Pallontallaajat.net
Valikko

Upeiden maisemien Bryce Canyon

Kirjoittanut Inka 24.4.2016

Meidän Utahin kansallispuistokierros ei jäänyt pelkkään Zionin kansallispuistoon, sillä seuraavana päivänä ohjelmassa oli valloittaa myös noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Bryce Canyonin kansallispuisto. Näin ekat kuvat Bryce Canyonista jo kauan ennen meidän vuoden 2011 ensimmäistä road tripiä, ja se on kummitellut mielessä siitä saakka. Ymmärrettävästi ensimmäisellä Amerikan-löytöretkellä meidän ykkösprioriteetti oli Grand Canyon, joten Bryce jäi silloin näkemättä. Nyt oli kuitenkin sen aika.

Punaiset kalliot mielessä alettiin suunnitella päivävaellusta Bryce Canyonilla, ja valittavana oli lukuisia maisemareittejä. Ei haluttu käyttää koko päivää tähän kansallispuistoon, sillä suunnitelmissa oli vierailla samana päivänä vielä lyhyen matkan päässä sijaitsevassa Capitol Reefissä. Siitä syystä valkattiinkin suht lyhyt reitti.

Maisemien puolesta paras valinta muutaman tunnin visiitille oli yhdistää puiston suosituin Navajo Loop Trail sekä vierailut Sunrise ja Sunset pointeissa. Näin päästiin kaikkein parhaimpien maisemien äärelle meille sopivassa ajassa.

Aloitettiin päivän minivaellus lumisista maisemista, sillä lämpötila oli tuona maaliskuun päivänä Bryce Canyonillakin sen verran lähellä nollaa, että lumelta oli haastava välttyä. Kanjoni sijaitsee noin kahden ja puolen kilometrin korkeudessa, joten kevät ei ollu aivan yhtä pitkällä kuin merenpinnan tasolla. Lisäksi tuuli oli aika kova, ja kerrospukeutuminen oli ainoa tae säilyä suht koht lämpimänä vaelluksen nousuista huolimatta.

Bryce Canyon Bryce Canyon-2 Bryce Canyon-3 Bryce Canyon-4

Oltiin taas liikkeellä joskus aamupäivästä, mikä takasi sen että liikkeellä oli aika paljon muitakin ja parkkipaikan löytäminen oli ihan hemmetin hankalaa. Suosittelenkin suuntaamaan kansallispuistoihin ruuhkien välttämiseksi aikaisin aamusta tai iltapäivällä, jos vaan mahdollista. Tällä kertaa meillä kävi tuuri ja saatiin paikka melko läheltä meidän reitin aloituspaikkaa eli Sunrise Pointia. Heti kun päästiin parkkipaikalta kanjonin reunalle, alkoi maisemien ilotulitus.

Siinä meidän edessä avautu valtavan kokoinen Bryce Canyon oranssinpunaisina hohtavine kallioineen. Maisema oli sanalla sanoen upea, ja sitä olis voinut tuijottaa paikoillaan jos miten pitkään ellei hyytävä viima olis pakottanu liikkeelle. Onneksi polku parkkipaikalta kulki aivan kanjonin viertä, joten näkymää sai ihastella heti vierailun alkajaisiksi niin kovasti kuin mieli teki. Ja sehän teki, vai mitä mieltä ootte näistä maisemista?

Bryce Canyon-5 Bryce Canyon-6 Bryce Canyon-7 Bryce Canyon-8 Bryce Canyon-12 Bryce Canyon-9 Bryce Canyon-10 Bryce Canyon-11 Bryce Canyon-14

Kun päästiin reitin varsinaiselle aloituspisteelle Sunrise Pointille, alkoi laskeutuminen alas kanjoniin. Se oli reitin helpoin osuus, ja lasketeltiinkin alas melko vauhdikkaasti ihastellen samalla eteen tulevia näkymiä. Tuo kansallispuisto on kyllä yhtä maisemian ilotulitusta toisen perään, ja varsinkin vaelluksen alkuvaiheessa oli todella haastavaa pysyä nahoissaan, kun edessä avautu jatkuvasti upeita maisemia. Fiilis oli kieltämättä kuin lännen elokuvassa!

Alhaalla kanjonissa oli yllättävän tiheä kasvusto, ja välillä kuljettiin melkein ihan kunnon metsässä. Männyt ja kuuset ei riittäneet ihan sykähdyttämään, ja jotenkin alhaalla kävellessä oli melko hankala oikeasti ymmärtää olevansa valtavassa kanjonissa. Kävely oli kuitenkin tosi helppoa, sillä alhaalla ei tuullu oikeastaan yhtään, joten kylymä ei yllättäny. Lompsittiinkin leppoisasti eteenpäin ja tuijoteltiin ympärillä kohoavia näkymiä niska vääränä.

