Pallontallaajat.net
Valikko

Äitien tekemää ruokaa Turkish Airlinesin keittiössä

Kirjoittanut Inka 25.10.2014

Kuullessani meidän ohjelmasta Istanbulissa olin äärimmäisen innoissani, kun kuulin että me päästäisiin vierailemaan Turkish Airlinesin cateringin puolella. Turkish Do & Co otti meidät vastaan limonaatitarjoilulla ja pienen esitelmän jälkeen päästiinkin itse asiaan, eli kurkistamaan sinne, missä lentokoneruoka valmistetaan.

Kuten useimmat teistä tietävät varmasti, Turkish Airlines on palkittu useita kertoja Skytraxin toimesta Euroopan parhaimpien lentoyhtiöiden joukkoon, eikä siinä vähiten ole painanut yhtiön ruoka. Ennen ensimmäistä lentoa turkkilaisella odotin nimenomaan niitä ruokia, sillä olin kuullut niistä paljon hyvää.

Ja ei kyllä tarvinnut pettyä! Lentokoneessa oli vastassa kokinhattuun pukeutunut lentoemäntä, ja pääruuat saatiin valita ihan paperisesta menusta. Lisäksi ruoka syötiin oikeilla aterimilla, mikä taisi olla mulle ensimmäinen kerta lentokoneessa, joten olin harvinaisen innoissani. Ja se ruoka, sekin oli hyvää. Ehkä parasta, mitä olen lentokoneessa syönyt, tosin arvio voi mennä hyvinkin hurmoksen piikkiin. Mutta oli se ainakin parempaa, mitä Finnairin New Yorkin -lennolla.

Do&Co päästi meidät suojavarusteissa kokkien sekaan liukuhihnalle seuraamaan, kuinka muun muassa Turkish Airlinesin lennoilla tarjoiltavat ruuat valmistetaan. Ensimmäisenä ihmetytti ruokien esillepano suhteessa annosten määrään: lautasia oli ihan järkyttävän paljon, ja jokainen annos ja yksittäiset oliivitkin oli aseteltu pikkutarkasti juuri oikeaan paikkaan. Kyllä siinä oltiin sitten ihmeissämme.

turkish-airlines-catering (1)turkish-airlines-catering (11)turkish-airlines-catering (3)turkish-airlines-catering (4)turkish-airlines-catering (10)turkish-airlines-catering (7)turkish-airlines-catering (8)turkish-airlines-catering (6)turkish-airlines-catering (5)turkish-airlines-catering (9)

Viimeistään tuoreiden hedelmien ja jälkkäreiden tullessa vastaan meikäläisen suu loksahti auki. Ensinnäkin siitä määrästä, toiseksi siitä että hedelmät oikeasti kuoritaan, leikataan ja pakataan ihmisten toimesta valmiiksi matkustajia varten. Bongasin myös donitsinpyörittelijän, joka nopeilla liikkeillä pyöritteli rinkuloita taikinasta, joka valmistettiin hieman taaempana.

Kaikkein suurimman vaikutuksen teki kuitenkin naisjoukko, joka hartaasti ensin kaulitsi pastataikinan, sitten pyöritteli pienet täytteet, asetteli ne paikoilleen, leikkasi taikinan ja pyöritteli pienen pienet raviolit kiinni. Se oli todellista äitien tekemää ruokaa, kuten kollegani Anni asian ilmaisi.

Ennen vierailua heitettiin vitsiä siitä, että onkohan se nyt järkevää mennä katsomaan miten ruoka tehdään ja millaisissa oloissa se pakataan, kun meilä oli kuitenkin vielä paluulento Turkishilla ja heidän lentokoneruokiaan piti syödä kotimatkallakin. Lopputulos oli kuitenkin täysin toinen, sillä vetelin turkkilaisen tarjoaman aamiaisen vielä aikaisempaa paremmalla ruokahalulla, sillä nyt tiesin, että ruoka tosiaan oli valmistettu oikeista raaka-aineista hygieenisissä oloissa.

Miltäs teidän mielestä näyttää Turkish Airlinesin ruokapuolella?

Eng: In Istanbul I had a pleasure to visit Turkish DO&CO, the company which is in charge of the catering in Turkish Airlines. I have to admit I was quite happy with what I saw.

