Pallontallaajat.net
Valikko

Alanyan suosikkikohteet omatoimimatkaajan silmin

Kirjoittanut Inka 28.11.2015
On helppo heittää omatoimimatkaajan reppu selkään ja pistää laput silmille todeten, että suosittujen lomakohteiden nähtävyydet on roskaa, eipäaitoa ja paikkoja, joilla ei ole oikeasti mitään arvoa maailmassa. Sen sijaan on melko vaikeaa yrittää omatoimimatkaajana kokea aidosti ilman ennakkoluuloja paikat, joita kohtaan ei oikeastaan koskaan ole tuntenut mitään kiinnostusta.

Alanya oli  mulle just semmonen paikka. Ennen reissua heittelin päässäni jatkuvasti vitsiä, että oon menossa Analyaan, sillä se kuvasi mun ennakkoluuloisessa mielessä kohdetta melko hyvin. Ajattelin Alanyan olevan täynnä pelkkiä puolialastomia kännituristeja, suomalaisia puhumassa paksulla murteella ryystäen kaljaa ja kulttuurin loistavan poissaolollaan. Onneksi olin väärässä, ainakin osittain.

Sen lisäksi että sain kunnon tuuletuksen omille ennakkoluuloilleni, pääsin myös piipahtamaan kaupungin suurimmissa turistikohteissa. Siis niissä historiallisissa paikoissa, joissa känniturret käy jos jaksaa rantalöhöilyltään ja baarijuoksemiseltaan muuta. Yritin ottaa neutraalin suhtautumisen ja nähdä paikat samalla innolla, mitä tsuumailen pilvenpiirtäjiä Manhattanilla tai kiertelen raunioita Meksikossa.

Alanya-Linnake Alanya-Linnake-4 Alanya-Linnake-3 Alanya-Linnake-2
Ensimmäinen kohde oli Alanyan kaikkein tärkein nähtävyys: kaupunkia historiansa aikana lukuisia kertoja muureillaan suojannut Alanyan linnake. Kirjoitin kohteesta aivan oman postauksensa, sillä sieltä avautuvat maisemat sen ansaitsivat. En oo ite mitenkään museoiden perään, joten itse rakennuksena (tai pitäis ehkä sanoa raunioina) linnake ei juuri kiinnostanut, mutta sieltä avautuvat maisemat kyllä. Niiden vuoksi linnakevierailu oli vaivan väärti, sillä maisemat oli kyllä koko kaupungin parhaat.

Jos olisin ollut lomalla, olisin todennäköisesti napannut mukaan hyvät eväät sekä runsaasti vettä ja kävellyt sen muutaman kilometrin mittaisen nousun vuorelle, vaikka se aika tappohommaa olis siinä kuumuudessa voinut olla. Hyvän reenin jälkeen eväätkin olis maistuneet kahta paremmin, erityisesti kun niitä olis vonut popsia ihan huippumaisemissa.

Yks huvittava ohjelmanumero linnakkeella oli muuten maisemien lisäksi suomituristipariskuntien keskinäinen riitely siitä, miten linnakkeella oli liian kuuma ja kuinka toinen osapuoli ei ollut todellakaan tullut Alanyaan kiertelemään mitään homeisia raunioita.

Punainen-torni-Alanya Punainen-torni-Alanya-3 Punainen-torni-Alanya-2 Punainen-torni-Alanya-4
Alanyan linnakkeen alapuolella sijaitseva punainen torni on osa linnaketta mutta kuitenkin itsenäinen nähtävyys. Se sijaitsee vanhassa satamassa, missä on nykyisin pääasiassa ravintoloita ja aika karseita merirosvolaivoja, jotka vie lomakansaa öisille bileristeilyille Alanyan edustalle. Punainen torni itsessään on kyllä aika kehno nähtävyys, sillä se on, noh, torni. Siinä itsessään ei oo kyllä juuri mitään näkemistä.

Mielenkiintoisempi on tornin takaa lähtevä muuri, jonka vierustaa pitkin pääsee tallustamaan laivatalleihin asti. Tai miten se nyt sanotaankaan, se paikka missä laivoja on ennen muinoin rakennettu ja säilytetty. Parasta siinä matkalla on pikkuruinen ranta, joka on pääasiassa paikallisten suosiossa sillä turistit pulikoi jossain ihan muualla. Se pieni ranta on ehkä punaisen tornin nurkkien paras juttu, sillä itse tornissa ei tosiaan oo hirveästi nähtävää.

Toki tarinat tornin huipulta hyökkääjiä kohti valutetusta kuumasta oliiviöljystä ja muista melko mielenkiintoisista ratkaisuista tekevät siitä kiehtovamman, mitä se ilman historian kertomuksia olis.

Damlatas-tippukiviluola-Alanya-4 Damlatas-tippukiviluola-Alanya-3 Damlatas-tippukiviluola-Alanya Damlatas-tippukiviluola-Alanya-2
Sitten on vielä Alanyassa sijaitseva Damlatas-tippukiviluola. Luola on tosi pieni, ja käytännössä sen näkee kävelemällä portaat alas. Ja siinä se. Pienestä koosta huolimatta se on aika siisti kokemus varsinkin, jos se on ensimmäinen rippukiviluola, jonka reissaaja pääsee elämässään kokemaan.

