Pallontallaajat.net
Valikko

Käytännön huomiot Jenkkilän road tripistä

Kirjoittanut Inka 21.4.2016

Tämä lienee jo mun viides road trip -huomiopostaus, mutta minkäs teet kun joka reissun jälkeen mieleen tulee uusia ja taas uusia asioita, joita kokee kertomisen arvoiseksi. Nyt tällä reissulla mitään sen suurempia yllätyksiä ei tullut vastaan, kun takana oli jo kaks pidempää ajomatkaa, mutta kyllä siellä uusia juttuja edelleen oli.

Tässä siis listattuna automatkaa ajatellen viimeisimmän jenkkireissun mieleenpainuvimmat huomiot.

Carpool-kaistat tuli vastaan jo ensimmäisenä reissupäivänä, kun huristeltiin San Josesta Milpitakseen. Kyseessä on siis salmiakin muotoisella symbolilla tiehen merkatut kaistat, jotka on tarkoitettu autoille, joissa on kyydissä vähintään kaksi ihmistä. Kaistat on siitä hyviä, että niissä on vähemmän ruuhkaa kuin muilla kaistoilla mikä tarkoittaa sitä, että siellä pääsee painelemaan vähintään sallittua ajonopeutta. Suosittelen, jos vaatimukset täyttyvät.

Oikealle kääntyminen punaisilla on yksi siisteimpiä juttuja amerikkalaisessa liikenteessä. Sen opin jo ensimmäisellä Amerikan automatkalla, mutta piti tälläkin kertaa fiilistellä sitä miten se nopeuttaakaan liikennettä ja on niin kovin kätevä juttu! Ei paljoa tartte punaisissa seisoskella, kun saa luvan kanssa mennä niitä päin. Ei huono!

USA road trip-10 USA road trip-3 USA road trip-2 USA road trip-7

Bensa on todella halpaa. Ja kun sanon halpaa, todella tarkotan sitä. Vastapainoksi se voi myös olla tosi kallista riippuen siitä missä päin huristelee. Polttoaine myydään jenkeissä gallonoittain, ja yksi gallona on noin 3,8 litraa eli karkeasti ajateltuna nelisen litraa. Halvin löytämämme gallona bensaa maksoi 1,90 dollaria, mikä teki noin 50 senttiä litralta. Siis 50 senttiä litralta! Ihan käsittämätöntä. Siihen sitten vastapainoksi bongattiin Lake Tahoelta 3,60 dollarin gallonahinta, ja arvaatte varmaan että jäi tankkaamatta, vaikka range huiteli jo kaksinunmeroisissa luvuissa?

Maisemien vaihtelu on hyvin vauhdikasta, ja jälleen kerran jäin monttu auki tuijottamaan, miten nopeasti näkymät muuttuivat täysin toisenlaisiksi todella lyhyessä ajassa. Ensin oli punaista kalliota, sen jälkeen harmaasävyistä kuivaa preeriaa ja hetken päästä edessä kohosi lumihuippuiset vuoret ja tietä reunustavat pellot olivat lumipeitteen alla. Kyllä siinä kelpaa painaa kaasua, kun näkymät on sitä luokkaa kuin telkkaria kattois.

Autolla ajaminen on tehty helpoksi, sillä autolla pääsee kaikkialle ja parkkipaikkoja on aina. Tiet on leveitä ja pääosin hyväkuntoisia, eikä kaistat lopu ihan heti kesken. Interstate-teiden eli suurten motarien varrella on loputtomasti palveluja, eikä paljoa tartte jännittää loppuuko bensa tai tyhjeneekö läskikassi, kun voi luottaa siihen että edessä on varmasti ruokakauppoja, ravintoloita ja huoltoasemia.

USA road trip-5 USA road trip-4 USA road trip-9 USA road trip-11 USA road trip-6 USA road trip-8

Liikennesäännöt ja -kulttuuri on aika samankaltaisia kuin Suomessa, sillä muutamia pieniä asioita lukuun ottamatta ainakaan road trip -matkailijalle ei suuria eroja esiinny. Merkittävin ero oli mun silmiin ylinopeus, sillä taisin välillä ajaa jopa 20 kilometriä tunnissa ylinopeutta, enkä siltikään pysynyt muun liikenteen mukana. Kannattaa kuitenkin olla varuillaan ettei oo ite se joka kaasuttaa hullun lailla, sillä ylinopeussakot ei oo se kaikkein mukavin tuliainen, vaikka mieleenpainuvan muiston toki tuo.

Tämmöisiä pieniä huomioita tällä kertaa, tuliko uusia juttuja? Kaikki mun road trip -vinkit löydät kootusti täältä.

Eng: I just love driving in the US, it is so easy!

