Pallontallaajat.net
Valikko

Hukassa hamamissa

Kirjoittanut Inka 14.11.2015

Nyt kun Turkin-reissusta alkaa olla jo melko mukavasti aikaa, kykenen ehkä jo muistelemaan meidän hamam-vierailua. Se ei nimittäin mennyt ihan niin putkeen mitä jonkin verran maailmaa nähneeltä reissuliisalta voisi odottaa. Sen sijaan oltiin enemmänkin pahemman asteen turisteja, jotka pyörii hukassa puolialasti semijulkisissa tiloissa. Nappiin siis meni!

Tarkennettakoot taas tässä vaiheessa, että olin siis Turkissa työmatkalla, ja mukana oli myös kollega. Yhtenä reissupäivänä ohjelmassa luki hamam, ja mun ensimmäinen ajatus oli että vuhuu, pääsen viimeinkin kokeilemaan tuota turkkilaisten jaloa kylpyelämystä. Ennen reissua mulla kävi mielen vieressä ajatus siitä, että perehtyisin asiaan vähän tarkemmin jo etukäteen mutta hylkäsin moisen ennakointisuunnitelman aika nopeasti, sillä luotin siihen että homma selkenisi paikan päällä.

No eipä se nyt ihan selvennyt. Ensinnäkään mulla ei ollut mitään käryä siitä, ollaanko hamamissa alasti vai uikkareissa. Koitin kysellä vähän etukäteen meidän paikallisoppaalta josko hamamiin pitäisi varustautua jotenkin, mutta kuulemma mitään ei tarvinnut. Siispä luotin siihen ja pakkasin tietysti minimalistipakkaajana mukaan perus suihkukamat, ja jätin uikkaritkin matkalaukkuun. Hamamiin saapumisen jälkeen suunnattiin vastaanoton papparaisen ohjaamina mimmien pukkariin, missä turkkilainen mamma toivotti meidät tervetulleiksi. “Naked, naked”, kuului vaan kun yritettiin elekielellä kysellä, mimmoiset kamat pantaisiin päälle. Hetken päästä tuli uusi ohje: “bikini, bikini”. Hitto vie, enhän mää niitä sitten mukaan ottanut. Kun ilmoitettiin muorille olevamme valmiita (reissukaveri bikineissä ja minä alkkareissa), saatiin vielä kolmas ohje, “no top”. Okei, päivän asu oli siis puolibikinit.

Hamam-7 Hamam-6Hamam-5

Mamma kietoi meidät tiukasti pyyhkeen sisään ja ohjasi ensin tuttuun suomalaiseen saunaan. Siellä vähän aikaa hikoiltuamme asteltiin seuraavaksi höyrysaunaan. Eipä sielläkään kauaa jaksanut olla ulkolämpötilojen huidellessa kolmenkympin tuntumassa, joten ulos vaan. Sitten olikin luvassa lepohuoneessa oleskelu. Oltiin kieltämättä aika vaivautuneita, kun makoiltiin respan vieressä olevan lepohuoneen tuoleilla päällä pelkät pyyhkeet ja alaosa. Siinä vaiheessa meille tarjottiin virvokkeita eli turkkilaista teetä ja vettä, mutta saunan jälkeen ei kyllä ihan heti ekana tee maistunu. Kun alkoi tuntua että nyt on rentouduttu riittämiin, paineltiin takaisin tyttöjen kylpyalueelle, ehkä hivenen turhan rivakkaammin kuin hamamissa olisi tarkoitus.

Kylpyhuoneessa oltiinkin sitten yhtä kysymysmerkkiä. Pyyhkeet pois ja tytöt kylpyalueelle, missä oli yksi iso pesukivi, yksi pesijä ja yksi vaahdon peitossa oleva turkkilainen mamma. Oli siellä muutama lapsikin, jotka oli peseytymässä pienissä altaissa. Mentiin suihkun kautta poreammeeseen, missä odoteltiinkin sitten jokunen tovi. Ja vielä vähän lisää. Jossain vaiheessa altaan vesi ei enää tuntunu mitenkään miellyttävältä, ja paineltiin takas kylpyalueelle ilman minkäänlaista käryä siitä, mitä meidän pitäis tehdä tai mitä seuraavana tapahtuis.

Hetken aikaa seurailtiin kun pesijänainen hinkkasi ja vaahdotti paikallista muoria varmoin ottein, ja jossain vaiheessa tuli melko vaivautunu olo. Meille suomalaisille, joille saunakulttuuri on opetettu jo ennen kuin on opittu edes kävelemään! Siinä aikamme istuskeltuamme ja ihmeteltyämme bongattiin kasa pyyhkeitä ja hivuttauduttiin lähemmäs niitä, mutta siinä vaiheessa kun oltiin tartuttu punasävyisiin pyyhkeisiin ja oltiin valmiita peittämään niillä itsemme, tuli pesijänainen läpsimään meitä käsille, otti pyyhkeet pois ja ohjasi tiukkasanaisesti takas porealtaaseen. Eipä siinä puolialastomana oikein tullut mielen viereen alkaa inttää takaisinkaan, ja jacuzzin viileä vesi tuntui paremmalta idealta.

Hamam-4 Hamam-2Hamam

Lopulta viimein, tuskallisten hetkien jälkeen sama pesijänainen tuli vinkkaamaan että nyt ulos altaasta. Oli siis meidän vuoro päästä pesukivelle. Ronski kuorinta päästä varpaisiin, pesu ja sitten mamman vaihto. Muori kastoi kankaisen liinan öljyyn ja antoi viuhua tottunein ottein, ja hetkessä koko kroppa oli öljytty. Siinä vielä suihkuun ja seuraavaksi pyyhe niin tiukasti ympärille että naamakin melkein muuttui siniseksi, ja lisää öljyä iholle hierontahuoneessa.

