Pallontallaajat.net
Valikko

Mattokaupoilla Turkissa

Kirjoittanut Inka 25.10.2015

Oon haaveillu kauniista turkkilaisesta kilim-matosta jo pitkään, ja alun perin puhuin sen ostamisesta jo viime vuoden Istanbulin-reissun yhteydessä. Suuren basaarin mattovalikoiman äärellä meni kuitenkin aika nopeasti sormi suuhun, ja matto jäi ostamatta. Nyt Alanyan-reissun lähestyessä päätin, että hitto vie, nyt mää ostan sen turkkilaisen maton!

Matkan viimeisenä päivänä meillä oli aikataulussa sopivasti aikaa shoppailulle, joten suunnattiin kaupungin keskustaan. Olin paria päivää aikaisemmin haastatellut paikallistuntijaa parhaiden mattokauppojen sijainnista, joten tiesin tasan tarkkaan mihin suunnata. Se oli aika hyvä, sillä keskustassa ei juuri mattokauppoja näkynyt, kun kadun varsilla oli melkeinpä pelkästään merkkituotteita ja tuliaisrihkamaa kauppaavia kojuja.

Pieni kauppa sijaitsi lyhyen kävelymatkan päässä kauppakatujen ytimestä, ja se oli aika helppo tunnistaa ulkona olevista kilim-tyynyistä. Pieni kauppa haisi aika vahvasti lampaalta, mutta sehän kuului vaan asiaan, ja jos totta puhutaan, niin siinä vaiheessa kun astuin värikkäillä, toinen toistaan upeammilla matoilla täytetyyn kauppaan, oli putiikin haju viimeisenä mielessä.

Mattokauppa Alanyassa-2 Mattokauppa Alanyassa Mattokauppa Alanyassa-3 Mattokauppa Alanyassa-4

Pieni mattokauppa oli täytetty äärimmilleen värikkäillä matoilla, ja parhaan käsityksen valikoimasta sai tietysti kysymällä. Kyselin aluksi niitä näitä mattojen valmistuksesta ja selvisi, että turkkilaisia mattoja kudotaan kuudella eri tavalla, ja maton hinta riippuu siitä, kuinka työläs kudontatapa matossa on ollut.

Mattoja kauppaava Muzaffer oli melkoisen sympaattinen kaveri, joka oli omien sanojensa mukaan ollut mattokauppabisneksessä mukana yli 40 vuotta. Tuntemusta siis riitit, ja meidän välinen kommunikaatio sujui aika huvittavasti saksan ja englannin sekamelskalla, mies oli nimittäin ollut ilmeisesti Saksassa vuosia mattokauppiaana, sen verran useasti Teppich-sana puheessa vilisi. Välillä joukkoon eksyi myös aika runsaanlaisesti turkinkielisiä sanoja, joten siinä vaiheessa mulla meni osa puheesta ohitse.

Eipä siinä, yhteistymmärrys löytyi ja Muzaffer esitteli mulle innokkaasti putiikista löytyviä mattoja ja kertoi niiden iästä ja antoi hintatietoja. Lopulta löysin mun reilun sadan euron budjettiin sopivat mattoehdokkaat, ja vaikka kieltämättä vähän harmitti ettei budjetti riittänyt niihin kaupan kaikkein kauneimpiin mattoihin, olin iloinen ettei kotiin tarvinnut lähteä tyhjin käsin. Lopulta mulla oli edessä kaks mattoa, joista pitkällisen pohdinnan jälkeen valitsin toisen. Ja olipa pikkusen vaikea valinta!

