Pallontallaajat.net
Valikko

Morsio kaipaa mielipiteitä: onnistuuko hauskat häät ilman viinaa?

Kirjoittanut Inka 8.11.2013

Pitkästä aikaa hääjuttuja täällä bloginkin puolella! Tänään häistä kirjoittaminen jännittää ihan hirveästi, sillä aihe on niin tulenarka. Eikä sovi perjantaihin sitten ollenkaan. Mutta sanotaan se nyt sitten ääneen: olen leikitellyt ajatuksella, että meidän häissä ei tarjottaisi juurikaan alkoholia.

Ajatus on luikerrellut mieleen, vaikka juhlasuunnitelmien alusta oon pitänyt ihan itsestäänselvänä, että me tarjoillaan vieraille juomat. Juhlapaikkakin varattiin sen perusteella, että sinne saa tuoda omia juomia eikä kustakin lasillisesta tarvi maksaa baarihinnaston mukaisesti. Ja oon jopa tehny jo laskelmia, että minkä verran sitä viunaa tarviikaan olla meidän vierasmäärälle.

Faktahan kuitenkin on se, että minä en juo alkoholia yhtään. En oo juonu koskaan, enkä tule todennäköisesti juomaankaan. Myös Karimin alkoholinkäyttö on vuosien aikana vähentynyt huomattavasti, ja nykyään mies on pikku pierussa kerran tai pari vuodessa. Eli lähtökohta on se, että julhat maksava ja niistä omannäköisensä haluava hääpari ei juurikaan käytä alkoholia.

En kuitenkaan ollut edes kuvitellut että meidän olis mahdollista pitää viinattomat häät ennen kuin kuulin, että joku toinen on niin ajatellut tehdä. Että se on tässä kulttuurissa ylipäätään mahdollista. Eli miksi, oi miksi mekin pidettiin alusta alkaen itsestäänselvänä, että meidän juhlissa juodaan? Jos totta puhutaan, pelkäsin, ja pelkään edelleen, vieraiden reaktioita ja sitä, ettei ne osaiskaan pitää hauskaa ja tanssia aamun pikkutunneille asti ilman viinaa. Eli että ne lähtee kuitenkin aikaisin pois, jos me ei lahjota niitä viinalla jäämään.

Toisaalta sitten taas viinattomuus takaisi ainakin sen, että turhalta vieraiden väliseltä draamalta ja örveltämiseltä vältyttäisiin. Sitä on nimittäin näkynyt kaikissa häissä missä minä olen ollut vieraana ja viinaa on tarjottu, ja voin kertoa että en kaipaa kumpaakaan ilmiötä meidän bileisiin. Vai voiko puhua bileistä, jos boolimaljassa ei olekaan alkoholia? Saako ketään tanssilattialle, jos ruokailun aikana ei olla noustu vähän huppeliin? Ja naurattaako ketään mikään, jos lasissa onkin vaan appelsiinimehua?

Tietysti asiasta ilmoitettaisiin jo kutsuvaiheessa, jotta jokainen osaisi halutessaan tuoda oman taskumatin mukaan. Vai aiheuttaisiko se sitten sen, että porukka jäisi pois tai järjestäisi vihkimisen jälkeen jotain omaa, hauskempaa ohjelmaa jossain muualla? Vai siirtyisikö bileet varsinaisesta juhlapaikasta sinne parkkipaikan puolelle, mistä löytyisikin yhtäkkiä kaljakori?

Menisitkö vieraaksi alkoholittomiin häihin, kykenisitkö pitämään hauskaa loppuun saakka vai kaipaisitko drinskuja tekemään illasta hauskan?  Vai ootko ollu (ja nyt ei puhuta uskonnollisista juhlista), ja millaista niissä oli?

Lopullista päätöstä viinan tarjoilun suhteen ei olla vielä tehty, mutta jos juhlien lähestyessä budjetti alkaa mennä pahasti miinukselle, on alkoholi se ensimmäinen asia, mistä säästetään. Tai ainakin jos uskalletaan.

Ja meidän vieraat ei siis ole mitään örveltäviä idiootteja, vaan mahtavia ja ihania tyyppejä, mutta valtaosa suomalaiseen juomakulttuuriin tottuneita.

Eng: Is a fun wedding party possible without alcohol?

