Pallontallaajat.net
Valikko

Aamuvisiitti Bonnevillen suolatasangolle

Kirjoittanut Inka 14.4.2016

Utahin osavaltion pohjoisosassa, Salt Lake Cityn länsipuolella sijaitseva Bonnevillen suolatasanko oli tosi pitkään mulle paikka, johon oli päästävä. Olin nähnyt siitä aika paljon vitivalkoisia kuvia, jotka näyttivät tosi surrealistisilta: valkoista kaikkialla, eikä horisontista oikein osaa sanoa juuta eikä jaata. Valkoisuus on kuitenkin kuvissa esittäytynyt täysin toisenlaisena kuin esimerkiksi lumikinokset, ja se jos mikä jaksoi kiehtoa.

Siispä oli aika itsestään selvää, että kun Utahin pohjoisnurkille mentäisiin, piipahdettaisiin myös Bonnevillen suolatasangon huudeilla. Mulla oli mielikuvissa vitivalkoinen maisema, jossa horisontti hämärtyy hetkessä ja missä autolla ajaminen on vähänkään haastavaa. Unohdin täysin sen tosiasian, että nyt oltiin liikkeellä maaliskuussa.

Salt Lake Citystä suolatasangoille ajettaessa ei vastaan tuu oikeastaan yhtään mitään, sillä edessä on vaan tajuttoman pitkä motari, jonka varrella on muutamia pakollisia palveluja mutta ei sen enempää. Meillä oli erityisen jännät paikat, kun taas jännitettiin lunta. Välillä mittari meni liki pakkasen puolelle, ja me jännättiin peukut pystyssä että tie ei menis kovin liukkaaksi, jotta ajelu kesärenkailla ei kävis tukalaksi. Hyvin selvittiin tälläki kertaa, mutta kylymät kelit vähän jo vihjasi, että ehkä siellä suolatasangoilla saattaisi olla hieman erilaista kuin kesällä.

Bonneville Salt Flats-5 Bonneville Salt Flats Bonneville Salt Flats-2 Bonneville Salt Flats-3 Bonneville Salt Flats-4 Bonneville Salt Flats-6 Bonneville Salt Flats-7

Pysähdyttiin kerran maisemapaikalle ennen varsinaista Bonnevillea, kun tyyntäkin tyynemmältä suolajärveltä avautu niin komea näkymä, että sitä oli pakko ihastella oikein auton ulkopuolella.

Suolatasangoille päästäkseen pitää poiketa motarilta jokunen kilometri päästäkseen tien päässä alkavalle Speedwaylle. Kesäkuukausina alueella tehdään todella paljon nopeusajoja, mutta näin keväällä sen suhteen alueella oli aika hiljaista, sillä suola oli märkää. Toki oltiin luettu varoituksia että siellä saattaisi olla vähän vettä, mutta en ihan tosissani olis uskonut, että suolatasangon päällä olisi todella kunnon kerros vettä.

Bonneville Salt Flats-8 Bonneville Salt Flats-11 Bonneville Salt Flats-10 Bonneville Salt Flats-12 Bonneville Salt Flats-9 Bonneville Salt Flats-13 Bonneville Salt Flats-14 Bonneville Salt Flats-15

Aivan ei siis maisemat olleet kuin mielikuvissa, mutta komean näköistä oli siitä huolimatta. Ainoa pettymys oli se, että autolla ei todellakaan ollut mitään asiaa suolalle, sillä renkaat olis jääny kosteaan suolaan kiinni sekunneissa, ja siinä sitä sitten olis oltu, jumissa suolatasangolla keskellä Pohjois-Utahia.

Käytiin kuitenkin ottamassa muutama askel niissä kohdin, missä vesi oli vähän kuivunut. Se oli todellinen virhe, sillä suola tarttui kengänpohjiin jo ensimmäiseltä askeleelta ja sitä vaan kerääntyi ja kerääntyi lisää, ja ellei oltais siirrytty takas asfaltille, olis meidän kengänpohjissa ollu varmaan kymmenen sentin kerros suolaa. Puhdisteltiinkin sitten kenkiä joku kymmenen minuuttia ennen autolle paluuta, sillä auto olis menny sekunnissa saastaiseksi, jos olis jätetty kengät puhdistamatta.

Bonneville Salt Flats-16 Bonneville Salt Flats-17 Bonneville Salt Flats-21 Bonneville Salt Flats-20 Bonneville Salt Flats-18 Bonneville Salt Flats-22 Bonneville Salt Flats-19

Siitä huolimatta että maisemat oli vähän erilaiset mitä olisin ehkä toivonut näkeväni, oli vierailu ehottomasti vaivan arvoinen, kaikesta huolimatta. Toki koska ei ihan saatu sieltä sitä mitä lähettiin hakemaan, jäi takaraivoon pieni ajatus siitä, että ehkä sitä voisi joskus palata noille nurkille, mutta ihan rehellisesti mieluiten kesäkuukausina kun päiväsaikaan lämpötilat ohittaa hellelukemat hujauksessa ja maisemat on sitä tilattua valkoista.

En kuitenkaan ihan sanois että thanks for nothing, niinkuin joku oli Speedwayn kyltin takapuolelle kirjoittanut.

Eng: I wanted to visit the Bonneville Salt Flats in Utah for such a long time, and finally I went there. Unfortunately it was March, so there was this thick layer of water above the salt, so the views were totaly different than in my head. Though this was excellent as well.

Lisää tästä aiheesta

8 Kommenttia

Pingviinimatkat 15.4.2016 at 6.17

Komean näköistä on, mutta voin uskoa, että harmitti ettei ollut kuten mielikuvissa. Itselleni käy muutenkin helposti niin, että jos joka päivä silmien edessä lepää toinen toistaan upeampia maisemia, niin tulee ns ähky. Toivotaan, että pääset joku päivä näkemään tasangon kesäaikaan. Ja kyllä haluisin tehdä itsekin tuonne visiitin :) -Milla

Vastaa
Inka 16.4.2016 at 8.57

Tuo maisemaähky on mulle tuttua, mutta jostain syystä tällä reissulla se ei iskenyt. Ehkä johtu siitä että oltiin reissussa niin vähän aikaa, eli jotain hyvää siinäkin. :)

Vastaa
Jenna / With huge passion for life 15.4.2016 at 10.47

Voi kun on komiat maisemat! Tuollainen utuinen maisema on kuin jostain unesta :)

Vastaa
Inka 16.4.2016 at 8.57

Se on kyllä totta, ja pitkän ajopäivän alkajaisiksi olokin oli kyllä juurikin uninen. :D

Vastaa
Vintagella 15.4.2016 at 11.07

Hienoa toi on myös tähän vuodenaikaan, mutta tiedän minkälaisesta näystä haaveilit. Mulle Bolivian Uyuni on must see -kohde, joka on vielä näkemättä.

Vastaa
Inka 16.4.2016 at 8.57

Jep, ajattelin aloittaa Amerikasta tuonkaltaisten maisemien ihailun, mutta katotaan sitten kun nyt ei menny ihan nappiin.

Vastaa
Heidi / Auringon alla 15.4.2016 at 18.48

Mä kon kans hinkunut tuonne jo jonkin aikaa! Varmasti upea paikka, myös näin vesipeitteellä :)

Vastaa
Inka 16.4.2016 at 8.59

Suosittelen kyllä, ja samalla tulis sopivasti piipahdettua Utahin pohjoisosissa, missä sielläkin kyllä riittää näkemistä. :)

Vastaa

Jätä Kommentti