Pallontallaajat.net
Valikko

Korvauksia lentoyhtiöltä ja valtavasti kärsivällisyyttä

Kirjoittanut Inka 29.1.2014

Osa teistä saattaa muistaa tämän postauksen, joka on kirjoitettu aika lailla vuosi sitten kun olin matkalla matkamessuille. Lennot oli ostettu Norskilta ja varalta olin lentokentällä vielä melko hyvissä ajoin, sillä ajattelin alkuillasta kentällä olevan jonkun muunkin. No niinhän siellä oli, muutama koneenlastillinen ylimääräisiä ihmisä. Ulkona pauhui hillittömät pakkaset ja norjalaisen koneet eivät päässeet ilmaan. Odoteltiin, ensin tunti, sitten toinen ja lopulta neljä, kunnes jossain vaiheessa meidät viimein lastattiin koneisiin ja lennätettiin Helsinkiin.

oulu

EU:n lentomatkustajan oikeudet mielessäni päätin yrittää, josko lentoyhtiö korvaisi mulle EU:n mukaisen korvauken usean tunnin myöhästymisestä. Ei sillä että menetys olisi ollut valtava, mutta olin kiinnostunut kokeilemaan, voisiko peruspirkko saada oikeasti korvauksia lentoyhtiöltä.

Otin Norwegianin asiakaspalveluun yhteyttä sähköpostitse ja sieltä tuli takaisin supermukava viesti, missä luki ohjeet korvaushakemuksen täyttämiseen. Jonkin ajan kuluttua norski vastasi ilmoittaen, että tilanteessa on tehty kaikki voitava ja heidän näkemyksensä mukaan yhtiön ei tarvitse korvata mitään asiakkaille.

Noh, koska korvauksia oli lähetty hakemaan, ajattelin kokeilla mielenkiinnosta vielä viimeistä oljenkortta ja otin yhteyttä kuluttajavirastoon. Täytin tarvitut lomakkeet ja laitoin postiin kiinnostuneena vastausta odotellen. Jonkun viikon kuluttua posti toi paperit, joissa kerrottiin yhtiön olleen oikeassa ja tehneen kaikkensa saadakseen koneen lähtemään mahdollisimman nopeasti eikä sen näin ollen pitänyt maksaa mulle mitään korvauksia.

Kuluttajaviraston päätös oli mulle ihan ok, sillä lähdin hakemaan korvauksia aika kokeilumielessä sillä halusin nähdä, miten homma toimii ja onko sitä kautta mahdollista saada mitään menetetystä ajasta. Miksi sitten postaus on ajankohtainen nyt? No sen vuoksi, että viime viikolla postiloota kolisi jälleen saman asian tiimoilta, ja tällä kertaa sieltä putosi kirje kuluttajariitalautakunnasta. Mun keissi oli ilmeisesti edennyt kuluttajavirastosta eteenpäin ja asia oli käsitelty siellä uudelleen – tällä kertaa päätös oli mun hyväksi!

Lomogram_2014-01-23_06-30-32-PM

Lopullinen päätös asialle siis oli, että Norwegiania kehoitettiin maksamaan mulle noin neljän tunnin verran myöhästyneestä kotimaan lennosta 250 euroa korvauksia. Asian käsittelyssä kului reilu vuosi, eli olin jo aika useaan kertaan ehtinyt unohtaa koko keissin. Viimeviikkoisen kirjeen mukana tulleissa ohjeissa kerrottiin että sama kirje on lähetetty molemmille osapuolille, ja että saisimme hoitaa homman keskenämme. Ajattelin odottaa muutaman päivän ennen yhteydenottoa Norwegiaan, ja hetki sitten sieltä tuli kuin tulikin sähköposti, jossa kysyttiin mun tilinumeroa korvauksen maksua varten.

Täytyy sanoa, että en olisi kuunaan uskonut homman menevän läpi! Nyt kuitenkin tiiän paremmin, ja ehkä jaksan myös ens kerralla koittaa hakea korvauksia, kun se ei näköjään aivan turhaa ole.

