Pallontallaajat.net
Valikko

Paratiisi järven rannalla

Kirjoittanut Inka 26.8.2015

Balkanin-matkan ensimmäinen ajopäivä oli kaikkein rankin. Se sisälsi aikaisen aamuherätyksen lisäksi kokonaisen työpäivän verran ajoa ruuhkaisilla moottoriteillä, superkapeilla vuoristoteillä ja mutkittelevilla ajoteillä. Kolme valtiota, kaks rajanylitystä. Vaikka reitin matkasuunnitelmassa luki sille päivälle vaan muutaman tunnin verran ajoa, yllätti Balkanin tiet täysin huonokuntoisuudellaan, ja lopulta ajoon tuhrautui yli kaksinkertainen aika verrattuna siihen, mitä kuukkeli arvioissaan ilmoitti. Toki osansa oli tietty myös eteen mutka toisensa jälkeen levittyvillä mahtavilla vuoristomaisemilla, joita ekan reissupäivän hurmassa piti jäädä kuvaamaan vähän väliä.

Kun sitten lopulta suunnistettiin kännykän akun vedellessä viimeisiään karttaohjelman aukipitämisen vuoksi Shkoderin kaupungin kolmannesta liikenneympyrästä vielä eteenpäin peltojen reunustamaa paikallista moottoritietä pitkin kohti ensimmäisen illan majapaikkaa, alkoi fiilis olla melko huojentunut. Meidän hopea Rento-reissuauto suhasi tien varteen kasattujen, kaupan olevan jättimäisten vesimelonien ohitse ja kääntyi vähän ajan päästä kiviselle pikkutielle, jossa me ajaa puksutettiin ehkä 15 kilometrin tuntivauhtia, jos sitäkään. Pientä Renault Clioa ei oltu tehty varsinaisesti haastaviin ajo-olosuhteisiin, mikä me oltiin saatu aiemmin samana päivänä todeta.

Lake Shkodra Resort-6 Lake Shkodra Resort-18

Pienellä tiellä piti hidastaa vielä edelleen, kun ohitettiin lehmää taluttanut vanha papparainen, joka piti maatilaa kivitien varrella. Lehmän bongaaminen oli vaan yks lisä meidän sinä päivänä näkemien, tiellä olevien eläinten listaan, sillä oltiin päivällä bongattu muun muassa tiellä seisova lammaslauma sekä aika valtava määrä hevosia, joita tunnuttiin Albaniassa ja Montenegrossakin käytettävän edelleen auton asemasta, ainakin jossain määrin.

Lopulta kivitien päässä alkoi kuitenkin erottaa Skutarinjärven ja sen vastapäätä nousevat vuoret, ja pian bongattiin tulevan majapaikkamme leirintäalueen ensimmäiset teltat. Kurvattiin sisälle Lake Shkoder Resortin tarkoin aidatulle pihalle, ja hetken päästä oltiin jo kävelemässä kohti meille varattua yösijaa.

Teltta-alueelle astumisen jälkeen mun ja Karimin ensimmäinen reaktio oli täysi ihmetys. Alueella oli periaatteessa täysin hiljaista, sillä ihmisten ääniä kuulu vaan kaukaa, mutta todellisuudessa siellä oli todella kova meteli. Ympäristö oli nimittäin aivan täynnä heinäsirkkoja, jotka sirisi valtavassa kuorossa, mikä loi alueelle melkoisen luonnon sinfonian. Ensimmäisenä hetkenä tuntui että ympäristöstä on melkein mahdotonta bongata mitään muita ääniä, mutta seuraavana hetkenä ei enää edes kiinnitetty heinäsirkkojen sirkutukseen minkäänlaista huomiota.

Lake Shkodra Resort-2 Lake Shkodra Resort-5 Lake Shkodra Resort-4 Lake Shkodra Resort

Ja se majapaikka, noh, se oli ehdottomasti koko reissun paras, ja sillä hetkellä kun astuttiin meidän oliivipuun alle pystytetyn tiipii-teltan sisälle mietin mielessäni, että hitto kun olisi tajunnut varata tänne useamman kuin yhden yön. Saatiin heittämällä koko alueen paras teltta, sillä se sijaitsi koko teltta-alueen perällä, lähinnä järveä ja se oli pystytetty aivan puun vierelle, toisin kuin suurin osa muista teltoista. Siinä kelepas makoilla riippumatossa tiiraillen kohti järveä.

