Pallontallaajat.net
Valikko

Matkailuinspiraatiota Madventures-miehiltä

Kirjoittanut Inka 30.11.2013

Torstaina meille oululaisille oli luvassa harvinaista herkkua, kun Madventures-miehet Riku ja Tunna olivat pitämässä luentokiertuetta Oamkin eri yksiköissä. Kiertueen ideana oli rohkaista opiskelijoita lähtemään maailmalle ja ottamaan kaikista mahdollisista kansainvälistymisen mahdollisuuksista kaikki irti.

Vaikka tarjolla olisi ollut luento kulttuurialan opiskelijoille suunnattuna omassa vanhassa opinahjossani, suunnattiin me Karimin kanssa sosiaali- ja terveysalan yksikköön. Eipä sillä oikeastaan ollut mitään merkitystä, sillä luennon pääasia oli kaikille sama: lähtekää!

_DSF2960

Luennon aikana tiirailtiin muutamia pätkiä Madventuresin kolmoskauden jaksoista, jotka toimivat esimerkkeinä miesten viiden nyrkkisäännön reissuunlähtemisoppaasta. Tunnollisena toimittajana tein tietysti muistiinpanoja, sillä ajattelin että ne saattaisivat kiinnostaa myös teitä, vaikka aika peruskauraa olivat. Joskus on kuitenkin tarpeellista muistuttaa itelle myös niitä perusasioita, joten tässä lähtee summattuna:

1. Älä yleistä, kysy. Ennakkoluuloja on jokaisella ja jos niistä ei edes yritä päästä irti, voi reissuissa tulla ongelmia. Esimerkkinä tästä oli miesten seikkailu Venäjällä, kun he kuvasivat jaksoa kerrostalojen katoilta hyppimistä harrastavista miehistä. Jakson yhteyteen Riku ja Tunna suunnittelivat lisäävänsä hauskan vitsin, missä Riku nappailee viiden litran vodkapullosta rohkaisua, koska Venäjällähän vedetään vodkaa kaksin käsin ja se olis ollu hauskaa. Urheilijamiehet kuitenkin pyysivät, ettei heitä ja heidän lajiaan yhdistettäisi viinaksiin, sillä ennakkoluuloja on muutenkin ihan liikaa. Niinpä.

2. Syö paikallista ruokaa. Kun reissussa vetelee nassuun paikallisia (jopa ällöttäviä) erikoisuuksia saman ruokapöydän äärellä paikallisten kanssa, voi helposti saada kunnioituksen, jota ei ällötyksiä irvistelevät turret ansaitse. Sitä kautta saa myös ikimuistoisia kokemuksia ja tietysti avarrettua myös ruokamaailmankuvaa. Ja ellei muuta, niin ainakin huumorintajuisen hostin muistamaan ikuisesti, että se yks kaheli reissaaja veteli naama irvessä ääntä kohti lampaan aivoja tai jotain muuta yhtä eksoottista.

3. Panosta ihmisen kohtaamiseen. Suomalaiset tervehtivät toisiaan pikaisesti ja harvoin edes toisen nimi jää mieleen. Kun reissussa kohtaa ihmisen, on syytä muistaa toisen nimi ja suomalaiselle epätyypillisellä tavalla osoittaa kiinnostusta toiseen ihmiseen, esimerkiksi kyselemällä kuulumisia, vaikka tuttu kaveri ei olisikaan kyseessä. Eikä ole myöskään väärin, jos kättely- ja tervehtimistilanne kestää puolta sekuntia kauemmin.

4. Uskalla puhua. Meidän kaikkien suomalaisten perisynti, suu supussa oleskelu, nostettiin myös esille ja painotettiin, että suomalaiset on hyviä kielissä! Toki meikäläinenkin aina naureskelee rallienglannille, mutta sen vois kyllä lopettaa, sillä ihan yhtä eksoottinen se suomiaksentti on kuin vaikkapa monien ihannoima espanja-aksentti. Ja ei se oo niin justiinsa meneekö kaikki oikein, kyllä se tärkein juttu aina on että tulee ymmärretyksi.

5. Harjoitus tekee mestarin. Tämän viesti jäi vähän pimentoon, mutta itse käsitin homman niin, että uskallus vie eteenpäin. Täytyy vaan olla riittävän rohkea lähteäkseen. Jokainen voinee löytää siitä oman sovelluksensa.