Löytyykö muilta vastaavanlaisia kokemuksia?

Eng: A year ago my domestic flight was delayed nearly for four hours, and after complaining first to the airline and then the Finnish Consumer Authority I finally received a 250 euros compensation for the delay. I would have never thought to get it, especially not after one year of waiting!

Lisää tästä aiheesta

26 Kommenttia

Panu / Panun matkat 29.1.2014 at 17.58

Vau, hieno homma! Ja kyllä mun mielestä tuommoisesta myöhästämisestä jo korvausta ansaitseekin. Neljä tuntia on jo melko kohtuuton odotusaika.

Ja kyllä se niin taitaa olla, että aina kun on oikeasti aihetta, kannattaa reklamoida. Joskus mietin, miksi en tehnyt kauan sitten valitusta, kun Wizzairin lento Gdansk-Turku oli kaksi tuntia myöhässä…

Vastaa
Inka 30.1.2014 at 8.07

No sen määki nyt opin että asiasta kannattaa valittaa aina! Ja ihan mahtavaa, että lentomatkustajien oikeuksia huudellaan nykyään niin isoon ääneen myös lentokentillä! :)

Vastaa
Kaukokaipuun Nella 29.1.2014 at 18.22

Tosi hieno juttu! Ja komppaan Panua, kannatti siis olla kärsivällinen, vaikka tuossa prosessa menikin aikaa..

Vastaa
Inka 30.1.2014 at 8.07

Niinpä! Onneksi kuluttaja saa nykypäivänä niin käsittämättömän upeaa palvelua, että tuollaiset vähän hankalalta tuntuvat jutut hoidetaan käytännössä meidän puolesta. Iso plussa kuluttajavirastolle!

Vastaa
Pingviinimatkalaiset 29.1.2014 at 18.31

Hip hei, taidankin tästä innostuneena palata jälleen asiaan Air Berlinin riemuksi!

Vastaa
Inka 30.1.2014 at 8.08

Haha, ehottomasti kannattaa! Odotan mielenkiinnolla tuloksia. :)

Vastaa
Heli 29.1.2014 at 22.01

Vähän hienoa, että sait korvauksia! Tästä tulikin mieleen, että joulukuussa lensin Malagaan Norwegianilla ja se lento oli myöhässä 12 tuntia. Pystyyköhän korvauksia hakemaan enää kuukautta myöhemmin? Pienesti harmittaa nyt, etten tehnyt asialle mitään silloin!

Vastaa
Inka 30.1.2014 at 8.15

No huh, ihan kiva tuntimäärä, tuosta varmaan sais jo aikamoiset korvaukset kun kv-lento ja puoli vuorokautta myöhässä. Luulis että kannattaa ainakin yrittää, eli nyt norskiin vaan yhteyttä ja kyhnyä vaille!

Vastaa
Tiina, Kinttupolulla 30.1.2014 at 0.49

Jes!

Vastaa
Inka 30.1.2014 at 8.16

Niinpä! :)

Vastaa
Jenni 30.1.2014 at 6.50

me ollaan kyllä aina saatu jotain vouchereita käyttää kentällä kun koneet on ollu myöhässä tai peruttu ja sitte on laitettu toiselle lennolle… ja melkein aina jää ainakin yks laukku jonnekki niin yhesti saatiin ostaa vaatteitaki… ja auttaa myös jos missaat lennon (mulla oli tiukka vaihto Heathrowssa ja kone lähti myöhässä, jouduin extra tarkastuksiin ku oli niin palio vauvan ruokaa yms.) enkä siis tosiaan kerennyt jatkolennolle Lontoo-Vancouver… kannattaa purskahtaa itkuun ja toki aiheuttaa että oma 11kk tyttäresi alkaa parkuun kahta kauhiampaa niin kantovat kassitki portille ;) ja sainki vielä sitten paremman yhtiön (oma mielipide Air Canada vaihtoi British Airwaysiin) lennon tilalle ja aikaa syödä ja hiukan jaloitella kentällä, mikä itse asiassa lasten kanssa on plussaa.

