Pallontallaajat.net
Valikko

Köyhyys yhdistää matkailijoita – syksyn säästöhaaste

Kirjoittanut Inka 10.11.2015

Aika pitkä aika sitten kokoonnuttiin yhteen reissuorientoituneella porukalla. Osa oli uusia tuttavuuksia, joten asiaankuuluvasti vedettiin pieni esittelykierros. Ensimmäiset heput kerto vähän itsestään ja omista reissuistaan, ja jossain vaiheessa joku rohkelikko uskaltautui kertomaan, että vähän on kyllä tiukkaa, kun kaikki rahat menee reissailuun. Saman myönsi seuraava, ja jo kolmas sanoi sen ääneen: minä olen köyhä. Sitten samalla sanalla kuvaili kohta itseään jo toinen, ja kolmaskin. Lopulta todettiin, että siinä meitä oli pöydällinen persaukisia maailmanmatkaajia, jotka sullovat kaikki liikenevät hilunsa maapallon näkemiseen. Ei huono.

Jokainen meistä tiesi taatusti miltä tuntuu olla vähän aikaa makaronikuurilla, että tulevalle reissulle saadaan myös loppupäähän majapaikat, tai miltä tuntuu jättää kaupassa se pitkään etsinnässä ollut unelmavaate rekkiin, kun sitä ei oo varustettu riittävän suurella alennusprosentilla ja matkakin on tulossa.

Nuukailu ja säästeliäisyys on varmasti useimmille reissaajista tosi tuttua, ainakin meille alle kolmikymppisille. Kun ei ole vielä pitkän työuran tuomia rahallisia superbonuksia, on pärjättävä peruspalkalla, jopa opintotuella, ja mentävä maailmalle sen sallimissa rajoissa.

Lokrum-15 Lokrum-14 Autolla Balkanilla-16 Mlini-15

Siispä määki ilmoittaudun nyt ihan julkisesti, myös täällä blogin puolella: mää oon köyhä! Ei sillä, en koe kyllä itteäni millään tasolla köyhäksi, mutta niin se vaan on, kun pitäisi ostaa jotain suurempaa (muuta kuin matkoja), muistuttaa huvennut säästötili siitä yhdestä aurinkoisesta kesäpäivästä, jonka vietin riippumatossa makoillen Albaniassa järven rannalla tai vaihtoehtoisesti mieleen ikuisiksi ajoiksi jäävästä Battle of the Burgers -hampparitapahtumassa New Yorkin pimenevässä illassa. Tai niistä monista muista kokemuksista, jotka on olleet mahdollisia sen vuoksi, että en oo koskaan elämässäni omistanut autoa, bussikortinkin vaan hetkellisesti ja että mun vaatteet ei todellakaan oo ihan sitä viimeisintä huutoa.

Kaikki me tiedetään että matkailu on valintoja: voit esimerkiksi valita kalliin luksusloman tai toteuttaa halvan omatoimireissun, tai jotain siltä väliltä. Ihan yhtä lailla voi ostaa omakotitalon, pari autoa pihalle ja mökin maaseudulle, tai lähteä vaikkapa maailmanympärimatkalle. Kukin tekee kuten parhaaksi näkee.

Mää oon tällä hetkellä superhankalassa tilanteessa matkasäästämisen suhteen, ja se kieltämättä harmittaa. Asun yksin aivan Helsingin keskustan tuntumassa, suuremmassa vuokrakämpässä kuin ikinä, ja vaikka kuinka oon yrittänyt kuluttaa mahdollisimman vähän männäkuukausina, aina tulee jotain ja kohta huomaan, että säästöön ei jäänyt taaskaan juuri mitään. Periaatteessa kulut on yhtä suuret kuin vuosi sitten, joten ihan yhtä lailla sen säästämisenkin pitäisi olla mahdollista.

Lake Shkodra Resort-26 Lontoo-2 Sky Garden

Kuin sopivasti Cocoa etsimässä -blogin Arna ja Arto aloittivat tonnin säästöhaasteen, ja haastoivat mukaan paitsi itsensä myös muita. Mää lähen messiin, sillä onhan tässä reissuhaaveita toteutettavana, joten sama kait se on lähteä liikkeelle vaikka tästä!

