Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Kirjautuminen Pallontallaajien keskustelupalstalle päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Kuinka onnistuu reilu matkailu
Pallontallaajat.net
Valikko

Miten voi matkailla reilusti?

Kirjoittanut Inka 11.11.2014

Osallistuin eilen illalla työpaikallani Rantapallossa bloggaajille järjestettyyn reilun matkailun iltaan, joka oli kokonaisuudessaan melko mielenkiintoinen tapahtuma. Paikalla oli Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja ja hänen lisäkseen hankekoordinaattori, jotka kertoivat perusasioita reilusta matkailusta ja vastailivat paikalla olleiden toimittajien ja bloggaajien kysymyksiin.

Itse aihe on tietysti mielenkiintoinen, ja jollain tavalla tapetilla aina. Mua reilu matkailu on kiinnostanut reissu-urani alkumetreistä saakka, sillä sisälläni asuva pieni luonnonystävä ei anna mun unohtaa lentojeni aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä tänäkään vuonna.

_DSF1840

Oon kirjoittanut matkailun eettisyydestä ja ekologisuudesta blogiurani aikana useampaan otteeseen, ja aina ollaan pyöritty samojen asioiden äärellä: halua olisi matkustaa reilusti, mutta monesti se jää todella pieniin tekoihin. Oon yrittänyt uskotella itselleni, että pienet teot ne on mitkä merkitsevät ja hyvin menee, jos edes suunta on oikea, mutta tässä vaiheessa kun takana on tänäkin vuonna aivan jäätävä määrä kotimaan sisäisiä lentoja, ei voi oikeen muuta kuin todeta, että nyt ei menny edes sinne päin.

Palataan tämän vuoden hiilidioksidipäästöihin sitten, kun vuoden lennot on lennelty (jep, niitä on vielä tulossa) ja keskitytään nyt siihen itse asiaan, eli mitä on se reilu matkailu. Reilu matkailu terminä tarkoittaa sekä eettistä että ekologista matkailua, eli se ei ole pelkästään hiilidioksidipäästökilojen laskemista, vaan myös ympäristön huomioimista. Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja Julia Jänis totesi, että jopa perusfraasien opettelu paikallisella kielellä ja matkakohteen kulttuurisidonnaisten sääntöjen kunnioittaminen on reilua matkailua.

Eli pelkästään huonoilla kulkuvälinevalinnoilla ei voi mennä metsään, ainakaan jos muistaa käyttäytyä kunnioittavasti ja huomioida paikalliset tavat.

_DSF1842

Illan kiintoisinta antia oli meikäläiselle ainakin ne pienet perusvinkit, joita kuka tahansa voi matkoillaan tehdä. Korvan taa laitan ainakin sen (näin maalaisjärjellä ajateltuna itsestäänselvyyden), että niiden kymmenien pienten puolen litran pullojen sijaan voisikin ostaa yhden pienen pullon ja yhden ison kanisterin, josta sitten täyttää sitä pientä pulloa. Näin taidettiin toimia ainakin häämatkalla, mutta sama siitä on tehdä tapa kaikilla tulevilla reissuilla. Se on myös aika mainio esimerkki siitä, miten nimenomaan pienet asiat vaikuttaa, kun puhutaan reilusta matkailusta.

Myös vastuullineen kuluttaminen matkakohteessa nousi esille. Sillä tarkoitetaan sitä, mitä minäkin oon monesti miettinyt, eli rahojen jättämistä paikallisille kansainvälisten riistoyritysten pomojen sijaan. Eli matkoilla toimii reilusti, kun ostaa tuliaisen esimerkiksi primarkin tai bershkan sijaan paikallisesta pikkuputiikista.

Illan aikana mulle jäi mieleen vielä kysymys, johon en saanut selvää vastausta ja jota pitää tutkia vielä. Se oli kysymys siitä, kumpi on reilumpaa: matkustaa Helsingistä Tukholmaan laivalla vai lentokoneella? Onko sulla vastausta siihen? Ja mua kiinnostaisi myös kuulla, mitä mieltä oot reilusta matkailusta, vai onko sillä mitään merkitystä? Ja voiko reilusta matkailusta edes puhua, jos ei maksa päästömaksua?

Kuvituksena kaksi asiaa, jotka eivät herättäneet ylistyshuutoja illan aikana: all inclusive ja erityisesti niiden uima-altaat.

Eng: Yesterday I attended a blogger event about fair travelling, which was extremely interesting.