Vastaa
Inka 30.1.2014 at 8.18

Joo kyllä ne tuollonki jako vouchereita, mikä oli supermukava juttu! Ja kiitti vinkistä, tuota itkuun purskahtamista en oo vielä kokeillu vaikka muutamia muita keinoja on tullu kiiretilanteissa testattua (hoksasin viime kesänä että auttaa yllättävän paljon ku hymyilee nätisti ja piilottaa ne kaikkein kamalimmat takut ponnarin sisään). Mutta mahtava että saitte lopulta tosi hyvää palvelua ja homma meni jopa suunniteltua paremmin!

Kiitti kommentista Jenni! :)

Vastaa
Jenna 30.1.2014 at 9.43

Reklamaatio päivässä pitää mielen virkeänä. Mahtava homma, että sait korvauksen. 4 tuntia ei ole kuitenkaan mikään lyhyt aika.

Vastaa
Inka 30.1.2014 at 21.55

Haha, mahtava kommentti! :DD Ja joo kai se oli ihan asiallista tuollaisen odottelun jälkeen, vaikka jotenkin sitä tuntuu että ei kai se oma aika niin arvokasta ole..

Vastaa
Amanda 30.1.2014 at 13.12

Ohoh, no aika hienoa! Mulle ei onneksi (ja nyt sormet ristiin ja puun koputusta ja mitä näitä nyt on) ole käynyt mitään tuollaisia, joskin vähän eri asiasta Norwegianin kanssa väänsinkin (väärästä varausnumerosta).

Vastaa
Inka 30.1.2014 at 21.53

Oho, väärä varausnumero kuulostaa aika jännältä! Toivottavasti homma selevis kuitenkin ongelmitta. Ja joo toivotaan että säilyt vastaavanlaisilta tilanteilta! Mulla on pari kokemusta nyt tämmösestä säätämisestä lentoyhtiön kanssa, mutta molemmat on onneksi päättyneet siihen että mulle tarjotaan kouraan tukku tuohta. Vois kai sitä huonomminkin käydä..

Vastaa
Laura R. 30.1.2014 at 15.09

Jaa kylläpä alkoi ärsyttää oma saamattomuus, kun ei aikoinaan saatu aikaiseksi valittaa Karibian reissun yhteydessä tapahtuneesta 7 tunnin näppärästä odottelusta Bonairen kärpäsenkakan kokoisella kentällä. Kaikki tämä sen vuoksi, että lentoyhtiö oli myynyt meille liput koneesee, jota ei ollut olemassakaan! Siinä sitten venailtiin stand by -paikkoja, kolmannesta koneesta tärppäs… Hyvityksenä 20 dollarin kuponki kanttiiniin, josta sai vain kökköjä toasteja :D

Vastaa
Inka 30.1.2014 at 21.52

No huhhuh mitä palvelua, aika karmaisevan kuuloista! Toivottavasti teillä oli edes pari palmua siinä lentokentän huudeilla piristämässä odottelua. Ja jännä muuten ku tuo wordpressin uus päivitys tekee sen että mobiilissa kun tsekkaa kommentteja niin ei nää kuka on kirjoittanut kommentin, niin pitää arvailla. Oot vissiin joskus kirjoittanut tuosta siihen vanhaan blogiin kun tulit eka mieleen.

Vastaa
jenna 31.1.2014 at 12.20

Mulla ei ole koskaan tullut mieleenkään hakea noin “lyhyestä” ajasta korvauksia. Muutama vuosi sitten jäätiin lumiin Lontooseen lumen takia ja sillon kyllä meille korvattiin suurin osa uuden lennon hinnasta+hostla+junaliput lentokentältä takaisin keskustaan, mutta muistaakseni koko jutusta jäi itselle maksettavaa.. (kyseessä oli easyjet)

Myöskään Malevilta ei saatu senttiäkään korvausta, kun meidän jatkolento Budapestista Ateenaan peruttiin ja jouduttiinkin lentämään Thessalonikiin ja menee sieltä bussilla Ateenaan. :(

Pitäisi useammin vaan rohkaistua ja hakea korvauksia!