Mistä sitä sitten lähtis karsimaan? Noh, kämpästä en luovu (eikä se olisi rahallisestikaan järkevää, sillä vuokrasopparin mukaan täällä asutaan vielä ainakin ens kesään), ja muutkin kiinteät kulut on kilpailutettu aika pitkälle, joten niistä ei taida löytyä viilattavaa. Asunnon loistava sijainti takaa sen, että bussikorttia ei tarvitse hankkia tänäkään talvena, joten siinä säästyy jo pitkä penni.

Kuten Arnan ja Arton, myös mun kohdalla paras säästöniksi on laittaa sopivan tuntuinen summa säästötilille jo heti palkkapäivänä. Tää on mulla toiminut menestyksekkäästi jo vuosia, mutta kieltämättä säästäminen tuntui olevan huomattavasti helpompaa Oulussa asuessani, siitäkin huolimatta että palkka oli noin kolmanneksen pienempi.

Kun säästötilille on laitettu päättty summa rahaa (mun tavoite on 500 euroa kuussa, kuten aiemminkin), tulee jostakin karsia myös niitä kuluja. Mistä ne menot sitten syntyy? Mulla hupenee varat, jos reissuja ei lasketa, pääasiassa harrastukseen, ruokaan, pakollisiin laskuihin sekä muutamiin harkittuihin hankintoihin. Paljoa ei siis ole mistä viilata, mutta aina jossain on jotain löysää.

Baden-11 Swiss Kirsikka-8 Haglofs-4

Harrastuksista ei onneksi tarvitse karsia, sillä lähtökohtaisesti Taekwon-Do on yksi halvimpia lajeja erityisesti nyt, kun opetan ja kompensoin sen avulla omat maksuni seuralle. Syyskauden tapahtumat tekevät toki aikamoisen loven mun lompuukiin, mutta niistä ei jousteta, joten säästötoimenpiteet pitää hoitaa jollain muulla elämän osa-alueella.

Ruoasta karsiminen tehnee budjettiin sen suurimman vaikutuksen, sillä päivittäin on aika helppo tehdä heräteostoksia varsinkin nälkäisenä. Kasvispohjainen ruokavalio on onneksi edullinen, ja suosimalla kauden kasviksia siitä saa jopa halvan. Hyvästi siis kurkut ja tomaatit, seuraavat kuut meikäläinen popsii porkkanaa ja punajuurta! Töihin pakkaan tietty mukaan eväät, tai vaihtoehtoisesti paastoan. Joskus on luvallista käydä ihan lounaalla ulkona, mutta harvemmin, kunhan se ei äidy ihan tavaksi asti.

Mitäs muuta sitten? Tällä hetkellä mun hupiosasto on aika minimissään, sillä näin syyskauden kunniaksi mulla ei oo aikomusta tehdä vapaa-ajallani juuri muuta kuin treenata. Siinä säästyy niin ikään pitkä penni, kun ei tartte budjetoida menoja ravintolasyömisiin tai muihin. Kavereiden kanssa voi käydä parin-kolmen euron teellä, mutta hupailut saa jäädä siihen, paitsi tietysti Karimin tulevan synttäriviikonlopun osalta. Kuten huomaatte, aina tulee jotain.

Näillä säästönikseillä pitäisi sitten kuitenkin saada säästettyä tulevan kevään reissuja varten varoja. Katsotaan, josko pääsen tavoitteeseeni, eli säästettyä sen 500 euroa kuussa. Ainakin marras-joulukuun kohdalla epäilen suuresti, sillä ylimääräisiä menoja riittää, mutta katotaan. Yritys on ainakin kova ja matkakuume sitäkin palavampi.

Mikä on sun ykkösniksi säästämiseen?

Kuvituksena kokemuksia ja hetkiä, joita oon elämässäni hankkinu auton, hienon vaatekaapin ja uuden merkkilaukun sijasta.

Eng: I have to stop using money for useless things and start saving for our upcoming trips. What is your secret in saving money?

