Pallontallaajat.net
Valikko

Maailman kaunein moskeija

Kirjoittanut Inka 22.10.2015

Moskeijoissa on jotain mystistä ja äärimmäisen kiehtovaa. Kirkot ei kiinnosta ollenkaan, mutta auta armias jos on mahdollisuus vierailla jossakin mahtavassa moskeijassa, niin mää oon sinne jo kirmaamassa. Mun kiinnostus on puhtaasti visuaalista, eikä moskeija pyhänä paikkana oo mitenkään kiinnostava, mutta arkkitehtoonisesti senkin edestä.

Voitte siis uskoa, että olin haljeta innostuksesta siinä vaiheessa, kun saavuttiin Abu Dhabiin ja heti ekana päivänä napattiin taksit ja suunnattiin kohti Abu Dhabin ja ehkä koko Arabiemiraattien kuuluisimpaa moskeijaa, sillä suuntana oli tietysti Sheikki Zayedin moskeija. Kattokaa, miten upea!!!

Sheikki Zayedin moskeija-8 Sheikki Zayedin moskeija Sheikki Zayedin moskeija-2 Sheikki Zayedin moskeija-4 Sheikki Zayedin moskeija-5 Sheikki Zayedin moskeija-3 Sheikki Zayedin moskeija-6 Sheikki Zayedin moskeija-10

Moskeija sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Abu Dhabin keskustasta, ja on aikamoinen kompleksi. Oli unohtumaton fiilis, kun motarin reunalta alkoi pikkuhiljaa näkyä valkoiset marmorikupolit. Eka näkyi vaan muutama, mutta hetken päästä niistä oli jo useita ja jos ei nyt aivan kaikkia 82 kupolia näkynyt samassa hetkessä, niin ainakin suurin osa.

Historiaa huokuvasta ulkomuodostaan huolimatta kyseessä on itseasiassa vasta vuonna 2007 valmistunut moskeija. Pyhänä rakennuksena se ei oo maailman suurin, mutta jotain ennätyksiä se sentään rikkoo, esimerkiksi maailman suurimman persialaisen maton muodossa. Aika paljon sakkia se myös vetää, sillä sisälle mahtuu kymmenen tuhatta rukoilijaa, ja ulos 30 000. Lääniä siis riittää.

Aivan ekaksi meidän reissu kuitenkin meinasi tyssätä heti alkuunsa. Mää olin pukenut ylleni pitkähelmaisen hameen, pitkähihaisen paidan ja huivin, mutta siitä huolimatta (siveys)vartija osoitti abaya-lainaamon suuntaan, kun yritin astella sisälle moskeijaan. Vaatelainaamo sijaitsi maan alla moskeijan parkkitalon yhteydessä, ja siellä riitti vilinää. Henkkareita vastaan sai lainattua puhtaan abayan, ja kun koko konkkaronkka oli hunnutettu, asteltiin viimein sisälle moskeija-alueelle.

Sheikki Zayedin moskeija-7 Sheikki Zayedin moskeija-9 Sheikki Zayedin moskeija-8 Sheikki Zayedin moskeija-11 Sheikki Zayedin moskeija-12

Ja moro, kun luukku lopsahti auki miltei saman tien. Moskeija oli uskomaton! Valtavalla sisäpihalla oikein kiilsi vitivalkoinen marmori, ja koristeellisia yksityiskohtia oli vähän siellä sun täällä, lattiasta kattoon. Koska suurin osa vierailijoista oli hunnutettu laina-abayaan, katosi kaverit aika nopeasti. Sillä ei ollut kuitenkaan väliä, kun edessä oli maailman kauneimmaksi tituleerattu moskeija.

Paikalla oli hurjan paljon väkeä, mutta 40 000 ihmistä sisäänsä mahduttavassa moskeijassa oli kyllä aika paljon tilaa. Kiertelin rauhassa ympäriinsä enkä ollut ainoa jolle mustien kaapujen meri toi vähän hankaluuksia tunnistaa kaverit. Ei ollut yhden tai kaks kertaa, kun joku tuntematon tuli nykimään hihasta ja jutustelemaan tuttavallisesti, ihan vaan huomatakseen että nyt on kyllä kyseessä täysin väärä juttukaveri.

