Pallontallaajat.net
Valikko

Mitä mukana pitkällä lennolla?

Kirjoittanut Inka 22.11.2015

Osa postauksessa näkyvistä tuotteista on saatu blogin kautta.

Pitkät lentomatkat on harvojen suosikkeja, mutta niin kauan kun ne vielä ovat harvinaisia, tuntuvat ne yhä jollain tavalla melko siisteiltä ja pitkälle lennolle pakkaaminen jotenkin kutkuttavalta. Mulla ei oo takana kymmeniä ja taas kymmeniä pitkiä lentoja, mutta sen verran niiden aikana on tullut kulutettua perslihaksia, että oon oppinut vähän valmistautumaan pitkien lentomatkojen istuma-urakkaan.

Mikä sitten on pitkä lento? Joidenkin kärsivällisyydellä jo tunnin lento Oulusta Helsinkiin tuntuu pitkältä, mutta mun näkökulmasta ollaan jo pitkällä lennolla, jos matka kestää yli neljä tuntia. Ei siis mitään verrattuna Australian-lentoihin, mutta neljän tunnin aikana mun keho vaatii vähän  toimia.

Marimente-blogin Mari kirjoitti taannoin hyvän postauksen omista vinkeistään pitkille lentomatkoille, ja löytyypä vinkkilistalta myös video, josta voitte bongata tutun naaman vetämässä lentokonejumppaa. Suosittelen perehtymään myös tuohon postaukseen!

Mää lensin mun ekan pitkän lentomatkan vasta vuonna 2009, kun mentiin ekaa kertaa Amerikkaan. Silloin pompattiin Lontoon kautta, joten lentomatka ei ollut ihan yhtä pitkä kuin kahdeksan tunnin mittaisella suoralla lennolla Helsingistä. Sitä varten piti kuitenkin jännittää, sillä mulla oli pitkään asennevamma lentokoneiden vessoja kohtaan, ja yritin välttää niitä mahdollisimman pitkään. Harrastin siis pitkään samankaltaista taktikointia välttyäkseni vessareissuilta kuin Palmuasema-blogin Sanna, tosin täysin eri syistä. Viime vuosina oon kuitenkin opetellut käymään vessassa myös lentokoneessa ihan tarkoituksella, sillä kun juo paljon nestettä (eli vettä) lennon aikana, tulee juostua vessassa ja sitä kautta päästyä edes vähän liikkeelle usean tunnin istumisen aikana. Siispä goodbye sille asennevammalle!

Mulle on valikoitunut aika selkeät suosikkikamppeet, jotka nappaan mukaan pitkille lennoille. Kaikki lähtee vaatetuksesta, ja mun ehdoton suosikki on löysät viskoosihousut ja rento yläosa. Myös sukkikset ja mekko on aika mainio kombo, mutta erityisesti pitkän mekon kohdalla mua jotenkin ällöttää se ajatus, että kangas on siellä koneen lattialla pitkän lennon ajan. Ei siis maksimekkoja mulle. Ne kamat, jotka mun käsimatkatavarasta löytyy entistä useammin, näyttää suurinpiirtein tältä:

Haglöfs Essens Mimic

Kasvosuihke, korvatulpat, huulirasva, purkkaa, omat kuulokkeet, silmälasikotelo, vesipullo, lämmin takki sekä huivi. Näillä pärjää jo melko pitkälle!

Oon pitkään haaveillut pieneen tilaan pakkautuvasta untsasta paitsi treeni- myös lentomatkoja varten. Mielessä oli joku tosi kirkas väri, joka piristäisi pimeän talven tai väsyneen lennon aikana. Se löytyi lopulta Haglöfsiltä, ja sain takin blogin kautta tulevia reissuja varten. Kirkkaan pinkki Essens Mimic Hood -takki oli oikeastaan juuri sitä, mitä reisboille olin toivonut: superkevyt mutta silti lämmin hupullinen takki, joka pakkautuu pieneen tilaan eli omaan hihaansa. Esimerkiksi joulukuussa odottavaa työmatkaa varten se on just passeli, sillä voin pukea sen päälle lähtiissä, pitää tarvittaessa vielä lentokoneessa ja pakata pieneen tilaan matkan ajaksi, kun sitä ei tarvitse.