Lisää tästä aiheesta

34 Kommenttia

Arja 11.11.2015 at 0.20

Hieno tavoite, tsemppiä siihen! Itse en uskalla lähteä just nyt julkisesti mihinkään, kiitos elämäni suurimpien veromätkyjen :/ Toisaalta sitähän voi ajatella että kävin niillä rahoilla reissussa viime vuonna ja maksan niistä nyt takasin – ei huono kohde siis! Itsellänikin toimii vaan tuo että laitan tilipäivänä summan sivuun ja sitten nuukailen lipuilla rahoilla. Ehkä pääsen ensi vuonna itsekin säästöhaasteeseen mukaan :)

Vastaa
Inka 11.11.2015 at 18.00

Kiitti Arja, tsemppiä tarvitaan! Ja auts, veromätkyt on kyllä niin ikäviä, tsemppiä sulle niiden kanssa. Mää onneksi saan jonku satkun palautusta, mikä helpottaa tietysti myös säästöhaasteessa. Ja siis niillähän sitä just reissataan! :)

Vastaa
Laihialainen 11.11.2015 at 7.48

Jokin on pahasti pielessä jos pitää kulkea rytkyissä ja tinkiä kohtuuttomasti syömisestä puolen vuoden ajan ja vain siksi, että päästäisiin viikoksi jonnekin Suomen ulkopuolelle. Minä näen tämän matkailuhimon osittain myös huonona itsetuntona ja häpeänä siitä, ettei ole matkaillut tai on sitä tehnyt vähemmän kuin muut. Minusta matkailu on luksusta jota tehdään sitten, kun laskut on maksettu ja ruuat sekä vaatteet ostettu.
Köyhäilystä ei ole myöskään pitkä matka pikavippikierteeseen jos reissuun on vain pakko päästä. Sitten ollaankin kohta hukassa.

Vastaa
Inka 11.11.2015 at 18.01

Mielenkiintoinen ajatus, en ookaan koskaan hoksannut miettiä tätä reissuhimoa tuolta kantilta. Voihan se sitäkin olla. Ja järki kun pysyy mukana niin nuo pikavippihommat kyllä pystyy välttämään pahassakin reissukuumeessa! Tai ainakin luulis..

Vastaa
SunRiseGirl 11.11.2015 at 8.41

Voi Inka :) Ei ihminen ole kovin köyhä, jos sillä on vara laittaa joka kuukausi 500 euroa säästöön! ;) Toki siinä joutuu tinkimään paljosta varmasti, mutta se on silti aika omaehtoista köyhistelyä sen kustannuksella, että pääsee reissuun. Aika mukavaa elämäähän sitä eläis, jos tuon 500 euroa käyttäis johonkin ihan muuhun. Mutta joo, tuttu tunnehan tuo on itsellekin, että kaikki mitä jää, menee reissuun. Nyt kun olen pitkän työuran jälkeen opiskelija, niin ei oikeasti vaan jää :( Hyvä jos saa muutaman kympin kuussa sivuun, parhaimmillaan pari sataa. Mun keinot on nyt siis se, että säästän rahat lentoihin ja sitten laitan kämpän vuokralle ja reissaan vuokrarahoilla. Yks vaihtoehto ensi kesälle on, että menen vapaaehtoishommiin, missä asuminen ja ainakin osa safkoista on kustannettu työn teettäjän toimesta. Vähän erilaista reissaamista, mutta muuhun ei nyt oikein ole varaa.

Vastaa
Inka 11.11.2015 at 18.03

Haha, no ainaki asenteellisesti pitää olla köyhä että onnistuu tuon summan säästämään, katotaan miten mimmin käy! Ja siis totta kai on omaehtoista köyhistelyä, sillä jos tuon summan käyttäisi vaan elämiseen niin olis aika mukavat oltavat.

Tuo onkin mahtava juttu että vuokraat omaa kämppää reissun aikana. Mää en vaan vuokralaisena voi semmoseen hommaan ruveta, vaikka kieltämättä onkin käynyt mielessä useaan otteeseen. Vapaaehtoishommat kuulostaa kans järkevältä valinnalta! Ja en kyllä usko että se on mitenkään “huonompi” tapa reissata, vaan voi olla ihan hurjan paljon antoisampaa kuin perinteinen, omaa kuvetta kaivaminen.

Vastaa
SunRiseGirl 11.11.2015 at 19.51

Mäkin olen vuokralla, mutta vuokranantaja antaa vuokrata asuntoa eteenpäin, joten sen vuoksi tää onnistuu. Riippuu vuokranantajasta, mutta aina kannattaa kysyä :) Mahdollistaa vähän pidemmät reissut.