Osa reiteistä oli suljettu talven ja kivivyöryjen vuoksi, joten ei päästy aivan meidän suunnitelmien mukaista reittiä. Tehtiin alhaalla kuitenkin parin kilsan mittainen mutka parempien maisemien perässä, ihan niinkuin niitä ei oltais nähty riittävästi vielä tuohon mennessä, mutta se kannatti. Päästiin nimittäin kävelemään puistossa pikku pätkä liki kahdestaan ilman että muita vierailijoita oli näköpiirissä ainoatakaan, ja sen kukkuraksi vielä vierailtiin jollain tavalla jopa mun kaikkien aikojen luontokohdesuosikki Antelope Canyonia muistuttavassa paikassa.

Kannatti tehdä pieni mutka!

Bryce Canyon-15 Bryce Canyon-16 Bryce Canyon-18 Bryce Canyon-17 Bryce Canyon-20 Bryce Canyon-19 Bryce Canyon-21 Bryce Canyon-23 Bryce Canyon-22

Raskainta kanjonivaelluksessa oli tietysti nousu takas kanjonin pohjalta sen jälkeen, kun oli käpsytellyt reilun tunnin ja katellut maisemia toisen perään. Eipä sieltä kuitenkaan muuten ylös päässyt, joten lähettiin kipuamaan kohti korkeuksia.

Siinä vaiheessa maisemat jäi vähän paitsioon, kun keskityttiin kiipeämään välillä hyvinkin jyrkkiä polkuja. Kanjonissa oli meidän lisäksi tosi paljon iäkkäämpiä tyyppejä mutta myös lapsiperheitä, ja hyvin näytti pienet mukulatkin kiipeävän ylös pohjalta.

Välillä nousu kävi sen verran jyrkäksi, että oli pakko pitää pieni taukoja ja onneksi piti, sillä näitä näkymiä en kyllä olis halunnu missata sen takia että tuijotin vaan maata tai kengänkärkiä.

Lopulta hikisen nousun jälkeen päästiin takas kanjonin reunalle, ja kyllä jäin vielä siinäkin vaiheessa aika sanattomana tuijottamaan näkymiä. Aika vaikea näin Pohjois-Suomen kasvattina välillä ymmärtää miten upeita paikkoja tämä maailma on pullollaan.

Bryce Canyon-25 Bryce Canyon-24 Bryce Canyon-26 Bryce Canyon-28 Bryce Canyon-30 Bryce Canyon-27 Bryce Canyon-29

Aiemmin meidän jenkkireissut on olleet aika lailla kaupunkipainotteisia, mutta viimeistään tämän jälkeen minä ainakin mielessä vannoin että kansallispuistot on jatkossakin kohteena muutenkin kuin drive thru -tyylillä. Tämmöisten maisemaelämysten kokeminen tuntuu nimittäin ainakin tällä hetkellä siltä kaikkein omimmalta jutulta varsinkin, kun siihen mukaan saa vähän haastavia nousuja ja korkean paikan kammon karkottamista. Jälkimmäistä ei onneksi tällä seikkailulla näkynyt kertaakaan.

Meidän reitti oli komeasti alle kymmenen kilsan mittainen, mutta siitä huolimatta siihen kului nousuineen, laskuineen ja jatkuvine kuvaustaukoineen useampi tunti. Haluttiin käydä vielä tsekkaamassa etelämpänä sijaitseva Natural Bridge -kaari, mutta ajomatkalla kohti maisemia alkoi sataa lunta! Iski ihan kunnon myräkkä, ja siinä sitten oltiin taas vaihteeksi ihan paineissa tiellä pysymisestä. Lopulta meidän vierailu sillan äärellä oli tosi lyhyt, sillä lumen tuiskutessa ei pakkasasteissa kovin kauaa jaksanut olla ulkoilmassa. Onneksi meillä kävi sen verran hyvä tuuri, että kanjonivaelluksella ei vielä satanu!

Bryce Canyon-31 Bryce Canyon-32

Siinä vaiheessa päätettiin jättää Capitol Reef välistä, sillä kuumeisena Bryce Canyonin vaellus sai riittää sille päivälle. Se kieltämättä harmitti, mutta onneksi noillekin nurkille pääsee aina takas!

Eng: Our visit in Bryce Canyon National Park was full of memorable views. I wanted to visit the canyon for such a long time, so this was something I was really excited about.