Lisää tästä aiheesta

28 Kommenttia

eve 8.11.2013 at 22.24

Mä oon ollut häissä joissa ei tarjottu alkoholia ja valitettavasti ne oli kyllä pirun tylsät häät… ja ihan vain siitä syystä että suomalaiset, ainakin kyseiset juhlavieraat, olivat niin pirun jäykkiä ilman sitä sosiaalista liukastetta… niin se vaan valitettavasti menee. Tanssilattia oli ihan kuollut ja juhlat oli aika nopeesti ohi…
Meidän häissä olikin myös tuosta kokemuksesta oppineena open bar ja juomaa meni niin paljon että hotellista loppui rommi ja olut ja loppuilta juotiin viskiä ja vodkaa. Itse taisin naukata peräti yhden lasin viiniä ja yhden viskipaukun, eli muistikuvat ovat täysin selkeät, mutten ainakaan nähnyt kenenkään käyttäytyvän mitenkään törpösti meidän häissä, kaikilla näytti vaan olevan tosi kivaa :). Eli mä suosittelen sitä tarjoilua, siitäkin huolimatta että itse ei sitä tarvitse… :)

Vastaa
inkkap 10.11.2013 at 20.10

Äh, tuota mää oon just pelännyt että se tunnelma ei missään vaiheessa pääse rentoutumaan kun pitää jäykistellä kun ei saa viinaa… Olis kyllä kaikkein pahin skenaario se, että kukaan ei tanssis tai naurais…

Heh ja tuo teidän häiden positiivinen viinallinen kokemus saattaa osaksi olla myös sen vuoksi, ettei ihan kaikki vieraista ollu tähän ah niin ihanaan suomalaiseen ryypiskelykulttuuriin tottuneita.

Vastaa
Lauratau 8.11.2013 at 23.18

Se riippuu ihan siitä, miten läheisiä ihmiset on toisilleen, miten hyvin tuntevat toisensa? Onko jokaisella joku jonka kanssa juttu luistaa? Onko mahdollista tarjoilla esim pelkät alkumaljat? Itse haluan uskoa että häät voivat olla hauskat ilman alkoholia mutta en osaa sanoa onko se mahdollista, kun en ole kokeillut. Tai kerran olin jonkinlaisella häävastaanotolla seurakuntakodilla ja se oli kamalaa mutta vain koska en tuntenut ihan ketään eikä kukaan jutellut minulle.

Vastaa
inkkap 10.11.2013 at 20.13

Mää oon miettiny tosi paljon sitä istumajärjestystä jo nyt ja koittanu keksiä parhaan ratkaisun niin, että samoissa pöydissä tai ainakin vieretysten olis pääasiassa tuttuja tyyppejä. Ja alkumaljat on ehdottomasti tulossa mukaan, mutta muusta ei oo vielä hajuakaan. Pitäähän sitä päästä kilistelemään, vaikka omassa lasissa olisikin vaan sitä pommacia! :)

Vastaa
mervi 8.11.2013 at 23.30

Minä olin kerran täysin tuntemattoman ihmisen viiskymppisillä, tuli kutsu viime hetkellä samana päivänä kun juhlat oli eikä ollut tarkoitus kun käväistä pikaisesti paikan päällä, vaan päädyimme tanssimaan yöhön asti läppäriltä soivalta biisilistalta niin ikivanhoja iskelmiä kuin uudempaa musiikkia, eikä tarjolla tainnut olla pisaraakaan alkoholia. Hauskaa oli, vaikka porukasta tunsin vain muutaman tyypin! Ne on ne puitteet mitkä luo tunnelman ja jos ei ihmiset kestä ilman alkoholia niin sitten varmaan ei haittaa vaikka semmoiset häipyvät aiemmin. :) Ja itsekin kuitenkin olen tottunut siihen että bileissä yleensä on juomatarjoilua… :D

Vastaa
inkkap 10.11.2013 at 20.14

Haha, kuulostaa ihan mahtavalta kokemukselta! Mut veikkaan että tuo on just semmonen mikä voi toimia vaan tietynlaisella porukalla, just yhessä hetkessä. Toivotaan, että oli tulos viinojen suhteen mikä tahansa, porukka tulisi viihtymään.

