Pallontallaajat.net
Valikko

Suosikkivinkit rakkaaseen Ouluun – älä missaa näitä paikkoja!

Kirjoittanut Inka 7.3.2016

Oulu, tuo pohjoisen valkea kaupunki on ja tulee varmasti aina olemaan mun silmissä koko Suomen paras ja rakkain kaupunki. Ilmiselvä syy siihen on tietysti se, että Oulu on mun kotikaupunki. Se sai rakastumaan itseensä rennolla tunnelmallaan, meren läheisyydellä, valoisilla kesäöillä ja sillä, että kaupunki tarjoaa kaiken tarpeellisen kompaktissa koossa. Tässä elämän hetkessä en näkisi itseäni asumassa Oulussa, mutta toivon, että jahka seikkailut on seikkailtu, niin viimeistään vanhana mummeroisena palaan takas Pohjois-Pohjanmaalle ja vietän arkeni siellä, missä mun puhetyyli ei oo kenenkään mielestä mitenkään erottuva.

Mutta sen sijaan että maalailisin koko postauksen verran romanttisia kuvia meikäläisestä mummona jumppaamassa Raksilan uimahallin kuntosalilla, ajattelin heittää tiskiin mun omat Oulu-suosikit, joista on varmasti hyötyä lomareissua suunnittelevalle kotimaanmatkailijalle. Oulu on nimittäin aivan yhtä hyvä suomalainen kaupunkilomakohde kuin nyt esimerkiksi Helsinki, kunhan tietää minne mennä. Niinhän se on aina ja kaikkialla.

Joten tässä tulee mun mielestä kaikkein parhaat matkavinkit Ouluun, eli pitemmittä puheitta, olokaas hyvät!

Oulu-26 Oulu-25 Oulu-24 Oulu-20 Oulu-21

Herkutteluvinkit Ouluun

Lähdetään liikkeelle siitä tärkeimmästä, eli minne kannattaa suunnitella silloin, kun on mielessä kiva kahvihetki tai muuten vaan sokerihammasta kolottaa? Ensimmäisenä suosittelen tietysti Rotuaarin aukiolla sijaitsevaa Bisketti-kahvilaa, missä myytävät Meriläisen korvapuustit ovat kyllä vertaansa vailla.

Oulu-18

Pienen ihmisen pään kokoinen pulla on superedullinen, ja siihen kylkeen maistuu täydellisesti kuuma kaakao, mutta tee ja kahvi kelpaavat myös. Bisketin sijainti on lomalaisen kannalta aivan täydellinen, ja vierailun aikana kannattaa kiinnittää huomiota myös kahvilan upeaan lattiaan. Ei paremmasta väliä!

Toinen vaihtoehto on Torinrannassa sijaitsevaan vanhaan aittarakennukseen vuonna 2010 perustettu Suomen ensimmäinen Pannukakkutalo. Ison lautasen kokoiset pannarit valitsemilla täytteillä eivät varmana jätä nälkäiseksi.

Oulu-5

Omat suosikit löytyy tietysti sieltä makeiden pannareiden puolelta (maitosuklaa-vadelma!), mutta sokerikammoisille tarjotaan myös suolaisia vaihtoehtoja. Oon niitäkin maistanut, mutta sanotaanko että meen Pannukakkutaloon just niiden makeiden herkkujen perässä. Parhaimmillaan paikka on kesäisin kun terassi on auki, mutta rakennuksen tunnelma takaa, että siellä viihtyy kyllä aina.

Kolmas herkuttelukohde Oulussa on kesäisin avoinna oleva Tornikahvila. Keskustan tuntumassa Linnasaaressa sijaitsevassa kahvilassa jos missä on ihan tajuttoman rento tunnelma.

Oulu-23

Pastellinvärinen torni on kaikki, mitä Oulun linnasta on jäljellä, ja kaikkein korkeimmalla huipulle kivutessa avautuu kivat maisemat Tuiran silloille. Parhaimmillaan tämä maisema on alkukesästä aurinkoisella säällä, mutta tornin tunnelma ihastuttaa myös sadekelillä.

Mitäs sitten kun tullee näläkä?