Vastaa
Inka 12.11.2015 at 21.36

No ehkä sitä vois sitte itekki kysästä. Täytyy painaa mieleen! :)

Vastaa
Arna / Cocoa etsimässä 11.11.2015 at 9.33

Jeeeee, hyvä Inka! Tsemppiä, sä pystyt siihen kyllä! Ruuasta saa säästettyä aika helposti kun suunnittelee hyvin ja tekee kaupan hyllyllä taloudellisia valintoja. Ja vaatteita ei tosiaan tarvitse ostaa harve se kuukausi. Kun ostaa kestävää ja ajatonta niin niillä samoilla “rytkyillä” pärjää pitkään. Meillä säästökuuria on nyt takana puolitoista viikkoa ja hyvin on mennyt :D.

Vastaa
Inka 11.11.2015 at 18.04

Vuhuu! Opettelin tänään ja söin puuroa illalliseksi. Hyvin jaksaa! Tuetaan toisiamme niin kyllä se reissukassa kasvaa. Isot tsempit puolestatoista viikosta! :)

Vastaa
Marituukka 29.1.2016 at 22.32

Puurot kunniaan! (Vähän vanhaan postaukseen kommentoin, mut puuro on just mahtikeino säästää aamiaiskuluissa.) Musta myös pullojen keräily kaduilta on ihan jees, ilmaista rahaa jos on joku pussi mukana tölkkejä varten. Tänään viimeksi noukin Stockmannin roskiksen päältä muovipullon (wou 20 senttiä!) kirkkaanpunaisessa villakangastakissani. Pullojen keruun voi tehdä tyylillä :D

Vastaa
Inka 30.1.2016 at 15.40

Mahtavia vinkkejä, ja tosiaan tyyli ennen kaikkea! :D

Vastaa
Johanna Hulda - Discovering Sunbeams 11.11.2015 at 10.37

Mä saan säästettyä ruokalaskussa pitkän pennin hakemalla tuolta kotipihan pöntöstä sen, mitä viereinen Siwa laittaa pois viimeisen myyntipäivän jälkeen. Tiedostan kyllä olevani superonnekas, kun ei kovin monella tollasta ilmaista ruokapalvelua kotipihassaan ole :D Leipää tai jugurttia ei ikinä tarvitse ostaa kaupasta. Kummasti se tuntuu opiskelijan budjetissa, ja nyt on jopa oikeesti jäänyt jotain säästöönkin! Ensi kesää ja tulevaa pidempää reissua odotellessa… Nyt talvella reissataan mm. liftaamalla. Muuhun ei pennosia liikene, mutta maailmalle on silti päästävä.

Vastaa
Inka 11.11.2015 at 18.05

Eiikä, vähän mahtavaa! Mää kävin dyykkailemassa joskus viitisen vuotta sitten, ja sillon syötiin kuin kroisokset. Se oli opiskelijalle kyllä ihan mahtava juttu, ja nytki varmaan kävisin jos tietäsin mitään hyviä dyykkipaikkoja. Ne Oulun ykköskohteetki meni lopulta pilalle, kuten aina käy. Toivottavasti sää saat sapuskat siwasta pitkään! Niin oikea asenne!!

Vastaa
Jiiveer 11.11.2015 at 13.43

Jos pystyy “peruspalkasta” säästämään kuukaudessa 500 e tulevaisuutta varten, niin en kyllä itseäni kehtaisi nimittää köyhäksi. Kyse on tietoisesta valinnasta säästää ja kuluttaa rahansa kalliiseen harrastukseen.

Harvoin kohtaa oikeasti “köyhää” matkaajaa, tietoinen sniiduilu ja pennin venyttäminen matkan takia ei ole köyhyyttä, vaan osoitus siitä kuinka hyvistä ja rikkaista oloista alunperinkin ollaan lähtöisin. Esimerkkinä juurikin jos “uhraukset” ovat vähemmän uusia vaatteita ja halvempaa ruokaa ja viilatut harrastusmahdollisuudet, niin en pystyisi kyllä puhumaan köyhyydestä.

Mutta kyllä, jos pienituloisena tahtoo harrastaa, niin sen eteen täytyy olla valmis tekemään asioita ja karsimaan kuluja.

