Pallontallaajat.net
Valikko

Kaapelikärryllä melkein huipulle saakka

Kirjoittanut Inka 6.5.2015

Sveitsin kalleus yllätti matkailijat, ja se ei liene yllätys kenellekään? Erityisen hyvä tuntuma maan hintatasoon saatiin, kun oltiin lähdössä huiputtamaan Alppeja. Tarkoituksena oli suunnata Luzernin lähistöllä sijaitsevan Pilatuksen huipulle 2 132 metriin, mutta kaapelikärryjen hintalappu sai vakuuttamaan, että semipilviseltä näyttänyt maisema ei välttämättä ollut se kaikkein viisain kohde tuhlata 72 euroa.

Siispä valittiin piheyspäissämme hissimatka 1 416 metrin korkeudessa sijaitsevaan Fräkmünteggiin (voitte kuvitella miten vaikea oli tilata hissilippu kohteeseen, jonka nimeä en todellakaan osannut lausua oikein), joka köyhdytti lompakkoa vain 20 eurolla, kun otettiin vain yhden suunnan lippu. Suunnitelmissa olikin tulla puolentoista kilometrin korkeudesta alas jalan, sillä olihan noita maisemia kiva päästä katselemaan vähän lähemminkin, eikä ainoastaan kaapelikärrystä.

Lähtöasemalla hypättiin heiluvaan kaapelikärryyn, ja matka korkeuksiin saattoi alkaa.

Sveitsi-18Sveitsi-13 Sveitsi-14 Sveitsi-16 Sveitsi-15 Sveitsi-17

Kyyti oli tasaista ja maisemat vetivät sanattomaksi. Alpit kohosivat taustalla ja Luzernin suloinen järvenrantakaupunki näytti hurjan idylliseltä. Matkan aikana bongattiin reitin varrelta myös lauma torkkuvia lampaita sekä tietysti valtavasti innokkaita vaeltajia.

Lopulta saavuttiin vajaan puolentoista kilometrin korkeuteen ja astuttiin ulos hissistä ja todettiin että siinä meni 20 frangia eli 20 euroa. Seuraavana oli selvitettävä, mihinkä ne rahat oikeastaan käytettiin.

Heti hissiaseman ulkopuolella päästiin käsiksi kulttuurieroihin tai oikeammin Sveitsin hienoimpiin puoliin, kun huomasin juomapulloni tyhjenneen. Aivan exit-kylttien edessä ulkopuolella solisi nimittäin pieni purontapainen hana (tää oli ehkä mun epäonnistunein kuvailu tähän saakka), jonka vesi oli kuulemma juomakelpoista, samoin kuin kaikkialla Sveitsissä ellei juomakelvottomuudesta ole kyltillä erikseen ilmiotettu.

Kun vesivarannot oli täytetty, oli aika tarkastella tiluksia. Maisemat vakuuttivat kertaheitolla, tosin täytyy myöntää että heti ensimmäisenä huomion vei ympärille rakennettu köysipuisto, joka oli juuri sillä hetkellä jenkkiläisen perheen käytössä, eikä riemunkiljahduksilta voinut välttyä.

Sveitsi-19 Sveitsi-21 Sveitsi-27 Sveitsi-20 Sveitsi-24 Sveitsi-28

Aikamme köysistä kyhättyjä seikkailuratoja haikeasti tuijoteltuamme muistettiin oma agendamme, ja lähdettiin selvittämään, mitä seikkailuratojen takaa olevan taikametsän jälkeen avautuu, ja siellähän meitä odotti varsin vakuuttava näkymä.

Tosin sen ääreen päästäksemme meidän piti nähdä vähän vaivaa, sillä valittiin tietysti kahdesta reitistä heti alkuun se vähän haastavampi, ja tasapainoteltiin valtavan paksujen juurien ja korkeiden putousten reunalla ennen niiden maisemien äärelle pääsyä. Lopulta edessä näkyi jono punaisia kaapelikärryjä ja taustalle levittyvä sveitsiläinen maalaismaisema.