Näläkää ei Oulusa tartte nähä. Kaupunki on tunnettu Suomen känkkypääkaupunkina (känkky tarkoittaa siis tietynlaista pizzaa), mutta Oulusta saa onneksi paljon muutakin. Mehevän känkyn perässä kaupunkiin matkustava ei kuitenkaan joudu pettymään, sillä kilpailua on valtavasti ja lättyjen taso hyvä.

Oulu-9

En oo perillä kaupungin känkkysodan viimeisimmistä käänteistä joten en tiiä ketä pitäisi suosia ja ketä boikotoida, joten omien kokemusteni perusteella suosittelen suoralta kädeltä Ninweä. Ulkoisesti se on aika jäätävä räkälä, mutta hyvä palvelu ja suuret lätyt ovat juuri ominaista oululaiselle känkkykulttuurille.

Ellei känkky maistu, löytyy kaupungista myös muita vaihtoehtoja. Yksi paikka, jota edelleen aika ajoin kaipaan, on turkkilaista ruokaa tarjoileva Hagia Sofia. Erityisesti ravintolan kympin hintainen lounasbuffa saa mun sydämen sulamaan ja vatsalaukun pinkeytymään. Valikoima on just sopiva, ja sijainti tuomiokirkon lähellä ei oo myöskään huono.

Oulu-19

Oulussa on myös aivan loistava thaimaalainen ravintola, joka sijaitsee aivan keskustassa. Torinrannan tuntumassa Kauppurienkadulla oleva Phuket ei näytä ulospäin yhtään miltään, mutta se onkin paikassa parasta. Sisälle astujaa tervehtii mausteinen tuoksu ja tietysti thaimaalaisittain aivan loistava palvelu. Myös tässä ravintolassa paikan kympin hintainen lounasbuffa on mun suosikki, ja niin tuntuu olevan monen muunkin, sillä lounas on todella suosittu.

Oulun parhaat nähtävyydet

On kohteita, jotka ovat niin Oulua kuin voi vaan olla. Yksi niistä on Torinranta, joka on kyllä kaupungin mukavimpia paikkoja. Mulla liittyy sinne tietysti ihan valtavasti muistoja koulujen päättäjäisistä terassi-iltoihin kavereiden kanssa, mutta kyllä se antaa matkailijallekin jotain!

Oulu-10 Oulu-8

Parasta Torinrannassa on tietysti kuuluisa Toripolliisi-patsas joka on aivan mun suosikki, mutta myös aittabaarit. Kesäiltoina paras paikka Oulussa onkin ehottomasti Torinrannan aitan terassilla, missä siemaillaan juomia lämpölamppujen alla. Ja sitten kun sattuu se ilta, kun lämpölamppuja ei tarvitakaan, niin ollaan jo aika lähellä täydellistä!

Myös Ainolan puisto on paikka, jota ei Oulussa kannata missata. Suuri viheralue keskustan tuntumassa on monille paitsi kulkuväylä myös kaupungin parhaita piknik-kohteita.

Oulu-11 Oulu-2

Omia suosikkeja puistossa on patosillan alue sekä kesäteatteri, missä Oulun töväen näyttämö esittää erinomaisia näytelmiään kesäaikaan. Vaikka puisto on ensisijaisesti kesäkohde, on se talvipakkasilla lähes yhtä upea kuin parhaana kesäpäivänä.

Hyvä vaihtoehto Ainolalle on Torinrannan toisella puolella sijaitseva Hollihaan puisto, joka oli monta vuotta mun kotipuisto jo melkeinpä kuin takapiha. Käytännössä Hollihaassa ei oo mitään hirveän erikoista: siellä on liikennepuisto, mutta eipä se aikuisia paljon ilahduta.

Oulu-4

Se mikä ilahduttaa on puiston rauhallisuus. Sieltä löytyy taatusti aina tilaa, ja se onkin ihan ykköspaikka ottaa aurinkoa, sillä puisto ei oo mikään suosittu pyöräilyväyläkään, joten ohikulkijoista ei tarvitse häiriintyä.

Oulussa ei voi käydä piipahtamatta Nallikarissa, joka on siis noin kilometrin mittainen hiekkaranta. Kesäisin merenranta täyttyy uimareita ja muista rantaleijonista, mutta tunnelmaa riittää myös talvella, kun rantavesi jäätyy ja hiekka kohmettuu paikoilleen. Rannan toisessa päässä sijaitsee kylpylähotelli Eden ja toisessa päässä pieni majakka, jonne kipuava voi tähyillä kohti merta. Myös uimavalvojien kopit ja siniset pukukopit tuo rantaan tunnelmaa ja tekee siitä entistää sympaattisemman!

