.6.2013

Otsikossa oleva kysymys on aika kutkuttava reissaajan kannalta, sillä useimmat meistä varmasti haluaisivat todeta olevansa niin avarakatseisia ja ennakkoluulottomia, että voisivat huoletta vastata kysymykseen kielteisesti. Minä kuitenkin tunnustan: onhan niitä. On paikkoja, joissa olen kerran käynyt ja tullut siihen tulokseen että meikämimmiä ei niissä mestoissa nähdä enää ollenkaan, mutta myös semmoisia paikkoja, missä en ole koskaan käynyt enkä tule omien ahdasmielisten ajatusteni vuoksi taatusti kuunaan tallaamaan.

jessicaillustration2 jessicaillustration4 jessicaillustration5

 

En esimerkiksi juurikaan tykännyt Budapestista, missä vierailin noin neljän päivän ajan ihka ensimmäisellä reililläni vuonna 2007. Kusetushenkinen ja hankalasti hahmotettava keskusta ja yllättävän kalliit hinnat olivat ensikertalaiselle reilaajalle parin viikon reissun loppupuolella orastavan koti-ikävän kanssa vähän liikaa. Vierailin toki Keleti Pun lentokentällä muutamaa vuotta myöhemmin, ja totesin jo kentän asiakaspalvelun perusteella, että toista mahdollisuutta ei kaupunki minulta saa.

Myös Istanbul oli vähän semmoinen paikka, että elokuussa 2011 tehty viikon reissu saa jäädä ainoaksi. Kuten myös Budapestissa, turistikusetus haisi Istanbulissa joka nurkalla, reilusti Budapestia pahemmin. Vaikka mielikuvissani siinsi eksoottinen Euroopan ja Aasian rajakaupunki, oli todellinen Istanbul kaukana mielikuvistani, vaikka kuinka yritin antaa kaupungille mahdollisuutta olla se eksoottinen ja loistava tarunhohtoinen kaupunki.

En kuitenkaan menis vannomaan, etten enää ikinä tule vierailemaan Istanbulissa tai Budapestissä. Vaikka en todellakaan lähde heti ensimmäisenä suunnittelemaan reissua noihin kaupunkeihin, on melko todennäköistä että saatan löytää itseni vielä noista paikoista. Ellei muuten niin sillä perusteella, että matka vieressä olevaan reissukohteeseen sitä vaatisi.

jessicaillustration1 jessicaillustration6 jessicaillustration3

On kuitenkin yksi semmoinen paikka, mistä voin aika varmasti sanoa, että sinne en mene. Se on Israel. Yksi merkittävimpiä Israelin-matkani pysäyttäviä syitä on se fakta, että henkilöllä jolla on passissa Israelin leima, ei ole mitään asiaa arabimaihin Jordaniaa ja käsittääkseni myös Egyptiä lukuunottamatta. Eli jos kävisin Israelissa, en voisi vierailla Libanonissa. Toki tuota passileima-asiaa voi kiertää helposti esimerkiksi kertomalla raja-asemalla, ettei tahdo leimaa passiin tai vaikkapa hankkimalla toisen passin pelkästään Israelin-vierailua varten. Tai käymällä maassa silloin kun passi on vanhentumassa ja hankkimalla sen jälkeen uuden passin. Toki keinoja olisi, mutta halua sitten ei. Niin kauan kuin seitsemän vuoden takaisen sodan jäljet vielä on noin selkeästi näkyvillä beirutilaisessa katukuvassa kuin ne on yhä, ei mua ainakaan kiinnosta matkustaa Israeliin. Enhän edes osta Jaffa-appelsiineja tai mitään muutakaan maasta tulevaa, niin miksi sitten kannattaisin sinne suuntautuvaa turismia?

Toki tällainen boikotoiminen on useimpien mielestä melko lapsellista erityisesti, kun hehkutan jenkkejä siitä huolimatta että sama maa on yksi Israelin suurimpia tukijoita. Pysyn silti kannassani, ja jatkan edelleen niiden tiettyjen appelsiinien boikotoimista. En kuitenkaan oo niin paha kuin eräs vanhempi tuttavani, joka kertoi joskus kaupassa menneensä hedelmätiskillä jaffoja pussiinsa laittavan toisen asiakkaan luo ihan vaan haukkumaan appelssineja tyyliin “ovatpa kalliita, nuo tuossa vieressä ovat paljon halvempia, jaa mikähän ötökkä tuolla pilkottaa, homeessakin näyttävät olevan”.

