Pallontallaajat.net
Valikko

Inkan vinkit USA road tripin suunnitteluun

Kirjoittanut Inka 25.6.2013

36 päivää reissuun ja eilinen ilta on käytetty Las Vegasin buffet-videoiden katsomiseen, ainakin puolittain. Lasken päiviä joka ikinen päivä (siinä auttaa onneksi laskuri), eikä mun ja Karimin väliset jutustelunaiheet oo enää kauhean monipuolisia, kun niissä roikkuu koko ajan se yksi ja sama aihe. Kaiken lisäksi Ulla päivittelee blogiaan jenkkireissultaan niin tiuhaan tahtiin, että mun sydän on pakahtua ja hengityselimet mennä sekaisin ainaisen huokailun voimasta. Vielä kun reilun kuukauden jaksaisi, alkaisi LOMA!

(Ja tähän väliin varoitus: iskin eetteriin kuulkaas ihan hillittömän määrän kuvia meidän jenkkireissulta, sillä tää mun reissukuume on äityny ihan hillittömäksi ja tietysti haluan tartuttaa sen myös teihin, ja ehkä se onnistuu paremmin hirviömäisen kuvasatsin avustuksella.)

ROAD TRIP (606)

Kuten olen jo useaan otteeseen tunnustanut, olen aikamoinen suunnittelija. Joidenkin mielestä se on varmasti todella raivostuttava luonteenpiirre, mutta toivon että ainakin mun reissutoverit arvostavat sitä jonkin verran, kun suunnittelen niin innoissani kaikkea ja ne pääsevät ehkä sitten vähemmän helpommalla. Tosin oon ainakin tällä reissulla vetäny koko porukan suunnitteluihin mukaan, mutta ei kai tämmöistä reissua voi koskaan liikaa suunnitella eli fiilistellä? :D

No, joka tapauksessa, ajatukset ei oo juuri muussa kuin jenkkireissussa pyörineet, joten ajattelin iskeä eetteriin mun vinkit road tripin suunnitteluun. Tiedä häntä onko niistä apua kenellekään, mutta ainakin niiden kirjoittaminen auttaa mua tällä hetkellä pysymään nahoissani vielä hetken aikaa. Vinkit on tosiaan mun, suunnitteluhirmun ja minibudjettireissaajan, näkökulmasta, joten monet asiat on semmoisia että ne vois kyllä tehdä reilusti myöhemminkin (tai ei välttämättä ollenkaan), mutta siinä tapauksessa manesta saattais kulua hurjasti enemmän, kun esimerkiksi majoitukset varaa edellisenä iltana ja muuta.

Mutta olkaas hyvät, tässä olisi Inkan vinkit USA road tripin suunnitteluun:

LAS VEGAS (15) GRAND CANYON (159) ROAD TRIP (618) ROAD TRIP (40) LOS ANGELES (128) ROAD TRIP (1406) SAN FRANCISCO (285)

Vuotta etukäteen
– Ala varovaisesti kysellä kavereilta, kuka saattaisi olla lähdössä reissuun. Yritä saada porukka kasaan jo tässä vaiheessa
– Ala säästää rahaa

Puolta vuotta etukäteen
– Mieti reissun kestoa suhteutettuna tähän mennessä säästämääsi rahamäärään. Miltä säästötilanne näyttää? Voisiko sen valossa reissua pidentää vai näyttääkö siltä, että edessä olisi odotettua lyhyempi road trip?
– Kerää reissuporukka kasaan ja alkakaa porukalla suunnitella reittiä. Mitä kukakin haluaa nähdä, onko jollakulla jotain must see -paikkoja?
– Ala viimeistään tässä vaiheessa katsella lentoja, jotta löydät parhaimman diilin (HKI-NYC-HKI -lennot voi helposti saada 500 eurolla myös kesäkuukausille, jos on liikkeellä riittävän ajoissa ja on valmis tsekkailemaan lentoja päivittäin)

TEXAS (434) SAN FRANCISCO (244) SAN FRANCISCO (71) ROAD TRIP (1328) ROAD TRIP (1366) ROAD TRIP (624)

Muutamaa kuukautta ennen reissua
– Kun reitti on lyöty lukkoon, kannattaa sen varrelta valita muutama kaupunki (niiden määrä riippuu suoraan reissun kestosta), joissa viivytte useamman yön, näin saatte myös vähän apua päiväsuunnitelman tekoon
– Tee päivä suunnitelma, jotta tiedät milloin olette missäkin, se helpottaa majoitusten varaamista
– Laske päiväsuunnitelman tekemisen jälkeen suunnilleen, miten monta mailia/kilometriä suunnitelman perusteella on tulossa ajettavaa kullekin päivälle. Koita saada välimatkat niin, että välillä on myös kevyitä ajopäiviä!
– Varaa majoitukset viimeistään nyt, jotta ette joudu maksamaan mansikoita
– Varaa auto!

