Pallontallaajat.net
Valikko

Kesäloma Oulussa: paluu juurille

Kirjoittanut Inka 16.8.2015

Kesälomaan sisältyneen viikon mittaisen pohjoisen vierailun aikana ehdin paitsi käydä mökillä, myös viettää aikaa niin Oulussa kuin kotipaikkakunnallani Yli-Iissä. Luulin kolunneeni tuon 2 800 ihmisen pikkupitäjän (asukasluku on kasvanut melkein puolella!) edestakaisin ja ympäri moneen kertaan, mutta nyt oikeastaan vasta tajusin, että en ihan hirveästi kylän huudeja oikeastaan edes tunne.

Mielikuvissa pitäjän entisten rajojen sisäpuolella ei juuri oo muuta kuin metsää, suota ja loputtomasti sääskiä, mistä syystä en siellä asuessani ihan hirveästi harrastanut minkään sortin kotiseutumatkailua. Yllättäen silmät on avautuneet nyt, kun siitä on noin kymmenen vuotta kun muutin sieltä pois ja sen jälkeen vierailut on käyny yhä harvemmaksi ja harvemmaksi. Erityisesti nyt, kun välimatkaa nykyisestä kodista sinne on rapiat 650 kilometriä, tulee kotipaikkakunnalla käytyä harmittavan harvoin.

Yli-Ii Oulu-6 Yli-Ii Yli-Ii Yli-Ii

Suunnittelin loma-ajaksi suuria suovaelluksia ja makkaranpaistoja, mutta todellisuudessa reilun vuorokauden vierailu ei sitten ihan hirveästi jättäny semmoisille aikaa. Ehdittiin kuitenkin käydä ihastelemassa Iijokivartta kävelypolulla, joka on rakennettu ihan joen rantaan viimeisen viiden vuoden sisällä ja mistä mulla ei ollu minkään maakunnan hajua.

Viimeistään siinä vaiheessa kun totesin, että en tunnistanut mummulan taloa rannalta käsin vaikka ihan erikseen kyseisen rakennuksen pihaa tuijottelin, tajusin että tässä ollaan vieraannuttu juurista aika pahasti. Omaksi puolustuksekseni kuitenkin sanottakoot, että talo on myyty pois suvulta jo noin kymmenen vuotta sitten, ja sen ulkoseinätkin oli vielä maalattu, joten ei kait sitä olis voinu tunnistaa.

Tunnelma Iijoen varrella olevalla kävelyreitillä oli kuitenkin yhtä lämmin kuin Yli-Iissä aina: vastaantulijat tervehti vaikkei tunnistaneetkaan (toisin kuin kylän raitilla, mitä en voi olla ihmettelemättä), auringonlasku oli superkaunis, joku random kyläläinen oli tullu rannalle polttaan roskia ja joen varrella kasvaneet kukat oli just niitä kukkia, jotka muistan lapsuuden kesistä.

Yli-Ii Yli-Ii Yli-Ii Yli-Ii

Suuret lomasuunnitelmat eivät kuitenkaan menneet aivan hankeen, silä ehdittiin vielä seuraavana aamuna kuitenkin saada ne makkaranpaistot, kun isän pakastimesta löytyi kaksi vain vuosi sitten vanhaksi mennyttä kalkkunamakkaraa. Ei kun siis grilli tulille, ja jälkkäriksi (tai meidän tapauksessa alkupalaksi) löytyi vielä kotipihan viinimarjoja, jotka kruunasivat kesän ensimmäisen grillailun!

Yli-Ii Yli-Ii

Vastapainona rauhalliselle jokivarsikävelylle otettiin Karimin kanssa seuraavana päivänä niiden perheen koira mukaan ja lähdettiin uusvanhoille kotinurkille, eli piipahdettiin Oulun Torinrannassa.

Toripolliisi seisoi paikoillaan, aitoilla riitti porukkaa ja sopivasti törmättiin tuttuun, jonka kanssa jäätiinkin sitten suustamme kiinni hytisemään just Toripolliisin kylkeen. Parasta Oulussa onkin se, että se on just sen kokoinen kaupunki, että siellä ei oikeastaan voi olla törmäämättä aina johonin tuttuun.

Oulu Oulu Oulu Oulu-21 Oulu OuluTähän jäi mun tämän kesän pohjoisen seikkailut, ja seuraavana onkin luvassa kuulumisia vähän etelämpää. Palataan, kaverit!

Eng: During my summer holiday I spend one week in Oulu spending time in my hometown and enjoying visiting places that I actually know.

Lisää tästä aiheesta

Jätä Kommentti