Pallontallaajat.net
Valikko

Instagram Travel Thurday – pettymysten Budapest

Kirjoittanut Inka 2.1.2014

Vuonna 2007 käydessäni ekaa kertaa reilaamassa meidän kaksiviikkoisen reilin viimeinen pysäkki oli Unkarin pääkaupunki Budapest. Ensikertalaisina ajateltiin, että viimeisessä kaupungissa ollaan varmasti jo niin poikki, että siellä on parempi viettää useampi päivä. Ja niin me vietettiin, kokonaista neljä päivää mikä oli pisin aika yhdessä kohteessa koko reissulla. Ja ihan oikeassa oltiin, ensikertalaisina puolentoista viikon jälkeen oltiin jo aika lopussa.

Budapest1

Matkaan lähdettiin aivan takki auki, ja olin onnellinen kun reissukaverini oli selvittänyt miten päästä rautatieasemalta hostelleihin. Mää olin muka niin kärsivä tuore inttileski, että en voinut vaivata pientä päätäni reissun valmisteluun. Voi jos olisin silloin tajunnut, että suunnittelu ja fiilistely on puolet matkasta! Ja mikä olis paremmin vieny ajatukset pois tulevasta inttileskivuodesta, kuin elämän ekan reilin suunnittelu.

Noh, Budapestiin sitten lopulta päädyttiin mukavan reilin päätteeksi, mutta harmillisesti neljä päivää Unkarin pääkaupungissa eivät riittäneet lähellekään vakuuttamaan. Kaupunki jäi taakse paikkana, jonne en haluaisi enää palata.

Kaupunkiin saapumisesta en muista muuta kuin sen, että hostelli oli harvinaisen epäilyttävä. Siinä missä kaikissa aikaisemmissa majapaikoissa oli ollut viralliset mainoskyltit ja selkeät plakaatit siitä, missä majoitusliike sijaitsee, ei tässä ollut muuta merkintää kuin käsin kirjoitettu osoite ovipuhelimessa. Sisään astuessa mietittiin, että nytkö pohjoisen tyttöjä vietiin, mutta ei siinä onneksi ihan niin pahasti käynyt. Hostellissa vastassa ollut mies sai vierailun aikana lempinimen isä aurinkoinen, joten visiitti meni mukavasti.

budapest3

Mutta sitten siihen kaupunkiin. Neljä päivää ei riittänyt antamaan minkäänlaista käsitystä kaupungista, vaan kuljettiin Budasta Pestiin ja takaisin samalla kun koitettiin etsiä mielenkiintoisia juttuja. Joen rannassa saatiin kävellä tunti muurin vierustaa ja etsittiin sisäänkäyntiä. Voi pojat kun odoteltiin että siellä muurin toisella puolella on taatusti jotain mielenkiintoista, mutta eipä siellä mitään ollut. Sama fiilis oli oikeastaan kaikkialla: kovat odotukset, mutta aivan turhaan. Ehkä se johtui meidän olemattomasta valmistautumisesta, mutta viimeisenä iltana oli niin tylsää, että mentiin elokuviin.

Sitä ennen käytiin tietysti lillumassa kylpylässä, mikä oli melko mielenkiintoinen kokemus. Elokuussa Budapest helli superkuumalla auringolla, joten altaissa lilluminen oli melko mukavaa. Eniten huvitti 40-asteinen sauna, minne saunojatoverit konkoili jääpaloja käsissään, jotta kuumuudessa pärjäsi paremmin. Kylpylän jälkeen tehtiin reissun epäeettisin valinta, ja valittiin iltapäivän huvitukseksi eläintarhassa vierailu. Se saa luvan jäädä mun elämän ensimmäiseksi ja viimeiseksi. Budapestin kuvasaldo jäi aika alhaiseksi, joten tässä nyt kuvia vangituista kameleista, sarvikuonoista ja kirahveista.

budapest2

Semmoinen oli mun silmissä se Budapest. Reissu päättyi siihen, kun mentiin lentokentälle kahdeksaa tuntia liian aikaisin, kun ei keksitty enää mitään tekemistä. Rookie mistake, myönnän, mutta se tuli jo tehtyä.

