Pallontallaajat.net
Valikko

Tulivuorivaellus Teneriffalla

Kirjoittanut Inka 4.11.2014

Se asia, joka vakuutti tämän ennakkoluuloisen omatoimireissaajan Teneriffan mahtavuudesta matkakohteena, oli nimenomaan saaren keskiosassa sijaitseva tulivuori Teide ja sen ympärillä sijaitseva kansallispuisto. Suunnattiin sinne taktisesti heti reissun ensimmäisenä päivänä, jolloin ennakkoluuloiselta otettiin heti luulot pois.

Hyvä jos olin ehtinyt unihiekat hieraista silmistä, kun meidän oppaamme, teneriffalainen Nauzet oli meitä jo vastassa ja oltiin matkalla kohti kansallispuistoa. Hurjan mutkikkaiden ja loppumattomalta tuntuvien teiden (heh) jälkeen oltiin viimein määränpäässä, aivan upeassa kansallispuistossa, joka oli täynnä erilaisia punaisen, keltaisen ja oranssin sävyjä.

Meillä oli edessä noin neljän tunnin minivaellus ympäri kansallispuistoa. Jos sääolot olisivat olleet ihanteelliset, oltaisiin me napattu kaapelikärry ja suunnattu sinne Teiden korkeimmalle huipulle. Nyt se ei tullut kysymykseen, sillä vuoristossa tuuli sen verran kovasti, ettei se olisi ollut turvallista. Jäipähän jotain ensi kertaan.

teide (10)teide (1)teide (2)teide (3)teide (11)teide (4)

Siispä tyydyimme kiertelemään ympäri kansallispuistoa. Ja jos totta puhutaan, ei siinä ollut tyytymisestä kyse. Toki tietysti harmitti se kaikkein korkeimman huipun missaaminen, mutta kyllä tuolla tulivuoren ympäristössäkin riitti näkemistä. Oppaame oli geologi ja pikkuisen innoissaan alueen maaperästä ja kasvillisuudesta, ja saatiinkin erittäin runsaasti infoa kaikesta, mitä ympärillä oli. Se teki matkasta erityisen mielenkiintoisen, sillä harvemmin sitä miettii, mistä ympärillä olevat kivet ovatkaan tulleet. Nyt kun saatiin kuulla niiden olevan jäämiä aikaisemmista tulivuorenpurkauksista, tuntui se aika hurjalta ja toi aivan oman säväyksensä vaellukseen.

Kansallispuisto osoittautui yllättävän monipuoliseksi vaelluspaikaksi. Maasto vaihteli hiekkapolusta hyvin kuljettuun leveään tiehen, ja sattuipa eteen myös muutama matalampi kukkula, jotka käytiin valloittamassa sen korkeimman puutteessa. Vastaan tuli hurjasti saksalaisia, ja niitä pidetäänkin ainakin Kanariansaarilla vaeltajakansana. En ihmettele, ainakaan sen perusteella mitä tuolla näin.

Vaellus oli yllättävän rankka, sillä välillä tuuli oli niin kova, että hatun perässä sai juosta. Muutenkin sääolot olivat melko vaihtelevat: meikäläinen aloitti vaelluksen shortseissa ja topissa, ja jossain vaiheesa piti kaivaa repusta paitsi huppari, myös huivi kurkkua suojaamaan. Se on kuulemma tosi tyypillistä noilla nurkin, ja useimpien turistien virhe onkin lähteä vuoristovaellukselle ihan liian kevyin varustein.

teide (5)teide (6)teide (12)teide (7)teide (8)teide (13)teide (9)

Lopulta saatiin reitti kuljettua, ja vaikka jokainen metri tuntuikin kivalta ja maisemat oli monipuolisuudellaan tosi upeita, oltiin aika iloisia, kun päästiin viimein perille aloituspisteeseen. Kuten aina vaelluksen jälkeen.

Vaikka Teneriffa ei se katu-uskottavin matkakohde olekaan, täytyy sanoa, että mua jäi kiinnostamaan ihan hirveästi mahdollisuus yöpyä Teiden huipulla liki neljässä tuhannessa metrissä tähtiä katsellen. On siis todellakin syy palata vielä joskus.

