Pallontallaajat.net
Valikko

Puolen Suomen läpi Onnibussilla

Kirjoittanut Inka 7.4.2015

Pääsin viikko sitten kokemaan aikamoista nannaa, kun matkustin kahdeksan tunnin mittaisen bussimatkan Helsingistä Ouluun Onnibussilla. Ei ollut eka kerta kyseisen onnikkapuljun kyydissä, sillä oon käyny pari kertaa myös Kuopiossa iloisen punaisen kaksikerrosbussin yläkerrassa istuen, mutta eka kerta sitten vuoden 2000, kun istuin bussin kyydissä Helsingistä Ouluun. Tässä 15 vuoden aikana on tuo matka kyllä tullut taitettua niin junalla, lentokoneella kuin henkilöautollakin, mutta linja-autoa oon vältelly niin pitkälle kuin suinkin. Ja niin, enpä nyt oo ihan varma miksi.

Elämyksellinen bussimatka maksoi nimittäin kokonaiset kaksi euroa (euron kyydistä ja sen lisäksi euron suuruisen varausmaksun). Istuin melkein koko matkan parin tunnin pätkää lukuun ottamatta itekseni, ja matkan aikana ehin ottaa kahet päikkärit, kattoa kaks leffaa ja lukea vielä mukana ollutta kirjaa. Ei siis mitenkään hirveän epämukavat saati stressaavat kahdeksan tuntia. Tosin kieltämättä ristiselän tuen puuttuminen oli aika iso miinus, mutta harvakseltaan koettuna tuo matka kyllä meni aivan ongelmitta.

Onnibus Onnibus

Negatiiviset ennakko-odotukset johtui aika pitkälti siitä kokemuksesta, mikä viime syksyn ja tämän alkukevään aikana on kerennyt karttua. Oon viikottain seurannut, miten porukka rynnii ja etuilee valtavalla massalla bussiin, vaikka kuljettaja kuinka yrittää rauhoitella vannoen, että kaikille on varmasti tilaa.

Aikaisemmin Onnibus on lähtenyt Helsingistä Kiasman edestä, mutta just sopivasti viime keskiviikkona oli ensimmäinen päivä, kun bussipuljun onnikat alkoivat liikennöidä Helsingissä Kampin linja-autoasemalta, mukavasti sisätiloista. Enää ei siis tartte hytistä lumimyrskyssä, jos bussi saapuu 20 minuuttia myöhässä.

Erityisen kätevää oli se, että kun olin innokkaasti paikalla jo puoli tuntia ennen lähtöä, nappasivat kuskit jo viimeiseen määränpäähän eli tässä tapauksessa Ouluun matkustavien matkatavarat jo valmiiksi säilöön, jotta bussin odottelu sujuisi mukavammin. Liput tarkastettiin jo ennen laiturille pääsyä eikä linja-auton oven suulla kuten aikaisemmin, mikä nopeutti ainakin omalta osaltani bussiin menoa. Kun bussifirman miehet pakkasivat mun laukun linjurin perässä olevaan konttiin, pääsin kätevästi ensimmäisten joukossa linjuriin, kun muiden veskat pakattiin vielä bussin keskiosassa olevaan tavarasäilöön.

Onnibus

Vaikka bussiin meno onkin vaan pieni osa matkaa, oli sillä silti aika suuri merkitys, että ei tarvinnut olla muiden tönittävänä siinä kovin pitkään. Tosin samalla sekunnilla kun lippuja alettiin tarkistella, oli hetkeä aikaisemmin pystyssä olleet suomalaiseen tyyliin millimerin tarkat jonot levinneet valtavaksi ihmismassaksi, kun kaikilla oli kiire sinne omalle paikalle. Että se siitä sitten.

Ainakin näin 162-senttiselle bussikyyti oli suht ok, ja käytäväpaikka takasi että jalat sai suoraksi melkein milloin vaan. En ehkä kulkis joka kerta tuota väliä bussilla, mutta onpahan nyt ainakin kokeiltu, ja tosiaan kun taskussa on kahden euron hintainen piletti, ei tulis mielen viereenkään valittaa. Onnibus Helsingistä Ouluun oli siis ainakin tämän kokemuksen perusteella varsin hyvä.

