Pallontallaajat.net
Valikko

Päiväreissu Haaparannalle

Kirjoittanut Inka 18.3.2014

Haaparanta, tuo kaikkien pohjoissuomalaisten suosikkikohde Ruotsissa. Tai ellei suosikki, niin ainakin se kaikkein tutuin ruotsalainen kaupunki. Eilen oli jälleen aika säännölliselle Ruotsi-annokselle, ja otettiin suunta kohti rajaa pikkuruisen road tripin merkeissä. Ei vuotta ilman eksoottista Ruotsin-reissua!

Päivän tärkein epistola oli tietysti käydä Ikeassa, mutta keskitytään tässä postauksessa kuitenkin johonkin aivan muuhun. Kaveriksi reissuun lähti Tiina eli lukiobestis aka kaaso aka maailman hauskin tyyppi, joka takasi, että reissu ei voi olla muuta kuin mahtava. Sen sijaan että oltais tehty just samanlainen reissu kuin likipitäen kahdeksan vuotta sitten, päätettiin kaupoissa kiertelyn lisäksi asettaa nokalle turistilasit ja katella kaupunkia niiden läpi.

_DSF4565 _DSF4561-2

Netistä löytyi yllättävän vähän apua Haaparannan-reissaajalle, mutta eipä se kaupungin keskusta niin suuri ole, ettei sieltä mitään siistiä tsuumailtavaa löytäisi. Ensimmäisenä bongattiin kaupungin vanha vesitorni, joka on ilmeisesti yksi rajakaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä. 49 metriä korkea torni rakennettiin 1920-luvulla, ja se näytti eilen parhaita puoliaan auringon laskiessa ja viimeisten säteiden värjätessä punatiilen hehkuvan oranssiksi. Tornin rakentamiseen on käytetty noin 195 000 tiiltä, joten siinä on riittänyt urakkaa!

Vesitornin ihmettelyn jälkeen siirryttiin muutama kymmenmetrinen eteenpäin ihmettelemään kaupungintaloa, joka sekin oli melko lailla omaa luokkaansa, vaikka toki myös Oulun kaupungintalo on melko kaunis.

haaparanta1 _DSF4575 _DSF4587

Jatkettiin kuitenkin melko nopeasti eteenpäin, sillä vielä oli se kaikkein odotetuin näkemättä, eli Haaparannan vanha rautatieasema. Siitä olin sentään onnistunut kaapimaan internetin syövereistä muutaman tiedonmurusen, joten sinne oli ehdottomasti päästävä, vaikka mun orastavat suunnistustaidot meinas olla muut mieltä.

Oon useaan otteeseen kironnut sitä, miten kätevä Pohjois-Suomesta olis vaan hypätä junaan ja porskuttaa raiteita pitkin koko matka vaikka Tukholmaan ja sitä kautta muualle Eurooppaan saakka, mutta homma pirstaloituu rajalla. Haaparannan rautatieasema ei ole enää toiminnassa, ja lähin asema Ruotsin puolella löytyykin sitten Luulajasta.

haaparanta2 _DSF4594-2 haaparanta3

Rautatieasema oli kyllä todella upea, ja se on ilmeisesti koko Ruotsin suurimpia asemia. Haaparannan asema rakennettiin ensimmäisen maailmansodan aikana kun kysyntää oli, mutta ilmeisesti sitä ei enää sitten ole, kun junaliikenne on lakkautettu tuolta steissiltä eikä siellä kyllä näkynyt meidän lisäksi yhtään ketään muita.

Nykyään rautsikka-asemalla toimii kuulemma nuorisotalo, ja siitä kertoo myös tuo komea Ungdomars Pub -kyltti oven yläpuolella. Tosin rakennuksen Hotell-kyltti vähän hämää, sillä nyt en oo ihan varma toimiiko siinä hotelli vai ei, ja kellokin oli väärässä. Mutta jos hotelli olis olemassa, niin vanhalla juna-asemalla olis kyllä siistiä yöpyä!