Kuukautta ennen reissua
– Fiilistele ja suunnittele! Mitä haluat nähdä kohdekaupungeissa? Tsekkaa pari ruokapaikkaa joka kaupungista, ettet joudu nälkäisenä taivaltamaan tuntikausia äkäisenä ravintoloiden menuja lueskellen, sillä kierros päättyy aina huonosti
– Tarkista viimeistään tässä vaiheessa, että passi on voimassa
– Tee kaikkesi että budjetti on kasassa, paastoa viikko, jätä uudet reissukengät ostamatta tai myy vanha matkalaukku, jotta saat reissubudjetin kasaan!
– Käy reittisuunnitelma vielä porukalla läpi ja tarkista, ettei siellä ole mitään idioottimaisuuksia, kuten vaikkapa kolmea tuhannen kilometrin ajopäivää peräkkäin

SAN FRANCISCO (286) ROAD TRIP (1488) ROAD TRIP (1273) ROAD TRIP (1371) NEW YORK (89) ROAD TRIP (7) NEW MEXICO JA ARIZONA (89) NEW MEXICO JA ARIZONA (30)

Kahta viikkoa ennen reissua
– Hanki dollarit! Tilaa pankista, osta Forexilta tai kaiva maakuopasta, ne on kuitenkin hyvä hankkia jo melko varhaisessa vaiheessa, juuri ennen reissua tulee kuitenkin kiire
– Hanki ESTA, jotta pääset jenkkeihin
– Fiilistele tulevia kaupunkeja tsekkailemalla, mitä muuta voisit niissä vielä jo suunniteltujen juttujen lisäksi nähdä!

Viikko ennen reissua
– Yritä pysyä nahoissasi, viikko vielä!
– Ala miettiä mitä juttuja otat mukaan reissuun. Jos budjetti on iso ja antaa myöten shoppailulle, ei ole välttämättä fiksua ottaa mukaan hillittömästi vaatteita, jenkeissä kun on myös jokunen vaatekauppa
– Pese valmiiksi ne vaatteet, jotka lähtevät mukaan
– Hanki adapteri!

LAS VEGAS (8) LOS ANGELES (33) GRAND CANYON (136) NEW MEXICO JA ARIZONA (24) ROAD TRIP (23) ROAD TRIP (33)

Pari päivää ennen reissua
– Aloita pakkaaminen, tässä vaiheessa kaiken pitäisi jo olla pestynä ja valmiina, joten ala viskoa kamoja laukkuun
– Tulosta kaikki tarvittavat paperit: lentoliput, majoituspaikkojen varausvahvistukset (+ ajo-ohjeet majoitusliikkeisiin), auton varausvahvistus, todistus ESTAsta kaiken varalle…
– Laske dollarit ja haistele ameriikan rahan touksua

Edellisenä iltana
– Tsekkaa että kaikki on pakattu, tarvittavat laput tulostettu ja sanomalehti käännetty
– Ole ratketa onnesta
– YRITÄ NUKKUA!

Reissuaamuna
– Unohda ressi, ota iististi ja nauti elämäsi reissusta!

Mitäs kokeneet kanssajenkkireissaajat sanoo, mitä jäi uupumaan, mitä tekisitte toisin?

Lisää tästä aiheesta

12 Kommenttia

Minttu 25.6.2013 at 13.49

Hei,
olen itse lähdössä syksyllä ensimmäistä kertaa autoilemaan tuonne suunnalle, joten mielenkiinnolla lueskelen aihetta koskevia juttujasi. Se tuli tässä mieleen, että tarvitseeko siellä kansainvälistä ajokorttia tai jotain USA-liitettä, vai pärjääkö ihan eurooppalaisella läpyskällä? Vai onkohan tämä jotenkin osavaltiokohtaista? Oma reittini menee jossakin Nevada-Kalifornia-Arizona-Utah-suunnalla.

Vastaa
inkkap 25.6.2013 at 16.51

Moikka Minttu!

Jee, kiva kuulla että jenkkireissupostaukset ei tuu vielä korvista näin ennen reissua. :D Kuten Ulla jo vastas, mitään kv-ajokorttia tai edes USA-liitettä ei tartte mukaan. Ei liene edes osavaltiokohtainen juttu, vaan niitä ei ilmeisestikään kysellä. Multa ei ainakaan Texasilainen officeri kyselly, kun ylinopeudesta meidän auton pysäytti… :P

Vastaa
Lahja 27.6.2013 at 1.13

Mä olin niin nössö, että varmuuden vuoksi taas hain sen jenkkiliitteen, vaikkei sitä oo koskaan missään kysytty…

Vastaa
inkkap 27.6.2013 at 7.14

Heh, no onpahan sitte ainaki. Mut eikö se oo semmonen vanhan näkönen paperi vaan, joka näyttääki jo mahollisimman väärennetyltä? :D

Vastaa
Nella / Kaukokaipuu 25.6.2013 at 14.34

Mainio tää! Pitää pistää Kaukokaipuun puolesta jakoon kanssa, kun vinkit oli sen verran mainioita! :)

Vastaa
inkkap 25.6.2013 at 17.00

Jee, kiitti! Hyvä jos fiilistely auttas etes yhtä!