Sisällä rakastuin ensimmäisenä albanialaisiin mattoihin, ja haaveilin jo semmoista koristamaan meidän olkkaria kunnes tajusin mattomarkkinoille olevan pikkuisen turhan liian pitkä matka. Teltassa oli sähköt ja tuuletin, joka oli kyllä siinä kuumuudessa pelastus.

Kun resortin työntekijä oli esitellyt meille paikat, todettiin Karimin kanssa aika nopeasti, että jos telttoja vaan riittää, skipataan seuraavan päivän tuntikausien ajelu vuoristotiellä, perutaan seuraavan yön majoitus ja jäädään järven rannalle toiseksikin yöksi. Täydellisen rento päivä järven rannalla riippumatossa makoillen kiinnosti rankan päivän jälkeen enemmän kuin tuntikausien ajelu kapeilla vuoristoteillä varsinkin, kun oltiin katottu rajanylityspaikat vähän kehnosti ja oltaisiin jouduttu ajamaan siitä seuraavana päivänä sama reitti kokonaisuudessaan takaisin.

Lopulta asia selvisi seuraavana päivänä uloskirjautumisaikaan, kun oltiin käyty kyselemässä vapaata telttaa ehkä noin viis kertaa. Meidän onneksi yks telttamajoittuja peruutti viime hetkellä, joten saatiin nukkua toinenkin yö meidän supersuloisessa teltassa loistopaikalla.

Lake Shkodra Resort-7 Lake Shkodra Resort-9 Lake Shkodra Resort-12Lake Shkodra Resort-10 Lake Shkodra Resort-14 Lake Shkodra Resort-8 Lake Shkodra Resort-15 Lake Shkodra Resort-16 Lake Shkodra Resort-17 Lake Shkodra Resort-19 Lake Shkodra Resort-20

Loistomajapaikan valintaa piti päästä juhlimaan heittämällä viimein talviturkki menemään, ja se onnistui sopivasti Skutarinjärvessä. Maisemia ei näkyny kovin pitkälle paksun sumun vuoksi, mutta se ei juuri haitannut kun käveltiin pitkää laituria pitkin veteen. Vieressä oli pitkä rivi rantatuoleja ja riippumattoja palmuvarjoineen. Samalla aurinko laski melkoisella vauhdilla vuorten taakse, ja värjäs koko sumuisen taivaan punakan oranssiksi. Katseltiin taivaan värien vaihtumista järven lämpimän veden ympäröimänä, eikä vielä siinäkään vaiheessa saatu tarpeeksemme järveä ympäröivistä vuorimaisemista. Siinä oli aikamoinen aloitus lomalle!

Seuraavana päivänä otettiin kaikki irti rennosta majapaikasta: luettiin riippumatossa, syötiin viimeisiä eväitä (jogurtti, hedelmät ja maapähkinät oli  melko kova sana koko reissun ajan), käytiin uimassa ja nappailtiin päikkäreitä niin omassa teltassa, rantatuoleilla kuin riippumatossakin. Mun suosikkipaikka oli ehdottomasti just tuon meidän oliivipuun alla ollut riippumatto, josta pystyi kuuntelemaan niin heinäsirkkojen surinaa kuin läheisellä pellolla olevien lampaiden määkinää.

Lake Shkodra Resort-22 Lake Shkodra Resort-23 Lake Shkodra Resort-13 Lake Shkodra Resort-21 Lake Shkodra Resort-25 Lake Shkodra Resort-24 Lake Shkodra Resort-28 Lake Shkodra Resort-27 Lake Shkodra Resort-26

Ilta oli aika täydellinen lomailta: uimisen jälkeen käytiin kävelyllä rannalla, minkä jälkeen saatiin ehkä koko loman komein auringonlasku, jota tuntuivat ihailevan kaikki resortin majoittujat. Sen jälkeen, taivaan pimettyä aivan täysin, ihmeteltiin jossain kaukana vastarannalla olevia kirkkaanoransseja valoja. Vähän aikaa ihmeteltyämme tajuttiin, että siellä roihusi metsäpalot! Pilkkopimeässä vastaan tullut saksalainen kertoikin, että Montenegron puolella on kuulemma tapana palaa joka vuosi, eikä kukaan oikein meidän lisäksi tuntunutkaan ihmettelevän pimeässä yössä roihuvia paloja.