Muita suosikkimatkakumppaneita lennoilla on kestävä vesipullo. Mulla on pitkään ollut matkoilla mukana treenipullonakin toimiva Sigg, mutta oon viime aikoina alkanut kaivata rinnalle vähän pienempää putelia. Litran kokoinen pullo on hieman turhan iso mukana roudattavaksi (ei mulla niin kova jano oo), ja lisäksi paikoissa joissa sen voi täyttää hanasta, on se hivenen haastavaa jos lavuaari on pieni. Siispä kuvassakin näkyvä korkkivuorattu Nature’s Designin puolen litran lasipullo (sekin blogin kautta) tuli enemmän kuin tarpeeseen, ja odotan innolla pääseväni korkkaamaan sen myös matkakäyttöön. Sigg saa siis vastaisuudessa jäädä treenikassiin, ja hyvä niin.

Käsimatkatavaralaukkuun pakkautuu lennoille nykyisin myös kasvosuihke, jota oon kaivannut usealla lennolla mutta vasta hiljattain oon opetellut käyttämään matkoilla. Blogin kautta saatu Mádaran kosteuttava nokkossuihke on omiaan virkistämään kasvoja lentomatkan aikana, sillä koneen ilma kuivattaa ihoa ja se paitsi näkyy myös tuntuu erityisesti pitkän lennon aikana.

Matkatavarat lennolla Matkatavarat lennolla-2

Muuten mukana on aina purkkaa, sillä lennon jälkeen suussa on semmoinen olo että purkka olis poikaa. Lisäksi pakkaan mukaan omat kuulokkeet, huulirasvan, kännykän, kameran ja silloin kun muistan, myös korvatulpat ja silmälasikotelon, sillä yleensä lentokoneunien aikana rillit on hyvä saada talteen jonnekin muuallekin kuin paidan kaulukseen. Ehkä vielä joskus opin nappaamaan mukaan myös puhallettavan tyynyn (joka löytyy kotoa), mutta toistaiseksi uni on tullut ilmankin tai lentoyhtiöiden lainatyynyihin turvautuen. Viltin virkaa toimittaa iso huivi, tai sitten jos oikein palelee tai huivi on käytössä esimerkiksi tyynynä, lainaan peittoa lentokoneesta.

Näillä kamoilla pitäisi lentomatka sujua suht mukavasti, kunhan muistaa juoda paljon vettä ja nousta vähän väliä liikkeelle, vaikka sinne vessaan.

Mulla ei oo tavallisesti hirveästi evästä lentokoneessa, sillä vaikka aina haaveilenkin donitseista ja pähkinöistä, jää ne käytännössä aina hankkimatta. Ehkä ihan hyvä niin, varsinkin kun mulla ei oo kohteessa yleensä tapaha syljeskellä lautaselle, ja pitkillä lennoilla on tavallisesti tarjolla ruokaa. Eli näillä mennään meleko pitkälle!

Mikä on sun ykkösvinkki pitkälle lennolle?

Eng: These are my favourite things for a long-haul flight: nice and warm foldable jacket, loose pants and a shirt, face spray, gum, lip balm, and a large scarf. Also I never forget camera, because you never know what you see when you are flying! 

Lisää tästä aiheesta

16 Kommenttia

Heathrow 22.11.2015 at 17.00

“Silloin pompattiin Lontoon kautta, joten lentomatka ei ollut ihan yhtä pitkä kuin kahdeksan tunnin mittaisella suoralla lennolla Helsingistä”

Kyllä se on. Suora New Yorkiin Lontoosta 8h, Helsingistä 8:45. Ero eri ole suuri. Ai miksi? Katso pallokarttaa.