Minne te ette menisi, vai oonko ihan yksin ennakkoluulojeni kanssa? Nyt tunnustuksia peliin!

Kuvat: Jessica Illustration, paikoista joihin taatusti matkustaisin

Lisää tästä aiheesta

33 Kommenttia

Kea 24.6.2013 at 20.43

Komppaan tota Budapestiä, se on kaupunkina aika plaah. Oon käyny siellä työmatkalla ja Romanian reissujen yhteydessä muutaman kerran, eikä sitten sytyttänyt lainkaan. En saanut sieltä kuin yhden kivan kuvankaan. Myös selvä miinus. :D Ehkä tästä syystä mua ei jaksa muut ympäröivätkään maat oikeastaan kiinnostaa.

Istanbulissa oon myös ollu työmatkalla, ja vaikka kaupunki ei muuten tehnyt minkään sortin vaikutusta (likaista, rumaa ja ankeaa), oli paikalliset ihmiset kuitenkin niin uskomattoman ystävällisiä ja anteliaita, etten kuuna päivänä ole kokenut moista.

On paljon paikkoja joihin en matkustaisi. Tai palaisi takaisin. Suoralta kädeltä voin sanoa että Intiaan en tule koskaan menemään, vaikka sitä joskus nuorena fanitinkin. Mutta sen jälkeen ikävät kokemukset ahdistelevista intialaisista työ”tovereista” ja kertakaikkinen hajuallergia kaikkea intialaista ruokaa kohtaan pitää minut visusti loitolla.

Ja jotenkin en usko et Aasia on mun juttu ollenkaan, vaikka voisin kenties Japanissa tai Koreassa joskus pistäytyä. Mutta ei taida olla ihan lähiaikojen agendalla.

Call me awful, mut ainakin olin rehellinen. :)

Vastaa
inkkap 24.6.2013 at 22.02

Haha, vähän nauratti tuo sun valokuva-perustelu. :D Voisin ite sanoa jotain ihan samaa..

Ja vähän helepottaa kuulla että muillakin on ennakkoluuloja, etten oo ainoa.. Kerkesin jo miettiä että oliko tää postaus sittenkään hyvä idea, kun näistä aiheista ei juuri reissukerhoissa jutella.

Vastaa
Kea 24.6.2013 at 23.41 Vastaa
inkkap 25.6.2013 at 7.26

:D

Vastaa
Nimetön 24.6.2013 at 21.38

Mun mielestä voisit jättää tuon Israelin dissaamisen vähemmälle, kun onhan ilmiselvää, mistä se johtuu… Kannattaisiko antaa sillekin edes yksi mahdollisuus tai ainakin jättää tuo aihe vähemmälle, ettei blogisi muutu liikaa kantaaottavaksi !

Vastaa
inkkap 24.6.2013 at 22.12

Kiitti kommentista ja mielipiteestäsi! Mielestäni dissaus ei oo menny aivan överiksi, kun olen aihetta sivunnut kahdessa postauksessa näistä noin 700 postauksesta.. Itse en myöskään näe mitään huonoa siinä että blogi on vähän kantaaottava erityisesti huomioiden, että olen melkoisen kantaaottava henkilö.

Vastaa
Nimetön 25.6.2013 at 14.38

Saat tietenkin sanoa mielipiteesi, mutta minusta on arveluttavaa ja surullista, että otat kantaa johonkin maahan matkustamiseen vain sen takia, mitä olet toisten kuullut puhuvan. Jos käyt siellä itse ja olet edelleen sitä mieltä, niin se on ok. En tiedä, mahtavatko israelilaiset ajatella samalla tavalla “sinne en astu”-tylillä naapurimaastaan? En itsekään ole innostunut Venäjällä matkaaja ja omasin valtaisia ennakkoluuloja maata ja sen kansalaisia kohtaan, mutta menin silti ja yllätyin tosi positiivisesti.

Vastaa
inkkap 25.6.2013 at 17.03

Kysehän ei ole siitä, että ajattelisin Israelin olevan millään tavalla ikävä kohde tai huono turisteille. Pikemminkin päinvastoin uskoisin sen tarjoavan aika siistejä kokemuksia, onhan siellä mestoja ja maisemia, joiden kaltaisia ei muualta maailmasta löydy. Kyse on mun kohdalla puhtaasti periaatteesta, sillä mää millään tavalla halua tukea Israelia. Sen vuoksi sinne matkustaminen sotis mun henkilökohtaisia periaatteita vastaan, ja niiden periaatteiden vuoksi oon valmis olemaan kokematta niitä upeita asioita, mitä Israel reissaajalle varmasti tarjoaisi.