Lake Shkodra Resort oli kyllä heittämällä koko reissun paras majapaikka. Lomakeskus on oikeastaan enemmänkin leirintäalue, sillä siellä on vaan kourallinen noita tiipii-mallisia telttoja ja niiden lisäksi pari mökkiä. Valtaosa vieraista majoittuukin joko teltoissa tai asuntoautoissa ja -vaunuissa, ja kävijöitä varten alueella on aika hyvät vessa- ja suihkutilat.

Resortissa oli myös oma ravintola, jossa mekin käytiin molempina iltoina. Meidän budjetti antoi myöten ravintoladinnereille vaan Albaniassa, missä ruoka oli kieltämättä ihan älyttömän halpaa. Vedin ekana iltana naamariin pizzan, joka taisi maksaa kolmisen euroa. Seuraavan illan salaatti maksoi muistaakseni alle kaksi euroa. Ei oltu ainoita joille kelpasi ravintolan eväät, sillä se oli molempina iltoina aivan täynnä, ja bongattiinpa toisena päivänä myös, kuinka paikalliset poliisit ajoi resortiin ihan vaan syödäkseen lounasta ravintolassa.

Jos siis koskaan eksytte noille Euroopan nurkille, niin tiedätte mihin majapaikkaan kannattaa suunnata. Myös hinta oli albanialaiseen tyyliin meleko halapa, sillä yks yö kahden hengen teltassa maksoi 23 euroa. Ei siis kovin paha.

Meille kaks yötä tuolla oli aivan riittävä, sillä toisena aamuna vesikanisterin täyttämisen jälkeen lähdettiin ajamaan kohti seuraavaa kohdetta akut (niin puhelimen kuin meidänkin) ladattuina.

Eng: Lake Shkodra Resort in Albania offered the best accommodation we had during our trip in the Balkans.

Lisää tästä aiheesta

12 Kommenttia

Milla - Pingviinimatkat 26.8.2015 at 8.22

Ihana <3 Pääsi suoraan mun Bucket listille! Muistatko sattumalta mikä teidän teltan numero (tms tunniste) oli? Pakko päästä tuohon riippumattoon tuon puun alle :D -Milla

Vastaa
Inka 26.8.2015 at 21.59

Jes! No ei noissa oikeen ollut mitään tunnisteita, paras varmaan on sitte varata suoraan olemalla yhteydessä sinne ja varaamalla se joka on lähinnä rantaa ja oliivipuun alla. :D Ja tuo riippumatto oli kyllä mun suosikki!!! <3

Vastaa
Rimma - matkablogi 26.8.2015 at 8.49

Tonne tonne!!!!! <3

Vastaa
Inka 26.8.2015 at 22.00

Kantsii, niin huippu paikka!!

Vastaa
Anni 26.8.2015 at 9.01

ei hitto mikä paikka :)

Vastaa
Inka 26.8.2015 at 22.00

Haha, meikällä oli just sama reaktio. :D

Vastaa
Jenna 26.8.2015 at 17.50

Ihan mieletön paikka <3

Vastaa
Inka 26.8.2015 at 22.00

No elä, ihan super!

Vastaa
Nasu 26.8.2015 at 20.54

Vautsi toi teltta!!

Vastaa
Inka 26.8.2015 at 22.00

Niinpä, ihan käsittämätön!

Vastaa
Ulla 29.8.2015 at 0.51

Näyttää mielettömän hienolle!!

Vastaa
Inka 30.8.2015 at 8.43

Ja sitä se oli, otettiin niiiin iisisti! :D

Vastaa

Jätä Kommentti