Eng: The highest peak in Spain, volcano Teide convinced me completely that Tenerife is a lot more than just a holiday destination for the old folk.

Lisää tästä aiheesta

11 Kommenttia

Pingviinimatkalaiset 4.11.2014 at 22.43

Tuntuu, että omat silmät on auenneet tänä vuonna vasta näille perinteisille kohteille kuten Madeira, Kanaria, Marokko jne. Ja on niin mahtavaa huomata, että tätä silmien avautumista tapahtuu muuallakin ;) Mikä parasta, täähän vaan tarkoittaa, että maailmalla on vielä enemmän tarjottavaa kuin mitä luultiinkaan! -Milla

Vastaa
Inka 5.11.2014 at 17.50

No elä muuta sano! Niin se maailma vaan pääsi taas yllättämään. Haha! :D

Vastaa
Kea 4.11.2014 at 22.47

Aika päheet maisemat! Ja toi tähtitaivaan alla yöpyminen kiinnostelis muakin…

Vastaa
Inka 5.11.2014 at 17.50

Heh, miten mää jotenki arvasin? :D Lähetään porukalla tähtitaivaan alle!

Vastaa
Ninni 5.11.2014 at 9.50

Komiat maisemat ! Vaeltaminen ja ylipäätään reissussa sinnetänne käveleminen/haahuileminen on kyllä ihanaa. Sitä ei tule kotioloissa tehtyä, vaan menee vain pisteestä A pisteeseen B. Ens viikollame lähetään haahuilemaan Berliiniin :) jee!
ps.yritetään vastata sun s.postiin tänään, sorry kun kestää… :s

Vastaa
Inka 5.11.2014 at 17.51

Uijui, ihanaa Berliiniä, toivottavasti säät suosii! Ja oottelen mailia. :) Ei mittään hättää!

Vastaa
Minttu 5.11.2014 at 11.43

Voiko tuonne mennä myös itsekseen, vai onko tuo opas jotenkin pakollinen? Tai jos ei ole ihan niin kiinnostunut noista geologiajutuista, niin miten tarpeelliseksi arvioisit tuon oppaan käytön? Vai olisiko ihan helppo liikkua itsekseen, merkityt reitit jne?

Vastaa
Inka 5.11.2014 at 17.52

Joo ehottomasti voi mennä ilman opasta, ei oo mitenkään pakollinen, meillä vaan oli mukana kun tää oli työmatka. Eli puisto on ilmainen ja sinne pääsee vapaasti millon vaan, kansallispuistolla on olemassa oma teide app -sovellus, jossa on kartat ja kaikki muu info, joka on vähänniinko oma Nauzet. :) Reitit on kans merkattu aika selvästi, eli ei pitäs olla mitään ongelmaa kulkea ilman opasta!

Vastaa
Anne | Metallia Matkassa 5.11.2014 at 17.16

Mulla on ollut pari vuotta hirveä hinku lähteä noihin perinteisiin rantatuolimestoihin, ei auringon perässä vaan nimenomaan luonnossa patikoinnin! Ehkä ne kohteetkin alkaa pikkuhiljaa heräämään, että rantalomailijoiden lisäksi sinne olisi muunlaisiakin tulijoita. Hienoja maisemia, ihan kuin jostain avaruusplaneetalta. :)

Vastaa
Jenni / Globe Called Home 5.11.2014 at 21.04

Mä olen yleensä vaeltanut ilman oppaita, mutta tuollainen geologi kertomassa vähän tarkemmin ympäristöstä voisi olla hauska. Pitänee siis harkita sittenkin opastetulle vaellukselle lähtemistä, kun seuravan kerran käy kansallispuistoissa.

Upeaa tuo luonto tuolla päin.

Vastaa
Inka 9.11.2014 at 21.11

Nojoo, harvemmin sitä tulee koskaan omalla rahalla hankittua mitään opasta, mutta joskus se voi olla kyllä hyvä idea, jotta saa kohteista enemmän irti. Ja todellakin luonto yllätti!!

Vastaa

Jätä Kommentti