Pallontallaajat.net
Valikko

Hullun diktaattorin bunkkerit Albaniassa

Kirjoittanut Inka 5.10.2015

Miltä kuulostaisi vainoharhainen diktaattori, joka käytti valtaosan köyhän kansansa rahavaroista hyödyttömien bunkkereiden rakentamiseen? Erityisesti, kun noita bunkkereita ei koskaan tultaisi käyttämään? Noh, tervetuloa Albaniaan!

Kun etittiin maasta tietoa ja turistinähtävyyksiä ennen matkaa, jorisi Karim aika innoissaan bunkkereista. Bunkkerit sitä ja bunkkerit tätä. En jaksanut kiinnostua mitenkään erityisesti, sillä bunkkeri on, noh, bunkkeri. Jossain vaiheessa mulle kuitenkin valkeni, että Albaniassa ei oo vaan yks tai kaks bunkkeria, vaan siellä on niitä paljon. Pienessä maassa (yks Suomi vastaa noin 13:a Albaniaa) väitetään olevan jopa lähemmäs miljoona bunkkeria. Siis kuvitelkaa: MILJOONA bunkkeria, joista suurin osa on maannu siellä rakentamisestaan lähtien aivan tyhjän panttina.

Albanian bunkkeri-2

Bunkkerit on rakennettu 1960-luvun lopusta 1980-luvulle, jolloin vallassa oli vainoharhaiseksikin väitetty diktaattori, jolla ei ollut liittolaisia ja joka pelkäsi vähän joka suunnasta tulevien sotakoneistojen hyökkäävän pienen Albanian kimppuun. Siispä hän totesi parhaaksi ratkaisuksi maansa säilymiselle rakentaa sen täyteen bunkkereita, jotka toimisivat tarpeen tullen maan puolustuksessa mutta myös suojapaikkana kansalaisille.

No, eipä niitä tosiaan koskaan tarvittu, ja nykyisin bunkkerit on joko jätetty tyhjilleen tai niille on keksitty jotain innovatiivisia käyttötarkoituksia, kuten nyt vaikka esimerkiksi baari tai ihan vaan varasto.

Siispä kun saavuttiin viimein Albanian rajan paremmalle puolelle, alkoi kuski jauhaa jälleen bunkkereista. Niitä piti yrittää bongailla tien varsilta ja huutaa heti, kun bunkkeri loistaisi näköpiirissä. Eipä niitä kuitenkaan juuri näkynyt. Tai ei mitään juuri, alkumatkasta niitä ei ollut ollenkaan. Se on sinällään outoa, että maan rajan tuntumassa ei ollut bunkkerin bunkkeria, sillä sinne kai niitä olis ollu ihan fiksua rakentaa.

Albanian bunkkeri-5 Albanian bunkkeri Albanian bunkkeri-4

Lopulta nähtiin ekat bunkkerit vasta toisena Albanian-päivänä, mutta kieltämättä niitä oli tosi paljon vähemmän, mitä luvut antoivat olettaa. Ehkä niitä on rakennettu enemmän etelään, sillä ainakaan tuolla pohjoisessa bunkkereita ei juuri ollut.

Viimeisenä päivänä, kun oltiin jo matkalla rajalle, bongattiin bunkkeri lähietäisyydeltä pienen tien varrelta. Kurvattiin motarilta peltotielle, jotta päästiin näkemään kauan odotettu suojarakennus piirun verran lähempää. Puolikkaan pallon muotoinen rakennus oli saanu aika nohevat maalaukset ylleen, mutta kovin lähelle me ei kuitenkaan uskallettu astella niitä ihastelemaan. Kaukaa riitti meille.

Tuijotettiin pellon keskellä olevaa bunkkeria jokunen tovi, ja kieltämättä tuntui kuin oltais matkattu ajassa taaksepäin, ainakin sinne 70-luvun taitteeseen. Liikennettä ei ollu viereisellä ajotiellä nimeksikään, joten siinä ei ollut oikeastaan muita kuin me, pelto ja bunkkeri. Ja okei, muutama talo.

Albanian bunkkeri-3 Albanian bunkkeri-6

Erityisesti Balkanilla joka maalla on oma kiehtova historiansa, mutta Albanian bunkkerit on kieltämättä surkuhupaisin tarina, mitä oon noista maista kuullut. Ens kerralla vois mennä illalliselle bunkkeriravintolaan, jos semmoinen sattuisi tulemaan vastaan!

Eng: In Albania we were trying to spot as many bunkers as we possibly could. We were left nearly empty handed, since we only saw a couple of them.

Lisää tästä aiheesta

6 Kommenttia

Marianne 6.10.2015 at 3.43

No ei kai ne ihan tyhjän panttina, sillä tarina kertoo, että merkittävä osa albanialaisista olisi menettänyt neitsyytensä bunkkerissa!

Vastaa
Inka 6.10.2015 at 7.00

Tätä tarinaa en ookaan kuullut, mun lähteet on selvästikin keskittyny aivan epäolennaisuuksiin. :D Hyvä siis, että ne on ollu tärkeässä roolissa monien ihmisten elämässä!

Vastaa
Rimma - matkablogi 7.10.2015 at 17.05

Hahaha mahtavaa! Bunkkeri-neitsyys :D

Vastaa
Inka 7.10.2015 at 22.02

No älä! :D

Vastaa
Anne | Metallia Matkassa 6.10.2015 at 7.09

Me nähtiin kyllä bunkkereita ihan riittämiin. Tosin reissattiinkin aika ristiin rastiin ympäri maata. Aluksi ihmeteltiin, kun niitä ei näkynyt – mutta syy oli se, ettei tiedetty mitä etsiä :) Sitten kun tajuttiin miltä bunkkerit näyttävät rinteillä, niitä oli ihan joka paikassa.

Albania oli surullisesta historiastaan huolimatta ihana paikka, pitää ruveta tuuttaamaan omaankin blogiin pikkuhiljaa sisältöä reissusta!

Vastaa
Inka 6.10.2015 at 19.09

Ohhoh, no varmasti saitte koko kohteesta vähän paremman näkemyksen, kun kiertelitte ympäriinsä. Ja totta, vähän oli ehkä itelläki samaa vikaa että ei tiietty mitä oltiinkaan etsimässä.

Mää ihastuin kyllä aika kovasti Albaniaan, joten pitääpä käydä lukemassa sun postaukset jahka ne ilmestyy!! Näähän oot nyt jo aivan asiantuntija! :)

Vastaa

Jätä Kommentti