Pallontallaajat.net
Valikko

Matkavarusteiden suosikki: Fjällrävenin Kånken -reppu

Kirjoittanut Inka 28.3.2015

Niin se vaan tuppaa olemaan, että kun reissukaveriksi löytää jonkun hyvän ja uskollisen kumppanin, pitää siitä kiinni viimeiseen asti. Nyt ei puhuta kuitenkaan ihmisestä vaan varusteista, sillä tavallisesti hyväksi todetut matkakengät tai nyt vaikkapa tässä tapauksessa reissureppu on todella kultaakin kalliimpaa. Jokaikinen matkailija varmasti tietää, kuinka kehnoa on taittaa taivalta jaloissa huonosti istuvat kengät tai olalla laukku, jossa paino ei vaan jakaudu tasaisesti ja se on selän menoa.

Minä, kuten moni muukin suomalainen matkailija, luotan vanhaan klassikkoon, mitä reppuun tulee. Fjällrävenin Kånken -reppu on ollut mukanani lukuisilla reissuilla eikä loppua näy, sillä vanha kettureppu on päihittänyt lukuisat muut kilpailijat vuosien varrella. Repun suosio on kyllä hämmentävä, mutta toisaalta näin viis vuotta kamojani ketturepussa kantaneena en voi muuta kuin yhtyä ylistäjien joukkoon siitäkin huolimatta, että mulla on käytössä ehkä valikoiman epäergonomisin Kånkeni, jossa on ohuet olkaimet. Siitäkin huolimatta pysyn uskollisena reissurepulleni tilanteessa kuin tilanteessa.

Fjällräven Kånken

Kånkenin kanssa maisemia ihastelemassa Belgradissa toukokuussa 2012

Fjällräven Kånken

Kånken kanssani Berliinissä marraskuussa 2012

Mikä Kånkenista sitten tekee niin ylivertaisen? Mun mielestä keveys ja kätevyys. Pieneen reppuun saa mahdutettua yllättävän paljon tavaraa, mutta se on itsessään niin kevyt, ettei kantaminen tunnu raskaalta. Keveyden lisäksi reppu menee tosi pieneen tilaan, sillä se on mahdollista rullata tosi pieneksi ja olkaimien neppareilla rullan saa vielä pysymään tiiviisti pakattuna, joten se ei valtaa tilaa esimerkiksi matkalaukussa. Siitä syystä Kånken on lähtenyt mullakin mukaan monta kertaa ihan vaan kaiken varalta, sillä miksipä ei, jos mukaan kerta mahtuu.

Pieni koko on myös siitä mainio, että se haastaa pakkaamaan mukaan vähän tavaraa. Oon ollu monilla viikonloppureissuilla pelkästään ketturepun varassa, ja hyvin silläkin pärjää, kun osaa valkata mukaan oikeat jutut. Väittäisinkin että se on ehkä jopa auttanut mua muokkaamaan pakkaustottumuksia minimalistiseen suuntaan ja miettimään kuinka selvitä mahdollisimman vähällä tavaramäärällä.

Mun ja mustan kettureppuni taival on kestänyt toistaiseksi viisi vuotta, ja vaikka käytän reppua myös usein treeneissä sekä töissä eli sille tulee lukuisia käyttökertoja viikossa, on se edelleen melkein uudenveroinen. En todellakaan oo pitänyt sitä kuten kukkaa kämmenellä vaan se on saanut ottaa runtua kaikessa rauhassa, sillä mustassa repussa tahrat ei näy ja voihan sen tarvittaessa vielä pestäkin. Välillä tietty haaveilen jostain ihanasta karkkiväristä, mutta annan tuon mustan kyllä kulua ensin ihan läpeensä puhki, ennen kuin hankin toisen. Eikö se just oo se tarkoitus noissa kestävissä tuotteissa, että ihan heti ei tartte toista ostaa?

Fjällräven Kånken

Sarajevossa Kånkenin kanssa toukokuussa 2012

Fjällräven Kånken

Norjassa Rondanen kansallispuistossa minivaelluksella toukokuussa 2014

Fjällräven Kånken

Helsinki-Vantaalla valmiina lähtöön marraskuussa 2012

Fjällräven Kånken

Tukholmassa Kånkenin kanssa päiväreissulla maaliskuussa 2015

Ja matkablogimaailmassa en todellakaan oo ainoa, joka kettureppua käyttää. Rimma kirjoitti maailmanympärimatkansa jälkeen vastaavanlaisen oodin ketturepulle, ja sama reissukaveri on bongattu muun muassa Pingviinimatkojen Millan, Metallia Matkassa -blogin Annen ja esimerkiksi Deep Red Bluesin Kean selästä. Mitä sitä hyvää vaihtamaan!

Jos reissurepun kanssa menee toistaiseksi hyvin, ei sama laita ole matkakenkien kanssa, sillä omani ovat kuluneet tohjoksi jo monta vuotta sitten, mutta silti jokaisen lämpimän reissun lähestyessä kaivan ne kaapista yhtä suurella rakkaudella ja kiikutan jälleen suutarille paikattavaksi. Jos sulla on hyvä vinkki kivoista ja kevyistä ballerinatyyppisistä matkakengistä, kerro ihmeessä sillä uusien, ulkonäöltään tarvittaessa myös kaupunkikestit kestävien reissukenkien haku on päällä ja tällä kertaa tosi on todellakin kyseessä, sillä rakkaat reissukenkäni tuskin kestävät enää yhtään reissua.