Lisää tästä aiheesta

10 Kommenttia

Meri / Syö Matkusta Rakasta 21.4.2016 at 23.09

Mä olin Kaisa-kirjastossa yks päivä ja se on keväisin aivan täynnä pääsykoelukijoita. Siis niin, ettei siellä oikeasti löydä yhdestäkään kerroksesta yhtäkään vapaata istumapaikkaa. Kiertelin ja kiertelin, kunnes vihdoin löysin yhden paikan. Istahdin siihen huojentuneena, ja vilkaisin olkani yli vasemmalle. Siinä sitten 50 sentin päässä musta oli Amerikka-kirjasto ja valikoima erilaisia houkuttelevan värikkäitä Amerikka-kirjoja, muun muassa Lonely Planeteja ja USA Roadtrip -opuksia. Luuletko, että tää oli jumalan merkki, että tuonne pitäis suunnata? ;)

Vastaa
Meri / Syö Matkusta Rakasta 21.4.2016 at 23.10

Koska mä otin sen sellaisena! :D

Vastaa
Inka 22.4.2016 at 6.59

:D :D :D :D :D Kiitos näistä perjantaiaamun nauruista. Siis ehdottomasti, nyt vaan lentolippukauppaan ja Amerikkaan!

Vastaa
Vintagella 23.4.2016 at 12.25

Mä uskon vahvasti tollasiin merkkeihin! :D

Vastaa
jenni manninen 22.4.2016 at 6.20

haha mulla oli viime Suomen reissulla hiukan vaikeuksia pysyä punaisissa valoissa jos olin kääntymässä oikealla, ja täällä Kanadassa se sama sääntö pätee myös vasemmalle kääntyessä yksisuuntaiselle tai yksisuuntaiselta käännyttäessä en nyt jotenki osaa ajatella miten se meni :D ja myös musta tuntui kuin Suomessa ois tosi kapeat tiet, vaikka toki onhan täälläkin pienempiä ei niin hyvässä kunnossa pidettyjä highwaytä mutta yleensä kuitenki tosi hyvät tiet mutta joo sitten ne yleiset kulkuvälineet ei kylläkään kun kaikilla on oma auto.
Ja kyllä ne maisemien vaihdokset edelleen ihmetyttää vaikka monta kertaa on nämä tietyt välimatkat ajanut mutta hurjaa kuinka tästä meiltä on 3h ajomatka Vanocuveriin ja väliin mahtuu 4 ihan erilaista kasvillisuusaluetta. Ja just pari viikkoa sitten ajeltiin parin tunnin matkan päähän Kelownaan ja meillä oli t-paita kelit, ruoho jo vihertää ja yhtäkkiä oltiin ihan talvisissa maisemissa, se kyllä johtu ihan järkyttävästä korkeuden muutoksesta, mutta siihen ei tahdo tottua etes näin melkein 5 vuoden jälkeen.

Mahtavia kuvia kuten aina Inka!!!

Vastaa
Inka 22.4.2016 at 7.02

Apua, voin kuvitella että vähän voi olla haastavaa ajeleskella Suomessa Kanadan-vuosien jälkeen. En tienny että se pätee myös Kanadassa ja vielä laajennettuna, joten pitää muistaa tää sitten kun joskus taas huristellaan Kanadan puolellakin. Toivottavasti se koittaa pian! :) Ja voit kuvitella miten mää olin häjissään viime viikonloppuna kun ajettiin Ruotsissa, kun siellä Lapissa tiet on paljon huonommassa kunnossa ku Suomessa ja vähintään yhtä kapeita, ja pahimmassa tapauksessa kaistojen välissä on vielä aita, niin huhhu tuli ikävä Amerikkaan.

Tuntuu ihan hullulta että sulla on kotihuudeilla tuommoista, tosi ihana kuulla että maisemat jaksaa kuitenki edelleen sykähdyttää. Ei mee hukkaan :)

Kiitti kommentista Jenni!!

Vastaa
sonjanette | FIFTYFIFTY 23.4.2016 at 19.01

Täytyypä katsoa tarkemmin näitä sun vinkkejä jossain vaiheessa ennen ensi vuoden elokuuta, jolloin suunnataan kolmeksi viikoksi jenkkeihin. Route 66 vaihtui Highway Oneksi :)

Vastaa
Inka 24.4.2016 at 15.11

Uijui, kuulostaa ihan huipulta!! Toivottavasti löytyy jotain hyviä vinkkejä ja jos kaipaat jeesiä niin kysy, autan kyllä mielelläni kun road tripistä on kyse. :)

Vastaa
Mika 25.4.2016 at 21.25

Huomioithan, että Carpool- eli HOV-kaistojen minimi vaihtelee, eli se voi olla myös 3.

Vastaa
Inka 26.4.2016 at 21.13

Kiitos tarkennuksesta Mika!

Vastaa

Jätä Kommentti