Lisää tästä aiheesta

12 Kommenttia

Osku 11.11.2014 at 23.13

Ainahan matkailu varmaan vaikuttaa luontoon ja paikallisin tapoihin ym: ei sitä kai voi koknaan estää kunhan pyrkii minimoimaan vaikutuksia
Hyvä krja missä käsitellään matkailun eettisyyttä orpokotiturismista luonnon kuormitukseen on Satu Rommin Teetä ja temppeleitä

http://www.basambooks.com/kirja/9789522602039/teeta-ja-temppeleita/#.VGJ5-fmsXCs

Vastaa
Inka 12.11.2014 at 14.51

Kiitos lukuvinkistä Osku! Ja se on kyllä niin totta, että matkailu vaikuttaa, halusi tai ei. Onneksi vaikutukset ei aina oo pelkästään huonoja, vaan matkailija voi tehdä kohteessa hyvääkin.

Vastaa
Ulletin 11.11.2014 at 23.15

Meillä oli just koulussa kurssi jossa käsiteltiin reilua matkailua ja noita kaikkia mainitsemiasi asioita, joten ehkä olin saanut jo saman opin vaikka missasinkin eilisen tilaisuuden :)

Mielenkiintoisinta oli “JEAN-MICHEL COUSTEAU FIJI ISLANDS RESORT” (sorry isot kirjaimet, kopioin suoraan enkä jaksa muuttaa :D ) case-esimerkki, josta eräs ryhmä piti esitelmän. Tämä Cousteau’n lomakeskus piti huolta ympäristöstä ja yhteisöstä jo kauan ennen kuin siitä tuli muotia.

Lomakeskus näytti kuvissa aivan paratiisilta ja siellä vieraille tarjotaan ympäristökoulutusta ja heidät tutustutetaan paikalliskulttuuriin (tätä varten keskuksessa on oma meribiologi ja kulttuurivirkailija). Ja mikä parasta Cousteaun slogan on ollut koko ajan se, että “Tehokkain tapa nuorentua fyysisellä, mentaalisella ja hengellisellä tasolla on päästä säännöllisesti pois modernin sivilisaation sotkuista ja melskeestä.” Tuollaisella markkinoinnilla reilu matkailu tulee etuoikeudeksi velvollisuuden sijaan, se teki muhun tosi ison vaikutuksen :)

Päästäpä tuonne valaistumaan :) http://www.fijiresort.com

Vastaa
Inka 12.11.2014 at 14.53

Jes Ulla, kiitti tästä kommentista! Tosi mielenkiintoista kuulla tuosta resortista, mekin puhuttiin tuolla tapahtumassa että on toki olemassa jollain tasolla reiluja resortteja mutta ne kuitenkin on sen verran vähemmistössä, että on helpompaa sanoa resorien olevan huono juttu. Ja oli muuten puhetta just siitä, miten matkailualalla ollaan herätty reiluuteen jo kauan aikaa sitten eikä vasta, kun matkailijat on ite alkanu vaatia sitä. Se on munsta tosi hyvä juttu, sillä ollaan kuitenkin jo yllättävän pitkällä ihan maailmanlaajuisesti, vaikka tekemistä riittääkin vielä.

Vastaa
Sanna I Siveltimellä 11.11.2014 at 23.57

Kiinnostaa! Ja tulisi kiinnostaa kyllä kaikkia… Oi vitsi miten mielenkiintoinen ilta teillä on varmasti ollut. Nuo pienet vesipullot ja kaiken maailman muovijäte on mun vihollinen numero 1. Joudun väkisinkin syyllistymään siihen usein, mutta nyttenkin meillä on isompi vesitonkka josta kaadetaan vettä pienempiin pulloihin, kun mun maha ei kestä täälläkään filtteröityä kraanavettä. Kiva postaus!
ps. syyllistyn myös uima-altaisiin, rakastan niitä! Kuinka paha ihminen siis olen? :/

Vastaa
Inka 12.11.2014 at 14.55

Jep, ilta oli kyllä supermielenkiintoinen! Ja vähän hyvä että oot harrastanu tuota kanisterointia jo pitkään! Mietin just tänään kotona että miksi edes reissuilla ostan sen ensimmäisen muovipullon, kun mulla on kotona alumiininen vesipullo. No okei, viehän se enemmän tilaa mutta ehkä sitä voisi itse nähdä sen verran vaivaa, että vaivautuisi kantamaan sitä omaa pulloa mukana. Noh, ainakin teen niin jokapäiväisessä elämässä, joten se on ehkä tärkeämpää kuin se reissukäyttäytyminen.

