Pallontallaajat.net
Valikko

Siellä missä banaani ja avokado kasvaa

Kirjoittanut Inka 20.11.2014

Jokaisen reissulassen ja -liisan haave on varmasti päästä käymään niin pitkällä kuin pippuri kasvaa. Tuon jo lapsena tehdyn reissusuunnitelman toteutumista odotellessa on mukavaa päästä piipahtamaan paikoissa, missä kasvaa muita jokapäiväisiä herkkuja. Syyskuussa mun oli ilo päästä niin pitkälle kuin banaani ja avokado kasvaa, ja se riittää vähäksi aikaa.

Molempia herkkuja kasvatetaan nimittäin Kanariansaariin kuuluvalla La Palmalla ja paljon. Saari ei kuitenkaan ollut ensimmäinen paikka missä kohtasin banaanipuun, sillä se tapahtui jo vuoden 2009 Libanonin reissulla, missä käytiin uintipäivän päätteeksi vielä banaanivarkaissakin, mutta ilo loppui lyhyeen kun huomattiin banaanien olevan vielä umpiraakoja. La Palmalla en päässyt varkaisiin ja se harmittaa vieläkin, mutta valtavan banaaniplantaasimäärän näkeminen kieltämättä vähän helpottaa kirveltävää katkeruutta.

Avokadon sen sijaan kohtasin luonnossa ekaa kertaa tuolla nimenomaisella saarella, ja täytyy tunnustaa että meidän paikallisoppaan piti käytännössä osoittaa kasvia sormella ennen kuin tunnistin sen. Hedelmä oli nimittäin aika täysin erinäköinen kuin mitä kaupoissa myytävät Hass-avokadot, sillä se oli hurjan paljon suurempi ja vihreämpi. Ja sitäkään ei päässyt poimimaan suoraan puusta, ja sekin harmitti.

banaanit la palma (1) banaanit la palma (2) banaanit la palma (3) banaanit la palma (5) banaanit la palma (6) banaanit la palma (4)

Kun ekan kerran näin pohjoissuomalaisena näin, kun vuonna 2007 reilillä prahalaisessa puistossa kasvoi päärynäpuu jonka hedelmiä pystyi oikeasti syömään, olin häkellyksissä. Sama ihmetys oli edessä Roomassa vuonna 2010, ja vielä Ateenassa vuonna 2012, joissa tosin molemmissa maiskuteltiin päärynöiden sijaan mandariinia. Ei sitä pieni ihminen voinut ymmärtää, että niitä hedelmiä oikeasti kasvaa suurkaupunkien puistoissa tai paikallisten takapihoilla, krhm.

La Palma on todella suurilta osin banaaniplantaasien peitossa, ja koko saaren eteläosa on yhtä banaanikasvustoa. Koska kyseessä on vulkaaninen saari missä korkeuserot vaihtelevat aika hurjasti, banskut kasvatetaan terasseilla, jotta tasaista maata saataisiin edes vähän kerrallaan.

Mun listalla on nyt ompun, päärynän ja mandariinin lisäksi myös banaani ja avokado, seuraavaksi vois alakaa katella kartalta, että missä se pippuri kasvoikaan..

Eng: In La Palma I was admiring the huge amount of banana plantations, but unfortunately I didn’t have an opportunity to go and get some.

Lisää tästä aiheesta

18 Kommenttia

Jenni 20.11.2014 at 1.29

Joo puusta suoraan syötynä hedelmät on vaan jotain ihan eriä. En kesäisellä Suomen reissulla voinut etes syödä niitä kirsikoita jotka muiden mielestä oli niin hyviä. Ton mun paremman puoliskon äiti asuu hedelmäviljelmällä (orchard, ei käänny oikein hyvin) ja sieltä suoraan puusta poimitut kirsikat ja varsinkin valkoiset on vaan jotain niin uskomattoman hyvää. Heillä kasvaa myös nektariinejä, persikoita molempia värejä toki ja varmaan 10 eri omenaa, ei ihan heti tulis Kanadasta mieleen hei? Viime kesänä missattii kyllä paras kirsikka aika, kun oltiin Suomessa ja ei etes keretty sinne käymään mutta ens kesänä kyllä varmasti! Mutta täällä myös ihmisten pihoilla olevat hedelmä puut houkuttelee karhuja aterialle, joten laitan omalle pihalla vaan jos on tosi korkee aita ;) Ihania kuvia! En ois uskonut että Kanariallakin viljellään noin paljon.

Vastaa
Inka 20.11.2014 at 15.42

No huh mitkä apajat!!! Kuulostaa kyllä aika hyvälle, ja ei tosiaan olis tullu ekana Kanadasta mieleen, ihan huippua! Kirsikkapuut olis kyllä aika kova juttu..

Vastaa
Ninni 20.11.2014 at 3.24

Oijjoi, avokadoa suoraan puskasta !! Se olis miun taivas. Nyt haaveilen loppu yövuoron avokadopuista, nammm.