Lisää tästä aiheesta

12 Kommenttia

Heidi / Auringon alla 24.4.2016 at 18.06

Bryce Canyon oli meidänkin tän kesän listalla, harmi juttu että koko reissu peruuntui :( Varsinkin, kun nää sun postaukset nostattaa kuumetta koko ajan! :D Mut tuleehan näitä kesiä ja lomia, pitää sitten kokeilla seuraavaa vuotta. Upeita maisemia! Onkohan tuolla kuuma kesällä?

Vastaa
Inka 26.4.2016 at 21.11

Voi vitsi, pahoittelut reissukuumeesta. :D Oon ihan varma että pääsette tuonne vielä joskus! Ja veikkaan kyllä että keskikesällä tuolla on ihan polttava helle, varsinkin kanjonin pohjalla missä ei tuule…

Vastaa
Sara I Sara's Fab Life 24.4.2016 at 18.36

Nyt on kyllä niin hienot maisemat että ei mitään rajaa. Ois ihanaa lähtee kävelemään, mutta kunto on tasoa 0. Ehkä joskus vielä selviän lyhyistä reiteistä hengissä.

Vastaa
Inka 26.4.2016 at 21.12

Kyllä sitä jostain aina selviää, ja tuollakin oli reittejä jokaiselle kuntotasolle! Ja parastahan noissa on että maisemien äärelle pääsee vaikka ei jaksais kulkea juuri ollenkaan, sillä autolla pääsee aivan lähelle. :)

Vastaa
Maarit 24.4.2016 at 18.54

Tuonne miekin vielä haluan! Meillä oli sama juttu ekalla jenkki reissulla, että käytiin Antelopella ja Grand Canyonilla. Tykättiin niin paljon Arizonasta ja Utahista eli se on haaveissa uuteen kierrokseen. Olet kyllä upeasti tallentanut nuo maisemat kuviin!

Vastaa
Inka 26.4.2016 at 21.12

Arizona ja Utah on vieneet myös mun sydämen, ne maisemat on niin upeita. Kiitos Maarit!!

Vastaa
Pirkko / Meriharakka 25.4.2016 at 14.08

Vaikka emme kovinkaan pitkää matkaa tuolla kävelleet, niin nuo maisemat jäivät kyllä mieleen! Viikonloppuna juuri väsäsin Maailmanmatkaajat -sivulle meidän osuuttamme pieneen tempaukseen Tutustu maailmanmatkaajaan ja kun siihen piti pari matkakuvaakin valita, niin toiseksi valikoitui kuva Bryce Canyonista, vaikka olemme me muutamassa muussakin paikassa maailmalla käyneet :-)
https://maailmanmatkaajat.org/2016/04/24/tutustu-maailmanmatkaajaan/

Vastaa
Inka 26.4.2016 at 21.13

No niin, se jo kertoo aika paljon jos ootte juuri nuo maisemat valinneet. :) Enkä kyllä tuon reissun jälkeen yhtään ihmettele!!

Vastaa
Pingviinimatkat 26.4.2016 at 7.59

Vitsi noita maisemia! Kiva nähdä kuvia niistä vähän eri vuodenaikaan, kun yleensä kuvat hohkaavat kuumuutta. Olet jo ehtnyt vakuuttamaan Utahin upeudesta :)

Vastaa
Inka 26.4.2016 at 21.13

Hehe, joo nyt se helle loisti poissaolollaan, mutta kelpasi varsin hyvin näinkin. :) Ja ei kun Utahin reissua suunnittelemaan, samalla reissulla Friscon kanssa sitte!

Vastaa
Hanna K 26.4.2016 at 13.51

Oi että, mitä kuvia! Löysin tieni vasta nyt sivuillesi, ja postaustesi kuvia katsellessani olin täysin myyty! ♡♡♡ Koska rakastan itsekin kuvaamista, pakko udella: minkälaisella kameralla kuvaat, ja mitä objektiiveja käytät? Mitä objektiivia käytät yleensä maisemakuvauksessa? :–) Mukavan tarkkaa jälkeä! Itsellä käytössä Nikonin vanhempi runko, joka pitäisi pian päivittää, mieluiten täyskennoon.

Vastaa
Inka 26.4.2016 at 21.15

Kiitti kommentista Hanna, olipa hauska tutustua!! Ja kiitos, kiva kuulla jos mun kuvat miellyttää silmää. :) Mulla on käytössä Canonin 6D, ja maisemia kuvaan yleensä 20mm 2.8 -linssillä. :) Mää vaihdoin täyskennoon noin vuosi sitten ja on kyllä ollu yks parhaimpia tekemiäni ostoksia!

Vastaa

Jätä Kommentti