Vastaa
Mari 25.6.2013 at 20.48

“En tiedä, mahtavatko israelilaiset ajatella samalla tavalla “sinne en astu”-tylilla naapurimaastaan?”

Pakko vastata tahan, koska itsellanikin on perhetta Libanonissa. Israelilaiset eivat voi matkustaa ymparilla oleviin arabimaihin, esimerkiksi Libanoniin silla maiden valilla on kaytannossa sotatila (joka ei valttamatta aina ole “aktiivinen”). Monilla libanonilaisilla/palestiinalaisilla pakolaisilla jotka ovat aikoinaan joutuneet jattamaan kotinsa on juuria nykyisessa Israelissa, mutta eivat he vain voi menna sinne takaisin visitiille (samoin kuten vaikkapa suomalaiset voivat nykyaan kayda Karjalassa). Israelilaiset, tai kuka tahansa jolla on Israelin leima passissa eivat voi matkustaa ymparoiviin arabimaihin joten kyse ei ole pelkastaan “sinne en astu”-ajattelusta vaan pakosta.

Kiitos Inka muuten kivasta blogista! (mina kylla ostan noita appelsiineja ja toivon naivisti maailmarauhaa ☺

Vastaa
inkkap 25.6.2013 at 21.19

Kiitos Mari tästä! Tosi hyvä pointti, mulle tuo tilanne ei ole ihan täydellisen selkeä, ja oonkin vähän kummaksunut tuota epäaktiivista sotatilaa, kun siitä on ollut puhe mutta en oo koskaan tarttunut siihen. Eli tämä selvennys oli mullekin uutta!

Kiva kuulla että blogi kelpaa näistä asenteellisista mielipiteistä huolimatta! Ja olishan se maailmanrauha aika kiva. :)

Pingviinimatkalaiset 24.6.2013 at 22.08

Inka! Mulla on ollut tästä minne on pakko päästä aina uudestaan ja minne taas enää koskaan matkusta uudestaan postaus tekeillä jo jonkin aikaa, mutta vielä en ole muuttotohinoissa sitä ehtinyt julkaista. Et todella ole ennakkoluulojesi kanssa yksin, vaikkakin meikä taitaa lukeutua niihin jotka eivät todellisuudessa kieltäytyisi ilmaisesta reissusta sitten mihinkään maailman kolkkaan. Mutta onhan noita paikkoja mitkä ei varmaan koskaan nouse Haluaisin matkustaa -listalla kovin korkealle sijalle. Jo koetuista kohteista voin sanoa, että Pietariin ei tarvitse mennä kolmatta kertaa. Kaksi hyvin erilaista ja eri tyylillä tehtyä reissua, eikä kummankaan jälkeen olisi ollut tarvetta palata. Käymättömistä kohteista Intia tai Egypti ei ole koskaan varsinaisesti vetänyt puoleensa mitenkään. Ei näihin kahteen mitään erityisiä selityksiä ole, mutta ei vaan ole houkutellut. -Milla

Vastaa
inkkap 24.6.2013 at 22.17

Hyvä kuulla! Ootan mielenkiinnolla sitä postausta, sillä mua kiinnostaa kuulla, mitkä on semmosia juttuja jotka on reissukohteissa todellinen turn off.. Mää oon, itseasiassa vähän salaa haaveillu Egyptistä, että siellä kävis sen verran että näkis pyramidit ja sitte vois jatkaa matkaa..

Vastaa
Ulletin 24.6.2013 at 22.32

Tämä oli tosi mielenkiintoinen postaus! Tylsin paikka, jossa olen käynyt oli ehkä Hannover, se ei kutsu palaamaan. Muakaan ei Intia kiinnosta yhtään eikä muutenkaan sellaiset paikat, jonne mennään saamaan suurella todennäköisyydellä joku mahapöpö. Jostain syystä mua kiehtoo vaaralliset paikat vähäsen, mutta en kuitenkaan näe mitään syytä lähteä työntämään sinne nokkaani ilman hyvää syytä. Mut jos mut löydettäisiin ulkomaan kirjeenvaihtajaksi ja jäisin leskeksi, niin en sano ettenkö vois lähteä jonnekin lähi-idän kohteeseen huippureportteriksi :D Kanada muuten ei kauheasti myöskään kiinnosta, eikä sellaiset paikat muutenkaan, jotka näyttävät liikaa kotimaalta.