Nyt olis sitten tilaa Budapestin puolustuspuheenvuorolle, mitä meiltä jäi näkemättä ja ymmärtämättä?

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta, joka on kansainvälinen tempaus. Suomessa sitä vetävät Destination Unknown -blogin Satu sekä Kaukokaipuun Nella ja Running With Wild Horsesin Veera. Munt löytää Instagrammista nimimerkillä @inkkap.

Eng: During my first interrail in Europe on 2007 our last destination was Budapest in Hungary. Didin’t really love it, but our preparation for the trip was so lousy, so I don’t really know who to blame, us or the city.

Lisää tästä aiheesta

14 Kommenttia

Panu / Panun matkat 2.1.2014 at 23.15

8 tuntia aiemmin kentälle! Eeppistä. :D

Kuten olen aiemmin kertonut, mullakin on hieman paha maku Budapestistä tällä hetkellä. Mun Budapesti-kuvio meni niin, että eka kerta (2008 alussa) sujui hienosti. Olin snadisti innoissani, jopa aavistuksen diggailin paikasta, kun en ollut paljon missään – etenkään entisessä idässä – käynyt. Itse asiassa Budapestiä täytyy kiittää siitä, että matkustuspalo alkoi kyteä sisälläni. Budapestissä nimittäin huomasin, että kyllähän siellä aiemmin niin pelottavassakin idässä pärjää siinä missä lännessäkin ja että kommunismin jälkien tutkiminen paikan päällä on paljon kiintoisampaa kuin netissä. :)

Eli ensivisiittini oli aikalailla jees, mutta sitten kun palasin kaupunkiin monta matkakokemusta rikkaampana, paikka ei enää säväyttänytkään (heinäkuussa 2010). Tuo visiitti edustaa niitä harvoja kertoja matkoillani, kun kohde on tuntunut jopa vastenmieliseltä. Jotenkin Budapestin epäsiisteys vain oli sillä kerralla liikaa, eivätkä nähtävyydetkään tuntuneet tarjoavan enää mitään uutta…

Ehkä kolmas kerta toden sanoo?

P.S. Poistaisitko tuon ekan kommentin. Tuli turhan monta typoa. ;)

Vastaa
Inka 3.1.2014 at 8.18

Haha, vähän repesin tuolle sun ekalle kommentille. :D Voin kertoa että siinä tilanteessa eeppisyys oli kyllä aika kaukana. Ahh, Budapest.<3

Näistä huonoista fiiliksistä eri kohteiden suhteen on aina jotenkin kytystä kirjoittaa, mutta toisaalta jos niistä ei kirjoita blogissa niin missä sitten? Ja tuo on tosi paha, mää muistan tuollon reilillä rakastuneeni Krakovaan, joka oli silloin kauneimpia näkemiäni kaupunkeja, tosin en ollu nähny juuri mitään. Nyt en enää oikeen edes uskalla palata sinne, jotta ei kävis niin kuin sulle uudelleen Budapestissä. Mutta arvostan suuresti, jos annat sille vielä kolmannen mahdollisuuden! Tuu sitten kertomaan, miten meni. :)

Vastaa
Panu / Panun matkat 3.1.2014 at 11.54

Krakova kyllä kestää omien kokemusteni mukaan helposti toisen visiitin! Vietin Krakovassa kaksi viikkoa kesällä 2008 ja rakastuin Puolaan. Krakovaan palasin kesällä 2010, eikä magiikka ollut kadonnut minnekään, vaikka kolusin pitkälti samoja paikkoja kuin ensivisiitilläni. Edelleen Krakova on ehdottomia suosikkejani, ja sen kaupungin kauneus on ajatonta. :)

Krakovasta tie veikin sitten Budapestiin tuona kesänä. Saattoi olla, että sekin vaikutti tuohon jälkimmäiseen Budapest-kokemukseeni, että suuntasin sinne juuri Krakovasta… Kontrasti oli aika kova.

