Pallontallaajat.net
Valikko

Pala mielikuvien Sveitsiä: vuoria, lehmiä ja raclettea

Kirjoittanut Inka 6.6.2015

Meidän eka päivä Sveitsissä lähti käyntiin upeilla maisemilla, sillä saatiin heti alkajaisiksi vaellella vähän kukkakedoilla. Nyt kun näitä kuvia kattoo reilu kuukausi myöhemmin, tuntuu hullulta että tuolloin niin kovasti odotetut voikukat on jo osaksi kukkineet jo Helsingissäkin. Aloitettiin reissu aika rauhallisissa maisemissa, mikä oli tietysti hienoa siinä mielessä, että nälkä kasvaa syödessä ja sehän sopii, kun maisematkin paranee siinä matkan varrella.

Omalla kohdallani ainakaan en voi välttää mielikuvista syntyviä odotuksia, ja samoin kävi myös Sveitsin suhteen. Mulla oli mielessä mahtavat vuoristomaisemat, ja vaikka ihan sinne ytimeen ei vielä tuon ekan reissun aikana päästykään, olin varsin tyytyväinen matkan vuorisaldoon. Vuoristojen lisäksi odotin tietysti pääseväni maistelemaan sveitsiläistä ruokaa, ja se odotus palkittiin jo ensimmäisenä iltana, kun kaverimme kaivoi isänsä asunnosta vuosikymmeniä vanhan Sigg-merkkisen raclette-grillin.

Sveitsi-8 Sveitsi Sveitsi-2 Sveitsi-6

En ollut koskaan syönyt raclettea, joten olin kokemuksesta varsin innoissani. Meidän sveitsiteemaisissa ruokailloissa on lämmitetty fondue-pataa tiuhaan tahtiin, mutta todennäköisesti lähinnä logistisista syistä raclette-grilli on jäänyt vielä kuumentamatta. Oli siis aika kiva päästä maistelemaan juustoherkkuja sille sopivassa ympäristössä.

Raclette tarkoittaa siis käytännössä juuston grillaamista. Ostettiin kaupasta valmiiksi viipaloituja raclette-juustoja (tähän väliin yks kauhistelu Sveitsin hintatasosta, jo oli kallista!!!), eli jotain superrasvaista keltaista juustoa, jota sitten aseteltiin juuri sopivan kokoisille grillialustoille. Kaksiosaisen grillin päällä paistettiin sitten muita komponentteja, meidän tapauksessa kasviksia ja lihaa. Raclette-kokemus oli superkiva, ja siinä huomasi myös aikamoiset kulttuurierot verrattaen suomalaiseen syömistapaan, missä ruoka syödään, tai pikemminkin tankataan, ja sitten jatketaan puuhia. Raclette-hommissa nopeus ei todellakaan onnistu, sillä juusto kypsyy suht hitaasti, samoin kuin muut grillattavat raaka-aineet. Siinä sitten ei auta muu kuin kaivaa taskusta ne parhaat sosiaaliset skilssit ja istuskella rauhassa vaikka tuntikausia. Tässä seurassa se ei kyllä millään ollut ongelma.

Raclette-3 Sveitsi-9 Sveitsi-10 Raclette Raclette-4 Sveitsi-11 Sveitsi-12 Raclette-5 Sveitsi-6 Sveitsi-7

Vuorien ja racletten lisäksi mun sveitsiläiset ennakko-odotukset täyttyi ensimmäisenä reissupäivänä viimeistään siinä vaiheessa, kun bongattiin lehmiä. Vaikka ei oltukaan ihan Alpeilla asti, oli jotenkin huvittavaa nähdä lehmiä vuoristoympäristössä. Oon selvästi ollu liian kauan pois maalta, kun lehmät herätti yhtään minkäänlaisen reaktion.

Eng: Mountains, cows and raclette were the things I wanted to see or experience in Switzerland, and was able to check all those things in the first day of the trip. Not bad!

Lisää tästä aiheesta

12 Kommenttia

Pingviinimatkat 6.6.2015 at 21.01

Aaahhh, raclette on kyllä niiiin hyvää! En ookaan vuosiin sitä päässyt missään nauttimaan. Tykkään kyllä just dinnereistä, joissa hissuksiin nautitaan ja syöminen on vähän niin kuin puuhastelua samalla :) -Milla

Vastaa
Inka 8.6.2015 at 18.12

Nimenomaan puuhastelua! Mullekin kelpasi, varsinkin kun siinä sitten “huomaamatta” tulee syötyä useampi tunti. :D

Vastaa
Annika - home & away 6.6.2015 at 21.04

Ihanat Sveitsin maisemat ja vuoristolehmät. Mä oon viime päivinä ihmetellyt, miten voikaan olla niin erilaisia lehmiä olemassa ympäri maailmaa. Täällä Guatemalassa ne näyttää melkein eri eläimiltä :D

Vastaa
Inka 8.6.2015 at 18.13

Oho, kuulostaa hauskalta! Meki bongattiin Vantaalla semmosia karvakasoja, että en olis ihan heti lehmiksi tunnistanu.. :D

Vastaa
Annika - home & away 17.6.2015 at 10.01

Oliko ne Highland cowseja? Missä päin Vantaata?

Vastaa
Inka 18.6.2015 at 6.08

Jaa-a, mulla nuo eri lehmälajit on aika heikosti hallussa. Mut Haltialassa, nää varmaan tiijät!

Vastaa
Maarit Johanna 7.6.2015 at 11.38

Raclette on munkin Sveitsin to-do listalla! Akureyrissa asuessa oli kansainvälisyyspäivänä tarjolla sveitsiläisten tiskillä Racletteja keitettyjen perunoiden ja suolakurkkujen kanssa. Joo, tunnustan, kävin santsaamassa vissiin kaks kertaa :D Tuollaisia grillejäkin oli vasta myynnissä Sodiksessakin, mutta onneksi palkkapäivään oli vielä aikaa joten se jäänee vain reissuherkuksi :)

Vastaa
Inka 8.6.2015 at 18.14

Siis ihan älytöntä miten hyvältä voi maistua keitetyt potut ja juusto! Aivan taivaallinen kombinaatio, santsasin varmaan viidesti. :D

Vastaa
Maarit 7.6.2015 at 15.44

Lehmät kuuluu alpeille! :D Mun mielestä lehmät ja kotieläimet on ehkä ihaninta mitä voi olla ja tietysti sellaiset kohteet missä niitä näkee tuntuu heti kotoisilta. Jos jossain eläimet viihtyy niin siellä on varmasti ihmisenkin hyvä olla!

Vastaa
Inka 8.6.2015 at 18.15

Tuo on kyllä aika hyvin sanottu ja en voi muuta kuin olla samaa mieltä!

Vastaa
Jenna |Journey Diary -matkablogi 7.6.2015 at 16.06

En oo ikinä maistanut tuota juustoa, mutta hyvältä näyttää ja kuulostaa :) Sveitsi on kyllä ihana.

Vastaa
Inka 8.6.2015 at 18.15

Suosittelen, kelpas ja maistui superhyvältä!

Vastaa

Jätä Kommentti