Vastaa
Inka 22.11.2015 at 17.16

Ai kappas, tämä yksityiskohta jäi tarkistamatta, sillä muistikuvissa lentomatka oli hurjan paljon lyhyempi. Ehkä se johtu Virgin Atlanticin tarjoamasta mahtavasta lentokokemuksesta, jonka jälkeen tuntuu että muut yhtiöt ei oo siihen samaan yltäneet.

Mutta niin tai näin, kiitti tarkennuksesta!

Vastaa
Samppa 22.11.2015 at 17.11

Väljä huppari on ihan ehdoton lentovaate. Tulpat korviin ja huppu naamalle niin on ihan oma yksityisyys ja ainakin saan nukuttua näin paljon paremmin.

Vastaa
Inka 22.11.2015 at 17.17

Mulla on täysin sama setti aina lentomatkalla, tulee ainakin illuusia yksityisyydestä. Parasta on jos mukana on takki jonka hupussa on sellainen sateelta suojaamaan tarkoitettu lisäkaistale, minkä avulla viimeistään naama peittyy. Sillon on aika hyvä fiilis. :D

Vastaa
Make 22.11.2015 at 17.20

– Vaihda lasipullo muoviseen, painaa vähemmän.
– Hanki vastamelukuulokkeet, toimivat samalla korvatulppina.
– Asperiini/Burana veren ohentamiseen, ettei tule DVT.
– Tukisukat samasta syystä.

Vastaa
Inka 22.11.2015 at 17.40

Hyviä pointteja, kiitos Make! Mää välttelen muovipulloja kukkahattusyistä, joten sitä syystä oon tehny valinnan painavan pullon kantamisessa. Toki alumiinipullot olis tuota kevyempiä, mutta siinä on aina se riski että mitä jos sinne tulee astetta kovempi lommo ja sisäpinta menee rikki. Vastamelukuulokkeet olis kyllä mahtavat, saakohan niitä tuommoisina nappiversioina?

Ja täytyy sanoa että oon tosi yllättyny noista tukisukista! Keskusteltiin tästä yks kerta muiden reissaajien kanssa aiheesta ja koska mulla ei oo itellä koskaan käyny mielen vieressäkään alkaa käyttää niitä, olin aika ihmeissäni tajutessani että varmaan kahdeksan kymmenestä sanoi käyttävänsä niitä aina lentäessä. Oon jotenkin missannut veritulppariskin ihan täysin…

Vastaa
Sanna I Siveltimellä 22.11.2015 at 19.30

Mulla kanssa iso huivi on ihan must, ellei mukaan lähde juuri tuollaista pieneen tilaan menevää kevyt toppatakkia. Oma niskatyynykin kulkee usein mukana, ja höristelin korvia kun Norwegianin jenkkilennoilla kuulutettiin että voi tyyliin vuokrata vilttejä/tyynyjä. Häh! :)
Toi Nature’s Designin lasipullo on TOSI kaunis! Oon selvästi kade siitä ;) Ja Madaran kasvosuihke on pistettävä korvan taakse.

Vastaa
Inka 22.11.2015 at 20.01

Haha, mistä tunnistaa halpalentoyhtiön? :D Mutta tuo oli hyvä vinkki siltä varalta että napataan tulevaisuudessa Norskin halpalennot kaukaiseen kohteeseen, pitää varautua omilla kamoilla! Tuo pullo on kyllä supernätti, jo sen takia vois roudata mukana. :D

Vastaa
Jenna 22.11.2015 at 20.34

Kiitos vinkeistä, tulee tarpeeseen kuukauden päästä Australiaan lentäessä :)

Vastaa
Inka 22.11.2015 at 20.50

Eiiikä, niin ihanaa että Aussit lähestyy!! Ihanaa matkaa ja toivottavasti lentomatka sujuu hyvin. Muistakaa jumppa! :D