Vastaa
inkkap 24.6.2013 at 22.38

:D :D Ihana Ulla! Muakin vähän kiehtois vaara, mutta oon sen verran nynny että en kuitenkaan saa mihinkään lähdettyä.. Ja täytyy mainita että mullakin on vähän tylsiä kokemuksia muutamista saksalaisista kaupungeista, esimerkiksi dusseldorfiin en ehkä intoa ouhkuen myöskään palaisi..

Vastaa
Kea 24.6.2013 at 23.38

toi suuren todennäköisyyden mahapöpö on niin AAMEN! :D

Vastaa
Kea 24.6.2013 at 23.39

Ja pakko vielä sanoa että “great minds think alike”… :)

Vastaa
Ulletin 25.6.2013 at 2.45

Siltä musta alkaa kans tuntua Kea!!! :D

Vastaa
Jenna 25.6.2013 at 0.39

Mä taas tänään aloin haaveilla Tel Avivista. En kyllä tiennyt tuosta leimajutusta, tai luulin sen olevan vanha juttu..

Vastaa
inkkap 25.6.2013 at 7.28

Joo ei se taida olla, mutta ei siitä kovin tarkkoja taideta olla. Veikkaan että Libanoniin matkustamisen kanssa ollaan siitä tarkimmasta päästä kun sodasta on niin vähän aikaa (ja uhka on vähän koko ajan päällä), eikä multa oo ko kerran kysytty että ootko käyny Israelissa. Mutta toisaalta kyllähän ne rajaviranomaiset siellä lentokentällä sen passin joka kerta syynää aika tarkasti läpi, mutta kerran tosiaan on kysytty jo vaihtokentällä ennen Beirutiin vievään koneeseen astumista.

Vastaa
Ninni 25.6.2013 at 8.21

Mä en oo myöskään koskaan ollut innostunut Budabestista, vaikken ole koskaan siellä käynytkään. Johtuu varmaan niistä Budabest-suklaakarkeista, ne on niin ällöjä. Myöskän Thaimaa ei ole koskaan ollut mun suosikkilistalla, vaikka toki jos joku mut sinne kustantaisi niin lähtisin riemusta kiljuen. Itte en kuitenkaan alkaisi maksamaan moisesta. Sotien/levottomuuksieb runtelemat maat eivät myöskään innosta, tuvrallisuuden takia ja muutenkin.

t: Lenkkareissa-Ninni

Vastaa
inkkap 25.6.2013 at 10.54

Haha, ne karkit on kyllä hirveitä! :D Mulla on jostain syystä thaimaa alkanu kiinnostaa ihan vähän, vaikka se on ollu semmonen no-no paikka pitkään. Mua taas kiinnostas hulluna sodan runtelemat maat, mutta oon tosiaan aika nynny loppujen lopuksi… :P

Vastaa
Ninni 26.6.2013 at 3.36

Muutama kirjoitusvirhe…sallittakoo yöhukin jäljiltä :D ja taas oon täällä muitten unta valvomassa, oujjee. Katotaan osaanko aamulla kirjoittaa ollenkaan :D

Vastaa
inkkap 26.6.2013 at 7.54

Haha, ne sallittakoon, minä en ainakaan voi kirjoitusvirheistä tuomita. Kivat nää sun kommentoitiajat tosiaan! :P

Vastaa
Nella / Kaukokaipuu 25.6.2013 at 12.07

Tosi hyvä postaus! Tuo passihomma on tosiaan hieman kinkkinen, mutta onneksi näitä vaihtoehtoja leimojen kiertämiseen löytyy. Ymmärrään täysin sun kannan ja mun mielestä on hienoa, että pitää puolen omista fiiliksistään ja ajatuksistaan! Ei kenenkään muun saa antaa vaikuttaa omaan mieltymykseen, kun puhutaan asioista tällä tasolla.

Mulla ei kyllä rehellisesti löydy sellaista paikkaa, jonne en haluaisi matkustaa. Mutta oon varma, että tulen kohtaamaan sellaisen vielä joku päivä, jollakin reissulla.

