Pallontallaajat.net
Valikko

Uskomattoman kaunis Sininen Moskeija

Kirjoittanut Inka 13.10.2014

Muistan, että tämän syksyn tai viime kevään aikana mulle tuli tosi vahva fiilis siitä, että haluan päästä vierailemaan jossakin superkauniissa rakennuksessa, missä on loputtomiin taidokkaita yksityiskohtia ja upeita koristeita. Ensimmäisenä, kaikkien näiden Istanbuli-inhon vuosien jälkeen, mieleen tuli nimenomaan kaupungin moskeijat ja erityisesti tietysti Hagia Sofia ja Sininen Moskeija, nuo kuuluisimmat ja mun mielikuvissa myös kauneimmat pytingit.

Voitte siis kuvitella, että vaikka en varsinaisesti hyppinyt tasajalkaa kuullessani meidän luokkaretkikohteesta, hymäilin salaa juuri sen vuoksi, että luvassa olisi vierailu paikassa, jonne olin hiljattain kokenut kaipaavani. Siispä reissun toisena ja viimeisenä päivänä suuntasimme nokat kohti Sultanahmetia ja Sinistä Moskeijaa.

Alun perin puheissa oli, että mää olisin menny yksin Siniseen Moskeijaan samalla kun muut kävi tsekkaamassa Hagia Sofian, mutta tuohon jälkimmäiseen oli niin käsittämättömän pitkät jonot, että ei mennyt kauaa kun koko konkkaronkka oli kävelemässä kohti Sinistä Moskeijaa, joka muuten sijaitsee aivan Hagia Sofiaa vastapäätä.

_DSF5548

Eipä sielläkään jonot olleet mitenkään lyhyet, mutta mää olin päättänyt käydä siellä, ja jonottaisin vaikka kaksi tuntia, että pääsisin käymään. Jono eteni sen verran sutjakasti, että muutkin päättivät liittyä mun seuraan, ja vierailla moskeijassa. Hetken jonotettuamme jotkut moskeijan työntekijät alkoivat huudella, että “ten minutes close!”, ja oltiin vähän hädissään että mitä ne höpäjää. Kunnes jono kiiri siihen saakka, että huomattiin kyltti joka kertoo moskeijan olevan kiinni muutaman kerran päivässä, ja ensimmäiset kiinniolon hetket oli just käsillä, kun kello oli 11.50.

Työntekijät kiiruhtivat porukkaa sisään siihen malliin, että uskottiin mahdollisuuksiimme ja jäätiin jonoon. Lopulta päästiin muutaman puolijuoksuaskeleen jälkeen aidan toiselle puolelle, ja meidän jäljessä ei tainnut olla kuin pari hassua matkailijaa, kun muut jäivät odottelemaan pariksi tunniksi aidan väärälle puolelle moskeijan avautumista.

Onnen ylävitoset heitettyämme laitettiin huivit kaulaan ja mää sain vielä toisen huivin polvien peitoksi, ja suunnattiin kohti moskeijaa. Täytyy sanoa, että ihailtavan ripeästi työntekijät meitä puski sisälle, eikä jonottaa tosiaan tarvinnut muutamaa minuuttia kauempaa, kun oli jo aika riisua kengät hedelmäpussiin ja astua sisälle moskeijaan.

Ja mikä näkymä! Se hiljensi ihan täysin, sillä en olis millään osannut odottaa sellaista yksityiskohtien runsautta ja erityisesti kauneutta, mitä moskeija vierailijoille tarjosi. Ihan käsittämättömän upea.

_DSF6055sininen moskeija 1 _DSF6104_DSF6109_DSF6084_DSF6073 sininen moskeija 6 _DSF6101 sininen moskeija 5 _DSF6084 sininen moskeija 2 _DSF6093 sininen moskeija 3 sininen moskeija 4 _DSF6120

Moskeija oli melko täynnä, ja me kuviteltiin, että saataisiin jäädä sinne rukouksen ajaksi rauhassa ihastelemaan, mutta totuus oli tyystin toinen. Ei nimittäin mennyt montaakaan minuuttia sisäänastumisesta, kun samat työntekijät alkoivat nyt puolestaan ajaa meitä ulos. “Out fast, close!”, kuului vähän väliä ja mulle iski pieni paniikki. Miten saisin millään osani tästä kauneudesta, kun aikaa ei ollut kuin pari minuuttia? Siinä ei auttanut muu kuin alkaa räiskiä kameralla ja toivoa, että omin silmin ihasteltu pariminuuttinen riittäisi.

Näitä kuvia ja omia muistikuvia katsellessa täytyy muuten todeta, että tähän vanhaan, vuonna 2011 kirjoitettuun Hagia Sofia -postaukseen ja sen kuviin verrattuna Sininen Moskeija oli tuhat kertaa kauniimpi. En vaan millään saa ymmärrykseen, miksi me ei Karimin kanssa käyty vierailulla siellä, kun se on vielä ilmainen (tai siis kolehdin voi jättää, mutta tuon kiireisen vierailun aikana en kyllä nähnyt paikkaa jonne sen olisi voinut laittaa), kun taas Hagia Sofia maksaa noin kuusi euroa. Ei voi mahtua kaaleen, mutta ei kai sen varmaan aina tarviikaan.