Vastaa
kathley 9.11.2013 at 10.27

Eräs tuttuni teki niin, että jokaisella aterialla juhlaväki sai ottaa _yhden_ annoksen tarjoilijan tarjoamaa juomaa (tarjolla oli viiniä, olutta, siideriä, limpparia, viinatarjonta vaihteli eri aterialla) ja tämä meni siis hääparin pussista. Mikäli joku halusi lisää alkoholipitoistajuomista, oli sitä mahdollistaa ostaa itse ravintolan baarista. Ainakin kyseisissä bileissä homma toimi oikein hyvin. Ihmiset juttelivat iloisesti, hääpari ei joutunut perikatoon, tanssilattialla näkyi porukkaa, kukaan ei örveltänyt ja kaikille jäi oikein hyvä mieli.

Eli halusin tuoda ilmi, että ainoat vaihtoehdot eivät ole vain open bar vs. täysin alkoholittomat juhlat. Ja todellakin hääpari saa itse päättää mitä vierailleen tarjoaa, oli se sitten syömistä tai juomista. :)

Vastaa
inkkap 10.11.2013 at 20.17

Kuulostaa aika hyvältä vaihtoehdolta tuokin! Jotenkin oon ollu alusta asti sitä mieltä että meidän vieraat ei joudu ottamaan lompakkoa meidän häihin eikä tuonne meidän paikkaan oo edes mahdollista saada baaria, joten jos omat juomat joutuu kustantaa, tulee ne ottaa sitten mukaan lähtiissä. Ja vaikka miten kutkuttavalta ajatus täysin alkoholittomista juhlista tuntuisikin, ei se kyllä taida olla mahdollista..

Vastaa
Katriina 9.11.2013 at 10.53

Omissa häissä oli vapaa tarjoilu, kylläkin vain mietoja juomia. Muutamaa vierasta lukuunottamatta kaikki osasivat ottaa kohtuudella ja hauskaa oli. Ja vaikka oli tarjoilua hääparin puolesta niin löytyi niitä piilopulloja yhden sun toisenkin autosta. Osa vieraista osasi pitää hauskaa myös ilman alkoholia, kuten myös minä itse. :)

Tunnelma on siis paljolti siitä kiinni, minkä luontoisia vieraat ovat. Osa osaa ottaa ilon irti ilmankin alkoholia, mutta osa tarvitsee sen rohkaisuryypyn. Hyvä vaihtoehto voisi siis olla vain esimerkiksi juurikin ruokajuomien tarjoaminen.. :) ja jos hääparilla on kivaa ja hauskaa se tarttuu yleensä myös vieraisiin.

Vastaa
inkkap 10.11.2013 at 20.19

Siltä se tuntuu että oli tapahtuma mikä tahansa, mutta kun baari on auki on bileissä aina se muutama, joka ei muista kohtuutta. Ja mää veikkaan että tullaan me mihin tulokseen tahansa, niitä piilopulloja tulee taatusti löytymään, ja mikäs siinä.

Ja ihana ajatus että hääparin iloinen tunnelma tarttuu myös muihin, ja se on varmasti totta erityisesti pienissä juhlissa missä hääparilla on mahdollisuus jopa jutella kaikille vieraille. :)

Vastaa
pärsky. 9.11.2013 at 15.06

kuivaa kotimaista on aina jonkun koivunkannon nokassa kuitenkin, oli jotain tarjolla tai ei :D hihii.

Vastaa
inkkap 10.11.2013 at 20.20

Tää on just se ko mää en oo koskaan juonu ni en tajua noita viinaan liittyviä kielikuvia… :P

Vastaa
Ulletin 9.11.2013 at 16.14

Tää oli mielenkiintoinen aihe, kiva kun kirjoitit siitä. Ensinnäkin voin sanoa, että onnellinen avioliitto ei ainakaan oo kiinni viinatarjoilusta häissä, joten myöhemmin tämä kysymys tuntuu aivan detaljilta kaiken oikeasti tärkeän rinnalla ;D Meidän häissä ei ollut alkoholia, koska minä enkä iso osa vieraista sitä käyttänyt muussakaan elämässä pahemmin siihen aikaan. Meillä oli aika hengelliset häät ja jatkotkin sujuivat monille ihan normisti ilman viinaakin. Varmasti joidenkin mielestä oli tylsää, kun ei ollut alkoholitarjoilua. Olin silloin 20 joten jos nyt pitäisin häät, olis ne tosi erilaiset ja varmaan tarjottais ainakin viiniä siellä, kun muutenkin sitä tykätään juoda spessuissa hetkissä.