Vastaa
Inka 3.2.2014 at 8.23

Oho, aika hyvä että easyjet korvaili! Mulla oli kerran kaverilla sama tilanne Lontoossa ja se lensi Finnairilla, sai ilmeisesti aika kovasti taistella yhtiön kanssa että sai mitään korvauksia, vaikka lentokentällä luvattiinkin maksaa kaikki kulut. En muista miten se lopulta päättyi, mutta hemmetin hankalaa tuntui olevan. Ja siis vhat! Siisti tuo Malev, luulis että tuollainen toiminta on kaikkien säännösten vastaista erityisesti, kun kyseessä oli vielä täyden palvelun lentoyhtiö.

Mutta tämän kokemuksen perusteella uskallan kyllä suositella tuota korvausten hakemista, kannattaa!

Vastaa
Annika 31.1.2014 at 16.36

Voi vitsit mikä uutinen ja kiva yllätys, vaikka vuotta myöhemmin. Olisinpa mäkin tajunnut aikoinaan valittaa tuntien myöhestelyistä. Jatkossa pidän tämän varmasti mielessä ja haen korvauksia myöhästymisestä. Kiitos, että jaoit tän! :)

Vastaa
Inka 3.2.2014 at 8.24

Jes, ihan mahtavaa jos tää rohkaisee hakemaan korvauksia. Ens kerralla sitten vaan käsi ojossa lentoyhtiön luukulle. :)

Vastaa
Annika 30.5.2014 at 14.42

Piti ihan tulla tänne tarkistamaan, että mikä se sun korvaus-keissi olikaan. Ehkä meilläkin siis on toivoa Vuelingin kanssa. Täytynee ottaa yhteyttä paikalliseen kuluttajavirastoon ja selvittää mitä ne on miehiään :)
onneks on blogit ja vertaistuki-tietopalvelu!

Vastaa
Inka 1.6.2014 at 20.14

Toivotaan parasta! Teidän keissi oli kyllä ihan käsittämätön, joten pakkohan teidän on jotain saada. Valitatte niin kauan että saatte asianmukaiset korvaukset, ei siinä muu auta! Aikaahan aina on, nyt ku ootte kotiin saakka päässeet.

Vastaa
säppä 2.2.2014 at 15.09

Jes, kiva ylläri! Itse en ole korvauksia koskaan hakenut, mutta kerran jäimme New Yorkissa vapaaehtoisesti ylibuukatulta lennolta odottamaan seuraavaa ja saimme siitä hyvästä muhkeat lentovoucherit joilla veljeni avovaimoineen pääsi myöhemmin käymään kyseisessä kaupungissa.. Ei huono! Lisäksi saimme ruokalahjakortteja kentälle, joista emme edes ehtineet käyttämään kaikkia, kun se seuraava lento lähti niin nopeasti.. Kaikki ilman riitelyä. Ilmeisesti lahjakortit olivat huomattavasti arvokkaammat, koska olimme vapaaehtoisia – jos lentoyhtiön olisi pitänyt valita jääjät niin korvaus olisi ollut pienempi. Joskus näinkin päin :)

Vastaa
Inka 3.2.2014 at 8.32

Oi vitsi kuulostaa aika siistiltä! Pitää pitää mielessä jos joskus kentällä kysellään vapaaehtoisia! :) Meille oli kans kerran ylibuukattu lento ja saatiin valita joko lennot ihan mihin tahansa yhtiön kohteeseen tai sitten 600 euroa korvauksia per naama. Otettiin hynät ja se sopi aika hyvin siihen tilanteeseen, mutta nyt ottaisin kyllä ne vapaalennot jos tulis vastaava tilanne uudelleen vastaan. Ja meiltä ei tosiaan kysytty mitään ku ilmoitettiin vaan että ei mitään saumaa ehtiä koneeseen. Vähän harmitti mutta ei kyllä puolta minuuttia kauempaa. :D

Vastaa

Jätä Kommentti