Koko kokemuksen jälkeen jäi periaatteessa tosi rentoutunut olo, mutta toisaalta olin kyllä yhtä kysymysmerkkiä koko mimmi sen jälkeen. Ihan mielenkiintoinen kokemus, mutta koska en muutenkaan juuri perusta kylpylöistä tai muusta lillumisesta, saattaapi olla että vastaisuudessa jätän hamamit muille. Tulipahan kuitenkin kokeiltua, ja kokemusta rikkaampana kipittelin ulos naama öljystä kiiltäen.

Vielä edelleenkin mietin, että meniköhän nyt ihan hamam-etiketin mukaisesti vai tuliko lipsuttua, mutta puhasta tuli, ja se kai lienee tärkeintä.

Ootko nää kokeillut hamamia? Mitäs tykkäsit?

Eng: I had my first Turkish hamam experience in Alanya. It was kind of strange, since I had no idea whatsoever what to do and where to go. There is nothing bad in that, but when you’re naked and don’t have a clue, it makes you feel a bit, well, naked.

Lisää tästä aiheesta

6 Kommenttia

Maarit Johanna 14.11.2015 at 10.09

Siis TÄMÄ on just se mitä ajattelisin itsekin kokevani hamamissa jos joskus sellaiseen pääsen :D Kielitaidottomuus, ohjeiden sekalaisuus ja ihan yleinen tietämättömyys varmasti ajaisi minutkin tuollaiseen tilanteeseen. Onneksi sulla oli sentään kaveri matkassa, että saitta olla yhessä ihan kuutamolla. Yksin tuo saattais olla vähän kuumottavaa. :p

Vastaa
Inka 16.11.2015 at 8.33

:D Haha, joo kieltämättä olis voinu yksin olla melkoisen orpo olo. Tuli kyllä semmonen maailman kuningatar -olo tuolla puolialasti kysymysmerkkinä pyöriessä. :D :D

Vastaa
Johama 14.11.2015 at 12.46

Haha, hauska postaus!:D Nauratti, kun osaan kovin hyvin samaistua noihin hämmentyneisiin fiiliksiin hamamissa! Tosin itelle jäi olo, että pakko mennä joskus toistekin, nyt kun on jotain (ei tosin vieläkään kovin paljon) käryä, miten siellä tulisi toimia… Kirjoitin omasta hamamkokemuksestani blogiini toukokuussa: http://intothemystic.pallontallaajat.net/2015/05/27/troubakkia-istanbuliin/

Vastaa
Inka 16.11.2015 at 8.36

Jes, kiva kuulla että muutki on ollu vähän pihalla. Vaikka aika selevä pelihän se oli että ei varmasti oltu ainoita, niin epäselevät ohjeet oli! Aikamoinen kokemus oli sullaki! :D

Vastaa
Miraorvokki/Pöndekengissä 20.11.2015 at 19.31

Tota joo – hamam kyllä hämmentää. Olin lokakuussa ensimmäisenä hamamissani, mutta se nyt ei mennyt yhtään niinkään putkeen kuin teikällä, vaikka samoja elementtejä on paljon. :D

Meidän turkkilainen tuttu oli järjestänyt meille hotellilta “complimentary hamamin”, eli meidän ei pitänyt joutua pulittamaan hamamista mitään – no eipä onnesta tarvinnut, mutta eipä me sitä vaahtoa päällemme saatukaan, paitsi vahingossa. Puolen tunnin kivillämakaamisen jälkeen alkoi vähän janottaa ja lähdettiin tyhjentämään jääkaappia käytävältä – seuraava puolikas ja ihmeteltiin ja naureskeltiin että mihin meidän hamam-mamma hävisi, ei jälkeäkään vaikka yritettiin häntä etsiä.. Meinasin jo kuolla nestehukkaan, kunnes ovi aukesi ja sisään marssi rouva glitterbikineissään ja muhkeassa permanentissaan, hamam-mamma huitoi meidät pois kiviltä, teki glittermammalle täydellisen käsittelyn. Hamam-mamma vielä katsoi meitä ja kysyi “All you?”. Käsittelyn jälkeen molemmat marssivat ulos ja kukaan ei enää tullut takaisin.

Onneksi ei pyydetty sitä rahaa hamamissa makaamisesta – saatiin koko loppuillan naurut tuosta casesta :D Eikä edes jaksettu sanoa henkilökunnalle mitään – kokemus oli niin eeppinen että valittamisen sijaan tyydyttiin vaan naureskelemaan sitä, kuinka hamam-rusinoilta näytettiin complimentaryn jälkeen…

Vastaa
Inka 21.11.2015 at 10.37

Voi apua mikä kokemus teilläki oikeen oli! :D En kestä, kunnon säätämistä, mutta voin kyllä hyvin kuvitella että itelleki olis voinu käydä just tuolla tavalla, kun harvinaisen pihalla siellä tosiaan oltiin. Ens kerralla sitte ehkä vähän paremmalla onnella! Voin kyllä kuvitella sen fiiliksen mikä hämmentyneisyys oikeen on siinä vaiheessa, ku on puoli tuntia oottanu kivillä että sais jotain hoitoa ja sitten ajetaanki vaan pois.. Ainaki mieleenpainuvaa, jos ei muuta! :D

Vastaa

Jätä Kommentti