Lisää tästä aiheesta

22 Kommenttia

Mari 25.10.2014 at 17.22

Nam! Ehdottomasti paras lentoruokakokemukseni on ollut tähän mennessä Turkkarilla, ja sen jälkeen on vähän vaikea palata muiden yhtiöiden “tavallisiin” lentokoneruokiin :) Ihan huippua tietää myös, että annokset on oikeasti tehty tuoreista ainesosista hygieenisessä työympäristössä. Kiitos Inka tästä postauksesta!

Vastaa
Inka 26.10.2014 at 9.17

Haha, veikkaan että tästä lähin tulee kyllä vähän nyrpisteltyä nokkaa muiden yhtiöiden lentokoneruoille. Toisaalta harmi, toisaalta ei. :) Kiva jos tää postaus kelpasi.

Vastaa
Anna Koskela 25.10.2014 at 17.54

Oliko tämä Turkinmatka omakustanteinen vai yhteistyö/pressmatka?
Kyselen ihan uteliaisuuttani, koska näistä juttujen merkitsemisistä on ollut paljon keskustelua viime aikoina.

Näyttää kyllä mielenkiintoiselta paikalta :)

Vastaa
Inka 26.10.2014 at 9.19

Ei oikeastaan kumpaakaan. Matka oli työpaikan virkistysmatka, jolla siis ei ole yhtään mitään tekemistä blogini kanssa. Oon tainnu mainita sen ensimmäisen reissua koskevan postauksen yhteydessä, ja koska se ei tosiaan ollut blogiin liittyvä matka, en näe tarpeelliseksi mainita asiasta jokaisen siihen liittyvän postauksen yhteydessä.

Vastaa
Anni 25.10.2014 at 18.24

No vau! Empä ois uskonu että lentokonepöperöihin panostetaan nuin palijo!

Vastaa
Inka 26.10.2014 at 9.20

No meikän reaktio oli kutakuinkin juuri sama. Uskomatonta!

Vastaa
Kea 25.10.2014 at 21.34

On kyllä aikamoista että tollasia settejä tarjoillaan lentokoneessa! Oon mä kyllä joskus jotain hyvääkin syöny, mutta tää ois kiva kokea… NAM. Turkista on jääny mulle aika ruusuinen kuva mun kertavisiitin perusteella sillon vuosia sitten. Niin ystävällisiä ihania ihmisiä, etten epäile yhtään et ruokakin tulee täydestä sydämestä. ♥

Vastaa
Inka 26.10.2014 at 9.21

Haha, hyvää lentokoneruokaa ei kyllä ihan joka lennolla tuu vastaan, mutta hyvä että joskus. :) Ja tuo ruokaan panostaminen varmasti onnistuu just Turkissa ihan eri tavalla kun Suomessa, sillä pienen palkkatason maassa on helpompi tuottaa tarkasti tehtyä ruokaa, kun käsityöstä on varaa maksaa.

Vastaa
Yrjö jokela 26.10.2014 at 11.12

Olemme myös vaimoni kanssa hyvin tyyväisiä “turskan “ruokatarjoiluun !

Vastaa
Inka 27.10.2014 at 19.14

Mahtavaa, on hienoa että joku lentoyhtiö oikeasti kerää kehuja!

Vastaa
Airi Michael 27.10.2014 at 11.00

Olen lentänyt THY:llä n. 10 vuotta väliä hki-istanbul-antalya ja saanut valita ruoat listalta ja nautiskella tarjoilusta. Nyt puhun siis ihan turistiluokasta. Busines-luokassa tarjoilu on vielä pitemmälle viety tryffeleineen, ym. herkullisine välipaloineen. Mainittakkoon vielä, että kaikki juomat alkoholeja myöten kuuluvat tarjoiluun ja ovat ilmaisia myös turistiluokassa.
Thy:n tarjoilu kotimaan lennoillakin on runsaampaa, kuin esim. Finskin tarjoilut ulkomaan lennoilla. Lyhyillä kotimaan lennoillakin tarjotaan sämpylä, salaattia, juomat, kahvi/tee ja aina myös jälkiruoka.
Ateriat ovat tuoreita ja sämpylät tarjotaan lämmitettyinä.
Koko pakettiin kuuluu tietysti kohtuulliset matkakustannukset ja ystävällinen henkilökunta.

THY on kyllä ansainnut kaikki voittonsa ja paljon pitää muilla yhtiöillä Euroopassa tulla parannusta palveluihin, jos meinaavat turkkilaisen voittaa.