Vastaa
Inka 20.11.2014 at 15.40

Se olis kyllä niin hyvä!! Vitsi nyt harmittaa ko en käyny poimimassa niitä, olis ollu niin hyvä! :))

Vastaa
Héléna @ Chez Héléna 20.11.2014 at 11.19

Meillä kasvaa täällä Etelä-Ranskassa pihalla kiwejä! Ollaan asiasta tosi innoissamme, mutta vähän hukassa. Kiwit pitäisi ilmeisesti kerätä ensimmäisen kylmän yön jälkeen perunalaariin kypsymään, mutta miten arvioidaan kylmä yö? Tulossa on ainakin 200 kappaletta, joten kaikki aiheeseen sopivat reseptit ovat nyt haussa.

Vastaa
Inka 20.11.2014 at 15.40

Oijoi ja nam! Oma kiivipuu kuulostaa ihanalta! Aika mystinen ohjeistus, siellä ei taida ihan pakkasen puolelle laskea, nin voi olla kyllä aika vaikea arvioida. En kyllä tienny että niiden kypsymistä pitää odotella kellarissa, aika jännää!

Vastaa
Rimma 20.11.2014 at 14.06

Voisikohan tänne Espooseen istuttaa avokadopuun ^_^ Ei ehkä menestyis… Meikäläisen hoidossa nuo takapihan kaksi luumupuutakin vain reppanat kärsivät. Melkoinen viherpeukalo!

Vastaa
Inka 20.11.2014 at 15.38

Luumupuut kuulostaa aika eksoottisilta mun korvaan! Ja avokadopuu vois olla aika hyvä, mulle kelepais. Ei ehkä ihan niin hyvin pärjäis näillä korkeuksilla ku Kanarialla, mutta ainahan sitä voi kokkeilla! ;D

Vastaa
Marikaw 20.11.2014 at 20.23

Tää postaus vähän masens mua, koska alkoi tekemään mieli avokadoa ja mulla on pussillinen niitä kypsymässä ja ne on vielä superkovia. :(

Työkaverini pihalla Helsingissä on päärynäpuu, ja kun siellä ensimmäisen kerran kävin, olin varma että ne on jotain feikkipäärynöitä, mutta kyllä ne ihan oikeita oli. :D Hämmentävää. Oon miettinyt avokadonkivestä pienen puun kasvattamista, mutta niihin ei taida hedelmiä tulla.

Vastaa
Inka 23.11.2014 at 19.32

Voi eii! :( Sori! :D Toivottavasti herkut on jo kypsyneet. Ja mikä siinä oikeen on että ne ei oo koskaan täydellisen kypsiä!? Kyllä ärsyttää aina. Ja haha, ihana että sulla on ollu tuommonen reaktio siitä päärynäpuusta! :D

Vastaa
Annika 20.11.2014 at 22.26

Mua kyllä aina jaksoi Barcelonassa ihmetyttää ja ihastuttaa ne joka paikassa kasvavat mandariinit, meidän yliopiston sisäpihallakin oli useita mandariini- ja sitruunapuita :) Varsinkin kun ne tosiaan kukoisti oranssina nimenomaan joulukuussa!
Mutta luumu- ja päärynäpuita löytyy vanhempien mökiltä ihan Etelä-Suomesta. On herkkuja molemmat!

Vastaa
Inka 23.11.2014 at 19.31

No huh, aika kätevä siinä mielessä että jos jää eväät kotia niin voi käydä nappaamassa lounaan yliopiston pihapuusta. :D Ja ihanalta kuulostaa oranssi joulukuu! :D

Vastaa
Pingviinimatkalaiset 22.11.2014 at 5.37

Mua on jaksanut ihmetyttää eniten ananas :D Ja onhan se banaani aika mainion näköinen kasvaessaan myös. Madeiralla oli myös kylä jossa kasvoi hillitön määrä banaania. Ihan saman näköistä itse asiassa kuin näissä sun kuvissa.

Vastaa
Inka 23.11.2014 at 19.31

Mää en oo vielä nähny ananasta!!! Se on kyllä listalla, pakko päästä näkemään ehkä jo ennen pippuria. :D Ja siistiä että Madeirallaki oli noita banskuja.

Vastaa
Satu VW / Destination Unknown 22.11.2014 at 21.38

Ah, täytyy nyt sanoa että tämän postauksen johdosta tekisi mieli lähteä minne vain missä kasvaisi jotain juuri nyt!! :) Uudessa-Seelannissa avokadoja oli kaupan pitkin ja poikin tienlaitoja, eipä ole avokadot koskaan maistuneet ihan niin hyviltä täällä pohjoisessa.

Vastaa
Inka 23.11.2014 at 19.30

Mää oon osaltani ihan iloinen etten tainnu päästä Palmalla maisteleen paikallisia avocadoja, vois olla että ei nuo tuonti-Hassit enää paljo sen jälkeen maistuisi..

Vastaa
Panu / Panun matkat 4.12.2014 at 22.11

Mä en oikein ole näitä ihmeitä vielä päässyt näkemään, mitä nyt Sloveniassa kavereiden takapihoilla kasvoi viinirypäleitä viiniä varten. :) Ja olipa hauska lopetus postauksella!

Vastaa
Inka 4.12.2014 at 23.06

No kyllä tuo mun korviin kuulostaa aika ihmeelliseltä, jos viinirypäleitä kasvaa takapihalla! Ja kiitti Panu! :)

Vastaa

Jätä Kommentti