Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Kirjautuminen Pallontallaajien keskustelupalstalle päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Vuoden 2014 lentopäästöt
Pallontallaajat.net
Valikko

Viime vuoden lentopäästöt

Kirjoittanut Inka 2.1.2015

Kuten aikaisempana viitenä vuonna, on jälleen aika laskea menneen vuoden matkojen aiheuttama kuormitus ympäristölle. Tänä vuonna tartun haasteeseen vähän puntti tutisten, sillä takana on paitsi yksi valtameren ylittävä lentomatka myös ihan liian monta kotimaan sisällä tehtyä lentoa, jotka tuovat runsaalla määrällään tänä vuonna kilot taatusti pilviin.

Miksi sitten tuoda itelleen pahaa mieltä laskemalla omien huvireissujen aiheuttamat päästöt? Noh, miksi ei? Mun mielestä on tärkeää tiedostaa omien matkailuhuvitusten aiheuttama ympäristökuormitus siitäkin huolimatta, vaikka ei maksaisikaan lentomaksua. Omia valintoja voi kompensoida niin monella muullakin tavalla. Lentopäästöjen laskemisesta onkin tullut oiva tapa muistuttaaa itselleni, miksi on tärkeää tehdä ympäristöystävällisiä valintoja arjessa. Eli vaikka en menekään lentojen oston jälkeen luottokortti yhä poltellen lentomaksufirmojen verkkosivuille, yritän kompensoida lentomatkustelun aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä jollain tavalla joka ikinen päivä.

Se näkyy esimerkiksi kierrättämisellä, harkitsevana kuluttamisena, tupakoimattomuutena ja autottomuutena. Ja esimerkiksi myös siinä, että kauppareissulle nappaa oman kangaskassin muovipussin sijaan. Oli se naivistista tai ei, yritän tehdä oman osani ja uskon että se voi olla jotain muutakin kuin se jo mainittu lentomaksu.

Mutta mennään sitten asiaan, eli laskelmiin. Kuten aikaisempinakin vuosina, käytin laskurina ICAO:n eli International Civil Aviation Organisationin päästölaskuria. Tälläkään kertaa en laske mukaan työmatkojen aiheuttamia päästöjä, sillä niihin nyt ei voi kovin paljoa vaikuttaa.

Helsinki-Oulu-Helsinki 143,87 kg
Helsinki-Oslo-Helsinki 210,79 kg
Helsinki-Oulu-Helsinki 143,87 kg
Helsinki-Oulu-Helsinki 143,87 kg
Helsinki-New York-Helsinki 852,98 kg
New York-Cancun-New York 439,11 kg
Helsinki-Oulu-Helsinki 143,87 kg
Helsinki-Oulu-Helsinki 143,87 kg
Helsinki-Oulu-Helsinki 143,87 kg
Helsinki-Oulu-Helsinki 143,87 kg

Nyt kun tuota listausta kattoo, niin näyttäs vähän siltä että eipä niitä omia reissuja ollu ulkomaille lentokoneella kuin kaksi. Tuntuu aika hullulta, sillä matkoja kuitenkin lopulta oli melko paljon, mutta selvästi tänä vuonna on paitsi käytetty muita kulkupelejä lentokoneen sijaan myös piipahdettu parilla työmatkalla. Ja Oulussa aika hemmetin monta kertaa.

Seitsemän Helsinki-Oulu -välin menopaluulennon päästömäärä on 1007,09 kg mikä näppäsee kyllä naamalle aika kunnolla jos miettii, että esimerkiksi junaa käyttämällä luku olisi hurjan paljon pienempi. Minibudjettimatkaajan on kuitenkin aika mahdotonta käyttää sitä junaa, sillä VR on hinnoitellut itsensä aika ansiokkaasti ulos hintakilpailusta. Tosin sen tilalle nyt tuntuu tulleen Onnibus, joten olkoot 2015 se vuosi, kun koen sen kahdeksan tunnin mittaisen bussimatkan Helsingistä Ouluun ainakin kerran.

Vuoden 2014 kokonaissaldo on mun osalta 2509,97 kiloa, joka siinä mielessä melko maltillinen lukema, että se on kuudesta vertailuvuodesta toiseksi pienin. Vuonna 2013 luku oli 2893,37 kiloa, 2012 4683,56 kg, 2011 4266,3 kg, 2010 2204,88 kg ja 2009 3424,85 kg. Siinä mielessä aika hyvin, että mukana oli kuitenkin se valtameren ylittävä lento, joka aiheuttaa melko runsaasti hiilidioksidipäästöjä.