Katriina on kirjoittanut minusta hyvin, että jos hääparilla on kivaa ja hauskaa se tarttuu yleensä myös vieraisiin. Uskon tuohon myös vahvasti. Muutenkin puitteille on ihan sama mielestäni, jos häiden tärkein pointti on sen rakkaan saaminen ja se loistaa hääparista. Ainakin mut hurmaa se paljon enemmän kuin “koreilu” ilman rakastunutta paria. Mun mielestä teette niinkuin itse tykkäätte ja te tunnette parhaiten vieraanne, että miten ne “pärjää” siinä mielessä epäsuomalaisissa häissä :) Hyvä vaihtoehto vois tosiaan olla Katriinan mainitsema ruokajuoma ja that’s it? Mut edelleen tehkää just niinku teistä tuntuu. Kaiken häihin liittyvän härdellin sijaan koittakaa keskittyä siihen hääpäivänä täysillä, et muistatte kuinka mahtavasta asiasta häiden sisällössä on kyse. Silloin niillä pinnallisilla detaljeilla ei oo mitään väliä teille eikä muille :)

Oon varma, et teidän häistä tulee häikäisevät! :)

Vastaa
inkkap 10.11.2013 at 20.24

Ihanaa Ulla, kiitos rohkaisevista sanoista! Mukava saada neuvoja noin kokeneelta rouvalta. :) Hävettää vähän tunnustaa mutta mää oikeesti pelkään mitä meidän vieraat ajattelee, jos me tarjotaan “vaan” alkumaljat ja ruokajuomat ja siihen päälle ehkä yks tai kaks juomaa, että kuinka piheiltä me vaikutetaan.. Mikä on ihan pöljää, koska ne harvat jotka saa kutsun on kuitenkin niin läheisiä ja ihania, että on ihan hullua edes miettiä että ne keskittyis vaan mököttämään sen vuoksi, että juhlissa ei olisikaan riittävästi viinaa tarjolla.

Vastaa
Laura 9.11.2013 at 18.11

Jokainen järjestää semmoiset häät kun haluaa.
Meillä oli aluksi lasilliset kuohuviiniä, ruuan kanssa viiniä ja sen jälkeen vain mietoa boolia (plus alkoholittomia virvokkeita). Kaikilla oli hauskaa ja kukaan ei vetänyt övereitä.
Suomalaisilla on kyllä paha tapa juoda ilmasta viinaa liikaa, mutta onneksi paljon poikkeuksiakin löytyy :)

Vastaa
inkkap 10.11.2013 at 20.25

Tuo teidän systeemi kuulostaa kyllä aika hyvältä, ja ehkä siltä kaikkein realistisimmalta vaihtoehdolta myös meidän pileisiin. Luulisi, että tuokin riittäisi. Ja mikä juttu tää suomalainen juomakulttuuri on, mää en kestä!