Päällimmäisenä ajatuksena inspiroivasta luennosta jäi mieleen hirveä kaukokaipuu ja hinku päästä maailmalle. Siinä miesten tarinointia Papua-Uudesta-Guineasta ja paikallisista alkuperäiskansoista kuunnellessa alkoi tuntua hieman typerältä, että todennäköisesti meikäläisen seuraava reissu suuntautuu maailman suosituimpaan turistikohteeseen Cancuniin. Ei sillä, reissu on varmasti ihan yhtä antoisa kuin kaikki muutkin, mutta sen jälkeen mullakin voisi olla aika suunnata nokka kohti niitä kulmia, missä en oo käyny en sitten siellä päinkään.

Luento oli siis inspiroiva, ja se oli mainio juttu!

Eng: I was listening a lecture held by the most appreciated Finnish travel gurus Riku Rantala and Tunna Milonoff from Madventures. They shared their five main rules to remember when travelling abroad: 1. Forget the prejudice you got, instead of trusting them, ask the locals how things really are. 2. Enjoy the local delicacies, even if they might seem strange to you. 3. Make an effort when meeting new people, is it allowed to really remember the name and look the other person in the eyes. 4. Talk! This is something we Finns tend not to do in a fear of failure. That is also something I try to remember when writing these short translations in my blog with my childish English writing skills. 5. Practice makes perfect. 

Lisää tästä aiheesta

8 Kommenttia

Pingviinimatkalaiset 1.12.2013 at 9.27

Inspiroituminen on niin siistiä ja tämä summaus on erittäin hyvä muistilista kenelle hyvänsä reissaajalle. Itselleni lisäisin vielä muikkarin siitä, että ei ole todennäköisesti niin kovin vakavaa, jos ei kaikkia paikallisia tapoja osaisikaan noudattaa, vaan tärkeintä et oppii. Meillä suomalaisilla kun tuntuu olevan kova tarve aina hallita kaikki heti ja hirvee häpee jos mokailee. Mokailee ne muutkin ja tännekin reissaavat muiden maiden turret :D -Milla

Vastaa
inkkap 1.12.2013 at 9.58

Hyvä pointti Milla! Aika harvoin sitä noiden juttujen kans muistaa ottaa rennosti.

Vastaa
Reetta 1.12.2013 at 14.55

Hienoa, että opiskelijoita kannustetaan kansainvälisyyteen, mutta toisaalta kun viikottain tulee tippa linssiin luokattoman huonon opetuksen takia tuolla tuolla sotella, niin mietityttää miten monta luennoitsijaa noilla liksoilla olisi palkattu.
Tosi kaksipiippuinen juttu.

Vastaa
inkkap 2.12.2013 at 16.25

Totta, oon itsekin saanu kuulla osani tuosta soten luokattoman huonosta opetuksesta, siitä kiitos sotella opiskelleelle avopuolisolle. Mutta ehkä tää oli opiskeljoidenkin näkökulmasta kiva piristys sen surkean opetustason keskellä, joskaan ei tietenkään se asia, mistä asioita kannattaa lähteä parantamaan.

Vastaa
Amanda 2.12.2013 at 14.48

Kiva juttu, että tiivistit luennon tänne blogiinkin! Inspiroivaa settiä näinkin ja hyvä muistilista itse kullekin käydä aina silloin tällöin läpi. Voi noita pointteja onneksi hyödyntää siellä suosituimmassa turrekohteessakin – ihminen on aina ihminen huolimatta siitä, missä kohtaa. :)

Vastaa
inkkap 2.12.2013 at 16.25

Ihana tuo sun viimeinen lause, niin totta! :)

Vastaa
Nella Kaukokaipuu 3.12.2013 at 20.13

Jätkät osaa hommansa, ja sulle kiitos näiden hyvien pointtien muistuttamisesta. Vallankumous suomalaisten juroa luonnetta kohtaan! Rallienglannista voi tietty olla sitten ihan suomen kielen taipumisen ja ääntämisen puolesta vaikea päästä eroon. (;

Vastaa
inkkap 3.12.2013 at 21.25

Heh, joo ja voisin iteki esim lopettaa sille rallienglannille naureskelun, niin vois olla että kavereilla olis joskus helepompi avata suu. Ja mulla kans.

Vastaa

Jätä Kommentti