Pallontallaajat.net
Valikko

Paluu Åren lumitunnelmiin

Kirjoittanut Inka 2.3.2015

Nyt kun Helsingissä on käytännössä kaikki lumet jo sulaneet, lienee sopiva aika palata viimekuisiin lumitunnelmiin Åressa. Tuntuu aika absurdilta, että alle kuukausi sitten tarvottiin jäätävässä lumimyrskyssä joka oli niin kova, että välillä tuntui ettei eteenpäin päässyt ja nyt lumesta ei oo tietoakaan.

Reissulla oli oikeastaan kaksi teemaa: lumiurheilu ja syöminen. Åren lumitilanne oli meidän reissun aikana tosi hyvä, ja siinä taisi olla aika hyvin tuuriakin matkassa, sillä kolmantena reissupäivänä pauhaava lumimyrsky oli vaihtunut vesisateeseen ja loskaan, joten olin kyllä iloinen siitä, että ehdittiin laskea niinä kahtena ensimmäisenä reissupäivänä. Aikaisemmin samalla viikolla laskukaupunki oli kuulemma nauttinut 20 asteen pakkasista ja meidän saapumispäivänä nollakelistä, joten tuo meille sattunut muutaman asteen pakkanen oli just eikä melekeen sopiva laskuhommille.

Åre (1) Åre (11) Åre (8) Åre (9) Åre (7) Åre (6)

Laskukohteena Åre oli monipuolinen, sillä rinteitä oli vaikka millä mitalla ja tuntui, että jos mukana ei olis ollu kohteen tuntevaa laskuopasta, olis karttaa saanut kaivella vähän väliä. Rinteiden välillä siirtyminen sujui yhtä sutjakkaasti kuin tutuilla kuusamolaisilla rinteillä, ja huvittavinta oli se, että rinteistä pääsi käytännössä laskemaan Åren keskustaan. Nykästiinkin ekan laskupäivän päätteeksi suoraan rinteestä pienen aliskan läpi kahvilan edustalle, joka sijaitsi keskellä kylää. Siitä olis päässy vielä jatkamaan muutaman kymmentä metriä pidemmälle laudan kanssa, mikä tuntui kieltämättä melko hauskalta ajatukselta.

Tää oli mun ensimmäinen vierailu minkäänlaisessa laskukylässä, ja olinkin aika hurmioitunut siitä laskutunnelmasta, mikä Åressa vallitsi. Jopa paikallisen Stadiumin pihalla oli pyöräparkin sijaa lauta- ja suksiteline, minne laskuvälineet pystyi jättää urheiluvermeiden päivittämisen ajaksi. Iltaisin ravintoloissa näki paitsi siisteihin kaupunkivetimiin sonnustautuneita ruokailijoita, mutta myös suoraan mäestä saapuneita, edelleen monoissa talsivia laskijoita. Baarissa olis ehkä jortsuasuksi kannattanut valita jotain muuta kuin laskukerrasto, mutta sitäkin näkyä päästiin todistamaan.

Åre (2) Åre (3) Åre (5) Åre (9) Åre (4) Åre (10)

Me majoituttiin rinteiden alapuolella sijaitsevassa huoneistossa, mistä pääsi tarvittaessa jopa jalan rinteeseen. Yhtenä päivänä jouduttiinkin roudaamaan kamoja tuulta vasten ylämäkeen, kun koko Åresta ei saanut taksia ja rinnebussin tuloa sai odottaa ja odottaa. Tuonakin päivänä monet rinteistä oli suljettu myrskyn vuoksi, mutta meidän onneksi lähirinne avattiin juuri kun oltiin odottamassa rinnebussia, ja päästiin sitä kautta sitten suunnistamaan muille rinteille. Täytyy kyllä sanoa, että ekan laskupäivän jälkeen laudan roudaaminen myrskyssä ylämäkeen ei tuntunut kaikkein kivoimmalta, mutta toimi hyvänä reeninä!

Ensimmäisenä lumilomakohteena Åre oli siis mulle ainakin varsin vakuuttava, ja vaikka en mikään järjetön laskija olekaan, koin että kohteessa oli rinteitä varsin monipuolisesti ja sieltä olis löytyny taatusti haastetta myös vähän kokeneemmille laskijoille. Offareille (sana, jonka opin matkan aikana) en laudan kanssa lähtenyt, mutta ilmeisesti siihenkin olis ollu hyvät mahikset. Ehkä sitten, kun edellisestä laskukerrasta on vähemmän kuin kolme vuotta aikaa. Kieltämättä nyt tekis mieli kokeilla laskemista vielä toistamiseen tänä talvena, mutta epäilenpä että se taitaa tällä kertaa jäädä. Lisää reissutunnelmia kannattaa katella Eveliinan blogista!

Matka toteutettiin yhteistyössä Visit Swedenin kanssa.

Eng: Swedish skiing town Åre offered a nice variety of different slopes which were a pleasant experience even for me, even thought I am not an advanced snowboarder.

Lisää tästä aiheesta

4 Kommenttia

Kea | Deep Red Blues 2.3.2015 at 22.19

Tuo Åre on kyllä yllättävän monipuolinen ja hieno laskukohde ollakseen täällä Pohjoismaissa. Siellä tulee kyllä ihan Alppimainen fiilis, vaikka ei siellä ollakaan ihan niin isoilla vuorilla, et kyllä ne ruotsalaiset vaan osaa! Kiva palata sun kuvien kautta noihin tunnelmiin! :)

Vastaa
Inka 3.3.2015 at 16.23

No todellakin ruotsalaiset osaa! Alppimaisemia en oo päässy vielä ihastelemaan omin silmin, mutta uskon kyllä että fiilis on aika samanlainen. Ihanaa, teillä reissu lähenee!

Vastaa
Arja 3.3.2015 at 19.53

Ihania lumitunnelmia! Kohta minäkin ehkä näen kunnolla lunta, kovasti odotan sitä :) Joskin en taida osata enää laskea rinteitä millään välineellä, mutta Saariselkä taitaakin olla enempi hiihtäjien paikka joten pysyttelen murtsikkasuksissa.

Vastaa
Inka 3.3.2015 at 19.56

Kunnon lumimaisemat tarjoaa varmasti aika kiehtovaa kontrastia Filippiinien paratiisipalmujen jälkeen. :) Mulla taas ei varmaan millään onnistuis perinteinen murtsikka, sen verran pahoja traumoja lajista on jäänyt että tuo lautailu lienee huomattavasti parempi valinta siitäkin huolimatta, että lentelenkin jatkuvasti peballeni. :D

Vastaa

Jätä Kommentti