Lopulta astelin sisään moskeijaan, ja sen ovella oli pitkät kenkähyllyjonot, mihin popot piti tietysti jättää. Sisällä tepasteltiin sitten paljain varpain maailman suurimman persialaisen maton pehmentäessä jokaista askelta.

Sheikki Zayedin moskeija-13 Sheikki Zayedin moskeija-14 Sheikki Zayedin moskeija-15 Sheikki Zayedin moskeija-16 Sheikki Zayedin moskeija-18 Sheikki Zayedin moskeija-17 Sheikki Zayedin moskeija-19 Sheikki Zayedin moskeija-20 Sheikki Zayedin moskeija-21

Sisältä moskeija oli niin överi ettei se enää edes naurattanu. Valtavat kristallikruunut roikkui katosta, ja viimeistään ne alleviivasi sitä, miten suurella kädellä nämä kaikki rikkaudet on pois joltakulta muulta.

Sisäosat oli nähty melko nopeasti, sillä sitä valtavaa krumeluuria enemmän mun silmä lepäs kyllä siinä moskeijan valkoisessa ulkokuoressa. Oli muuten aika jännittävää huomata, miten erilaista kohtelua sai abaya niskassa. Olin jotenkin ehtinyt neljän päivän Turkin-lomalla ja ekan Ab Dhabi -päivän aikana tottua siihen, että miehet suhtautuu vähän meikäläiseen nuivasti, kun pukeudun perus länkkärin tavoin. Siispä olin kyllä aidosti yllättynyt, kun tuolla moskeijassa valkoisiin perinneasuihin pukeutuneet työntekijätkin suhtautuivat tosi ystävällisesti ja antoivat mun kärsivällisesti kuvata paikoissa, mihin muutkin vissiin olis halunneet tulla. Vaikka joitakin saattas ahistaa tuo pukupakko, mää ainakin koin sen tosi mielenkiintoisena vierailuna hunnutettujen arabinaisten maailmaan.

Sheikki Zayedin moskeija-22 Sheikki Zayedin moskeija-23 Sheikki Zayedin moskeija-24 Sheikki Zayedin moskeija-25 Sheikki Zayedin moskeija-27 Sheikki Zayedin moskeija-28 Sheikki Zayedin moskeija-29 Sheikki Zayedin moskeija-30 Sheikki Zayedin moskeija-31

Vierailun päätteeksi aurinko alkoi laskea just sopivasti, ja moskeija meni vielä överimmäksi kun valot syttyivät. Vierailu oli kyllä uskomattoman maaginen kaikin puolin. Suosittelen ihan hirviän kovasti, jos vaan on mahdollisuus piipahtaa tuolla joskus.

Eng: The Sheikh Zayed Mosque in Abu Dhabi was definitely one of the most amazing buildings I’ve seen. We went there a little before the sunset, and were lucky enough to experience the magical surroundings during the most beautiful light.

Lisää tästä aiheesta

25 Kommenttia

Laura R. / Laura let's go 22.10.2015 at 22.56

Aiiiivan käsittämätön kompleksi ja huh huh mitä kuvia!!

Vastaa
Inka 23.10.2015 at 6.59

Ihan uskomaton. Toisaalta ei mitään järkeä ja toisaalta ehkä maailman siistein paikka! :D

Vastaa
Maarit 23.10.2015 at 5.27

Onhan toi ihan uskomaton, voisin jopa vaan tuon takia matkata tonne! Arkkitehtuuri kiinnostaa muakin kovasti. Just mietin, et miks ihmeessä ei käyty tuolla kun kuitenkun Dubaista lähdettiin Ferrari Worldiin Abu Dhabiin, mutta ehkäpä sillon ei ees katseltu muuta sieltä kun oli niin lyhyt pyrähdys tiedossa. Kiva kun esittelit paikan! :)

Vastaa
Inka 23.10.2015 at 6.58

Siis mitä!? En voi uskoa että ette käyneet tuolla, jos olitte samassa kaupungissa. Eiiiiiiiii! Ens kerralla sitte! Ja arvaappa, mää missasin Ferrari Worldin! Kaikki muut meni sinne ja mää makoilin puolikuolleena hotellihuoneessa, eli meillä kai nallekarkit on nyt tasan?

