Pallontallaajat.net
Valikko

Päivä Salt Lake Cityssä

Kirjoittanut Inka 19.4.2016

Antelope Island -vierailun lisäksi meidän Salt Lake City -päivään kuului paljon muutakin. Ennen matkaa mulla ei ollut kaupungista juuri minkäänlaisia mielikuvia, sillä ainoa juttu minkä Salt Lake Citystä tiesin oli mormonitemppeli. Siitäkin olin kuullut lukiokaveriltani, joka oli mormoni. Haastattelin miestä Kalevaan hieman ennen hänen kahden vuoden mittaista lähetyssaarnaajaurakkaansa, ja ne tarinat mielessä suuntasin kaupunkiin. Listalla ei siis ollut juuri muuta kuin tuo kuuluisa temppeliaukio, mutta päivän mittaan eteen tuli kuitenkin aika paljon kaikkea muuta.

Outoja nähtävyyksiä rakastavina matkailijoina selviteltiin etukäteen myös se, mitä erikoista Utahissa olisi. Bongattiin yks juttu, ja se oli Up – kohti korkeuksia -elokuvan talo. Tuo kaikkien matkailijoiden suosikkianimaatio on myös meidän lemppareita, joten sen inspiroimana rakennettu talo oli tietysti nähtävä. Huvittavaa siinä oli se, että talo oli kuin mikä tahansa asuintalo ja sijaitsi tietty ihan tavallisella amerikkalaisella omakotitaloalueella. Talo on siis yksityishenkilöiden koti, ja se vaan sattuu olemaan kuin ilmetty Up-talo.

Taloa on ok käydä tiirailemassa lyhyen aikaa ja omistajien silmissä myös kuvien ottaminen on ok, mutta portissa oli kyltti, joka ilmoitti omistajien toivovan innokkaimpien ottavan yhteyttä etukäteen ennen kuin saapuvat talon eteen pönöttämään ilmapallojen kanssa. Veikkaan, että tätä lajia on noilla nurkilla nähty aika paljon. Kiinnostuneille tiedoksi, että talo sijaitsee osoitteessa 13218 S. Herriman Rose Blvd, Herriman, Utah.

Salt Lake City

Seuraavana luvassa oli syömistä, sillä satuttiin kattomaan jenkkireissun ekana päivänä Man V. Food -sarjan Salt Lake City -jakso, ja Adam Richman tietysti tiesi koko kaupungin parhaat ruokapaikat. Siispä suunnattiin miehen suosittelemana melko lähellä Up-taloa sijaitsevaan Crown Burger -ravintolaan.

Jo pihalla meitä oli vastassa savuinen grillatun lihan tuoksu, joten jos siinä vaiheessa ei vielä ollut näläkä, iski se viimeistään autosta noustessa. Ravintolan miljöö oli tosi yllättävä, sillä koristeelliset seinämaalaukset ja mojova huonekorkeus ei ensimmäisenä tuonu mieleen pikaruokalaa. Ravintolan väritys haiskahti kuitenkin melko vahvasti 90-luvulle, joten fiiniysyritys jäi todellakin yritykseksi.

Grillatun lihan tuoksu oli vahvasti läsnä myös ravintolan sisäpuolella, ja metallisten paistinlastojen tasainen rytmi paistoalustaa vasten teki hetkessä selväksi että nyt todellakin oltiin siellä pikaruokalassa. Ravintolan erikoisuus on pastramihampurilaiset, jotka siis sopivat mainiosti myös meille sikavammaisille. Perusburgerin mukana oli siis valtava määrä pastramia, mikä kuulosti tosi herkulliselta näin hampurilaisia rakastavan makunystyröistä. Paikan toinen erikoisuus, majoneesista ja ketsupista valmistettu fry sauce, ei sen sijaan herättänyt ihan samanlaista nälkää.

Napattiin minikkoburgerien eli Crown burgerien kylkeen vielä paistettuja kesäkurpitsoita, ja niin oli tuostakin kasviksesta tehty uppopaistettu versio. Burgerit oli ihan huppuja, sillä mää tykkäsin hampurilaispihvin ja pastramin kombosta todella kovasti. Myös kesäkurpitsat katosivat aika nopeasti.