Vastaa
inkkap 25.6.2013 at 16.50

Ei vitsi Nella, miten mää jotenki uumoilin että nää olisit se ennakkoluuloton reissaaja,jota en uskonu edes olevan olemassa! Pointsit sulle, toivotaan ettei semmoista paikkaa tulis koskaan vastaan, mihin et haluaisi palata tai mennä lainkaan. :)

Vastaa
Enni 25.6.2013 at 14.20

Kyllä tällaisen kysymyksen kohdalla saa ja pitää ilmaista oma mielipiteensä ja on aivan oikeutettua olla muiden kanssa eri mieltä.

Samaa kysymystä olen joskus miettinyt itsekin ja aiemmin reissupöhnissäni ajattelin vastauksen olevan ehdoton ei. Kokemuksen myötä omat mielipiteet ja mielenkiinnon kohteet ovat tulleet selvemmiksi ja muutama mesta on päässyt tälle “no-no” listalle, kuten vaikkapa suuri ja mahtava itänaapurimme. Hävettää aina, kun venäläiset tuttavat kutsuvat kyläilemään luokseen ja itseä ei vain kiinnostaisi pätkääkään reissata heidän maahansa. Minulla ei vaan yksinkertaisesti ole mitään mielenkiintoa kyseistä kulttuuria kohtaan.

Pariisissa olen käynyt kerran ja silloin manasin sen myös jäävän viimeiseksi kerraksi. Myöhemmin olen kuitenkin tuumaillut, pitäisikö kaupungille antaa kaikesta huolimatta toinen mahdollisuus..? Kanariat, Bulgariat ja muut sukat-sandaaleissa-turistien täyttämät aurinkorannat saavat minun puolestani myös jäädä tältä erää.

ps. Aivan ihania nuo kuvat! Iski pitkästä aikaa kova maalauskuume. :)

Vastaa
inkkap 25.6.2013 at 16.59

Munki mielestä se on just se kokemus, mikä muuttaa nuo ruusunpunaiset reissupöhnäajatukset. Harmillista, sillä olishan se mahtava nähdä koko maailma ja sen jälkeen voida sanoa, että menisi kaikkialle uudelleen jos vain siihen olis mahdollisuus, se vaan ei liene kovin realistista…

Mulla oli samanlainen kokemus Pariisista! Tai noh, en nyt tiijä mutta kävin siellä ekan kerran EF:n kielikurssilla 15-vuotiaana kaks päivää ja sen jälkeen olin sitä mieltä että en pitäny sitä yhtään minnään ja se kaupunki saa mun osalta jäädä, kunnes viime keväänä kävin siellä nyt vähän pidemmän aikaa ja juuh, kyllä tykkäsin enemmän kuin ekalla kerralla, mutta en mää sinne ihan heti menis uudelleen, mut ehkä vielä joskus..

Ja vähän repesin tuolle sun “sukat-sandaaleissa-turistit”-ilmaisulle! :D Aivan loistava! Ja nuo kuvat on kyllä niin makeita, vitsi ku ossais itekki!

Vastaa
Enni 26.6.2013 at 14.58

Mulle taisi juuri selvitä se, miksi en pidä Pariisista: oon nimittäin itse ollut 16 kesäsenä EF:n kielikurssilla, jolla teimme myös tuon saman kahden päivän Pariisin vierailun! Voisiko siis olla, että tällä Pariisi-vihalla on jotain tekemistä tuon EF:n kanssa..? Täytyy varmaan siis itsekkin lähteä käymään uudestaan ihan vain omalla ajallaan ilman sinipaitaisia kielikurssioppaita ja aikataulutettua nähtävyyksien katselua.

Vastaa
inkkap 26.6.2013 at 22.35

Haha, sen on pakko olla se syy! Kirottu EF!

Vastaa
Panu 25.6.2013 at 15.22

Kreikkaan en aio matkustaa ennen kuin saavat talouskriisinsä hoidettua ja kansansa ryhdistettyä kuuliaisiksi veronmaksajaksi. :)

Vastaa
inkkap 25.6.2013 at 17.09

Jahas, tää kommentti oli menny roskikseen, buu. :( Hyvä että on reunaehtoja, ei pidä mennä tekemään liian lopullisia päätöksiä! :D Mää ootan millon ne avaa junayhteyden ulkomaille!

Vastaa
Panu 25.6.2013 at 18.23

Filosofiani onkin, että mikään boikotti ei ole pysyvä. ;) Tosin Kreikkaan en taida näillä ehdoilla päästä pitkään, pitkään aikaan.

Vastaa
inkkap 25.6.2013 at 21.15

Fiksu on filosofia! Ja annatpa kuitenkin mahdollisuuden. :)

Vastaa

Jätä Kommentti