Vastaa
Inka 3.1.2014 at 14.18

Lohduttava kuulla Panu, ehkä mää nyt uskaltaudun lisäämään Krakovan jossain vaiheessa mun reissulistalle, erityisesti kun tuo armas avopuolisto haluaisi joskus käydä Auschwitzissä ja mää oon luvannu mennä sen kans sinne. Karmii jo valmiiksi!

Vastaa
Anne 3.1.2014 at 8.33

Musta Budapest oli ihan kiva kaupunki. Muun muassa syömiseen ja juomiseen. Jos tykkää museoista, arkkitehtuurista ja historiasta, sit se on oiva kohde – koska niitä sieltä löytyy riittämiin. Mutta ei siellä mitään niiiiiiiin ihmeellistä nähtävää ole. Meiän reissun kohokohta oli kylpylä, koska kylmällä säällä oli ihanaa lillua +38 asteen vedessä!

Mutta ei kaikki paikat vaan toimi kaikilla eikä sille voi mitään! Meillä toki oli paikallinen “opas” kun oltiin kaverin luona siellä, joten paikka avautui ehkä vähän eri tavalla.

Vastaa
Inka 3.1.2014 at 11.12

Ah, tuo kylmä keli ja kylpylä on varmasti aivan täydellinen kombo! Syömisestä ja juomisesta muistan Budapestissä sen verran, että hyviä alkoholittomia pina coaldoja siemailtiin siellä, jotka oli niin hyviä, että normaalisti alkoholilliseen versioon tarttuva reissukaveriki tilasi mieluummin alkoholittoman! Ja ruokakokemukset tais rajoittua puistopiknikkeihin.. Noh, ehkä ens kerralla jos semmoinen ikinä tulee.

Vastaa
Heidi / Auringon alla 3.1.2014 at 8.57

Mä en ole vielä ehtinyt käymään Budapestissä, mutta nauratti tuo vastoinkäymiset hostellin ja muurin kanssa. Kuulostaa jokseenkin tutulle, vaikka eri maissa/kaupungeissa koettuna! Mikään ei oo niin raivostuttavaa, kun se että hilaa laukkuja edes takaisin kadulla, missä sen majapaikan pitäisi olla, mutta silmämääräisesti missään ei näy mitään kylttejä ja sitten tosiaan löytyy joku epämääräinen ovipuhelin! Ja se, että joutuu kiertämään jotain paikkaa ärsyttävyyteen asti, kun ei löydä tietä sisään/ulos/yli/toiselle puolelle :)

Vastaa
Inka 3.1.2014 at 11.13

Joo, pakko aina koheltaa vähän, ei kai se muuten oo reissu eikä mikään. :) Meillä oli onneksi rinkat tuolloin, joten se roudaaminen ei ollu niin paha varsinkaan, kun etittiin hostellia päiväsaikaan eikä mihinkään ollu kiire. Jos olis ollu pimeää niin ei varmaan olis ollu märy kovin kaukana…

Vastaa
Kea 3.1.2014 at 10.10

Mä oon käyny Budapestissä kolme kertaa. Ekan ja tokan kerran vuonna 2005 ja kolmannen vuonna 2007. Ei ole kiire takaisin. Ihan kauniita maisemia sieltä kukkulan päältä joelle, mutta siihen se mun osalta jää. Ei ollu kivoja kauppoja, kivoja katuja, kivoja ruokapaikkoja ja parhaimmillaankin syömiset oli vain keskinkertaisia tai välttäviä. Hotellit (jopa hienot duunin puolesta tarjotut) ja hostellit oli nuhjuisia. Mutta ehkä moni asia on niiltä ajoilta vielä muuttunu ja kylvyt jäi tosiaan käymättä. Kivoja kylpylöitä löyty muuten mun ainoalta visiitiltä Sloveniaan ja Kroatiaan myöhemmin vuonna 2007, joissa lilluttiin serbikollegojen kanssa monta tuntia. Sillä reissulla opin entisen Jugoslavian asukeista yllättävän paljon. Unkarista opin vaan viisi sanaa ja kaksi lausetta, jotka jotenkin muistuttavat suomea. :)