Vastaa
Kea 25.6.2013 at 15.56

Tää oli kuin mun suusta tullu juttu! Ihan samat fiiikset itellä vaikka lähtöön on vielä vähän enemmän kuin sulla. Ja tää megalomaaninen suunnittelija pelkää et reissuseura on jo ihan helisemässä mun kaa kun koko ajan pommitan niitä kysymyksillä et haluutteko tehä niin tai näin. Hahaa. Harvinaisen hyvä yhteenveto! Ja sun ja Ullan kuvat on mitä parhainta lääkettä lievittämään tätä mun kuumetta omien vanhojen kuvien kaivelun lisäks. :)

Vastaa
inkkap 25.6.2013 at 17.05

Vähän nää oot kohtelias, mää kai en ees konsultoi reissuseuraa lainkaan vaan suunnittelen että mitä kaikkea minä haluan nähä.. :D Pitäs vissiin huomioida vähän muitaki, krhm… No, onneksi on niin iso porukka että eiköhän sieltä aina joku löydy joka haluaa käyä kattoon samoja paikkoja ku minä, ainaki toivottavasti.

Ja hyvä että tämmöset tuhannella kuvalla kuorrutetut postaukset kelepaa, oon kattonu ite nuo kuvat jo varmaan miljoonaan kertaan läpi koska en yksinkertaisesti malta enää oottaa että pääsisin reissuun!!!!

Vastaa
Ulletin 25.6.2013 at 16.44

Me vaihdettiin rahat tätä reissua varten nyt ekaa kertaa Change Groupin kautta ja saatiin paljo parempi kurssi kuin Forexilta. Rahat tilataan netistä ja voi hakea joko lentokentältä tai jostain noutopisteestä.

Ja Mintulle, ei tartte muuta kuin eurooppalaisen ajokortin. Meillä oli ehkä ekalla reissulla se USA-liite, mutta sitä ei kukaan oo kyselly.

Vastaa
inkkap 25.6.2013 at 17.06

Hei tuo oli hyvä vinkki, kiitti, pitää perehtyä. Me otettiin viimeksi Forexilta mutta koska puhutaan sen verran suurista summista, niin kannattanee syynätä kurssit tarkkaan. Eilen just suunniteltiin että tilattais pankista, mutta tsekkaanpa vielä mimmoinen kurssi on tuolla Change Groupilla. Ihanaa reissunjatkoa Ultsu! <3

Vastaa
Hopiska 25.6.2013 at 23.07

Hey! Kiitokset hyvästä artikkelista =)

Tää on aika pieni juttu, mutta pisti silmään kuitenkin. Kannattaako niitä dollareita todellakin lähtee täällä Suomen päässä vaihtamaan? Usein on tullut huomattua, että Suomesta löytyy yhdet maailman huonoimmista vaihtokursseista todella isoilla spredeillä. Lähes poikkeuksetta on jo kohdemaan lentokentällä tarjottu parempaa kurssia kuin Suomessa. Ja jos ei halua roudata euroja mukanaan niin ulkomailta nostamallahan saa yleensä sen kaikkein parhaimman kurssin. Mutta tosiaan omakohtaisia kokemuksia Atlantin tuolta puolen ei ole.

Vastaa
inkkap 26.6.2013 at 7.54

Se on varmaan vähän mistä tykkää. Mää tykkään tehä niin että nostan jonkun summan jo lähtiissä ja pitkällä reissulla nostelen sitten automaateista sitä mukaa, kun käteinen loppuu. Koska oon tällainen suunnitteluhirmu, en halua stressata heti ensimmäisenä koneen laskeuduttua sitä, mistä löydän parhaan kurssin eli mieluummin ostan sen mielenrauhan jo ennen reissua. Oon tainnu kerran käyttää noita lentokenttien rahanvaihtopisteitä ja silloinkin pakosta, ja muistaakseni silloin sattui aika huono kurssi (Heathrown lentokentällä), niin en oo sen jälkeen paljo katellu. Mut nyt pitää kyllä vähän tsekkailla, että miltä näyttää numerot JFK:n rahanvaihtopisteissä, jos innostukseltani muistan. :)

Vastaa

Jätä Kommentti