Mites teidän Onnibus-kokemukset, löytyykö ja millaista on ollut?

Eng: I travelled all the way from Helsinki to Oulu by Onnibus which meant that I sat in a bus for eight hours.

Lisää tästä aiheesta

22 Kommenttia

Anssi 7.4.2015 at 18.09

Huhheijaa, eipä taitaisi meikäläistä saada tuota väliä matkaamaan Onnibussilla. On meinaan sen verran olemattomat jalkatilat noissa busseissa! Vaikka onhan tuo kaksi euroa kyllä aika houkutteleva hinta, mutta toisaalta joutuu ostamaan valtavasti evästä matkalle, että se siitä säästöstä… ;D

Vastaa
Inka 7.4.2015 at 18.51

No täytyy myöntää että jos olis kovin paljon pidempi niin kyllä tekis tiukkaa mahtua. Onneksi valkkasin vuoron joka ei ollu se kaikkein kiireisin pääsiäisen menovuoro, niin sai vähän enemmän tilaa. Ja eväksetki jäi tietysti hankkimatta, eli säästöä tuli! :D

Vastaa
Teea / Curious Feet 7.4.2015 at 21.09

Kulkisin! 2 eurolla varsinkin :). Mutta ymmärrän kyllä, ettei tuota väliä välttämättä aina jaksa bussilla mennä, sen verta pitkä. Mutta hinta on kyllä kilpailukykyinen ja “pitäähän” ne eväät koneeseen, junaan ja autoonkin ostaa. Bussimatkustaminen on hauskaa ja Onnibussit ovat siistejä. Lyhyelle ihmiselle on tarpeeksi tilaa, varsinkin jos pääsee etupenkille, mutta kieltämättä puolison kanssa mentäessä juna on yleensä mukavampi vaihtoehto molemmille. Pistorasioista muuten plussa Onnibussille!

Ainoa mikä bussilla matkustamisessa toisinaan rasittaa, on juurikin ruuhkat ja se bussiin meneminen ja sitten jos sattuu kyyti vielä tulemaan täyteen, niin ei kovin kiva. Onneksi osuu harvoin täysiä kyytejä kohdalle, mutta toisaalta en juurikaan yleensä esim. pyhien aikaan matkustakaan.

Vastaa
Inka 8.4.2015 at 18.07

Pistorasiat oli kyllä varsin kova juttu, ihan mahtavaa ettei tartte miettiä ollenkaan riittääkö akut koko matkan ajan vaan ne saa ladattua. Myös wifi oli aika jees, vaikkakin se ilmeisesti toimii vähän vaihtelevasti, pelasi se varsin mukavasti tuon mun matkan ajan.

Ja elä muuta sano noista ruuhkista, en tajua miksi pitää tunkea. Tosin kyllähän sitä itekin jonkinlaiseen joukkohurmokseen alistuu siinä muiden mukana varsinkin, kun kymmenen tyyppiä vetelee jonosta ohi. Nyt matkustin onneksi päivää ennen sitä kaikkein ruuhkaisinta matkustuspäivää ja just ennen vapaita, joten tilaa oli mukavasti!

Vastaa
Anu Haapala 7.4.2015 at 21.20

Excuse me, kaks euroa?! En oo myöskään matkustanut Helsinki-Pohjois-Suomi väliä yli kymmeneen vuoteen bussilla, mutta joo, taijanpa ens kerralla mennä. :D

Tosi hauska lukea sun Onnibus-kokemuksesta ja vieläpä noin pitkällä matkalla, kun itse en ole Onnibussilla koskaan matkannut. Kyllähän semmonen Hki-Turku menee tarvittaessa vaikka seisoen, mutta kahdeksan tunnin reissu vaatii jo vähän mukavuuttakin. Mukava siis kuulla, että sinun kotimatka Ouluun sujui hyvin! :)

Vastaa
Inka 8.4.2015 at 18.08

Haha, no usko tai älä! Samalla jos olis ostanu muitakin matkoja niin olis voinu laskea tuon lipun hinnaksi vielä vähemmän kun varausmaksu olis jakautunu. Että not bad! :D

Suosittelen kyllä tuota myös tuolle pitkälle välille, mutta jatkuvasti se tosiaan varmaan kävis ainakin selän päälle ellei myös hermoille. Ihan raikas vaihtoehto lentokoneelle ja junalle!