Vastaa
Inka 3.1.2014 at 11.15

Haha, joo ei mullakaan oo ihan hirveä kiire takaisin. :D Jokin noissa entisen Jugoslavian maissa on mikä viehättää ja kovasti, joten sinne vois mieluummin palata. Muistan unkariksi vain kiitoksen, vaikka oltiin korvat höröllä koko reissun ajan ja koitettiin bongailla tutun kuuloisia sanoja tai lauseita. Eikä se kiitoskaan mitenkään samankaltainen kyllä ole. :P

Vastaa
Sofia 3.1.2014 at 12.05

Oon käyny Budapestissä yhen kerran ja en oikeen vieläkään osaa päättää oliko hyvä vai ei-niin-hyvä eissu. Maisemat kukkulalta jäi parhaiten mieleen, kasvisruokailijalle oli aika onnetonta tarjontaa ja en tainnu esim. ostella mitään muuta kun tuliaisia. Meiän Unkari -rundin piti alkaa rannalla Siofokissa, mutta törkeä myrsky ja kaatosade pilasi ensimmäisen viikon ja Budapestiä ehkä piristi sitten astetta paremmat kelit. Mulle tuli tuosta teiän lentokenttäepisodista mieleen kerta, kun me mentiin Edinburghissa kentälle joku 5 h liian aikasin, kun muka pelättiin että ei keritä ja vieläpä riideltiin jostain laukusta ja mökötettiin Osloon asti ;) Hienosti meni, mutta tulipahan tehtyä!

Vastaa
Inka 3.1.2014 at 14.20

Haha, en kestä! :DD Aivan mahtavia lentokenttäkokemuksia sullakin, hyvä te ja me! Niin se matkailu opettaa itestä ja reissukavereistakin uusia juttuja, haha! Ja voi harmi nuo kelit, mikään ei oo niin kytystä kun ootella kieli pitkällä jotaki matkaa ja sitten se menee pilalle huonon sään vuoksi.

Vastaa
Tupu 3.1.2014 at 14.12

Olenko mä ainut, joka on tykänny Budapestistä? :D Oltiin 2012 loppukeväästä siellä pitkä viikonloppu ja tykättiin kyllä :) Museot ei niinkään kiinnosta, mutta arkkitehtuurista tykätään ja haahuilusta pitkin katuja ja kujija. Varsinkin Schezenyi-kylpylän ulkoaltaisiin ihastuttiin, ja ruuastakin tykättiin. Vieläkin oon muistellut kaiholla yhtä parhaimmista lounaista koskaan, minkä söin jossain pikkupaikassa ja hinta oli n. 1,90 e :D No mutta kaikki ei voi tykätä kaikesta ja onneks on muitakin lähellä olevia kaupunkikohteita minne matkustaa :)

Vastaa
Inka 3.1.2014 at 14.21

Heh, harmi Budapestin kannalta mutta nyt näyttäis vähän siltä… Me taidettiin käydä tuossa samassa kylpylässä, tai sitten useamman nimessä on paljo sch:ta ja zetaa niin tuntuu siksi tutulta. Ja vau miten halpa lounas! Me etittiin ihan sikana edullista sapuskaa, mutta ei taidettu osata ajatua tuolloin oikeille huudeille, kun muistan vaan että olipa se ruokakin niin kallista että syletti.

Vastaa

Jätä Kommentti