Miten on, kuulutko nääkin matkailevaan kettureppujengiin?

Eng: My 5-year-old Fjällräven Kånken is one of my favourite travel companions, what is yours?

Lisää tästä aiheesta

8 Kommenttia

Anu Haapala 28.3.2015 at 15.00

Kånkenit on kyllä tosi söpöjä! Mulla ei itse sellaista tai oikein vastaavaakaan ole, mutta päivärepun osto ois kyllä ajankohtainen. Sen vuoksi olikin kiva lukea Kånken-repun muistakin ominaisuuksista, kuten siitä, että sen saa helposti pakattua matkalaukkuun ilman että vie juuri tilaa.

Vastaa
Inka 28.3.2015 at 18.22

Jes, kiva jos postaus oli hyödyllinen. Ja täytyy tunnustaa että ensisijaisesti reppua ostaessani en kyllä tajunnut miten käytännöllisiä ominaisuuksia pieni koko ja keveys lopulta oikeasti ovat, mutta hyvä että juoksin tuolloin trendien perässä sillä nyt en kyllä repustani luopuis!

Vastaa
Arja 28.3.2015 at 16.58

Mä kuuluin saman reppumallin jengiin, kunnes löysin Fjällrävenin Totepackin jossa on reppu ja laukku samassa. Sitä kun kantaa kätevästi reppuna, ja sitten kun tekee mieli siistimpää olkalaukkua niin ei muuta kun kassi vaan olalle (siisteydestä voi varmaan olla montaa mieltä, mutta mulla tuo musta kassi kulkee nykyään mukana lähes aina, silloinkin kun muut naiset kantaa mukana jotain säihkyvää nahkalaukkua :) ). Ekologisia valintoja kyllä kaikki Fjällrävenit, kun kestävät pitkään :)

Vastaa
Inka 28.3.2015 at 18.23

Piti heti googlettaa että miltä tuo sun reppu näyttää ja on kieltämättä aika kätevän oloinen! Ja mää ainakin nään sen hyvinkin siistinä vaihtoehtona, tosin oon kyllä aika kaukana niistä säihkyvistä nahkalaukuista. :D Ja ekologisuus kunniaan, ihan parasta huomata monen käyttövuoden jälkeen että jälkiä ei juuri ole. :)

Vastaa
Maarit 28.3.2015 at 19.14

Mulla myös musta Kånken ja tismalleen sama ohutolkaiminen malli. Itseasiassa kun itellä on sirot hartiat niin se tuntuu paljon kivemmalta kantaa. Ja puhki asti ilman muuta ennen uutta :D Mulla on Fjällräveniltä myös rucksack no 21 small koossa joka on aika paljon jämäkämpi reppu. Sitä käytän monesti lyhkäisillä kotimaan matkoilla, mutta kånken lähtee pidemmille retkille aina kun haluan kevyen ja huolettoman repun. Oon ihan Fjällraven fani ulkoilukamoissa!

Vastaa
Inka 29.3.2015 at 9.26

Tuo on muuten hyvä pointti, että kapeaharteiselle nuo ohuet olkaimet on just nappiin, enpä oo koskaan hoksannu ajatella asiaa tuolta kantilta. Fjällrävenin kamat on kyllä aika ihania, vaikka mun kokoelma onkin melko vaatimaton. :)

Vastaa
Jenni 30.3.2015 at 9.27

Itse olen vannoutunut Jansportin kannattaja. Jo toinen perusmallinen reppu menossa, Superbreak taitaa olla mallin nimi. Edellinen kesti päivittäistä käyttöä ainakin seitsemän vuotta, sitten pohja oli niin hiutunut, että piti ostaa uusi.
Minulle on myös tärkeää, että reppu on yksinkertainen eikä itsessään paina tai vie tilaa. Jansportini tyhjänä onkin varsin litteä, mutta imee tarvittaessa sisään vaikka vhs-nauhurin. Minua on Kånkeneissa aina epäilyttäneet ne kapeat olkahihnat, eikö ne oikeasti poraudu olkapäihin, jos reppuun joutuu lastaamaan jotain painavaa, kuten kauppatavaroita? Omissa repuissa olen suosinut leveitä ja kevyesti topattuja hihnoja.

Vastaa
Inka 30.3.2015 at 22.29

Vau, seitsemän vuoden päivittäinen käyttö on kyllä aika vakuuttavaa! Ja ainoa vika tuossa Kånkenissa onkin nimenomaan ne ohuet olkaimet, mutta jos päällä on muuta kuin toppi niin en oo kokenu niiden hiostavan tai pureutuvan ihoon mitenkään ankeasti. ainoastaan sillon, jos ei oo kunnon paitaa päällä ja repussa on paljon kamaa.

Vastaa

Jätä Kommentti