Pallontallaajat.net
Valikko

Intia nojatuolista käsin

Kirjoittanut Inka 24.2.2014

Vaikka kirjojen lukeminen reissussa harvenee harvenemistaan, kiitos läppärien ja tablettien uumenista löytyvien valtavien sarja- ja leffavalikoimien, ei mikään voita sitä tunnetta, kun istuskelee lentoasemalla tai -koneessa pitkän aikaa odotellen, ja voi tarttua pokkariin, joka on juuri hetki sitten vienyt mukanaan niin, että ei oikein muuta malttaisi tehdä kuin istuskella nokka kiinni hiirenkorvalle kuluneissa sivuissa.

vishpuri

Siitä huolimatta oon joutunut toteamaan, että mulla ei oo kovin monella männäreissulla ollutkaan enää kirjaa mukana. Se tosin ehkä johtuu siitä, että nukahdan lentokoneessa yleensä samalla sekunnilla kun saan turvavyön kiinni, ja herään sitten suunnilleen siinä laskun aikana, eli eipä siinä paljoa ehdi lukea. Toinen syy on se, että menin joskus reilu vuosi sitten lupaamaan itselleni että luen yhden kirjan ruotsiksi (Riikka Pulkkisen Sanningenin), ja kun meikäläisen ruotsin skillsit ei oo sieltä terävimmästä päästä, on kirja edelleen kesken, tai oikeammin siellä alkupuolella vasta. Sen vuoksi onkin ollut aikamoinen kynnys tarttua muihin kirjoihin, mutta kun hiljattain tajusin miten vähän kirjoja oon viime aikoina lukenut, alkoi hävettää niin pahasti että totesin, että voin ehkä lukea kahta samaan aikaan. Tosin siinä taitaa käydä, että Sanningenin lukeminen kestää vuosia…

Ja niin nappasin kirjahyllystä Karimille joululahjaksi antamani Tarquin Hallin Vish Puri ja nauruun kuolleen miehen tapaus -kirjan ja olin hetkessä Intian meluisilla ja kuumilla kaduilla. Lukemisessa parasta on ehdottomasti se, että sitä kautta pääsee hetkeksi kurkistamaan toisenlaiseen kulttuuriin, parhaassa tapauksessa paikallisen silmin. Mulla on tapana lukea eniten Lähi-itään sijoittuvia, erityisesti naisen asemasta kertovia romaaneja, mutta kyllä tuo Intiakin vei mukanaan ja täysillä, kunhan ensin annoin sen tehdä sen.

_DSF4069 _DSF4059

Meillä on kirjahyllyssä myös se aiempi Vish Puri -kirja, ja safariasuun pukeutuneen ylipainoisen ja itserakkaan yksityisetsivän seikkailuista lukiessa pääsee paitsi nauttimaan supermielenkiintoisesta tarinasta, saa myös napattua yksityiskohtia jokapäiväisestä intialaisesta elämästä sekä pientä kritiikkiä yhteiskunnan vähemmän koreista puolista. Parhaita ovat ne kirjat, jotka paitsi viihdyttävät, mutta siinä samalla huomaamatta myös sivistävät. Nauruun kuolleen miehen tapaus kertoo erityisesti siitä, miten intialaiset gurut ovat merkittäviä eivät vain ashramien jäsenille, vaan myös tavallisille intialaisille. Samalla se kertoo myös niistä ikävistä asioista, joita tapahtuu ashramien suljettujen ovien sisäpuolilla, joista eivät välttämättä tiedä edes ashramin asukkaat.

Sekä tuore nauruun kuolleen miehen tapaus että aikaisemmin ilmestynyt kadonneen palvelijattaren tapaus olivat molemmat kirjoja, jotka hotkaisin melkein kertaistumalta. Jos pieni soffamatka läkähdyttävän kuumaan ja hieman nuhjuiseen Delhiin kiinnostaa, suosittelen molempia kirjoja kovasti! Kuvissa seikkaileva elefantti on muuten toissavuoden tuliainen Karimin veljeltä, mistäpäs muualtakaan kuin Intiasta.

Nyt tuon luettuani kaipaisin lisää lukemista. Löytyykö vinkkejä mukaansatempaavista romaaneista, jotka samalla kertovat mielenkiintoisesti toisenlaisesta kulttuurista?

Eng: I have never actually been to India, but after reading these books it kinda feels like it!

Lisää tästä aiheesta

10 Kommenttia

Laura 24.2.2014 at 13.28

Oi, Intia! Tää kirjavinkki täytyy kyllä pistää korvan taakse, kiitos paljon :)

Vastaa
Inka 24.2.2014 at 21.30

Suosittelen, toivottavasti tykkäät! :)

Vastaa
Heidi / Auringon alla 24.2.2014 at 13.39

Kyllä! Kirjojen kautta pääsee kivasti eläytymään toisiin kulttuureihin. Minullakin on se sama “vika”, että nukahdan helposti lentokoneessa, joten kirjat jää laukkuun lukemattomina. Toisaalta rannalla on ihan pakko lukea jotain ja tykkään myös hotellilla levätessä lukaista jotain. Kotona en ole oikein kunnolla ehtinyt lukemaan kirjoja pitkään aikaan.

Mullakin on tuollainen intialainen norsu, tosin se on tehty kivestä. Mutta se on ihana :) Tuohon kirjaan pitää tarttua vielä joskus! Kiitti vinkistä :)

Vastaa
Inka 24.2.2014 at 21.31

Haha, mukava kuulla että on muitaki joille lentokoneen hurina toimii nuijanukutuksen tavoin! :) Miten multa unohtuu aina kirjat kotiin ku meen rantsulle, tässä pitää kyllä koittaa skarpata ens kesästä alkaen!

Vastaa
Annika 24.2.2014 at 15.30

En oo aiemmin kuullutkaan näistä kirjoista, mutta kuulostaa oikein mielenkiintoisilta. Ite kans luen mielelläni tuollaisia muiden maiden elämästä kertovia kirjoja!

Vastaa
Inka 24.2.2014 at 21.31

Suosittelen näitä, ne oli superhauskoja! :)

Vastaa
Ulla Alakangas 24.2.2014 at 15.57

Kuules, voin oikeasti suositella sitä sun lahjaksi antamaa kirjaa! Se on tosi hyvin kirjoitettu ja tositosi mielenkiintoinen. Oon kohta ihan lopussa ja se on hyvä saavutus koska en melkeen ikinä pääse ei-romaaneja ihan loppuun asti :D Mutta siis Kotona Istanbulissa imaisee ihan samalla tavalla kuin hyvä romaani.

Vastaa
Inka 24.2.2014 at 21.31

Oi vitsi, ihan superkiva kuulla että se on ollu hyvä!! Haha, toivottavasti jaksat lukea loppuun saakka. :)

Vastaa
Mantra 25.2.2014 at 23.06

Mä suosittelisin Vikas Swarupin kirjoja mm. Syyllisten seurue ja nuorennaisen koetukset. :)

Vastaa
Inka 26.2.2014 at 8.53

Kiitti vinkistä, pitääpä laittaa korvan taa! :)

Vastaa

Jätä Kommentti