On myös kunnioitettava osoitus siitä, kuinka paljon matkaaja elämäntapaansa rakastaa, kuinka paljon hän on valmis uhraamaan sen takia, enkä puhu niistä uusista vaatteista ja auton omistuksesta vaan siitä, kun hän jaksaa systemaattisesti työskennellä paljon sen eteen että pääsee toteuttamaan ja todistamaan maailmaa.

Se vaatii säätämistä ja rohkeutta olla erilainen ja tiedostamista siitä, että edessä voi olla vaikeita aikoja kun hylkää uran ja tasaisen elämäntavan.

Mutta köyhyyttä se ei ole.

Vastaa
Inka 11.11.2015 at 18.07

No kieltämättä köyhä-sanan käyttö oli aikamoista liiottelua, sillä onhan tää mun tilanne tietysti valovuosien päässä todellisesta köyhyydestä.

Hyviä pointteja sulla!

Vastaa
Kea / Deep Red Blues 11.11.2015 at 16.12

Mä toivoisin kanssa että voisin säästää noin paljon kuussa mutta käytännössä se on mahdotonta kun on yksinasujana asuntolaina hoidettavana. Kaikki ylimääräinen raha menee mullakin matkustamiseen ja nyt myös kameran päivittämiseen… täytyy ottaa taas ryhtiliike ruokailun kanssa. Kesällä olin niin tiukalla budjetilla kuukauden matkan takia, että laihduin ihan sen voimalla monta kiloa. Lisäks en oo ladannu bussikorttia toukokuun jälkeen vaan oon pääasiassa polkenu kaikki matkat pyörällä tai pumminu vanhemmilta autoa lainaks. :)

Vastaa
Inka 11.11.2015 at 18.08

Mää toivon kans, katotaan miten se onnistuu… Tää yksin asuminen käy kieltämättä kukkarolle, mutta eipä se auta. Vitsi mää ootan mielenkiinnolla kuulevani mitä oot tykänny siitä uudesta kamerasta!!

Vastaa
Cee 11.11.2015 at 22.38

Moi!

Aikuisopiskelijana & perheellisenä ja reissuaddiktina säästäminen ja ropojen kerääminen on tuttua puuhaa.

500 eur/kk on tosi hyvä…Mutta voisitko säästää lisää esim. ottamalla kämppiksen muutamaks kuukaudeks? Ja kierrätys eli myy & osta kirppiksillä. Vähän vaivaa, mutta ihan kivaa kuitenkin!

Vastaa
Inka 12.11.2015 at 21.38

No noilla tulis kyllä lisäsäästöjä mukavasti, mutta kämppiksen ottaminen kuulostaa kieltämättä aika hc:ltä! :D Lähenpä ekana kauppaamaan kamojani kirpparille, ne onki olleet tuossa valkattuna jo monta viikkoa… Kiitti vinkeistä!

Vastaa
allisapp 11.11.2015 at 22.44

Suorasukkainen vastaus: palkka n. 1400e-1500e/kk

– 400e vuokraan
– max. 400e ruokaan. (Syön kuin kroisos!)
– max. 200e muihin laskuihin
– 50e huvitteluja varten. Menen juhlimaan harvoin, joten jos tälläinen tapahtuu, niin budjettini on tämän verran. Onneksi juominen on todella vähäistä, niin ei mene paljoa rahaa! Jos kuun lopussa tästä 50 eurosta on jotain jäljellä, se menee samantien säästöön.

Ja loput säästötilille! Jos himoitsen uusia vaatteita, se sisältyy usein tuohon “muut laskut” -sisältöön. Ruoan kanssa on sen verran ongelmia, että haluan/yritän säästää siinäkin, mutta ongelmana on ruokakaupassa työskentely! Heräteostoksia tapahtuu joka päivä…

Ei muuta kuin tsemppiä Inka! :D

Vastaa
Inka 12.11.2015 at 21.38

Oho, no sulla on kyllä mukavat oltavat, ainakin ruokapuolella! Tsemppiä sullekin, ja nautihan noin pienestä vuokrasta!!!

Vastaa
Heidi / Auringon alla 12.11.2015 at 8.40

Meilläkin on jatkuva matkasäästäminen päällä ja just tuolla tyylillä, että tietty osa palkasta heti matkatilille. Ja kyllähän se valintoja vaatii, että saa säästettyä kuukausittain. Kuten kulkemista samalla kyydillä töihin (täältä jeerasta, jossa asutaan pääasiassa siksi, että se on halvempaa), vaikka usein olisi paljon helpompaa, jos autoja olisi kaksi. Ruuasta on helppo pihistää, kun välttää ruokahävikkiä ja käyttää mielikuvitusta. Myydään myös usein kaikki tarpeeton tavara eteenpäin (tässä voisi kyllä taas kunnostautua kun jaksaisi!).