Sveitsi-31 Sveitsi-29 Sveitsi-30 Sveitsi-32 Sveitsi-34
1 400 metrin korkeudessa paleli, joten jouduttiin unohtamaan haaveet eväskassien tuhoamisesta hetkeksi, sillä varjoisassa viimassa ei paljon eväksiä tarennut syödä. Siispä taivallettiin vähän alaspäin, jotta tarettiin istahtaa hetkeksi herkkueväiden äärelle. Löydettiin kieltämättä aika hyvät eväsmaisemat, ja avokadovoileipä ei oo varmasti ikinä maistunut niin hyvältä, kuin noissa maisemissa nautittuna.

Sveitsi-35 Sveitsi-38 Sveitsi-37 Sveitsi-39 Sveitsi-40

Kun oltiin saatu reissun paras osuus eli eväiden syönti alta pois, oli luvassa seuraavana toiseksi paras osuus eli se varsinainen syy miksi Pilatukselle oltiinkaan saavuttu: alppimaisemat ja vaellus alas.

Sveitsi-41 Sveitsi-46Sveitsi-47Sveitsi-45

Näissä maisemissa ei kyllä voinut muuta kuin hymyillä, ja vaikka ei ihan sinne huipulle päästy, tai oikeastaan juuri puoliväliä pidemmälle, riittivät nämä meille. Siinä mielessä me oltiin varmasti helppoja vieraita Tiinalle ja Flaviolle, sillä Alppien ensikertalaisina meillehän riitti tietysti kaikki mahdolliset vuorimaisemat, kunhan oli vähän erilaista kuin kotikulmilla. Seuraavalla reissulla ei varmaan olla ihan yhtä helposti tyytyväisiä, mutta onneksi Alppimaassa riittää näkemistä, sillä mehän ei varsinaisesti vielä ehditty nähdä juuri mitään.

Seuraavaa vierailua varten jäi kutkuttamaan ajatus siitä, että ens kerralla voisi kivuta ehkä mieluummin ylös- kuin alaspäin, sillä kieltämättä nyt päästiin sen verran helpolla, että jäin kaipaamaan tuleville reissuille vähän haastetta.

Eng: Our visit in the top of Pilatus in Switzerland was quite short since a price of 72 swiss frangs seemed a bit too steep for a cable car ride to the top and back, so we decided to step out at the Fräkmüntegg stop and hike down. It was a smart decision, since the hike offered some amazing views, and we, first-timers in the Swiss Alps, were satisfied.

Lisää tästä aiheesta

4 Kommenttia

Jenna |Journey Diary 6.5.2015 at 20.19

Oi että nuo maisemat, noita ei voi tarpeeksi ihailla!

Vastaa
Inka 7.5.2015 at 18.05

Niin totta!

Vastaa
Maarit Johanna 7.5.2015 at 21.48

Vautsi! Mieki haluan tuonne. Kiitos vinkkipostauksesta. Haaveilin nimittäin käyttäväni toisen kokonaisen päiväni Sveitsissä nimenomaan tuonne Pilatukselle lähtemiseen. On vain pikkuisen suolainen hinta!! Tämä vois olla aika hyvä vaihto, kokeilisin ehdottomasti tuota seikkailupuistoa. Katoin muuten pari kertaa tuota yhtä kuvaa, missä joku menee vaijerilla. Näytti nimittäin ettei sitä vaijeria ollut ollenkaan ja se oli vain valtava hyppy :D

Vastaa
Inka 8.5.2015 at 18.16

:D Joo se oli kyllä aika hurjan näköinen.

Ja ehottomasti suosittelen, nuo maisemat oli just hyviä varsinkin ensikertalaiselle Sveitsin-kävijälle. :)

Vastaa

Jätä Kommentti