Mattokauppa Alanyassa-6 Mattokauppa Alanyassa-5

En oo mikään maailman kovin tinkaaja, mutta nyt olin tosi ylpeä itestäni, että sain vähän lisää kokemusta hintaneuvottelusta. En tiijä oliko se osa Muzafferin myyntitaktiikkaa vai ihan totta, mutta hänen mukaansa maton hinta oli laskenut jo kiireisimmästä kaudesta sen 30 prosenttia. Annetusta hinnasta sain tingattua vielä noin kymmenen pinnaa pois, mikä oli suunnilleen sen verran, mitä mun haastattelema paikallinen sanoi matoista saattavan saada alennusta. Koin ite että hieman reilut sata euroa noin 200 x 140 cm -kokoisesta nätistä villamatosta ei oo liikaa, joten löin tyytyväisenä kättä päälle. Lisäalennusta olis tietysti herunut, jos olisin ostanut kaks mattoa. Sen olisin kieltämättä tehny ihan taatusti, jos liiroja olis ollu lompakossa yhtään enempää.

Mattokaupoista sopimisen jälkeen Muzaffer taivutteli meidät vielä jäämään teelle, ja pitipä kauppaa juhlistaa aitoon turkkilaiseen tapaan. Nopea puhelu, ja hetken päästä kauppaan asteli mies tarjottimellaan höytyävän kuumaa teetä, tulppaanilaseissa tietenkin.

Siinä teenjuonnin lomassa me jatkettiin rupattelua, ja mattokauppias kaivoi esiin kirjan, jossa sillä oli asiakkaidensa yhteystiedot maittain. Oli melko siisti vilkaista paksua osoitekirjaa, jossa Suomen kohdalla oli merkattu asiakkaat vuosikymmenten takaa! Kuulemma esimerkiksi eräs espoolainen mies oli ostanut Muzafferilta useita mattoja, ja hänet mies muisti oikein mainiosti. Sen verran ehdin vilaista, että kyseinen kaveri oli käynyt mattokaupoilla viimeksi vuonna 2003, eli yli kymmenen vuotta sitten, ja siitä huolimatta hän oli vielä mattokauppiaan mielessä, aikamoista! Suomen saldo oli viime vuoden osalta jääny tyhjäksi, mutta tänä vuonna mää olin jo toinen suomalainen, jolle Muzaffer oli mattonsa kaupannut. Aika hauska järjestelmä!

Mattokauppa Alanyassa-8 Mattokauppa Alanyassa-7 Mattokauppa Alanyassa-9

Teet sipaistuamme oli aika sanoa heipat, ja turkkilainen kilim-matto muovipussissa poistuin kaupasta hymy huulilla. Oli mua huijattu hinnassa tai ei (voiko näitä turisti ikinä tietää?), olin tyytyväinen siihen, että sain viimein kauan kaipaamani kilimin, ja tietty myös turkkilaisen maton ostokokemuksen.

Siitä rohkaistuneena tiijänpähän ainakin, että ens kerralla kun meen Turkkiin varaan mukaan vielä vähän enemmän liiroja ja tuun toivottavasti takaisin vielä isomman kilimin kanssa! Ja kiinnostuneille tiedoksi: Muzafferin Sumak Kilim -mattokauppa sijaitsee Alanyassa Damlatas Caddesilla Lokanta Su -ravintolaa vastapäätä.

EDIT: Matosta on luvassa kuvaa in action tulevaisuudessa, eli malttakaa vielä!

Eng: I have wanted to buy a Turkish kilim rug for so many years, and finally in Alanya I was brave (:D) enough to walk in a Turkish rug store and buy one. This Sumak Kilim carpet store in Damlatas Caddesi had a great variety of different kinds of kilim and Muzaffer, the salesperson was extremely nice and professional. I highly recommend this store!

Lisää tästä aiheesta

16 Kommenttia

Helena 26.10.2015 at 0.41

Huippu ukkeli :) Oisit kertonu minkälaisen maton valitsit!

Vastaa
Inka 26.10.2015 at 16.14

No niin oli! :) Ja olis selkeesti pitäny, pitää napata kuvaa täältä kotoa ja pistää näytille. :)

Vastaa
Ulla 26.10.2015 at 6.16

Ai että, vähän upea kokemus! Kelpais mullekin kokemus ja matto. Ja ihana setä kirjoineen!