Oli sitten hotellia tai ei, oli rautatieasema aika mahtava! Sitä se on kuulemma sisältäkin, mutta me ei aivan sisälle uskallettu sillä mitään nuorisoa ei varsinaisesti enää olla, joten jätettiin pubitouhu meitä nuoremmille raja-asukeille. Kuten kaikki paikat, myös tuo on varmasti kesällä aivan mahtava!

_DSF4598-2 _DSF4607 _DSF4610-2

Ja täytyy vielä tähän loppuun todeta että tirskahtelin aluksi aika isoonkin ääneen ajatukselle että Haaparannalta koittaisi löytää jotain muuta mielenkiintosta kuin Ikean ja Maraboun uusia suklaamakuja, mutta kyllähän sieltä kiinnostavia juttuja löytyi vaikka kuinka!

Eng: Yesterday I visited Haparanda, Sweden in the border of Finland and Sweden. I’ve been there several times but this was the first time when I actually wanted to experience something else than just Ikea and Coop Market. I was surprised by the beauty of the old railway station, and would definitely want to see it during summer too.

12 Kommenttia
-1

Lisää tästä aiheesta

12 Kommenttia

Sofia 18.3.2014 at 14.22

Hihi, mahtavaa! Oon kans käyny kattoon ton aseman, aivan upee rakennus. Haaparannan reissut kannattaa :)

Vastaa
Inka 19.3.2014 at 14.09

No niinpä!! :)

Vastaa
Nella Kaukokaipuu 18.3.2014 at 16.02

Oi mitä maisemia ja kuvia! Me ollaan menossa tänä vuonna ekaa kertaa Haaparantaan, joten oli tosi kiva päästä taas fiilistelemään näitä (:

Vastaa
Inka 19.3.2014 at 14.09

Hei ihan huippu juttu! Haaparanta on kyllä super, vaikka onkin tosi aliarvostettu!

Vastaa
Laura 18.3.2014 at 19.45

Sattuipa sopivasti, mä nimittäin juuri parisen viikkoa sitten tutkailin Haaparannan matkailusivuja ja mietin, että pitäis seuraavalla kerralla siellä käydessä tutustua kaupunkiin vähän eri kantilta kuin yleensä ja laskea hetkeksi kunnon turisti-lasit silmille! :D Tietyiltä osin Haaparanta on mulle tuttuakin tutumpi paikka, mutta kyllähän ne liikkumiset siellä suuntautuvat yleensä aika lailla samoihin paikkoihin joka kerta ja osa kaupungista on vielä täysin kokematta. Löysin myös n. 15km mittaisen vaellusreitin, jonka aattelin lähteä joskus testaamaan! :D

Vastaa
Inka 19.3.2014 at 14.10

Määki mietin että kun tuolla on kuitenkin tosi paljon upeaa saaristoa ja mahtavia retkeilyreittejä, että miksi sitä ei sinne oo koskaan ajatellutkaan lähtevänsä ulkoileen. Noh, ehkä ens kesänä, tai jopa tänä keväänä! Kukkolankosket pitää ainakin nähä, jos ei muuta!

Vastaa
Pingviinimatkalaiset 18.3.2014 at 22.58

Mahtavaa Inka! Turistilasit nokalla vaan tuttuihinkin paikkoihin ja jo alkaa löytymään kaikkea kivaa. Kyllä kelpais tuolta asemalta lähteä matkaan! Sääli tosiaan, ettei se ole enää käytössä. -Milla

Vastaa
Inka 19.3.2014 at 14.11

No sanoppa muuta, vähän olis kyllä hieno aloitus pidemmällekin reissulle! :)

Vastaa
Panu / Panun matkat 20.3.2014 at 23.31

Hyvää settiä, Inka! Olen kuullut Haaparannasta kaikenlaista, mutta en ollut koskaan tullut katsoneeksi, miltä siellä näyttää. Korjautuipa nyt tuokin aukko sivistyksessä. :)

Vastaa
Inka 21.3.2014 at 0.01

Kiitti Panu! Ja Hapis on kyllä aika huippu paikka, suosittelen! :)

Vastaa
zilde 22.3.2014 at 1.37

Ei tuo ole kaupungitalo vaan kaupunginhotelli.

Vastaa
Inka 24.3.2014 at 8.08

Jes, kiitti tarkennuksesta!

Vastaa

Jätä Kommentti