Pallontallaajat.net
Valikko

Art deco -tunnelmaa Pärnun rannalla

Kirjoittanut Inka 9.5.2015

Kukapa olisi uskonut, että suomalaisten eläkeläisten suosimassa kylpyläkaupunki Pärnussa on oikeasti ihan järkyttävän upea ranta? No en minä ainakaan, mutta onneksi sain taas omin silmin todeta, että väärässä oltiin jälleen kerran, ja pahasti. Vietin siis alkuviikon Virossa, ja matka alkoi sopivasti suomalaisten eläkeläisten ykköskohteessa. Matkustin lahden yli aikaisin maanantaiaamuna, ja päivä menikin nopeasti pitkin Pärnua seikkaillessa.

Sain ekan vilauksen rannasta vasta ekan päivän puolivälissä, kun seikkailtiin sinne pyörillä. Siinä vaiheessa aurinko helli mukavasti, ja ranta näytti just sitä kaikkein parastaan: sininen taivas, kilometritolkulla vaaleaa hiekkaa ja ei ketään näkyvissä.

Parnu-2 Parnu-3 Parnu Parnu-5

Pärnun ranta on tosiaan monen kilometrin mittainen, ja se mikä siellä yllätti eniten, oli hiekka. Se oli just semmoista superhienoa ja pehmeää, kuten paratiisirannoilla, ja sitä riitti.

Syy pitkään rantaan oli aika mielenkiintoinen, sillä vaikka monessa paikassa olis periaatteessa luonnon tarjoama mahdollisuus usean kilometrin pituisiin rantoihin, on rannat rakennettu umpeen tai ne on julkisen sijaan yksityisiä. Virossa tilanne on toinen, sillä Neuvostoliiton aikana rannat olivat valtion hallinnassa, eikä niihin saanu rakentaa. Siitä syystä rannat on säilyneet koskemattomina, ja se on mahdollistanut nää monen kilometrin mittaiset rannat.

En saanut ekana päivänä rannasta kyllikseni, joten suuntasin sinne takaisin toisen reissupäivän aamuna, sillä meidän ekan yön majoitus sijaitsi sopivasti muutaman korttelin päässä rannasta. Aamu oli harmillisen harmaa, mutta lopulta päästessäni rannalle tunnelma oli kuitenkin varsin sopiva: typötyhjä ranta, hivenen harmaa taivas ja jäätävän kova tuuli olivat yhdessä yllättävän miellyttävä kombo.

Parnu-8 Parnu-6 Parnu-9 Parnu-19 Parnu-7 Parnu-10 Parnu-16 Parnu-13 Parnu-14 Parnu-11 Parnu-17 Parnu-15 Parnu-18

Mulla ei ollut kovin pitkään aikaa kuljeskella rannalla, mutta käytin sen kymmenminuuttisen hartaasti rannan tutkimiseen. Eniten siellä ihmetytti häivähdys samaa art deco -tunnelmaa, jota haistelin neljä vuotta sitten Miami Beachilla. Pastellinväriset rantarakennukset oli kyllä ihan käsittämättömän suloisia, ja vakuutuin täysin siitä että niitä pitäs ripotella ympäri kaikkia rantoja.

Miltä Pärnun ranta näyttää sun silmiin, lähtisitkö?

Eng: I was completely surprised by the Pärnu beach in Estonia, since I would not have thought that we would have such a beautiful beach so close.

Lisää tästä aiheesta

12 Kommenttia

Johanna Hulda - Discovering Sunbeams 9.5.2015 at 13.57

Todellakin lähtisin verestämään ihania lapsuuden kesämuistoja! Virossa pari vuotta asuessa tuolla kun tuli käytyä monilla kesäretkillä. Nuo ainakin ekassa kuvassa näkyvät keltaiset pomppuhärvelit olivat tietty sitä kovinta huutoa, koska sellaisia ei Suomesta löytynytkään. :D

Oletko muuten käynyt Yyterissä? Se on kyllä suosikkiranta numero yksi täällä pohjolan perukoilla, ja bonuksena saa kansallispuiston upeat luontopolut! Niistä pitäisikin tehdä postaus..