Miten sää sait maton kuljetettua Suomeen? Ja tosiaan minkä maton valitsit? :)

Vastaa
Inka 26.10.2015 at 16.17

Hihii, pitää pistää mattoa näytille blogiinkin lähiaikoina! :)

Ja se tosiaan taitteli sen muovipussiin, mikä mahtu keposesti mun matkalaukkuun, eli siellä se tuli kaikkien muiden kamojen mukana. Ei ollu ees paha!

Vastaa
Jenna 26.10.2015 at 8.34

Mikä kokemus ja huippu kauppias! Kiinnostaisi muakin nähdä kuva siitä matosta ;)

Vastaa
Inka 26.10.2015 at 16.18

Tää oli kyllä mahtava kokemus. :) Kuvaa tulossa!

Vastaa
Laura R. / Laura let's go 26.10.2015 at 8.59

Mäkin seläsin silmät loistaen ja kieli pitkällä postauksen loppuun kun tietty odotin, että siellä komeilis sitten kuva matosta teidän ihanassa kodissa mutta ei! :D Ilmeisesti se on tultava käymään kylässä että pääsee näkemään kyseisen yksilön? ;) Huippu-ukko ja ihanan perinteisen kuuloiset mattokaupat! Tollaset ois kiva päästä kokemaan. Varmasti hyvä postaus monelle samaa suunnittelevalle!

Vastaa
Inka 26.10.2015 at 16.18

Haha, ihana! Tuuhan tänne kattoon!! :) Tai sitte katotaan millon täällä näyttää siltä että kehtaa näyttää blogissaki. Ja toivotaan, että tästä on hyötyä muilleki!

Vastaa
Laura 26.10.2015 at 10.58

Ihania kuvia! Tulee ihan fiilis, etta kun jonkun noiden mattojen paalle, istuisi lentavalle matolle! Kunnon Aladdin fiilis! :)

Vastaa
Inka 26.10.2015 at 16.19

Kiitti Laura! Ja just tuommonen fiilis siellä kaupassa tuli! :D

Vastaa
Heidi / Auringon alla 26.10.2015 at 17.12

Ihania mattoja! Muakin kiinnostaa hirveästi, että minkä valitsit :) Mun mielestä reilu satanen ei oo yhtään paha hinta villamatolle. Olen lähdössä talvella työmatkalle Istanbuliin, oliskohan siellä aikaa käydä mattokaupoilla…

Vastaa
Inka 26.10.2015 at 22.35

Eikä, voi ei, toivottavasti siellä on sauma mattokaupoille, kääk! Ja pitää kyllä julkaista kuva matosta asap, en olis arvannu että se kiinnostaa noin monia! :D

Vastaa
Annika - home & away 26.10.2015 at 20.12

Oi, näyttää ihanilta noi kaikki matot. Mä haluan kans! Odotin minäkin, että tekstin lopusta löytyisi valitsemasi yksilö, mutta pitänee odottaa arvoituksen ratkeamista pidempään :)

Vastaa
Inka 26.10.2015 at 22.37

Haha, valtava arvoitus nimenomaan. Ja mää ko menin tuonne kauppaan niin olin ihan häkellyksissä just tuosta mattojen kauneudesta, kaikki oli niin superupeita! Onneksi budjetti oli niin rajallinen että helpotti vähän valintaa. :D

Vastaa
Laura 27.10.2015 at 3.40

Apua, nyt oon kyllä kateellinen! Mä oon joka Istanbulin reissulla himoinnut noita mattoja ja käynyt niitä hiplailemassa, mutta ikinä ei ole ollut budjettia siihen satsaukseen. Keväällä on pakko viimein päästä ostamaan oma, kun siellä on aikaa se viitisen kuukautta täydellistä yksilöä etsiä. Mut hyvä tietää, että tuli hyvin matkalaukussa Suomeen – mua on juurikin tuo sen kuljettaminen mietityttänyt. Kuvaa ihan ehdottomasti matosta!

Vastaa
Inka 28.10.2015 at 7.04

Kuvaa tulossa! :) Ja sun kyllä täytyy ostaa itelle matto sieltä, kun pääset niin hyville apajille!! Ei tartte kiireellä valkata. :)

Vastaa

Jätä Kommentti