Pallontallaajat.net
Valikko

Lukumatkalle Pohjois-Koreaan

Kirjoittanut Inka 22.4.2015

Harrastin lapsena aika paljon kaikkea ja sitten en taas niin mitään. Siinä kun muut kulkivat piano- ja viulutunneilla ja pelasivat pesistä seurassa eli kävivät “oikeissa” harrastuksissa, minä kirjoitin ystäväkirjoihin harrastusten kohdalle piirtämistä, lukemista ja musiikin kuuntelua. Ei sillä että vähättelisin yhtäkään niistä, mutta mulle ne olivat silloin keksimällä keksittyjä kuvailuja asioista, joita teen mielelläni koulupäivän jälkeen. En ehkä oikein edes tuolloin ymmärtänyt koko harrastus-käsitettä.

Piirtäminen on sittemmin jäänyt ja musiikkia kuuntelen tarkoituksella enää vain harvoin. Lukeminen sen sijaan on ja pysyy, vaikka sekin on kalenterin täytyttyä vähentynyt huomattavasti viime vuosina. Onneksi matkailu mahdollistaa myös kirjaharrastuksen, sillä parasta puuhaa lennolla on nukkumisen lisäksi tietty lukea hyvää kirjaa. Pääsiäisen pitkälle bussimatkalle nappasin mukaan kirjan, joka vei heti ensisivuilla Kim Jong-ilin Pohjois-Koreaan. Suosittelin aikaisemmin samaan suljettuun maahan sijoittuvaa Leiri 14 -kirjaa, ja niin se vaan tämäkin oli luettava.

Diktaattorin keittiömestari Diktaattorin keittiömestari

Pohjois-Korea kiehtoo tietysti jo itsessään, sillä suljetun valtion esiripun taa on varsin mielenkiintoista päästä tirkistelemään, mutta lisäkiinnostusta tuo mun harrastus, sillä ITF Taekwon-Do, jota siis nykyään kutsun harrastuksekseni, on pohjoiskorealainen laji. Tästäkin kirjasta oli jännittävä bongata monia tuttuja paikkoja ja jopa henkilöitä, jotka ovat tulleet tutuksi lajin historiaan tutustumisen myötä.

Kirja on siis japanilaisen kokin kirjoittama, ja mielenkiintoisen siitä tekee se, että kyseinen kokki oli vuosikausien ajan Kim Jong-ilin henkilökohtainen keittiömestari. Tietenkään faktojen todenperäisyyttä ei voi vahvistaa, mutta on kutkuttavaa ajatella miten kyseinen suuri johtaja on kaahaillut mersullaan ja harmistunut, kun se kaikkein rasvaisin tonnikala olikin sattunut loppumaan.

Jos Leiri 14 kertoi Pohjois-Korean vankileirien oloista, Diktaattorin keittiömestari tarjoaa aika hyvän kuvan siitä, millaista elämää maan ylimystö oikeastaan elää. Jossain vaiheessa erehdyin kuvittelemaan, että maan hyväosaiset ovat tyytyväisiä appelsiiniin ja videonauhuriin, mutta tämän kirjan luettuani oivalsin, että niille ei taida lyhyen elämänsä aikana riittää edes piha täynnä tuliteriä mersuja.

Diktaattorin keittiömestari Diktaattorin keittiömestariDiktaattorin keittiömestari

Tätä postausta kirjoittaessani huomasin, että nämä molemmat kirjat olivat näköjään Gummeruksen kustantamia. Täytyykin tsekata, mitä muita Pohjois-Koreaa käsitteleviä kirjoja kustantamolta on viime vuosina tullut, sillä aihe on tietysti ajankohtainen aina, kun huudan Taekwon-Don 15. liikesarjan lopuksi kyseisen sarjan nimen, joka edustaa Pohjois-Korean autonomia-aatetta.

Eng: If you love to read about North Korea, I would highly recommend the books of Kenji Fujimoto, a man who used o work as a personal chef of Kim Jong-il.

Lisää tästä aiheesta

12 Kommenttia

Satu VW I Destination Unknown 22.4.2015 at 20.17

Kiitos kirjavinkistä, kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Täytyykin heti kokeilla josko Kindlelle löytyisi versiota niin ei tarvitsi odotella postipoikaa :)

Vastaa
Inka 23.4.2015 at 18.48

Vitsi se Kindle kuulostaa kätevältä! Pitäsköhän itelläki laittaa hankintaan, jos tulis vaikka enemmän luettua kun olis aina kätevästi kirjahylly mukana…

Vastaa
Katja 22.4.2015 at 22.08

Kiitos kirjavinkistä!