Ja täytyy sanoa että millä jokaisella on omat paheet, en määkään varsinaisesti uima-altaisiin sylje…

Vastaa
Rimma 12.11.2014 at 9.35

Tämä aihe kyllä kiinnostaa itseäni ihan älyttömän paljon. Pienistä teoista kasvaa isoja virtoja ja etenkin, kun niistä vielä kertoo omassa blogissa, niin ehkä muutkin osaavat ottaa asian huomioon :) Minä olen osasta lennoista maksanut vapaaehtoisia lentomaksuja sveitsiläiselle firmalle, joka toivon mukaan (ja lukemani mukaan) käyttää rahat ihan oikeastikin hyvään, eikä koko summa mene byrokratian rattaisiin. Olipas hyvä tuo ylempi kirjaesimerkki! Pitääkin koittaa hommata se jostain luettavaksi, niin voisin itsekin tarttua tähän aiheeseen :) Kiitti Inka!

Vastaa
Inka 12.11.2014 at 14.56

Voi vitsi, sun olis pitäny olla tuolla! Mielenkiintoista kuulla, että oot maksanu lentomaksuja, sillä itsellä se on ollut lähinnä puolen sekunnin mittaisen ajatuksen asteella, ja unohtunut sitten aika nopeasti.

Ja tuo Oskun kirjavinkki oli kyllä hyvä, pitää itelläki painaa mieleen (ja kattoa löytyisikö sitäkin työpaikan kirjahyllystä).

Vastaa
Ode 12.11.2014 at 16.08

Mä olen noita all inclusivejä ja niiden pahuutta pohtinut. Iso, kansainvälinen ketju toki vie rahaa pois paikallisilta mutta tokihan se myös tarjoaa töitä. Joku ruuanhävikki on varmasti valtaisa ja pahimmassa tapauksessa sitä ruokaa lennätetään jostain kauempaa kun paikallista ruokaa ei ole tai se paikallinen ruoka ei kelpaa matkailijoille. Toisaalta taas sinisilmin tahdon uskoa, että tuollainen iso kompleksi pystyy hoitamaan vaikkapa kierrätyksen paremmin kuin pienet paikalliset toimijat. Jaksaako se majatalon mummo kierrättää matkailijoiden jätteitä vai meneekö siellä kaikki iloisesti sekaisin ja dumbataan lopulta hylätylle naapuritontille? En tiedä. Hurjan mielenkiintoinen aihe, josta mielellään kuulisi lisää.

Vastaa
Inka 12.11.2014 at 19.35

Mää oon koittanu myös miettiä tuota työllisyysnäkökulmaa, mutta tietysti siinä on se, että onko kyseessä sitten halpatyövoima, mutta toisaalta ihan samalla tavalla ko. maassa varmaan palkataan ihmisiä, joten onko se sitten all inclusiven vastuulla? Enpä kyllä osaa sanoa. Muutenkin tosi mielenkiintoisia juttuja sulla pohdinnassa, ja aika lailla myös samoja mitä mulla.

Mulla on lukulistalla kirja joka ruotii nimenomaan all inclusivea ja niiden pahuutta, takaisin paratiisiin taisi olla sen nimi (ei oo nyt tässä niin en muista), joten täytyy lukemisen jälkeen palata aiheeseen!

Vastaa
Noora 15.11.2014 at 19.00

Heippa! Onpa mielenkiintoinen aihe, hyvä että on keskustelun alla.