Vastaa
Inka 12.5.2015 at 0.05

Viro oli kyllä täynnä niin yllättäviä paikkoja, ettei tosikaan. Kesäretkillä riitti siis varmasti nähtävää!

Yyteri on itse asiassa jäänyt multa tsekkaamatta toistaiseksi, vaikka aika ahkerasti Suomea oonkin kolunnut. Täytyy laittaa ranta listalle, sillä siinä voisi olla nyt syy matkustaa kesällä Poriin. Kiitti siis vinkistä!

Vastaa
Pingviinimatkalaiset 10.5.2015 at 10.14

Upean näköinen ranta ja niin söpö tuo sininen mökki keltaisella ovella :)

Vastaa
Inka 12.5.2015 at 0.06

No elä muuta virka! Noita söpöjä värejä kelpais kyllä saada tännekin.

Vastaa
Heidi / Auringon alla 11.5.2015 at 16.30

Oi, tykkään! Virossa en ole kyllä käynyt Tallinnan ulkopuolella, enkä edes tiennyt, että Pärnussa on noin hieno ranta (vaikka olen kuullut, että pitkä ja hyvä ranta löytyy). Tietty art deco -jutut kruunaa kaiken!

Vastaa
Inka 12.5.2015 at 0.08

Pärnu on Viron Miami Beach!! Määki olin aikaisemmin vaan kuullut rannasta juttuja, enkä kyllä olis arvannu että se on noin upea. Kiva ylläri!

Vastaa
Anu Haapala 13.5.2015 at 23.29

Pärnu on kiva! Me käytiin siellä joskus toissa syksynä. Biitsikelit oli jo menneet ohi ja muutenkin siellä oli aika kuollutta, mutta ranta oli yhtä upea kuin näissä sunkin kuvissa. Menisin uudestaankin. :)

Vastaa
Inka 14.5.2015 at 9.13

Kiva kuulla Anu! Me nähtiin nyt yks mummojoukko, joka kertoi ottaneensa arskaa jo helmikuussa, mutta niiden lisäksi vielä ei näkynyt muita. Voin kuvitella että tilanne on varsin toinen sitten kesäkuukausina..

Vastaa
Kalle 28.5.2015 at 17.52

Ens viikolla lähetään taas noita rantoja tallaan. Ensi visiitillä ihastuin kaupunkiin, ehkä suhde tällä kertaa syvenee. Vierailusta on jo vierähtänyt muutama vuosi ja ollaampa niin ankeita ja tylsiä että majoittaudutaan vieläpä samassa B & B mestassa kuin silloin ekalla kerralla, siinä rannan ja keskustan puolessa välissä. Puistot ja ranta, niissä käveltiin kilometri ja toinenkin. Matkafiiliksiä on hyvä kohotella teidän ahkerien ihmisten aikaansaamilla sivuilla, on se vaan niin hienoa kun voi saada tälläsiä fiilareita Viroon menemisistä!!! Ja perin kummallista myös, mutta Viro on ollut mulle aina The Paikka, jo vuodesta 1998. Ja kiitos & kumarrus.

Vastaa
Inka 30.5.2015 at 2.17

Mahtavaa, tosi kiva kuulla, että Pärnu ihastutti noin kivasti. Mahtavaa matkaa! :)

Vastaa
minä :) 6.7.2016 at 17.23

onko siellä simpukoita? ja kannattaa mennä poriin yyteriin siellä on lähes samanlainen ranta!

Vastaa
Inka 10.7.2016 at 11.43

Yyteri on vielä listalla, siellä ei oo tullut käytyä! Ja Pärnun simpukkatilannetta en valitettavasti muista, kun vierailusta on jo vuosi..

Vastaa

Jätä Kommentti