Itse lukenut myös tuon Leiri 14 sekä Suljettu maa-kirjat ja haaveilen matkasta itse pääkallopaikalle. Opinnoissa tuli käytyä kurssi P-Koreaan liittyen ja tuo ylimystön sikailu kyllä pistää vihaksi, hieno kontrasti sitten noihin vankileireihin!

Vastaa
Inka 23.4.2015 at 18.49

No todellakin ihan jäätävä kontrasti! Oli oikeastaan aika hyvä lukea nuo molemmat kirjat, sillä se ero elämäntavoissa on kyllä aivan jäätävä. Silmiä avaavaa luettavaa molemmat, ja Suljettu maa on ollu mun lukulistalla niin pitkään, että vois olla jo aika tarttua!

Vastaa
Mirka 22.4.2015 at 23.08

Niinjust. Ihan väsyneenä täällä bongasin otsikon Matkalle Pohjois-Koreaan ja olin että whaaattt :D. Muttajoo. Tarttis kyllä lukea, kuulostaa mielenkiintoselta.

Vastaa
Inka 23.4.2015 at 18.49

Haha! :D Sori, ikävä tuottaa pettymys.

Vastaa
Pirkko / Meriharakka 23.4.2015 at 9.51

Itse luin joitakin vuosia sitten Barbara Demickin kirjan Suljettu maa, Elämää Pohjois-Koreassa ja pidin kovasti, siis en elämästä Pohjois-Koreassa, mutta tekstistä.
Ja ihan äskettäin katsoin tuon The Interview -elokuvan, josta innostuin tekemään blogijutunkin!
Itse asiassa, ajatellen sitä, että paljonko olen Pohjois-Koreasta lukenut, niin on melkein ihme, ettei se ole matkailun ToTravel -listallamme, mutta jotenkin tuo näytelmä ei ole meitä innostanut.

Vastaa
Inka 23.4.2015 at 18.52

Kiitti leffavinkistä Pirkko! Pitää laittaa mieleen, sillä autenttista tai ei, olis mielenkiintoista katsella P-Koreaan sijoittuvaa leffaa. Mullakin on vähän kaksijakoiset ajatukset siitä matkakohteena: toisaalta kiinnostaa hirveästi, toistaalta ei taas sitten yhtään.

Vastaa
Osku 23.4.2015 at 15.24

Pjongjangin akvaariot voisi olla “hyvä” kirja.
http://www.siltalapublishing.fi/fi/kirja/tietokirjat/62/pjongjangin-akvaariot

En ole itse kyllä lukenut mutta kirjastossa on tullut silmäiltyä sen verran että täytyy varmaankin jossain vaiheesa se lukea.

Hyvä on lainausmerkeissä sen takia että eihän sitä aihetta varsinaiseti voi hyväksi kutsua.

Travellerhan taitaa järjestää matkoja Suomesta Pohjois.Koreaan.

Vastaa
Inka 23.4.2015 at 18.53

Kiitti vinkistä, tuo onkin ollut jo pitkään lukulistalla, samoin kuin Suljettu maa. Pitäisi vaan tarttua!

Ja nimenomaan lainausmerkit tuohon hyvään, toisaalta on äärimmäisen mielenkiintoista ja silmiä avaavaa, mutta sitten taas toisaalta niin jäätävän järkyttävää että ei voi hyvällä mielellä edes ajatella koko asiaa. Mutta se kai se tekee siitä just mielenkiintoisen.

Näin määki oon käsittäny että Travellerin kautta pääsis Suomesta vierailemaan P-Koreassa. Eri asia sitten, haluaisko sitä koskaan mennä. Toisaalta joo, toisaalta ehkä kuitenkaan ei.

Vastaa
Annika - home & away 25.4.2015 at 17.09

Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. Vaikka oon tainnut lukea jo muutaman Pohjois-Koreasta kertovan kirjan, kuten sanoit – ne on liittyneet enemmän vankeileireihin ja tavallisten talliaisten oloihin. Pitääpi kattoa, jos kirjastosta löytyis! Kiitos vinkistä :)

Vastaa
Inka 28.4.2015 at 21.51

Toivottavasti löytyy. :)

Vastaa

Jätä Kommentti