Vastaa
Inka 27.10.2014 at 19.17

No kyllä, ja aamen. Täytyy sanoa että olin itekin aika yllättynyt siitä, että ruoka oli turistiluokassa sen tasoista, mitä muilla yhtiöllä todennäköisesti bisneksessä. Parempi niin päin! :)

Vastaa
Maija Siren 27.10.2014 at 14.54

Kyllä muilla lentoyhtiöillä on paljon betrattavaa..Jos on kerran lentänyt Turkish Airlinesin lennolla varmasti lentää aina kun mahdollista. On muilla yhtiöillä todella paljon betrattavaa joka asiassa ei vain tarjoilussa. Etenkin Finnairilla. Ehkä kannattavuuskin paranisi.

Vastaa
Inka 27.10.2014 at 19.18

Oot niin oikeassa! Harmittaa tosi paljon, että Finnair on oikeastaan aika huono lentoyhtiö. Toisaalta tekisi mieli kannattaa kotimaista, mutta ei paljoa huvita kun palvelukin on mitä on..

Vastaa
lena / london and beyond 28.10.2014 at 9.21

Todella mielenkiintoinen postaus, kiitos!
Nain asiakkaana olen sita mielta, etta pienet asiat tekevat matkasta muistettavan ja ostopaatos tulee tehtya uudemmankin kerran.

Turkish Airlines on selkeasti ymmartanyt taman, ja heille matkustajan mukavuus nayttaa olevan yksi prioriteeteista. Tietysti turvalisuus nousee aina kuluttajien kriteeteissa yhdeksi tarkeimmista, mutta heti seuraavana tulee kylla juuri mukavuus, fiilis ja ruoka. Nyt kun Finnairillakin Euroopan reittien tarjoilu muuttuu (vai muuttuiko se jo?), kyseisen lentoyhtion houkuttelevuus vahenee entinsta enemman ainakin omalla kohdallani. En valitse lentoyhtiotani lyhyilla lennoilla ruoan perusteella, silla voin syoda perilla, mutta mielestani se viestii vain palvelutason heikentamisesta ja siita ettei asiakkaita ihan hirveasti kuunnella. Kaytan Finnairia sen katevyyden takia esim Lontoon reiteilla, mutta jos on vaihtoehtona BA ja kotimainen, ei minun tarvitse asiaa sen kummemmin miettia. Ei se BA Turkishin tasolle ylla, mutta siella on kuitenkin aina jotain pienta purtavaa tarjolla. Pienet jutut vaikuttavat mielikuviin ja sita kautta ostopaatokseen.

Kiitos mielenkiintoisesta jutusta!

Vastaa
Inka 28.10.2014 at 21.44

Jee, mahtavaa jos tykkäsit! :) Sulla oli kyllä nyt tosi hyviä pointteja, kiitos mielenkiintoisesta kommentista! Finnair on nimenomaan kätevä, ja sen takia oon lentänyt sillä esimerkiksi New Yorkiin, mutta siihen se aika lailla sitten jääkin ne sen lentoyhtiön hyvät puolet, ja se on suuri harmi se, kun olisi kiva kannattaa nimenomaan kotimaista.

Vastaa
Sanna Aro 30.10.2014 at 18.11

Lennän vähintään kerran vuodessa Turkkiin, usein Istanbulista vielä jatkolennolla johonkin muuhun kaupunkiin. Turkish Airlinesin ruoka ON hyvää, muilla lentoyhtiöillä se jää järestään syömättä.

Vastaa
Inka 30.10.2014 at 18.49

Tosi kiintoisaa kuulla näitä kokemuksia, turkkilainen on selvästi palkintonsa ansainnut, ja imago on luotu tosi hyvin, sillä mikä tosiaan miellyttäisi matkustajia enemmän kuin ruoka.

Vastaa
Frequent Flyer 3.11.2014 at 10.24

THY on hyvä, mutta osaa muutkin. Singapore Airlines tarjoilee turistissa mm. jätskiä ja Singapore slingejä ;)

Vastaa
Inka 4.11.2014 at 21.25

Uijui, kuulostaapa hyvältä! SA on mulla vielä testaamatta.

Vastaa
serdar 21.1.2015 at 23.54

Kiitos kuvista :)

Vastaa
Inka 22.1.2015 at 15.48

No eipä mittään!

Vastaa

Jätä Kommentti