Oulu-16 Oulu-7 Oulu-6

Matka Nallikariin kannattaa kulkea Pikisaaren kautta, sillä oululainen taiteilijakaupunginosa on ehkä kaupunkia parhaimmillaan. Nättien puutalojen täyttämä lyhyt tienpätkä on jotain, mitä Oulussa ei muualla oikeastaan näe, sillä valtaosa keskustan vanhoista puutaloista on palaneet. Siitä syystä kävely Pikisaaren läpi kohti Nallikaria vie aina hetkeksi ihan erilaiseen Ouluun. Suosittelen muuten astelemaan saaren reunaa kiertävälle polulle, josta avautuu aika kivat näkymät paitsi taiteilijoiden takapihoille (tirkistely kiinnostaa aina) myös merelle ja Torinrannan edustalla sijaitseviin saariin.

Tekemistä Oulussa

Mitä siellä Oulussa kannattaa sitten kesälomareissun aikana tehdä? Kun nuo yllä mainitut nähtävyydet on koluttu, riittää tekemistä vielä sen puolituntisenkin (:D) jälkeen. Lomailija saa rahat kulumaan jo keskustan pelipaikoilla, sillä Rotuaarin ympäristössä sijaitsee paljon ketjuliikkeitä mutta myös monia paikallisia putiikkeja. Suosittelen piipahtamaan ainakin Real Dealissa ja Non Boutiquessa, jotka molemmat myyvät oululaista osaamista. Rotuaarin paras herkkukauppa on satanolla H&M:n vieressä sijaitseva Kuudes maku, jonka valikoima on yllättänyt mut monta kertaa. Keskustan lisäksi shoppailla voi myös hiljattain Ritaharjuun avatussa Ideaparkissa, jossa on paljon ketjuloita, jotka avautuvat vasta myöhemmin keskustaan Valkea-ostoskeskuksen myötä.

Jos rakastat kävelyä ja maisemien tiirailua yhtä paljon kuin minä, kannattaa Oulussa kulkea ehdottomasti saarten läpi menevä kävelyreitti. Torinrannasta reittiä Pikisaari-Hietasaari-Toivoniemi-Kuusisaari-Linnasaari kulkeva saa aimo annoksen oululaista saarimaisemaa. Kesäpäivänä tuo on kaupungin parhaimpia ulkoilureittejä, ja rauhalliseen tahtiin lompsiva saa siihen käytettyä parisen tuntia.

Oulu-22

Oulussa kannattaa ehdottomasti käydä elokuvissa, sillä Tuirassa sijaitseva perheomisteinen Elokuvateatteri Star on sympaattisin leffateatteri, missä oon koskaan käynyt. Se tuo kaivattua kilpailua Finnkinon havittelemalle monopoliasemalle näyttämällä ihan yhtä lailla blockbustereita kuin kansallinen kilpailijansa. Siihen päälle Starin tunnelma, hintataso sekä palvelu ovat asioita, joiden valossa ketjujätti ei vaan pärjää. Viimeisten viiden Oulu-vuoden aikana en tainnut käydä Finnkinossa leffassa yhtä tai kahta kertaa enempää, sillä Star vaan on niin paljon parempi.

Hotellisuositukset Ouluun

Jos kaupungista ei löydy majapaikan tarjoavaa kaveria tai sukulaista, tulee siinä vaiheessa apuun Oulun hotellitarjonta. Sanoisin sen olevan jopa hyvä, tai ainakin parantunut roimasti viime vuosien aikana. Ensimmäisenä täytyy suositella kaupungin tuoreinta hotellia, Lapland Hotel Oulua, joka sijaitsee entisen Holiday Inn -hotellin paikalla aivan tuomiokirkon vieressä.

Oulu-14 Oulu-15

Ellet välitä majoittua keskustassa ja kaipaat meren rannalle, on Sokos Hotelsin eeppinen Eden-kylpylähotelli loistava valinta. Parasta hotellissa on ehdottomasti sijainti, ellet satu varaamaan yläkerrassa sijaitsevaa sviittiä. Myös sisäänpääsy kylpylähotelliin on kiva lisä, mutta täällä majoittuessa käytännössä hotellin etupihalla sijaitsevasta Nallikarin uimarannasta kannattaa kyllä ottaa kaikki mahdollinen ilo irti.