Vastaa
Maarit Johanna 7.4.2015 at 21.22

Vihaan busseja ylikaiken matkapahoinvoinnin vuoksi, mutta kahella eurolla! Herrajumala, matkustaisin vaikka pussi päässä :D Sama aika se melkein kuluu junallakin vaikka paljon miellyttävämmin ja tasaisemmin.
Tulispa nuo halpikset vain Lappiin asti. Täällä on jokatapauksessa matkustettava bussilla tai omalla autolla kun ei ole muita vaihtoehtoja. nyyh.

Vastaa
Inka 8.4.2015 at 18.10

:D :D Sain kyllä päivän naurut tuosta sun kommentista, haha! Olispa kyllä hyvä jos tulis edes jotain kausittaisia bussireittejä sinne ihan pohjoiseenkin asti. Oon kyllä iloinen että nykyään on tuo suora linja Oulusta Helsinkiin, aikaisemmin piti kikkailla vaihdot Jyväskylässä ja ostaa kaks erillistä lippua, jolloin vaihtoaika oli tavallisesti monta tuntia. Eli toivotaan, että suosion myötä vuoroja saataisiin myös sinne asti!

Vastaa
Miitu 7.4.2015 at 22.40

Olipa halpa, huhhuh! :D Mä oon mennyt kerran Onnibussilla Helsingistä Tampereelle ja takaisin, että en sen pidempää matkaa ja se meni oikein mukavasti. :) Tosi siisti bussi ja tämmöiselle 157 senttiselle ainakin ihan tarpeeksi tilaa vaikka pidemmällekkin matkalle, mutta jos on pidempi niin sitten en tiedä! Maksoi kyllä paljon enemmän, muistaakseni jotain 15 euroa? Hih, hassua kun tuo kahdeksan tuntia ei kuulosta enää miltään, kun me ollaan tässä talven aikana tehty kolme pitkää bussireissua täällä Turkissa; 12, 17 ja 23 tuntia ;) Kaikkeen tottuu, edelleenkin matkustan täällä mielummin bussilla, kun sisäisillä lennoilla, vaikka etäisyydet onkin hurjan pitkiä!

Vastaa
Inka 8.4.2015 at 18.11

Huh, 23 tuntia bussissa kuulostaa kyllä sen verran extremeltä että se vaatii jo aika paljon hermoja (ja sitä hyvää selkää!). Ei kyllä varmaan tosiaan tuon rinnalla kahdeksan tuntia paljo pelota. Ja bussilla matkustaessa sitä taas muistaa, miksi on niin hyvä olla lyhyt! Kyllä olis ankeaa jos olis kymmenenkin senttiä lisää pituutta. :)

Vastaa
SunRiseGirl 7.4.2015 at 23.59

Mä matkustan mielelläni junalla, mutta VR on kyllä hinnoitellut itsensä pihalle. Myös muihin busseihin löytyy edullisia tarjouksia Matkahuollon sivuilla ja viimeksi matkustin viime viikolla Paunun bussilla Helsingistä Tampereelle vitosella. Todella mukava matka ja noin 30 euroa edullisempi kuin samana päivänä ostettu junalippu! Ja kun olen matkustanut Afrikassa 22 tunnin bussimatkoja, niin tuollainen alle 10 tuntia menis kyllä helposti :D Varsinkin jos tarvii maksaa vain muutaman euron!

Vastaa
Inka 8.4.2015 at 18.14

Tuo VR:n hinnoittelu on kyllä niin valitettavaa, sillä junalla matkustaminen on kieltämättä rennoimpia tapoja päästä paikasta toiseen. Aika hyvän tarjouksen löysit kyllä myös Matkahuollolta, pitääpä joskus tsuumailla myös niitä, sillä oletettavasti busseissa olis hivenen mukavammat penkit kuin Onnibusilla.