Salt Lake City-2 Salt Lake City-3 Salt Lake City-5 Salt Lake City-4 Salt Lake City-6

Huvittavaa paikassa oli sen asiakaskunta. Ravintola on perheyritys, joka on perustettu 1970-luvulla ja sillä oli selvästi omat kanta-asiakkaansa, jotka oli käyneet paikassa sen avaamisesta lähtien. Meidän lisäksi Crown Burgerissa oli ainakin noin päiväsaikaan pääasiassa harmaapäisiä papparaisia vaimoineen, ja joillakin taisi olla myös lapsenlapset mukana. Palvelu oli ainakin sen tasoista että kyllä määkin kävisin tuossa paikassa vuosikymmenten ajan. Lämmin suositus siis!

Kun navat oli täynnä, lähdettiin tsekkailemaan sitä varsinaista Salt Lake Cityä. Kaupunki on Utahin osavaltion pääkaupunki, ja siitä syystä sieltä löytyy tietysti myös kapitolirakennus. Noita komeita pytinkejä ollaan päästy aikaisemmin ihastelemaan kahdessa paikassa: Washington D.C.:ssä sekä Austinissa, joten oli nyt jo aika.

Ei piipahdettu kapitolin sisäpuolella, sillä ulkopuolellakin oli nähtävää. Parasta oli kirsikkapuiden määrä, sillä kapitolialuetta kiertävä polku oli täysin vaaleassa kukassa olevien puiden reunustama! Keskustan korkeimmalla kohdalla sijaitsevalla kapitolikukkulalla kävi kuitenkin sen verran kova tuuli, että taudin kourissa ei jaksettu mitenkään kovin pitkään siellä kekkaloida, joten suunnattiin aika nopeasti viimassa liehuvien jenkkilippujen alta vieressä sijaitsevalle temppeliaukiolle.

Salt Lake City-10 Salt Lake City-7 Salt Lake City-8 Salt Lake City-9 Salt Lake City-11

Temppeliaukio oli aika jännittävä kohde. Se oli kuitenkin ainoa paikka jonka tiesin kaupungista etukäteen, joten sitä kohtaan oli hieman odotuksia. Tosin en kyllä tiiä mitä siitä odotin, ehkä semmoista superuskonnollista tunnelmaa, ja että aukio olis täynnä tulevia ja nykyisiä lähetyssaarnaajia.

No todellisuudessa aukiolla oli meleko hiljaista. Bongattiin yhdet hääkuvaukset, tosin niistä puuttui sulhanen, mutta aukio kieltämättä tarjosi melko komeat puitteet pelkän morsiamenkin kuvaukseen. Lisäksi nähtiin muutama muu turre, mutta muuten aukiolla ei ollut juuri muita. Temppeliin olisi päässyt vierailulle, mutta me jätettiin se välistä sillä rehellisyyden nimissä se ei todellakaan kiinnostanut. Mulle riitti, että pääsin käymään aukiolla. Sen enempää en tuolta uskonnolliselta kohteelta kaivannut.

Salt Lake City-12 Salt Lake City-13 Salt Lake City-15 Salt Lake City-14 Salt Lake City-16

Salt Lake City -päivän päätteeksi luvassa oli yksi road trippien parhaita juttuja: saapuminen motelliin ja iltarötväys. En tiiä johtuuko se mun laiskurin perusluonteesta vai mistä, mutta rakastan reissupäivinä sitä tunnetta, kun monen monen tunnin kiertelyn ja kävelyn jälkeen on aika palata tai saapua majapaikkaan, heittää kengät hiiteen ja hypätä sängylle nörsäämään tai katsomaan telkkaria.

Salt Lake Cityssä meidän majapaikka oli aivan keskustan tuntumassa sijaitseva Royal Garden Inn, joka oli samaa tasoa muiden majapaikkojen kanssa eli aivan niin perusmotelli kuin voi olla. Se oli just hyvä, sillä ei kaivattu mitään krumeluuria tälläkään kertaa vaan nämä puitteet riitti mainiosti suihkuun ja nukkumiseen.

Peruspalvelujen lisäksi motellille täytyy myös antaa lisäpisteet juuri meidän kakkoskerroksessa olevan ulko-oven edessä kasvavista kukkivista puista, joita kävin ihastelemassa kerta toisensa jälkeen.