Kolmantena majapaikkasuosituksena mainitsen vielä Ainolan puiston reunalla sijaitsevan Lasaretin. Tämä hotelli tuo kaivatun vaihtoehdon ketjuhotelleille, joita Oulussa riittää.

Kaupungin ulkopuolella

Lisäksi jos tulee semmoinen fiilis, että olis mukava nähdä mitkä ovat kaupunkia ympäröivät parhaat nähtävyydet, kannattaa tietysti ottaa suunnaksi Oulun edustalla sijaitseva Hailuodon saari.

Oulu-3

Noin puolen tunnin ajomatka kohti Oulunsaloa ja sieltä sitten puolen tunnin mittainen loossimatka saareen ovat vaivan väärti, sillä pieni saari, sen päässä kohoava majakka sekä punaiset kalastajamökit ovat supersymppiksiä!

Hailuodon lisäksi kannattaa ehdottomasti tsekata myös Koitelin kosket, jotka sijaitsevat Kiimingissä, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Oulusta.

Oulu-17 Oulu-12

Koiteli on ihana kohde ympäri vuoden, mutta tietysti erityisesti elokuussa, jolloin upeissa koskimaisemissa järjestetään oma musiikkifestivaali. Muuta aktiviteettia maisemien ihastelun ja makkaranpaiston lisäksi on esimerkiksi koskenlasku, mitä määkin pääsin kokeilemaan omissa polttareissa vajaat pari vuotta sitten.

No niin oululaiset, nyt on teijän vuoro. Mitkä suokkarikohteet uupuu listalta?

Eng: Here are some tips to my hometown Oulu.

Lisää tästä aiheesta

22 Kommenttia

sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa 8.3.2016 at 4.52

Asuin Oulussa reilut kolme vuotta joskus 90 -luvun puolivälissä ja mun tuli ikävä Ouluun kun tätä luin. Ihan mun suosikkeja ovat tuo Ainolan puisto ja se lenkki, joka kiertää Pikisaaren kautta. Olin Oulussa yhden yön pari kesää sitten ja Oulu on muuttunut valtavasti. Torin ympäristö ja keskustakin. Pitäisi tehdä taas joku pikavisiitti Ouluun.

Vastaa
Inka 9.3.2016 at 6.34

Keskusta on kyllä muuttunu viime vuosina aika kovasti, ja onki tosi hauskaa miten siellä on jotain uutta liki aina, kun siellä käy!

Vastaa
Sarkku K 8.3.2016 at 7.52

Pakko mainita museot, Ainolan puistosta helposti piipahtaa Pohjois-Pohjanmaan museossa, Taidemuseossa ja Tietomaassa. :) Myös talvella täällä on paljon näkemistä ja kokemista, aika paljon samoilla paikoilla kuin kesäisin. Esimerkiksi nyt hiihtolomalla on ihan hirvesti aktiviteetteja vaikkapa juurikin Nallikarissa.

Vastaa
Inka 9.3.2016 at 6.36

Tuo on totta, että talvellakin riittää näkemistä! Ja Naltsun talvikylä on kyllä huippu! Mää en ite oikeen koskaan lämmenny Oulun museoille, vaikka ahkerasti yritin, mutta uskon kyllä että ne antaa paljon myös matkailijalle.

Vastaa
Heidi / Auringon alla 8.3.2016 at 7.58

Ihan huippu postaus! Ja tästä tuli taas mieleen, etten mä ole vieläkään käynyt Pannukakkutalossa!! Se unohtuu multa aina. Pitäisikin joskus taas tehdä tällainen postaus itsekin, kun edellisestä taitaa olla aikaa jo pari vuotta. Oulukin on ehtinyt siinä ajassa muuttumaan, jotenkin nyt viime vuosina on tullut paljon kaikkea uutta.

Vastaa
Inka 9.3.2016 at 6.36

Eikä, Heidi sun on pakko korjata tää tilanne pikimmiten! :) Odotan mielenkiinnolla, mitkä on sun suosikkikohteet!

