Pallontallaajat.net
Valikko

Hyvää huomenta turkkilaisittain

Kirjoittanut Inka 19.10.2015

Parasta reissussa on tavallisesti aamiaiset. Oli kyse sitten muhkeasta hotelliaamiaisbuffasta tai katukojusta noudetusta aamiaisrinkilästä, pääsee matka-aamupalalla monesti kaikkein parhaiten sisään paikalliseen kulttuuriin. Ruoka on mulle hyvinkin suuresti se tekijä, jonka kautta voi oppia ymmärtämään sikäläistä maailmankuvaa.

Turkissa, oli sitten Alanyassa tai lomakohteen ulkopuolella, ei kannata missata paikallista aamupalaa. Ennen reissua olin kuullut aika paljon juttuja turkkilaisesta aamiaisesta, mutta tätä ennen en kuitenkaan ollut koskaan päässyt maistamaan sitä, vaikka tää tais olla jo mun kolmas kerta Turkissa. En joutunut millään tavoin pettymään, sillä turkkilainen aamupala oli kyllä ihan tasan niin runsas mitä sitä oltiin hehkutettukin. Ainoa mistä yllätyin oli kasvisten puute, sillä olin käsittänyt että aamiainen on tosi kasvispohjainen, mutta mun mielestä se oli enemmänkin painottunut leipiin ja juustoihin.

Turkkilainen aamiainen Turkkilainen aamiainen-4 Turkkilainen aamiainen-3 Turkkilainen aamiainen-2 Turkkilainen aamiainen-6 Turkkilainen aamiainen-5

Me siis skipattiin eräänä reissuaamuna hotellin aamiaisbuffa, ja suunnattiin kolmoskerroksen sijaan kohti Alanyan edustalla kohoavaa vuoristoa ja siellä sijaitsevaa aamiaisravintolaa. Matkan aikana kuultiin lupauksia komeista maisemista ja herkkuaamiaisesta, jotka lunastettiinkin hetkeä myöhemmin.

Siellä meitä odotti aurinkoiselle terassille katettu pöytä ja kohti kaupunkia avautuva vuoristomaisema. Ei sen paremmasta väliä, varsinkaan kun hetkeä myöhemmin pöytään kannettiin valtava kasa pieniä lautasia täynnä turkkilaisia herkkuja.

Aika nopeasti selvisi mikä oli tämän aamiaisen pohja: mainittujen leipien ja juustojen lisäksi pöytä notkui oliiveista ja hillotuista hedelmistä. Kaikki oli niin siirappista ja makeaa että melkein teki pahaa, mutta onneksi vastapainoksi oli tarjolla suolaista juustoa.

Vaikka aamiainen koostui melko yksinkertaisista ja tutuista raaka-aineista, oli lopulta kombo ainakin mulle hyvin vieras juuri aamiaisena. Mulle aamiainen tarkottaa tuoreita kasviksia ja erityisesti hedelmiä sekä jogurttia tai rahkaa, kun taas turkkilaiset kuulemma hyvin harvoin syövät maitotuotteita aamiaiseksi, sillä ne meidän oppaan mukaan koetaan väsyttävinä. Siis että jos vetää jugua aamiaiseksi, alkaa nopeasti nukuttaa. Myös tää ajatus oli mulle vähän outo… Jonkun verran pöydässä oli tuoreita kasviksia, mutta hedelmäosastoa edusti siirappikuorrutteisten hedelmien lisäksi vain tuorepuristettu appelsiinimehu.

Kiehtovin tuttavuus oli keltainen ja läpinäkyvä, siirapissa uiva hedelmä josta mulla ei ollut haisuakaan, mikä se oli. Eikä liioin ollut meidän paikallisoppaallakaan, mutta onneksi ravintolan henkilökunta osasi kertoa, että siinä oli vesimelonin punaisen hedelmälihan ja vihreän kuoren välissä olevaa valkoista osaa. Siirapissa lillutettuna, niin saatiin taas yksi osa hedelmästä lautaselle. En maistanut, sillä vieressä olleet viikunatkin olivat sen verran makeita, että meinas silmät kostua.

Turkkilainen aamiainen-7 Turkkilainen aamiainen-8 Turkkilainen aamiainen-9 Turkkilainen aamiainen-10 Turkkilainen aamiainen-11 Turkkilainen aamiainen-12

Aamiaisen päätteeksi piti päästää pari ilonkiljahdusta, kun meitä oltiin vastassa ison lasipullon kanssa! Olin lukenut monesta paikasta sitruunantuoksuisesta kölninvedestä jota Turkissa ilmeisesti lorotetaan vähän sinne sun tänne, mutta missään en ollu ennen tuota sitä ainakaan tunnistanut. Päästiinkin hyvästelemään Tepe Mountain -aamiaispaikka raikkain kätösin, kun saatiin omat osuutemme sitruunan tuoksusta. Ja se oli muuten yllättävän hyvä, suosittelen jos vastaan tulee!

Paluumatkalla kohti Alanyaa pysähdyttiin vielä katselemaan maisemia tien varteen, ja samalla meidän ohi pyyhälsi papparainen, joka oli sammuttanut mopedinsa alamäen ajaksi. Aika kätevää!

Onko turkkilainen aamiainen tuttu? Ellei, miltäs se vaikuttaa tämän perusteella?

Eng: During my trip to Turkey I got a Turkish breakfast in front of me. Lots of bread, cheese and jam made sure that hunger was nowhere to be seen.

Lisää tästä aiheesta

5 Kommenttia

Maarit Johanna 19.10.2015 at 22.43

NO NYT! Lennot Alanyaan! Haluan tuohon paikkaan ihan välittömästi. Aivan järjettömän hyvän näköinen paikka ja sun kuvat nyt ei koskaan huonoja ole. Täällä tuli aivan näläkä. Turkkilainen tee on myös yltiösuloista. Onneksi meillä tuollaiset lasit ja elmachaita kotonaki :)

Vastaa
Inka 20.10.2015 at 16.30

:D Haha, hyvä Maarit! Ei siis tarvittu muuta kuin aamiainen että vakuutuit? Hyvä, sinne syömään siis! Ja nuo maisemat oli kyllä niin iso ilo silmälle että huhhuh.

Vastaa
Miia 20.10.2015 at 10.29

Onko tää Alanyan reissu työreissu vai millä kokoonpanolla olit liikenteessä? :)

Vastaa
Inka 20.10.2015 at 16.31

Työreissu oli kyseessä, reissasin kollegan kanssa. :)

Vastaa
Henna 27.7.2019 at 20.28

Oi alanya on niiiiin ihana paikka! Me olimme siellä nyt ensi kertaa kesäkuussa ja käytiin the rabbit nimisessä ravintolassa aamupalalla! Eihän me sinne itse osattu kun kaikki niin uutta ja jännää joten mentiin https://fi.alanyadailytrip.com/ järjestämällä kimppakyydillä! Oli kyllä upea kokemus, niin monta kipposta ja kupposta täynnä eri herkkuja namnam! Eihän tässä jaksa ensi kesää enään odottaa kun tekisi itse mieli jo tuota herkkuaamiaista! NAM!

Vastaa

Jätä Kommentti