Pallontallaajat.net
Valikko

Shoppailureissu Dubain soukeissa

Kirjoittanut Inka 26.12.2015

Soukit on semmoinen juttu, mitä kohtaan mulla on valtavan romantisoidut mielikuvat. Nään mielessäni suht kapeita katettuja kujia, jotka on lattiasta kattoon saakka vuorattu värikkäillä kankailla ja arabialaisilla matoilla, tuoksuvilla mausteilla ja tupsukärkisillä värikkäillä toveleilla. Niihin mielikuviin ei tosin sovi tyrkyttelevät kaupustelijat, helteen vuoksi selässä tippaava hikinoro eikä varsinkaan tunne siitä, että joku kävisi ihan liian iholle.

Ymmärrän itekin, että mun ajatus soukeista on vähintään mielikuvituksen tuotetta ja hyvin kaukana kaikista maailman eksoottisista markkinapaikoista. Siitä huolimatta odotin enemmän kuin innolla vierailua Dubain soukeissa.

Dubai-39 Dubai-40 Dubai-41 Dubai-42 Dubai-43

Se alkoi melko mieleenpainuvalla tavalla, sillä päästäksemme Dubain vanhassa osassa eli Deirassa sijaitsevalle souk-alueelle, oli meidän ylitettävä turkoosina kimalteleva Dubai creek. Valittiin kulkupeliksi vesibussi eli vene, joka kuulemma oli hyvinkin paikallisten suosima. Sen huomasi, ja niin huomasi senkin miten innoissaan kaikki turistit (me mukaanlukien) oli saadessaan edes vähän autenttisuutta muistuttavan kokemuksen tuossa kaupungissa. Hypättiin yksinkertaiseen paattiin lyhyen laivamatkan kunniaksi, ja ihmeteltiin kuinka niin supermodernissa kaupungissa voi olla jäljellä jotain noin autenttisen oloista. Ehkä sekin oli jätetty sinne vaan meitä varten.

Saavuttuamme soukiin alkoi todellisuus valjeta, ja se oli tietysti erilainen kuin mun mielikuvissa. Ei kuitenkaan täysin, sillä vaikka matot ja suuret kankaat puuttui, pursusi soukin liikkeet supervärikkäitä tekstiilejä, tohveleita sekä tietysti niitä mausteiden tuoksuja. Koska oli arkipäivä ja suosituin turistiaika ei ollu käsillä, me oltiin melkeinpä ainoita potentiaalisia asiakkaita soukissa, ja sen huomasi. Puolen metrin välein joku kävi kysymään, josko meille voisi tarjota jotain ja leidii täältä saat alennusta! Tilanne oli ihan käsittämättömän absurdi ja kieltämättä siinä oli pokassa pitelemistä, kun tilanteen komiikka oli käydä turhankin kovaksi. Harmillisesti tarjonta meni vähän ohi, kun keskityin pitämään naaman peruslukemilla.

Dubai-44 Dubai-47 Dubai-46Dubai-45Dubai-48Dubai-49

Suurin syy innokkaiden myyjien hätistelyyn taisi olla mun seurassa olleet kaksi vaaleaverikköä, jotka keräsivät taatusti huomiota mua enemmän. Siispä kävinkin vielä toisen kierroksen omin nokkineni heti sen jälkeen, kun oltiin kierretty myös soukin keittiötarvikeosasto, missä kukaan ei muuten sanonut meille sanaakaan. Ei taidettu olla sen näköisiä, että oltaisiin oikeasti kattilakaupoilla.

Yksin kun kiertelin soukissa sain olla tummahkon kuontaloni kanssa vähän paremmin rauhassa, ja se kelpas. Osa myyjistä oli tunnistanut munt suomalaiseksi aiemman kiertelyn perusteella, ja heitteli nyt “Mitä kuuluu?” -kyssäreitä perään. Vaikka en juurikaan puhu arabiaa, ei mun omahyväisyydellä ollut mitään rajoja siinä vaiheessa, kun heitin miehelle (tai oikeastaan pojalle) vastakysymyksenä arabiaksi kiifääk? Kaverin ilme ja häkellys oli sitä luokkaa, että heitin mielessäni parit self-fivet. Ja sain hadulillaahit vastaukseksi!