Itselleni ja poikakaverilleni reilun matkailun pelisäännöt ovat melko selkeät ja hyvin noudatetut. Matkat harkitaan tarkkaan, kauemmas mennään pidemmäksi ajaksi ja palveluntarjoajissa suositaan lähes poikkeuksetta paikallisia yrittäjiä. Tuohon all inclusive -pohdiskeluun voisin todeta ainakin, että vaikka ne kenties kierrättäisivät roskansa ja työllistävät paikallisia, jää loppusummasa häviäväm pieni osa paikallistalouteen. Suurten hotelliketjujen omistajat ja sijoittajat ovat poikkeuksetta länsimaalaisia, ja kehitysmaakontekstissa tämä on merkittävä epäkohta. Menemällä paikalliseen hotelliin tai kotimajoitukseen varmistut siitä, että rahasi jäävät kohteeseen, ja todennäköisesti perheyrityksissä palkat ja työajatkin ovat enemmän kohdallaan. Jos kohteessa ei ole kunnollista jätehuoltoa tai vedenpuhdistusta, on aivan sama kummassa majoitut. Todennäköisesti all inclusive roskaa enemmän, ja ruokahävikkiä tulee paljon. Lisäksi hotelliketjut käyttävät usein tuontiraaka-aineita paikallisesta torilta ostettujen sijaan. Uima-altaat ovat tietysti oma juttunsa samoin kuin keinonurmet ja golf-kentät, kuivilla ja vesipulasta kärsivillä alueilla (mm. Etelä-Eurooppa, Pohjois-Afrikka, Lähi-Itä, Dubai…) ne ovat suorastaan järjettömiä. Reilun matkailun periaatteisiin kuuluu myös paikalliseen elämään tutustuminen ja sen kunnioittaminen ja vuorovaikutus – tämä ei suljetulla hotellialueella tapahdu.

Muoviroskan välttäminen on ensimmäinen hyvä keino. Samoin esimerkiksi ongelmatteet kannattaa tuoda mukanaan Suomeen jos kohteessa ei ole kierrätysmahdollisuutta (esim patterit ja lääkkeet). Itse suosin aina biohajoavia shampoita ja saippuaa siksi, että varsinkin köyhemmissä maissa vedenpuhdistusta ei ole. Herbinalta löytyy halpoja vaihtoehtoja tähän :-) vielä yksi hyvä ja mielestäni lähes välttämätön vinkki on se, että tutustuu kohteen ja maan poliittiseen ja yhteiskunnalliseen tilanteeseen edes hieman ennen matkalle lähtöä. Esimerkiksi Sri Lankassa, joka on itselleni hyvin tuttu kohde, vaikuttaa edelleen lähes 30-vuotisen sodan perintö ja siihen liittyvät etniset jännitteet. Nämä on mielestäni ehdottoman hyvä tiedostaa, samoin kuin vaikka vähemmistöjen asema tai luonnonsuojelun taso (jos vaikkapa sukeltaa).

Tuohon lentomaksuun lisätäkseni; itsekään en ole sitä vielä koskaan tehnyt, toki monesti harkinnut. Ylipäätään kannattaa ottaa selvää eri vaihtoehdoista ja järjestöistä joille maksu menee, kompensaatio ei ole aina 100% varma. Esimerkiksi hiilidioksia sitovat puun istutusprojektit saattavat helposti epäonnistua… Itse yritän puolustella omia matkojani sillä, että työskentelen kehitys- ja ilmastotutkimuksen parissa :-)

Ainiin ja vielä yksi juttu kaiken tämän paasaamisen päälle! Jos aihe enemmänkin kiinnostaa, niim voin suositella Mondon julkaisemaa Vastuullisen matkailijan käsikirjaa. Siitä löytyy monet näistä asioista selkeästi ja perustellusti.

Tukholmaan kannattaa muuten ainakin Itämeren suojelun kannalta mennä mielummin lentäen, mutta eri mittareilla katsottuna laivakin saattaa olla parempi. Tarkkaa vastausta en osaa sanoa, oman hyvinvoinnin kannalta välttäisin laivaa :–D

Vastaa
Inka 16.11.2014 at 18.26

Kiitos valaisevasta kommentista Noora! Tässä tulikin esille tosi monta mielenkiintoista pointtia, ja erityisesti nuo käytännön vinkit on mun mielestä aina sitä suurinta nannaa, eli kiitos niistä! :) Tuo ongelmajäteasia erityisesti on ihan hyvä juttu, vaikka itellä ei oo koskaan reissuilta tainnu tulla mitään ongelmajätettä, mutta on ihan hyvä muistaa että se paikallinen sekajäte ei tosiaan oo se oikea valinta ongelmajätelaarin puuttuessa. Samoin tuo muistutus paikalliseen kulttuuriin ja historiaan tutustumiseen on enemmän kuin paikallaan, ja tuntuukin että se saattaa jäädä monesti hyvinkin pintapuoliseksi erityisesti, jos samalla reissulla on useita kohteita.

Multa löytyykin kirjahyllystä tuo vastuullisen matkailijan käsikirja (jossain vaiheessa niitä taisi olla kaksikin), ja se pitäisi kyllä olla jokaisella reissaajalla.

Vastaa

Jätä Kommentti