Vastaa
Rimma - matkablogi 23.10.2015 at 6.26

Huh huh! Aika mieletön!! Odotin kovasti näkeväni kuvan hunnutetusta Inkasta :D

Vastaa
Inka 23.10.2015 at 6.57

Mieletön se nimenomaan oli! Ja on mulla niitäki kuvia, mutta mulla oli päällä joku jäätävä allergia just tuolloin kun käytiin tuolla, ja näytän sen verran hirviältä niissä että aattelin säästää muiden silmiä..

Vastaa
Pingviinimatkat 23.10.2015 at 7.36

Aivan käsittämättömän upea paikka! Valkoinen marmori kiiltää niin, että hetkittäin näyttää melkein siltä kuin sen pinnalla olisi ohut kerros vettä. Ja nuo sisätilat… Voin uskoa, että aika sanattomaksi veti. Vetää jo ihan pelkkä lukukokemuskin. Kiitos näistä kuvista <3

Voi uskoa miltä tuntui kokemus kulkea Abaya päällä. Mielenkiintoista kuulla miten koit sen ympäristöön vaikuttavan. Mielenkiintoista siksikin, että uskon sun kyllä kunnioittavan maan uskontoa ja tapoja vaikkakin länkkärivaatteissa, mitä ei ihan kaikki turret tosiaankaan tee. Itsekin joskus ehkä kulkenut väärin pukeutuneena, mutta kyllä silti yllätyin esim miten jotkut Marokossa hiluivat shorteissa jotka ei edes pakaroita peittäneet ja topeissa, jotka ei sen enempää jättäneet arvailun varaan.

Vastaa
Inka 23.10.2015 at 17.06

Totta muuten, että paikoitellen vois kuvitella tuossa olevan vettä! Siltä se näytti myös paikan päällä. Kiva, jos sait näistä kuvista jotain uutta! :)

Oli tosiaan aika jännittävä kokemus vedellä menemään abayaan pukeutuneena. Yritin varsinkin Abu Dhabissa skarpata oikein kunnolla tuon pukeutumisen kanssa, ja niin näytti kaikki muutkin, sillä aika vähän näkyi kaduilla pikkupikkushortseja, tosin siellä kyllä muutenkin kuljeskeli vaan miehiä… En kyllä ihan hirviästi peukuta sitä, että hillutaan konservatiivisissa maissa puolialasti, vaikka Libanonissa oon iteki siihen syyllistyny. Tosin siellä nyt on muutenkin vähän vapaampi meno.

Vastaa
aiwa 23.10.2015 at 9.26

Kyllä hunnutettu nainen saa aina kunnioitettavan kohtelun..tilaa löytyy aina ja istumapaikka aina vaikka täyteen ahdetusta pikku bussista..olo tuntui aivan prinsessalta :-)

Vastaa
Inka 23.10.2015 at 17.07

Näin vaikutti olevan! Nyt vähän harmittaa etten ostanu tuliaisiksi abayaa, olis ollu mielenkiintoista kokeilla vastaavaa kohtelua esimerkiksi Helsingissä tai Oulussa.

Vastaa
Marikaw 23.10.2015 at 10.02

Upea! <3 On vähän kiiltävää ja valkoista.

Vastaa
Inka 23.10.2015 at 17.08

No nimenomaan, olis melkeen pitänyt olla arskat! :D

Vastaa
Anssi 23.10.2015 at 21.05

On niillä näemmä rahaa millä mällätä! Varmaan liukkaat lattiat sateen jälkeen, kun noin kiiltelee ilmankin… Mutta hienoltahan tuo nyt näyttää ja onneksi paikassa saa ilmeisesti kuvatakin. Olen vain huomannut, että monesti moskeijoiden kuvaamiseen (ihan ulkoapäin) suhtaudutaan vihamielisesti, minkä vuoksi itse teen sen mahdollisimman salaa. Ja silti olen kerran ollut puhuttelussa poliisiasemalla moisesta “rikoksesta”. Silloin kyseessä oli kyllä maailman rumin moskeija, tämän täydellinen vastakohta! ;D

Vastaa
Inka 25.10.2015 at 16.49

Joo ei kyllä emiraatti mitenkään köyhältä vaikuttanut. Autiomaassakin oli sadettimet, että saivat puita kasvatettua suojaamaan hiekkamyrskyiltä!