Vastaa
Tuuli 8.3.2016 at 8.00

Nallikarissa on nykyään kiva ravintola rannan toisessa päässä, Nallikari Ravintola. Mahtavat maisemat katsella auringonlaskua majakan taa isoista ikkunoista eikä ruoka oo pettänyt!

Vastaa
Inka 9.3.2016 at 6.37

Totta muuten, oon kuullu siitä kehuja aika monesta suunnasta. Pitääpä käyä joku reissu testaan, juurikin auringonlaskun aikaan! :)

Vastaa
Katja 8.3.2016 at 8.57

Tää oli niin sydämen sulattava postaus, koska määhän oon tunnetusti Oulu fani! Talvelle mainittisin juurikin Naltsun talvikylän, lapsille varmasti tosi kiva, ja sitten jos haluaa nähdä ja kokea erilaista ni jäälle kävelemään ja saaria vallottamaan ja paistamaan makkaraa. Tähän musta paras on kun ajaa autolla Taskisen rannan venesatamaan niin matkalle Kraaseriin on hylätyt proomut, joita pääsee ihan ilmaseksi tutkimaan.

Ja sitten kesällä tietenki, jos haluaa erilaista puuhaa niin Letonniemeen ihailemaan merimaisemia ja eväsretkelle. Omilta seuduilta haluan vielä mainita kasvitieteellisen puutarhan (ulkotilat ilmaisia), joka on mulle kyllä sellanen ainolanpuisto kakkonen.
Ja musta noin yleensäkki (pyörä)reitti ideaparkilta kuivasjärven rantaa pitkin ja kasvitieteellisen puutarhan läpi yliopistolle on vaan ehkä jokaisen päivän paras ja rentouttavin hetki. :D

Vastaa
Inka 9.3.2016 at 6.39

Jihuu, hyvä Katja ja hyvä Oulu! :) Ihana kun sää tiiät noita Pohjois-Oulun nurkkia ihan hirviästi, ja nää vinkit, erityisesti nuo Kraaseriin hylätyt proomut pääsee mun seikkailulistalle. Myös Letonniemi on mulle ihan tuntematonta seutua.

Ja mieti miten hienoa, että sulla sattuu olemaan koulumatkalle ihan mahtava reitti!

Vastaa
Janne 8.3.2016 at 13.04

Mahtava postaus ja tässähän alkaa jo odottaa kesän Oulun reissua :)

Tornikahvila täytyy käydä tsekkaamassa.

Lämpimästi suosittelen myös Nallikarin lähellä sijaitsevaa möljän kesäteatteria ja sen vieressä olevaa Villa Hannalan lounasta ja kahvilaa.

Vastaa
Inka 9.3.2016 at 6.40

Jes, kiva kuulla ja mahtavaa reissua! :) Oulu ei varmana petä. Ja kiitos vinkeistä, tuosta Villa Hannalan lounaasta oon kuullut kehuja muualtakin, joten pitää pistää korvan taa viimeistään nyt!

Vastaa
JJ 8.3.2016 at 19.21

Mun ehdoton lemppari on keskustassa sijaitseva Cafe Rooster! Aina rento tunnelma, myöhään auki ja sunnuntain brunssi on täydellinen!

Vastaa
Inka 9.3.2016 at 6.40

Vitsi ne Roosterin tapetit on ehkä näteimmät ikinä! Ja en tienny että ne tarjoilee myös brunssia, loistavaa!

Vastaa
Päivi k 9.3.2016 at 10.18

Paras pitseria ja mafiavapaa on Göreme: alkuperäinen on Ranta-Kastellin ostarissa, toinen keskustassa ja kolmas Höyhtyällä. Muutakin hyvää ruokaa saa kuin pitsaa. Kesällä aivan must on Koivurannan kahvila Värtössä joen rannassa: pyöräile sinne jokivartta tai kävele n. 2 km Ainolan puistosta. Vieressä on uimaranta ja mattolaituri ja vuokrattava saunalautta ja nurmialue jossa voi pelata, ottaa arskaa tai olla piknikillä. Saunasta puheen ollen: parina kesänä Tuiran rannassa on ollut talkoovoimin toimiva kelluva sauna jossa saa hyvät löylyt ja voi pulahtaa lautalta uimaan. Mahtava elämys jo muutaman metrin lossikuljetuksesta lähtien. Talvisin Tuirassa on talviuintipaikka

Vastaa
Inka 10.3.2016 at 0.31

Hei onpa kiva kuulla päivitystä mafia-asiaan! Göreme on testattu kertaalleen, juurikin Kastellin legendaarinen toimipiste. :) Muutenkin ihan tosi hyviä vinkkejä, voin allekirjoittaa kaikki, vaikka Tuiran sauna onkin testaamatta. Toviotaan, että ens kesänä!