Miltäs moskeija näyttää?

Eng: During my visit in Istanbul I visited the amazing Blue Mosque and absolutely fell in love with the beauty of the building.

Lisää tästä aiheesta

14 Kommenttia

Ulletin 13.10.2014 at 21.49

Voi fantastisuutta!!!!! Aivan käsittämättömän upia!

Vastaa
Inka 14.10.2014 at 21.34

No elä muuta sano, olin ihan haavi auki ekat kaks minuuttia tuon edessä.

Vastaa
Kea 13.10.2014 at 23.50

On kyllä kaunis! Mun Istanbulin visiitti oli aikanaan niin lyhyt työmatka, etten ehtinyt kun käydä tuossa pihalla pyörähtämässä ja matka jo jatkui. Täytyy joskus lähteä takas! :)

Vastaa
Inka 14.10.2014 at 21.34

Voi ei! Mun mielestä tuo on ehkä koko kaupungin kaunein juttu, ainakin niistä mitä oon nähny. Joten ehdottomasti uudestaan!

Vastaa
Sanna I Siveltimellä 14.10.2014 at 3.58

Aivan upea! Kyllä maailmalla on sitten paljon nähtävää *huokaus* :)

Vastaa
Inka 14.10.2014 at 21.35

No elä muuta viserrä, tuo paikka oli niin maaginen!

Vastaa
Annika 14.10.2014 at 9.19

Just alkutekstiä lukiessa mietin, että hyvän päätöksen teitte, koska Sininen Moskeija on vaan niin paljon hienompi! Jostain syystä itekin edellisellä Istanbulin keikalla olin käynyt vaan Hagia Sophiassa ja sitten viime vuoden kesällä vasta mentiin tuonne kauniimpaan paikkaan. Oli kyllä vaikuttava rakennus, ehdottomasti. Vaikka Istanbulista en noin muuten ole vielä kolmenkaan reissun jälkeen vakuuttunut.

Vastaa
Inka 14.10.2014 at 21.37

Ihan käsittämätöntä kyllä, että Hagia Sofia on kiirinyt niin suureen maailmanmaineeseen polkien tuon Sinisen Moskeijan alleen, vaikka tuo jälkimmäinen on niin paljon hienompi! Ja kaiken lisäksi vielä ilmainen, eli en voi ymmärtää. Ja ymmärrän kyllä toisaalta että kaupunki ei edes kolmen vierailun jälkeen oo lämmittäny, mutta ehkä se vielä joskus. Tai sitten ei.

Vastaa
Annika 15.10.2014 at 23.04

Juu, niin on. Luulen, että siinä tosiaan viehättää se kirkko/moskeija -sekoitus ja sen takia se on monen ykköskohde.

Vastaa
Panu / Panun matkat 14.10.2014 at 22.59

Uskon, että Hagia Sofian maine on peruja siitä, että rakennus rakennettiin alun perin kirkoksi ja siten se linkittyy voimallisemmin kristityn maailman kulttuuriin. Sininen moskeija taas edustaa eksotiikkaa ja on siksi jäänyt maineeltaan HS:n varjoon. Näin arvelisin kuvion menevän. Ja olipa muuten upeita kuvia!

Vastaa
Inka 15.10.2014 at 23.03

Aika hyvä pointti, niin sen on täytynyt mennä. Omistuista on kuitenkin se, että maassa josta ite ainakin lähen hakemaan nimenomaan sitä eksotiikkaa, on suosioon noussut nimenomaan se ei-niin-eksoottinen paikka. Ja kiitos, olin ihan ressissä noiden kuvien kanssa ko siellä oli niin pimeää!

Vastaa
Annika 15.10.2014 at 23.06

No tässähän sen Panu keksikin.. sen täytyy olla se kulttuurien kohtaamisen eksotiikka :)

Vastaa
Petra 26.10.2014 at 8.51

Kauniita kuvia, sininen moskeija on upea. Aya sofian suosio tosiaan varmaan selittyy sen historilla, se on rakennettu jo 500-luvulla ja paikkaan liittyy myös paljon mystiikkaa, alakerroksista on löydetty luita ja kaytavia kaupungin muihin tarkeisiin paikkoihin. Paikka on myös tarkea pyhiinvaelluspaikka osalle kristinuskoisia.

Vastaa
Inka 26.10.2014 at 9.22

Kiitos kommentista Petra! Ja niinhän se varmasti on, että paikan viehätys liittyy myös johonkin muuhun kuin Hagia Sofian ulkomuotoon. En tiennytkään noista alakerroksen löydöistä, aika mielenkiintoista.

Vastaa

Jätä Kommentti