Jotta luvuilla olisi jotain vertailukohtaa, niin esimerkiksi keskiverto ruotsalaishemmo tuottaa peruselollaan noin kuuden tonnin verran hiiidioksidipäästöjä vuodessa.

Suunta on onneksi viime vuonna ollut oikea eli lukuja on saatu pienennettyä, toivottavasti tänä vuonna mennään samaan malliin, tai ainakin edes noiden kotimaansisäisten lentojen osalta.

Eng: I tend to calculate the carbon footprint caused by the flights I have bought during the past year. In the year 2014 my number was 2509,97 kilos of carbon emissions. This year my resolution is to try to reduce the number of flights in Finland.

Lisää tästä aiheesta

8 Kommenttia

Tanja 2.1.2015 at 17.07

Tosi mielenkiintoinen juttu! :)
Ei sitä jotenkin tule ajatelleeksi kuinka paljon noita hiilidioksidipäästöjä tulee kun tuolla maailmalla reissaa.
Sun kirjoituksen innoittamani päätin laskea myös omat hiilidioksidipäästöt viime vuodelta ja pääsin lukemaan 3029,08 kiloa. Huomaa kyllä että tuli lenneltyä jonkin verran pitkiä lentoja Euroopan ulkopuolella.

Vastaa
Inka 3.1.2015 at 9.50

Kiitos kommentista Tanja! :) Ja ihan mahtavaa että innostuit laskemaan omat päästösi!

Vastaa
Kaukokaipuun Nella 2.1.2015 at 17.11

Olipa hyvä juttu, kiitos Inka! Ja tuota päästölaskuria piti alkaa itsekin etsiskelemään, kun joku oli siitä blogissa esittänyt kysymyksen, mutta sinäpä sen kerroit tässä samalla. Kiitos myös siitä! :)

Vastaa
Inka 3.1.2015 at 9.49

No sepäs sattui, aika mahtavaa! :) Hyvä kun hyödytti.

Vastaa
Satu VW I Destination Unknown 2.1.2015 at 23.39

Komppaan Tanjaa ja Nellaa, tosi mielenkiintoinen ja hyvä juttu! Itselle ei ole tullut tällainen mieleenkään, pitäisiköhän uskaltaa kokeilla…… :)

Vastaa
Inka 3.1.2015 at 9.47

Heh, suosittelen! On se aika silmiä avaavaa laskea, minkä verran niitä kiloja onkaan kertynyt (siis päästökiloja :D).

Vastaa
Sari | Pakkasesta Paratiisin 3.1.2015 at 22.00

Hyvä postaus, kiitos! En ollut törmännyt tuohon laskuriin aiemmin! Ja olihan se pakko kokeilla omatkin luvut, 5kk Aasian reissulle päästökiloja tuli 2170, lentoja 10,tosin nämä lennot jakautuvat 2013 ja 2014. Pelkästään vuodelle 2014 kohdistuu 6 lentoa ja 1136kg. Tänä vuonna tavoite olisi hoitaa siirtymiä enemmän busseilla ja junilla mutta välillä se lentämisen helppous vaan houkuttaa. Ehkä vielä kehtaan päästöineni elää, kun meillä on muutenkin nyt panostettu kierrätykseen (kiitos vihdoin taloyhtiön hankkimien jäteastioiden!) autottomaan elämään ja kirppariostoksiin.

Vastaa
Inka 4.1.2015 at 11.20

No vau, sulla on aika hyvät lukemat huomioiden kuitenkin, että oot reissannu ihan simona ja pitkään. Mutta sitähän sanotaan että esimerkiksi kahden kuukauden reissu Kaakkois-Aasiassa kompensoi yleensä jo matkan lentojen aiheuttamat päästöt, kun se eläminen siellä tuottaa hurjan paljon vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin eläminen länkkärimaassa. Että oikeastaan jos me kaikki otettas teistä mallia ja muutettas Phuketiin, olis reissaaminen hurjan paljon ympäristöystävällisempää!

Vastaa

Jätä Kommentti