Vastaa
Inka 12.11.2015 at 21.39

Ruokahävikin välttäminen on kyllä niin kova sana, ja määki pyrin siihen että ruokaa ei heitettäis roskiin (ja mieluiten vielä päinvastoin, mutta harmi ko ei oo dyykkipaikkoja tiedossa). Mulla vähän sama, että kamojen kauppaamisessa pitäis kunnostautua. Tsemppiä jeerassa asumiseen!! :D

Vastaa
Jenna 12.11.2015 at 9.01

500€/kk on jo tosi hyvä säästötavoite. Tsemppiä! Jos noin hyvin pystyy säästämään kuussa niin sulla on oikein hyvä reissukassa ensi vuodelle. Mä huomaan, että jo pelkkä arki syö rahaa ihan älyttömästi, vaikka kuinka sniiduilisi ruoan kanssa ja ei kävisi keskustassa koko kuukauteen. Joka kuukausi sitä kuitenkin pystyy säästämään tulevia reissuja varten ja jo pienikin roponen säästöpossussa voi tuntua reissussa isolta summalta. :)

Vastaa
Inka 12.11.2015 at 21.40

Kiitti Jenna! Katotaan miten tässä säästämisprojektissa käy, pääsenkö tavoitteeseen. Epäilen ite kyllä aika kovasti, mutta eipä sitä tiijä jos tässä pääsis vaikka ittensäkin yllättämään. Reissukuume ainakin on kova!

Vastaa
Jenni 12.11.2015 at 10.54

Jotenkin huvittava tuo kommentti siitä, että kulkisi(t) ryysyissä ja söisi todella huonosti siksi, että pääsisi viikoksi Suomen ulkopuolelle. :)
Itsekin säästän juuri noista kyseisistä asioista; töihin aina eväät ja vaatteita ostan harvemmin. Mulla on tuttuja, jotka käy aina lounaalla työpaikan ulkopuolella/ostaa valmisruokia ja jotka ostavat kuukausittain uusia vaatteita. Eräällä kaverillani on 30 paria farkkuja, minulla ehkä 3. :D

500€/kk kuulostaa kyllä loistavalta tavoitteelta! Ja “köyhä” on ehkä väärä nimitys, jos sen pystyy tuosta vaan palkasta säästämään, mutta ymmärsin idean! ;) Itse pystyn säästämään noin. 200-300€/kk ja laitan sen heti palkkapäivänä säästötilille. Minulle se on suurehko summa, koska palkka ei tosiaan ole kummoinen. En silti koe eläväni erityisen huonosti. Baareissa en viihdy ja ulkona ei tule usein syötyä. Autoa ei ole, vuokralla asun pienessä kämpässä poikaystävän kanssa. Bussikortti on pakollinen työmatkaa ajatellen, kuntosalijäsenyyden irtisanoin. Välillä sitä joutuu miettimään, käviskö itse hammaslääkärissä (jos ei ole mitään akuuttia), vai veisikö kissan hammaskiven poistoon :D Kallistun jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Vastaa
Jenni 12.11.2015 at 11.03

Pakko vielä lisätä, että oon monesti törmännyt ihmettelyihin ja nettikeskusteluihin, että “te pienellä palkalla eläjät, kuinka tulette toimeen”. Pienellä tarkoitettu sitä, että 1200-1500e pamahtaa tilille. Itse ainakin mahdollistan toimeentulon ja säästämisen edellämainituilla tavoilla :) Asun poikaystäväni kanssa tälläkin hetkellä yksiössä ja muutto kaksioon on kyllä suunniteilla, mutta kiire meillä ei ole ja olemme valmis metsästämään edullista kämppää.