Vastaa
Pingviinimatkalaiset 10.11.2013 at 15.21

Ensimmäinen ajatukseni oli, että tietysti järjestätte alkoholittomat häät jos siltä tuntuu. Sitten mietin uudestaan ja ymmärsin huolesi paremmin. Meille aikoinaan oli itsestään selvää, että alkoholia ruuan kanssa tarjotaan, mutta määrän kanssa painittiin mekin. Koko järjestely lähti nimittäin liikkeelle juhlapaikasta, josta en suostunut joustamaan tuumaakaan. Paikka oli Palace-Kämpin anniskelualueella, joten vaikka pursiseuran jäseninä saimme alennusta tilasta, ruuasta ja juomasta, niin ei ne hinnat missään tapauksessa halvat olleet. Mielestäni kaikkein tärkeintä häissä on ruoka! Vielä 8 vuotta myöhemmin ystävämme toisinaan kommentoivat kuinka oli hyvää, ja se jos mikä lämmittää mieltä. Henkilökunta oli todella ammattimaista ja pitivät huolen siitä, että laseissa oli koko ajan juomaa, mutta loppupeleissä viiniä meni vähemmän kuin mihin olimme varautuneet, eikä kukuaan varmasti kokenut jääneensä ilman. Käytännössä jokainen sain n. 2,5 lasia ja sitten oli kahveilla avecit, jonka jälkeen juomat piti hankkia baarista. Kukaan ei örveltänyt, porukka tanssi ja ovat ainakin antaneet ymmärtää, että myös nauttivat :D Eli tuskinpa oli alkoholi se mikä kaikille jäi päällimmäisenä mieleen vaikkei sitä mielinmäärin tarjottukaan. Paras neuvo mitä voin sanoa on, että mieti mitä itsellesi on jäänyt päällimmäisenä mieleen muiden häistä. Jos ruoka on hyvää, tunnelma hyvä ja hääpari nauttii, niin en ainakaan itse jaksa muistaa miten missäkin oli alkoholitarjoilut hoidettu. En myöskään muista koristuksia tai kukka-asetelmia. Huono ja vähäinen ruoka tai kiukkuinen hääpari (kyllä vaan, kerran oli todella stressaantunut morsian) sen sijaan jää muistiin. Katriinan ja Ullan mainitsema hääparin oma tunnelma on varmasti kaikkein merkittävin, enkä jaksa uskoa, että teidän häissä siitä on pulaa laisinkaan! Viime kesänä teidän reissuporukallakin näytti olevan sen verta lystiä, että jotenkin vaikea uskoa tunnelman kattoon nostossa olevan mitään haasteita. Ootte vaan omia ihkuja ittejänne ja järkkäätte sen näköisen päivän mistä itse tykkäätte. Se on teille ainut kuitenkin laatuaan <3 -Milla

Vastaa
inkkap 10.11.2013 at 20.27

Kiitos ihanasta kommentista Milla! Haha ihania paljastuksia löytyi tuolta sun tekstin joukosta, mielenkiintoinen fakta että ootte pursiseuran jäseniä (ainaki ollu)! :) Ja ihana kuulla että vielä vuosien jälkeen se ruoka joka on tietysti yks tärkeimmistä, herättää edelleen kehuja!

Kiitos muistakin neuvoista, ne tulee tarpeeseen!

Vastaa
Sofia 10.11.2013 at 16.34

Musta tää oli hyvä aihe postaukselle ja oon aika samoilla linjoilla muiden kanssa. Ääripäävaihtoehtojen lisäksi on siis muita mahdollisuuksia, mutta ainakin itse koen, että hääparin toiveet on myös vieraille sovittava. Sinänsä vaikea sanoa miten alkoholia runsaammin kuluttavat holittomiin bileisiin reagoisi, koska itse oon onneton alkoholinjuoja, mutta lähtökohtaisesti aattelen, että hauskaa voi olla muutenkin! :)

Vastaa
inkkap 10.11.2013 at 20.29

Ihana tuo sun lause että hääparin toiveet on myös vieraille sovittava. Munsta nimittäin tuntuu että monesti vierailla on ihan hirveitä vaatimuksia ja arvosteluja (ja olen toki itse syyllistynyt samaan), että unohdetaan se miten paljon töitä ne on juhlien eteen tehnyt sekä pahimmassa tapauksessa myös se päivän tärkein juttu eli se, että kaverit menee naimisiin. Ja on kyllä ihan hirveän vaikea kuvitella, miltä se vähäpromillinen juhla näyttää vähän juomaystävällisemmillä laseilla katottuna.

Vastaa
Kea 10.11.2013 at 19.36

Mä en myöskään käytä alkoholia satunnaista white wine spritzeriä lukuunottamatta ja ymmärrän hyvin tuon holittoman katsontakannan. Suomalaiset ja niiden alkoholinkäyttö on asia mitä mä en vaan voi käsittää ja etenkin häissä homma lähtee usein monilla käsistä. Olin kerran kesähäissä, joissa morsiamen setä oli illan päätteeksi ojan pohjalla sammuneena, sen jälkeen kun pihalla oli jo ollut serkusten nyrkkitappelu. Oli aika huisia menoa.

