Pallontallaajat.net
Valikko

Lauttamatka majakkasaarelle

Kirjoittanut Inka 2.4.2014

Nyt kun suuret uutiset on kerrottu ja tsemppiä saatu niin että pitäis riittää (kiitos vielä kaverit!<3), niin siirrytään siihen hyvästelyosuuteen. Paitsi täytyy vielä sanoa, että oli harvinaisen kutkuttavaa julkaista tuo postaus eilen aprillipäivänä, mutta ilmeisesti siellä ruutujen takana oli ainoastaan muutama joka ohitti asian aprillipilana. Noh, sitä se ei kuitenkaan ollut ja me etsitään edelleen kuumeisesti asuntoa, ja apua otetaan vastaan!

Mutta palataan vielä lauantaiaamuun, kun herättiin melkein ennen aurinkoa ja suunnattiin nokka kohti Hailuotoa. Teille jotka ette sitä tiedä, Hailuoto on saari. Ja sinne on lapsesta asti kuljettu vuoden ympäri joko lossilla tai talvisin jäätietä pitkin hurjastellen. Nyt jäätie oli jo aika sulana, joten jo turvallisyyssyistä kurvattiin lautan kyytiin.

_DSF5129 _DSF5150 hailuoto2

Aamun ensimmäinen lautta lähti 7.30, ja me tähdättiin siihen. Lauttarantaan vievän pitkän suoran toisessa päässä oleva infotaulu kuitenkin ilmoitti sitä ohittaessamme, että seuraava lautta lähtisi 8.30, mutta ilmeisesti se oli vain osoitus siitä, että me oltiin sen verran myöhässä että lauttaan ehtiäkseen oli ihan turha kaahata. Infotaulu kertoi myös, että jäätie oli tältä talvelta jo suljettu, joten se siitä vaihtoehdosta.

Kuskin kaasujalka oli kevyt, mutta ehdittiin silti aamun ekaan lauttaan. Hailuotolaisilla on oma pikakaista, ja me turret saadaan odotella rannassa ja ajaa loossiin vasta sitten, jos paikkoja jää. Tällä kertaa onneksi jäi, ja vaikka joka kerta oon manannut että ei taideta mahtua, aina ollaan mahduttu. Kesäisin tilanne on usein toinen, sillä lauttaan voi monesti olla niin pitkä jono, että siinä menee parikin loossia ennen kuin mukaan mahtuu.

_DSF5140 hailuoto1 _DSF5134

Vaikka lautta-asia vaikeuttaakin vähän kulkua saareen erityisesti silloin kun jäätie on sula, ei sinne kuitenkaan johda mantereelta siltaa. Hailuodon silta onkin aika kuuma peruna, sillä siitä on puhuttu iät ja ajat eikä pysyvää päätöstä suuntaan tai toiseen ole vieläkään tehty, vaikka sitä aika-ajoin ehdotellaankin.

Haastateltiin nuotiopaikalla erästä luotolaista, joka oli asunut saarella 15 vuotta ja totesi, että niin kauan kuin kulkee päivittäin töissä mantereella on hän sitä mieltä että silta olisi ihan hyvä juttu, mutta sitten kun jää eläkkeelle niin ajatus sillasta tuntuisi siihen elämäntilanteeseen todella vastenmieliseltä. Tuo ajatus kertonee aika hyvin luotolaistenkin näkemyksistä, jos yhteenkin ihmiseen mahtuu ne kaksi täysin vastakkaista mielipidettä.

Mulla ei asiasta ole mielipidettä, enkä koe olevani edes oikeutettu siihen sillä Hailuoto on mulle vaan lomakohde. Lapsena jäätietä pitkin rossailu oli ehkä siisteintä ikinä, ja koko matkan ajan sai jännittää, kuuluuko jostain kohti raks. Ja tajusin juuri että enpä ole tainnut ajella saareen jäätietä pitkin sitten lapsuuden, sillä loossimatkat on aina voittaneet hurjastelun. Ja lapsuutensa kesät Hailuodossa viettänyt Karim tunnusti, ettei ole ikinä kulkenut jäätietä!

Vaikka jo vierailu superkauniilla saarella on jo itsessään aikamoinen elämys, on se loossimatkakin näin mantereen asukille aina jännä juttu. Jäätiellä ajelusta nyt puhumattakaan. :)

Eng: Hailuoto is an island, and to get there one must travel by a ferry or during winter time drive the ice road.

Lisää tästä aiheesta

Jätä Kommentti