Vastaa
Ode 22.11.2015 at 21.31

Kuinkahan pitkään mulla meni ennenkuin tajusin, että vaikka silmälasikoteloa ei muutoin tarvitse niin lennoilla se on tosi kätevä? Mullahan on siis rillit ollut 25 vuotta ja ekan kerran lentokoneeseen astuin 20 vuotta sitten… :)

Mulla on reissuilla melkein sama setti kuin sulla, tosin kosteusmömmönä on ihan apteekin perusvoide jota voi käyttää päästä varpaisiin. Kai se on koneen ilmastointi, jonka takia aina silmät ja kurkku kuivuu, joten siksi on kurkkupastilleja ja silmätipat. Ja hyvien unien vuoksi villasukat ja unimaski.

Vastaa
Inka 24.11.2015 at 7.53

Se on totta, sillä mullakaan ei kyllä tuu muissa paikoissa juuri koteloa käytettyä paitsi nimenomaan matkalla. Haha, ei kaikkea voi hoksata heti! :D Mullakin on joskus ollut villasukat mukana, mutta unimaskin käyttämiseen en oo ikinä oppinu. Ehkä se johtuu siitä että oon unohtanu rillikotelon niin monta kertaa, että kuvittelen mulla olevan päässä lasit vaikka ne oliski jossain ihan muualla..

Vastaa
Laura R. / RIMMA + LAURA -matkablogi 23.11.2015 at 10.46

Aika samanlaisella setillä mennään täälläkin, paitsi et mulla on lisäks aina jalassa ne tukisukat :D Ja mukana on nyt viimeisimmillä lennoilla ollut myös se niskatyyny, ja vaikkei sekään mun koneessa nukkumista takaa (niin kuin ei mikään paitsi ehkä jos vetäisin jotain vähän vahvempia troppeja). Tollasta kosteussuihketta mä en oo koskaan vielä testanut, pitäispä huvikseen joskus kokeilla että näyttäiskö sitä sit tosiaan hehkeämmältä kohteeseen saapuessaan jos muistaisi kosteuttaa ihoa ulkoisestikin! Vettähän luonnollisesti kittaan lennoilla litroittai – tuleepahan siinä vessassa juostessa sit samalla hoidettua se taukojumppailu :)

Vastaa
Inka 24.11.2015 at 7.55

Siis täh, oliko sulla ne tukisukat myös Lontoon-lennolla? Tästä olis pitäny puhua, mää oon luullu että ei niitä nyt kukaan käytä. :D Oon miettiny tuon kosteussuihkeen niin, että jos käy joskus niin että satun meikkaamaan lennolle (kuten lähes aina ellei kyseessä oo yölento), niin on kiva kosteuttaa naamaa. Kun sitä rasvaa ei voi hinkata meikatulle naamalle, niin tuo on sille hyvä vaihtoehto. :)

Vastaa
Mikaela Savolainen 9.1.2016 at 15.46

Iso huivi, pehmeä unimaski, vastamelukuulokkeet, nenäliinoja, huulirasva, puhallettava niskatyyny, silmätipat, kasvosuihke, savetteja, käsivoide, minikokoinen kosteusvoide, minihammasharja ja -tahna. Muistikirja ja kynä. Puhelin ja laturi. Hihaton toppi ja neuletakki, rennot housut, ballerinat. Ja aina tukisukat. Törmäsin eka kertaa sukkahousuohuisiin lentosukkiin syksyllä, ovat Kunert-merkkiset ja Lufthansan lentoemojen testaamat. Saman sarjan paksummat ovat olleet muuten hyvät, mutta liian kuumat. Ennen pitkää lentoa otan 2 cuplaton tablettia. Ne vähentää ilman muodostumista vatsaan. Löytyy apteekista

Vastaa
Inka 12.1.2016 at 20.06

Vastamelukuulokkeet olis kyllä kova juttu! Hyviä vinkkejä sullakin!

Vastaa

Jätä Kommentti