Ja jotenkin se matka tuntui heti vähemmän ankealta kun mietti hintalappua, vaikka tosiaan ei oo ihan 22-tuntinen saati afrikkalaisilla teillä. Kiitti vielä kommentista! :)

Vastaa
Kthetraveller 8.4.2015 at 6.30

En ole itse käyttänyt mutra appivanhemmat on rahdattu meille Onnibussilla miljoonat kerrat kun se on vaan hyvä ja edullinen firma. Ei siis pahaa sanottavaa meillä eikä appivanhemmillakaan.

Vastaa
Inka 8.4.2015 at 18.15

Aika mahtavaa, ja kiva kuulla! Varsinkin kun oletettavasti sun appivanhemmilla on vähän enemmän ikää kuin mulla, niin on kyllä positiivista, jos nekään ei oo selkävaivoja bussimatkojen vuoksi valitelleet.

Vastaa
Anne | Metallia Matkassa 8.4.2015 at 7.40

Siis lipusta huolimatta bussissa ei välttämättä ole kaikille paikkaa..? Vai mistä tuo rynniminen?

Vastaa
Inka 8.4.2015 at 18.15

No on paikat, mutta rynniminen on vissiin sen verran syvällä suomalaisessa kansanperinteessä että on pakko rynniä. Ei mitään järkiä!

Vastaa
Arna | Cocoa etsimässä 8.4.2015 at 8.10

Mä rakastan pitkiä bussimatkoja! Ollaan tässä just funtsittu, jos sitä kesällä ottais Onnibussin johonkin vähän kaukaisempaan Suomen kolkkaan niin pääsis istumaan vähän pidemmäksi aikaa bussissa :). Siihen hyvät eväät ja tyyny ja hyvä kirja niin ai että, kyllä kelpais! (Vaikka 178-senttisellä pitkäkoivella on kyllä välillä jalkatilojen kanssa ahdistusta…)

Mä menin hiljattain Onnibussilla Helsingistä Porvooseen, maksoi myös 2 euroa. Se oli hyvä diili se, kun normilippu maksaa reilut 8 euroa.

Vastaa
Inka 8.4.2015 at 18.17

:D Haha, ihana ajatus lähtä matkaan Onnibussilla vaan sen takia että pääsis istuun bussissa! :) Täytyy kyllä sanoa että multa puuttu eväät, joten oleellinen osa matkustamisen ihanuutta oli tuosta matkasta karsittu. Silti meni hyvin, kun viihdettä riitti.

Aika hyvä, en nimittäin tiennyt että Onnibussilla pääsee myös tuommoisia lyhyitä matkoja! Vois tsuumailla nimenomaan vaikkapa tuota Porvoon-reittiä sitten kesämmälle, niin tulis sielläkin käytyä taas. Kiitti vinkistä Arna! :)

Vastaa
Mipa 8.4.2015 at 16.55

Kiva kun kirjoitit aiheesta! Oon nimittäin itsekin katsellut onnibussin lippuja tuolle välille, mutta en oo vielä toistaiseksi “uskaltanut” kokeilla. Mutta jos kahdella eurolla irtoaa lippu oikealle ajankohdalle, niin kyllä lähden testaamaan!! Vaikka just nyt pitkä bussimatka ei ajatuksena nappaakaan, nimim. eilen noin 3,5h autossa, 4h lentokoneessa, 5h kentällä odottelua.. :D

Vastaa
Inka 8.4.2015 at 18.17

Noni, nappaappa joku halpa piletti ja tuu morjenstaan! Ahh, kuulostaapa ihanalta tuo sun eilinen, aikamoinen päivä!

Vastaa
Seppo 5.4.2017 at 6.54

Ihmiset nyt oikeasti. 2e hinnalla ei jää kuskeille mitään käteen. Tarkoitus on vain pudottaa kilpailijat pois pelistä ja nostaa sitten hintaa.

Vastaa
Inka 5.4.2017 at 17.48

No mutta eläpä mittään, mää väitän että kuten lentoyhtiöillä myös Onnibusilla hinnat tasautuu sillä, että osa maksaa enemmän ja osa vähemmän. Onneksi ollaan myös Suomessa, missä on minimipalkka ja lakisääteiset lisät, joten eiköhän nuo Onni-kuskitkin saa ihan käypää liksaa riippumatta siitä, kuinka paljon minä siitä bussilipustani maksan.

Vastaa

Jätä Kommentti