Lämpötila on tippukiviluolien tavoin aina sama, noin 20 astetta vuodenajasta riippumatta. Se on ihan mukava juttu erityisesti kesäkuumalla, kun tippukiviluolaan voi mennä viilentymään ulkona tohottavalta helteeltä. Sanotaan että Damlataksessa (Haukiputtaalla on muuten saman niminen känkkylä, kieltämättä huvitutti kun tajusin mistä se todennäköisesti on saanut nimensä) ilma on erityislaatuista, ja ihmiset tuleekin tippukiviluolaan hengittelemään useita tunteja kerrallaan, kuulemma monen viikon jaksoissa. Myös meidän vierailun aikana siellä oli pari mammaa makoilemassa ja ihan vaan hengittelemässä. Ihan hyvä nollausharjoitus se ainakin on, ellei muuta.
Alanyan tippukiviluola-4 Alanyan tippukiviluola-7 Alanyan tippukiviluola-8 Alanyan tippukiviluola-9
Mainittakoot ekstranähtävyytenä vielä kaupungin ulkopuolella sijaitseva Dim cave -tippukiviluola, joka oli jo semmoinen nähtävyys, mitä voin suositella täysin varauksetta. Suuri tippukiviluola oli meidän vierailun aikana tyhjillään, sillä meidän lisäksi siellä oli vaan kaks muuta turistia.

Jos Damlataksen luola on pikkuruinen ja nähty viidessä minuutissa, sai tässä luolassa kierrellä ainakin sen tunteroisen ennen kuin tuntui siltä että nyt vois nousta takas ihmisten ilmoille. Hienosti on muuten ahtaan- ja suljetun paikan kammoiset otettu tuolla huomioon, sillä missään vaiheessa ei tajua, että on oikeasti kallion sisällä luolassa. Tosin siellä täällä varoiteltiin mahdollisista sähkökatkoksista, ja en tiijä millaisen paniikin siinä olis saanu aikaiseksi jos yhtäkkiä olis kaikkialla ympärillä ollu vaan mustaa.

En nyt ehkä välttis matkustais Alanyaan ihan vaan pelkästään tuon tippukiviluolan vuoksi, mutta jos siellä nyt muutenkin sattuu olemaan, niin suosittelen kyllä lämpimästi piipahtamaan juuri tässä tippukiviluolassa. Damlatas ei nyt ihan nimittäin vedä tälle vertoja. Ja plussaa vielä muutenkin siististä sijainnista vuoristomaisemissa!

Alanyasta jäi siis käteen pari ihan siistiä paikkaa, jotka onnistuivat jollain tasolla yllättämään positiivisesti. Vielä en ehkä omalla rahalla lomalle sinne lähtis, mutta katotaan asiaa uudemman kerran sitten helmikuun lopulla, kun alkaa pimeys ahdistaa ja parinsadan euron äkkilähdöt Alanyaan alkaa houkuttaa ihan uudella tavalla.

Eng: When I heard I was going to visit Alanya, my first reaction was pure laughter. This was a destination I was not interested in at all, but when departure came closer and closer I decided to give it a chance. The main sights in the city – Alanya castle, the red towe, Damlatas cave and Dim cave – might not be the most interesting sights in the world, but I would really recommend the castle and the Dim cave, if you happen to visit this city. They offer nothing too special, but a nice experience.

Lisää tästä aiheesta

6 Kommenttia

Marjukka Katariina 29.11.2015 at 12.36

Löysin sun blogin vasta pari päivää sitten! Kirjoitat tosi hauskasti :) Mulla on kans ennakkoluuloja Alanyaa kohtaan, enkä oo koskaan haaveillut matkustavani sinne. Maisemat ovat kyllä tosi kauniit! :)

Vastaa
Inka 30.11.2015 at 17.09

Kiitos kommentista, ja mukavaa että törmäsit blogiini! :)

Vastaa
Huli/Meanwhile in Longfield.. 4.12.2015 at 9.21

Sulta jäi vielä väliin kaunis Sapadere-kanjoni, joka nököttää Taurus-vuorella. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!
https://meanwhileinlongfield.wordpress.com/2011/10/09/sapadere-kanjoni-keidas-keskella-taurus-vuorta/

Vastaa
Inka 6.12.2015 at 12.40

No niin jäi, ja vitsi miten on muuten hienon näköinen paikka!

Vastaa
Virpi 9.1.2016 at 17.15

Täytyy myöntää, että meikäläisellä jäi Dim Cave vain kurkistukseksi. Sen verran kova on luolakammo, etten vain pystynyt jatkamaan matkaa. Vain muutaman kymmenen metriä etenin ja sitten oli pakko kääntyä pois. Minsta ei olisi tullut hyvää luolanaista.

Vastaa
Inka 12.1.2016 at 20.06

Auts, mutta sentään kävit muutaman kymmenen metrin verran! Kaikki paikat vaan ei oo kaikille, ja niitä kohteita voi sitten ihastella kuvista. :)

Vastaa

Jätä Kommentti