Ohhoh, toivottavasti tuli rumasta moskeijasta hyvä kuva, kun aiheutti niin paljon vaivaa! Aika käsittämätöntä, että poliiseilla on missään niin paljon luppoaikaa, että kiinnostuvat viemään poliisiasemalle asti noin mitättömästä asiasta. Oli vissiin tylsä päivä!

Vastaa
Mia / Elämää ja Matkoja 23.10.2015 at 22.39

On se vaan huikean upea! Tämäkin olisi kiva nähdä tulevalla UAEn reissulla, mikä olisi paras tapa matkata sinne Dubaista ja paljonko kannattaa varata visiitille aikaa?

Vastaa
Inka 25.10.2015 at 16.50

Kannattaa ehdottomasti mennä! Mää suosittelen varaamaan päivän, sillä välimatkoihin menee noin kaks tuntia. Autolla päässee parhaiten, eli vuokra-auto alle ja menoksi!

Vastaa
Mia / Elämää ja Matkoja 28.10.2015 at 13.37

Kiitokset! Toivottavasti saadaan tämä mahdutettua viikkoon, joka aloitetaan RAK:ssa ja jatkuu Dubaissa. Tämä olisi todella kiva päästä näkemään!

Vastaa
Inka 29.10.2015 at 15.56

Pidän peukkuja teille! :) Ihanaa matkaa!

Vastaa
Kea / Deep Red Blues 24.10.2015 at 9.21

Vauu mikä paikka! Niin kaunista… kultaisen ja valkoisen yhdistelmä iskee muhun kovaa. :) Mäkin odotin kuvaa susta hunnussa.. mulla oli muuten eilen asiakas Abu Dhabista. Ihan mahtava tyyppi, aika länsimaalaistunu liikemies!

Vastaa
Inka 25.10.2015 at 16.53

Aika länsimaalaisia tuntui olevan kaikki siellä, Lähi-idän eksotiikkaa ei juuri ollu muualla kuin paikallisten asuissa ja arkkitehtuurissa. Tuo oli kyllä yks kauneimpia näkemiäni paikkoja.

Vastaa
Eevi / Rento matkablogi 26.10.2015 at 19.10

Voi morjes minkä näköistä! En oo yhdessäkään moskeijassa käynyt, kirkoissa ja temppeleissä kyllä. Mutta tämä(kin) aukko sivistyksessä on selvästi korjattava ennemmin tai myöhemmin. Mahtavat kuvat!

Vastaa
Inka 26.10.2015 at 22.36

Mulla on vielä temppelit näkemättä, eli aukkoja on korjattavana täälläkin päässä. Toivottavasti sun eka moskeija on joku superkaunis yksilö! :)

Vastaa
nanna 26.10.2015 at 20.39

Wau mitä kuvia? Millä sinne parkkihalliin mentiin? Hissillä? Oliko hyvät opasteet? Ollaan menossa jouluna tuonne ja haluan ehdottomasti kokeilla tuollaista kaapua :)

Vastaa
Inka 26.10.2015 at 22.38

Kiitos kommentista Nanna! Parkkihalliin mentiin portaita pitkin, oli tosi hyvät ja selkeät opasteet. Ihanaa reissua, tämän kohteen suhteen kaikki varmasti löytyy helposti. :)

Vastaa
Hosting 26.9.2016 at 1.56

Kuten my s muissa moskeijoissa, my s Sheikki Zayedin moskeijassa tulee pukeutua peitt v sti l ysiin t yspitkiin vaatteisiin. Naisten tulee peitt hiuksensa. Ellei sopivaa vaatetusta l ydy, voi moskeijasta lainata riitt v n peitt v t asut. Moskeija on avoinna joka p iv , mutta rukoushetkien ajaksi se suljetaan k vij ilt .

Vastaa

Jätä Kommentti