Vastaa
M 10.3.2016 at 12.14

Heips,

Ääni Roosterin burgereille ja FALAFELILLE, joka maistuu erittäin hyvin lihaa suosivalle miehellenikin. Roosterin brunssi on usein ihan täyteen ammuttu, kuulin, että Konst. O. Deli (Valveella) tarjoaisi vielä parempaa…Kauppuri5:n burgerit pärjäävät myös hyvin, kolmantena tulevat Tuban burgerit, joissa taso toki vaihtelee. Uuteen ostoskeskus Valkeaan tulevat Friends & Brgrs (pietarsaarelaista burgeriosaamista, erinomaisia) ja Pizzerium (italialais-turkulaista pizzaintohimoa), joten niitä odotellessa…
Erinomainen hinta-laatu-suhde on ollut Gastro26:n ruuilla, mikäli haluaa nautiskella enemmän perinteiseen ravintelityyliin. En itse välitä noista känkyistä, mutta todellista pizzayrittämistä on Puistolan alakerran Cantinassa, jossa hinnat vaihtelevat kahden kympin molemmin puolin. Taikina ja täytteet ovat todella laatukkaita. Esim. kaksi (tai jopa kolme) aikuista voi jakaa “lankku”pitsan, jossa on alkupala-, pääruoka- ja jälkiruokapitsat (suolaista ja makeaa), ja tiukkaa tekee, että sen saa syötyä kokonaan. Pakko myös mainostaa Coyoacanin la-su buffettia, jossa alle kahdella kympillä voi syödä itsensä täyteen autenttisa meksikolaista ruokaa. Tällä ei ole mitään tekemistä Amarillojen tai myöden tex-mex-paikkojen kanssa.
Todellinen kesäkokemus oli kyllä tuo Tuiran sauna, vaikka Oulujoen vesi oli viime kesänä jäätävän kylmää.

Vastaa
Inka 13.3.2016 at 9.21

Jes, kiitos näistä vinkeistä! Osa on mulle tuttuja mutta aika paljon uuttakin, ainakin tuo meksikolaisbuffa houkuttelis kovasti!

Vastaa
Pikku T 14.3.2016 at 18.35

Mahtavia kesäkuvia Oulusta ja postauksen myötä oli mukava muistella omia kesäreissuja maintsemissasi paikoissa. Yks hieno paikka ja yks mun suosikeista on Turkansaari johon kesäisin pääse myös Oulujokea pitkin veneellä tai “jokilaivalla” fiilistelemään historian havinaa. Lisäksi Oulujoen varresta löytyy paljon pieniä ja rauhallisia uimarantoja esim. Kolehmaisenranta joissa voi nautiskella auringonlaskusta ja hyvästä seurasta.

Vastaa
Inka 14.3.2016 at 22.15

:D :D :D Aika hyvä nimimerkki! Mää en tienny että oot menny tuon laivareissun!!! Sitä pitäs kyllä kokkeilla joskus, ja rantaki on ihan uus tuttavuus.. Ehkä ens kesänä!

Vastaa
Rimma | RIMMA + LAURA -matkablogi 16.3.2016 at 8.52

En kestä, että itsekin oon tuolla Ninwessä istunu harva se kerta nuoruudessa ja etenkin yöllisillä pikkutunneilla :D Muutenki huiput vinkit ja ihan ehdottomasti tuonne tornikahvilaan mun on päästävä, koska just tajusin etten oo koskaan käyny siellä!!! Oulu <3

Vastaa
Inka 17.3.2016 at 21.48

Haha, Ninwe on kyllä ihan huippu känkkylä! :D En kestä että nääki oot roikkunu siellä! Ja Tornikahvila on niin symppis, ens kerralla sinne!

Vastaa

Jätä Kommentti