Salt Lake City-17 Salt Lake City-18 Salt Lake City-19

Päivän päätteeksi tein myös pienen läskikassi-inventaarion. Teille jotka ette termiä tunne, läskikassi on siis road tripeillä mukana oleva, elintärkeä muovipussi joka on täynnä reissuevästä. Nimen mukaan kassista pitää löytyä tietysti kaikkea läskiä, mutta olin matkan alussa aika huolissani meidän läskikassin sisällöstä. Siellä oli nimittäin pääasiassa melkeinpä pelkästään porkkanaa, pähkinöitä ja omppua, mutta Salt Lake Cityssä onnistuin päivittämään läskikassin nimensä arvoiseen kuntoon.

Salt Lake City-21 Salt Lake City-20

Mun läskikassista löytyi hunajapaahdettuja maapähkinöitä (en turhaan saanut ekalla jenkkireissulla lisänimeä Honey roasted), Quest Bar, sokeritonta suklaata, Super treatsin carob-suklaata (blogin kautta saatu matkaeväs), Urtekramin pähkinöitä (nekin blogin kautta) sekä omaa amerikkalaista suosikkikarkkia eli maapähkinävoilla täytettyjä M&M’s-karkkeja. Nam! Ja kuten huomaatte, sokerilliset ja sokerittomat tuotteet kulki mun läskikassissa oikein sulassa sovussa.

Näillä pärjäsi pitkälle, ja osa noista kantautui vielä kotiinkin saakka, joten läskikassi olis selvästi pitänyt päivittää jo aikaisemmin.

Tälläkin reissulla mulla oli tosi kova houkutus ostaa semmoinen jättikokoinen pussi noita maapähkinävoilla täytettyjä M&M’s-karkkeja, mutta vastustin kiusausta vielä. Ehkä ens kerralla, tosin se on mun kohdalla ihan sama onko kourassa kaupan suurin vai pienin pussi, sillä karkit häviää yhdeltä istumalta joka tapauksessa. Niin kävi myös tällä kertaa, vaikka tuossakin säkissä olis syömistä varmaan useammalle viikolle.

Tämmöistä siis Salt Lake Cityssä, miltä vaikuttaa?

Eng: One day in Salt Lake City was very interesting: we ate excellent pastrami burgers in Crown burger, visited not only the Utah state capitol but also the Salt Lake mormon temple and had lovely time in our motel Royal Garden Inn.

Lisää tästä aiheesta

7 Kommenttia

Elina | Vaihda vapaalle 20.4.2016 at 9.04

Vitsit te ootte vetänyt pitkän lenkin, kun tuonnekin ehditte! Salt Lake City näyttää ihan kivalta ja makeita kuvia. Meilläkin on aina roadtripeillä läskikassi! En vaan tiennyt sen nimeä. :D Tosin me ollaan vissiin superpossuja, kun yleensä meille kertyy kaksi läskikassia… :D

Vastaa
Inka 20.4.2016 at 22.30

Joo, tää tais olla reissun kauimmaisin nurkka, jos Antelope Islandia ei lasketa. Tuon jälkeen olikin sitten aikamoista ajoa takasin päin, mutta oli sen arvoista!

Haha, mahtavaa että muillakin on läskikasseja, ja siis läskikassit mieheen (ja naiseen) on kyllä vähimmäismäärä. :D

Vastaa
Pirkko / Meriharakka 21.4.2016 at 8.34

Täytyykin laittaa juttu talteen, kun meiltä jäi toissavuotisella kierroksella Yellowstone käymättä ja Salt Lake City voisi olla luontevin paikka aloittaa reissua sinne!

Vastaa
Inka 21.4.2016 at 22.18

Loistavaa, jos tästä löytyi jotain uutta sunkaltaiselle konkarireissaajalle! :)

Vastaa
Maarit Johanna 21.4.2016 at 20.25

Ihan täydellisiä kuvia tässä postauksessa! Kukat ja pastramiburgerit vaan toimii <3

Vastaa
Inka 21.4.2016 at 22.18

Kiitti Maarit! Ja nää kuvauskohteet oli kyllä aika nappiin. :)

Vastaa
pia 21.4.2016 at 22.30

Kiva kirjoitus minullekin tutusta kaupungista – siskoni on asunut SLC:ssä kohta parikymmentä vuotta. Reissuillamme me ollaan aina tykätty käydä myös Park Cityssä.

Vastaa

Jätä Kommentti