Vastaa
Inka 12.11.2015 at 21.43

Joo, aika paljon se on omasta kulutuksesta kiinni. Mulla on sen verran kallis harrastus (jos reissailua voi semmoiseksi kutsua, en kyllä ite välttis kutsuis), että perusarki menee aika minibudjetilla, että pääsee tarpeeksi usein reissaamaan. Opiskeluajoista päästyä sama pihistely on siis jatkunut tähän päivään saakka, ja ehkä meikäläisenkin elintaso “normalisoituu” viimeistään siinä vaiheessa kun meillä on kaksi työssäkäyvää samassa taloudessa.

Vastaa
Inka 12.11.2015 at 21.41

:D Joo, sama setti farkkujen kanssa. Aina samat jalassa! Kiitti kommentista. :) Meilläkin oli tosi pitkään melko pieni asunto (oululaisittain, kun asuttiin alle 50 neliön kaksiossa), mutta se pieneni vielä kun muutettiin Helsinkiin. Nyt sitten upgreidattiin isompaan, mutta hyvän diilin vuoksi vuokra kuitenkin laski, joten en oikeastaan voi valittaa. :) Oon vaan ihan hukassa kaiken tän tilan kanssa, haha! :D

Vastaa
AnnKat 13.11.2015 at 17.43

Mitä itse olen laskeskellut, niin mulla menee noin 40% palkasta asumiskuluihin, laskuihin vajaa 20€ ja ruokakuluihin alle 100€… Tälleen ajateltuna mun menothan on kuukausittain aika pienet, mutta ne on kaikki täysin valittuja asioita. Päätin pari vuotta sitten, että lopetan luotolla ostamisen. Maksan kaikki ostokset samantie ostan ne sitten kaupasta tai tilaan netistä. Tuntuu oikeasti kivemmalta, kun ei pidä maksaa kuukausittain jotain kuukausieriä tai laskuja tuotteet saatuaan.
Itse olen pystynyt säästämään parhaiten ehkä sen takia, että oon luonut mulle kuukauden “ruokabudjetin”. Kaupasta ei tule ostettua turhia juttuja, kun budjetti on rajallinen. Lisäksi oon aina vuoden ylimääräisten vapaapäivien aikana tehnyt lisätöitä (tosin tätä ei saa tehdä enää, kiitos TES:in). Myös mahdolliset kakkosduunit mahdollistaa säästämisen. En ole missään superpalkkaisissa duuneissa, mutta silti välillä on ollut mahdollista säästää jopa 1000€ kuukaudessa. (jos muuten viikossa on tehnyt esim. yli 60h töitä, niin ei siinä ole ollut myöskään aikaa kuluttaa xDDD)
Mä yritän yleensä tuoda esille sitä, että kaikki on lopulta kiinni vain itsestä ja omista valinnoista.

Vastaa
Inka 16.11.2015 at 8.25

No ei kuulosta kyllä pahalta menot, aika hyvä tilanne sulla! :) Tuo luottomaksujen lopettaminen oli taatusti toimiva päätös, pitää laittaa vinkki korvan taa, sillä kietlämättä aina joskus tulee luottokorttia vilauteltua muuallakin kuin lentolippukaupassa. Tonni kuussa kuulostaa ihan hullulta, mutta tosiaan jos töitä on noin paljon, niin eipä siinä paljoa ehikään kuluttaa. Olipa mielenkiintoista kuulla tästä!

Vastaa
Sukellus Asiaan 15.11.2015 at 15.49

Lähtökohtaisesti tekee hyvää itsekullekin tarkastella menojaan, myös meidän. Eräs nimeltämainitsematon poliitikko aikanaan julkilausui, että alle 3600 euroa/kk tienaavat suomalaiset ovat köyhiä. Täytyy kuitenkin muistaa, että valtaosa maailman väestöstä elää alle 2 dollarilla päivässä.

Sukelluspummin elämä Filippiineillä on sisällöltään rikkaampaa kun olisimme ikinä voineet kuvitella.

Jos kiinnostaa millaisiset säästötoimet ovat mahdollistaneet meille reilut 2 vuotta tien päällä niin täältä pesee: http://sukellusasiaan.pallontallaajat.net/2015/11/15/nain-onnistuu-rahan-saastaminen-ennen-matkaa/

Köyhän on helppo lempeä pyytää!

Vastaa
Inka 16.11.2015 at 8.38

Jes, siinä oli tosiaan realiteetit kohdillaan tällä kaverilla! Teillä jos keillä on tästä taatusti kokemusta, kävinkin lukemassa vinkit! :)

Vastaa

Jätä Kommentti