Mutta kuten moni on tuolla jo kommentoinut, olen samaa mieltä siitä, että ehkä ruokajuoman tarjoaminen olisi oikea veto ja kustantakoon ihmiset sen jälkeen omat juomansa kuten haluavat. Fiilis on varmasti muuten juuri kohdallaan jos perheessä ja ystäväpiirissä on samanhenkisiä iloisia ihmisiä kuten te. :)

Vastaa
inkkap 10.11.2013 at 20.30

Ihan uskomatonta, miten pahoja örvellyskokemuksia oot joutunu näkemään! Miten voi vetää niin överiksi? Ja tää kommenttiboksi on kyllä auttanu mua ihan hulluna, ja meidän juhlien juomapolitiikka alkaa pikkuhiljaa viimein hahmottua, jes! :)

Vastaa
Raija 11.11.2013 at 7.57

Kommentoimpa minäkin. Meillä(kin) aikanaan häät järjestettiin lähes holittomina, tarjosimm s onnittelumaljan, ruuan kanssa lasin pari viiniä ja kahvin kanssa konjakin muuten juhlijat olivat omillaan alkoholin suhteen. Häämme olivat paikassa, jolla oli a-oikeudet, joten baari oli auki ja jokaisella oli mahdollisuus ostaa juomaa halutessaan. Myöskään takakonttijuomia en katsonut pahalla. Kaikki sujui mallikkaasti, toki juhla loppui jo puolenyön aikaan, osittain toki senkin vuoksi ettei meillä ollut tanssia ollenkaan. Tunnelma oli rento ja hauska, en usko kenenkään kovasti kironneen päätöstämme, josta muistaakseni kerrottiin kyllä jo kutsuessa. :)

Jokainen on oikeutettu järjestämään omanlaisensa häät. Itselläkin on huonoja kokemuksia häistä, jossa viinaa on liikaa… esim, jo vihittäessä morsiuspari, kaaso ja bestman umpitunnelissa, se oli jo kamalaa katsottavaakin. :/

Vastaa
inkkap 11.11.2013 at 21.42

Yhh, en voi ymmärtää miten joku haluaa olla päissään omissa häissään! Ja täytyy toivoa, että meillä ainakin kaaso ja bestmänit on suht skarppeina ainakin päivän alussa, ja eiköhän ne oo. :)

Vastaa
Nimetön 13.11.2013 at 11.35

Hei,
kyllähän ihan kelpo häät voi pitää ilman alkoholia. Olen ollut useissakin, joissa on ollut kaunis tunnelma, hyvää ruokaa jne. Mutta ikinä en ole ollut hyvissä bileissä, jossa kaikki olisivat olleet selvin päin. Noissa alkoholittomissa juhlissa ei todellakaan olla tanssittu aamuun asti, vaan tunnelma on jossain kohtaa mennyt vähän uneliaaksi ja vaivautuneeksi. Mutta itsehän varmaan tunnet kaveripiirisi parhaiten, että mihin taipuvat.

Vastaa
inkkap 13.11.2013 at 16.26

Äh, no tuota just pelkään, kun haaveissa olis oikeesti kunnon juhlat missä jalaka nousee. Joudun ehkä taipumaan!

Vastaa
Nella Kaukokaipuu 21.12.2013 at 21.44

Jos jengi tulee häihin remuamisen ja alkoholin vuoksi, niin sitten ei mee kyllä asiat ihan niinkuin pitää. Eli teette ehdottomasti niinkuin parhaaksi koette ja oon varma, että juhlista tulee ihanat joka tapauksessa.

Mä oon ollut sellaisissa juhlissa monesti, missä tarjotaan alkumalja ja lasi viiniä ruoan kanssa, loput omakustanteisesti sitten. Eikä oo sekään ollut minkäänlainen ongelma. Ja tänne on kyllä tullut ihan mahtavia kommentteja, ihanaa vertaistukea!

Vastaa
Inka 22.12.2013 at 10.56

Kiitti kommentista Nella! Tää on kyllä ihan sika vaikea tilanne, kun kuten jo sanoin että kaikki vieraat on niitä maailman parhaita tyyppejä, mutta silti vähän pelottaa että miten ne suhtautuu… Noh, meillä alkaa onneksi olla jo aika selvät (hehe) sävelet tän asian tiimoilta, joten on ainakin joku linjaus jo tehtynä. Nää kommentit auttoi kyllä tosi paljon!

Vastaa

Jätä Kommentti