Vaikka suurin osa myyjistä oli tosi innokkaita, oli kaikki siitä huolimatta tosi ystävällisiä, ja kuten aiemmin kuvailin oli fiilis ahdistuksen sijaan enemmänkin huvittunut. Ystävällinen kieltäytyminen riitti näille kavereille, ja se oli aika mukava huomata.

Perussoukin jälkeen tepasteltiin vähän matkaa kohti kultasoukia, ja siellä olis melkein pitäny olla arskat, sillä se oli niin överi! Joka ikkunalla oli kultaa pienen pohjanmaalaisen omakotitalon arvosta ellei jopa enemmänkin, ja korut oli kyllä toinen toistaan näyttävämpiä. Niitä ei kuitenkaan oo ensisijaisesti suunnitellu arabeille vaan maan intialaiselle väestölle, jotka sen sijaan että makuuttaisivat rahojaan pankkitileillä pistävät säästöt kultakoruihin.

Dubai-53 Dubai-52 Dubai-51 Dubai-54

Näin matkailijan näkökulmasta kultasouk oli kokemuksena mielenkiintoinen, sillä harvemmin sitä näkee samassa paikassa noin paljon bling blingiä. Päällimmäisenä jäi mieleen se, miten uskomattoman övereitä korut olikaan. Niiden lisäksi paikalla oli hurjasti juomamyyjiä, jotka kauppasivat limpparitölkkejä. Miehet oli niin symppiksiä, että jos olis iskeny jano, olisin taatusti ostanut.

Vaikka olin varannut reissulle mukaan mukavasti dirhameja, jäi ne soukissa käyttämättä. Aikaa oli vähän, ja siinä vaiheessa kun pääsin tutustumaan kunnolla valikoimaan, ei shoppailulle jäänyt enää aikaa. Kieltämättä mielikuviin jäi vielä kummittelemaan tötterökärkiset tupsutossut, sillä olihan ne ihan hemmetin hienoja! Ehkä ens kerralla sitte.

Eng: I visited the old souk in Deira Dubai, and have to say it was quite a nice experience, to be a souk. The stalls were nice and clean, and even though the salespeople came close and tried to get me into their stores, they didn’t come too close and were really friendly. The gold souk in the other hand was so much out of this world, that it was difficult to realize that there can even be so much gold in one place.

Lisää tästä aiheesta

4 Kommenttia

Matkalla Helen 26.12.2015 at 20.13

Deira oli mukavan rouhea verrattuna sliipattuun uuteen Dubaihin. Hairahduin ostamaan basaarista hameen ja huivin. “Köyhän ei kannata ostaa halpaa”, joten pitää jatkossa kiertää soukit, ettei retkahda huolimattomasti valmistettuihin vaatteisiin ja nyppyyntyviin huiveihin!

Deira oli ainoa paikka matkallani, jossa vähän huudeltiin perään. Lisää kritiikkiä täällä http://www.rantapallo.fi/matkallahelen/2015/12/25/mika-arabiemiraateissa-mattaa/

Vastaa
Inka 29.12.2015 at 23.10

Jaiks, no tän kommentin perusteella oon sitten kyllä ihan tyytyväinen, etten hairahtanu huivikaupoille jos laatu oli vähän mitä oli. Ikävä juttu, että sait huutelua osaksesi.

Vastaa
Annika - home & away 28.12.2015 at 8.17

Noi tupsutossut näyttää kieltämättä kyllä syötävän makeilta :) Mun mielikuvissa soukit on just tuollaisia, miten tekstin alussa kuvailit ja omien muistikuvien mukaan ainakin Damascuksen souk on aikalailla sellainen. Tai no siis, oli vielä 20 vuotta sitten :D

Vastaa
Inka 29.12.2015 at 23.07

Joo voi olla Damaskoksen soukissa vähän eri meno nykyisin! Mutta niin siistiä, että oot päässy käymään just mielikuvien tunnelmallisessa soukissa. :) Mää jatkan vielä etsimistä!

Vastaa

Jätä Kommentti