Pallontallaajat.net
Valikko

Piilaakson IT-kupla suomituristin näkökulmasta

Kirjoittanut Inka 4.5.2016

Amerikan-seikkailulla mulla oli aikamoinen etuoikeus päästä kurkkaamaan, miten IT-alan työntekijät elää Piilaaksossa. Ennen kun Karimin veli vaimoineen muutti tuonne Kalifornian nörttijengin taivaaseen, alue oli mulle tuttu ainoastaan nimenä, eikä mulla ymmärrettävästikään ollut ihan hirveää mielenkiintoa sitä kohtaan, kun ala on henkilökohtaisesti hyvin kaukainen.

Se kuitenkin muuttui maaliskuussa, kun vierailtiin Piilaakson ytimessä San Josessa, ja majoituttiin aivan Samsungin ja Canonin suurkonttoreiden vieressä. Piilaakson-vierailun ajan päästiin tirkistelemään, millaista on IT-alan maahanmuuttajan elämä Amerikassa, ja kieltämättä se oli huomattavasti erilaista verrattuna siihen, miten voisi kuvitella maahan juuri saapuneen työläisen elävän arkeaan.

Myös paikalliset puhuvat Piilaakson kuplasta. Siellä asuvat IT-alan työntekijät elävät hulppeissa vastarakennetuissa, todella hyväkuntoisissa taloissa joissa on kaikki palvelut kuntosalista kerhotilaan, nostavat suomalaisittain järjettömän suurta palkkaa ja ajelevat uusilla leasing-autoilla. Ruokaostokset tehdään paikallisessa Whole Foods -tyyppisessä ruokakaupassa ja kaikki mahdolliset palvelut ostetaan, sillä rahaa on. Aikaa sen sijaan ei ole, sillä suurin osa päivästä kuluu tietysti työpaikalla, ja arkiaskareiden hoitamiseen, esimerkiksi nyt vaikka kaupassa käyntiin, kuluu siirtymisten vuoksi useita kertoja enemmän aikaa kuin lähikaupassa asioimiseen tottuneilla suomalaisilla.

Vaakakuppi siis kallistuu molempiin suuntiin, vaikka tänä vuonna valmistuneen hyvinvarustellun asunnon aurinkoisella parvekkeella sitä on ehkä hankala hahmottaa.

Piilaakso Piilaakso-2 Piilaakso-3 Piilaakso-4 Piilaakso-6 Piilaakso-7

Asuntokompleksi, jossa meillä oli ilo yöpyä, oli täynnä aikamoisia palveluja. Alakerrassa oli jättimäinen kuntosali, jossa oli kaikki viimeisen päälle: uusimpien kuntolaitteiden lisäksi kuntoilukeskuksessa oli myös spinning-sali sekä parkettilattialla varusteltu peilisali, josta monet suomalaiset Taekwon-Do-seurat olis melko kateellisia. Palveluihin kuului tietty myös ohjatut tunnit useita kertoja viikossa, ja myös personal trainerin palvelut!

Eikä palvelut jääneet kuntokeskukseen, sillä kompleksissa oli myös aika komea uima-allas, valtava grillausalue takkoineen ja keittiöineen sekä täyden palvelun postihuone. Esimerkiksi paketit tulee suoraan oman talon postihuoneeseen, eikä kallisarvoista aikaa tartte käyttää paikallispostin toimipisteessä ravaamiseen. Ja eipä unohdeta talon kerhohuonetta, joka oli sen verran komea, että saisi suomalaiset taloyhtiöt kalpenemaan hetkessä. Valtava ja uutuuttaan kiiltelevä tila, jossa oli telkkareita, sohvanurkkauksia, täyden palvelun keittiö sekä biljardipöytä. Että semmoista elämää siellä Piilaaksossa.

Toisena puolena tässä on tietysti se, että kenelläkään muulla kuin IT-alan työntekijöillä ei oo minkäänlaista saumaa asua noilla nurkilla. Vuokrat on aivan järjettömiä tavalliselle amerikkalaiselle minimipalkkatyöntekijöille, mistä syystä käytännössä kaikki tuolla asuvat palvelualojen työntekijät (jotka huolehtivat tietysti siitä, että rikkaiden kaikki palvelut pelaa) asuvat jossain muualla, sillä työpaikkojen tuntumassa on vaan yksinkertaisesti aivan liian kallista asua. Eikä sitä kuplaa olla rikkomassa lähiaikoina, sillä alueelle rakennetaan jatkuvasti uusia toinen toistaan hienompia asuntokomplekseja. Tosin miksi poistaa laput silmiltä, jos lintukodossa on mukavaa ja turvallista?

Piilaakso-8 Piilaakso-9 Piilaakso-10

Kaikki nuo taloyhtiön palvelut ja palveluhenkilöiden jäätävä määrä on toisaalta aika itsestään selviä siinä vaiheessa, kun vuokra on yli kolme tuhatta euroa kuussa ja valtaosa ajasta menee tosiaan siellä työpaikalla. Siinä vaiheessa ei paljoa kiinnosta käyttää aikaa kuntosalimatkoihin saati varailla juhlapaikkoja erikoistilaisuuksia varten jostain kaukaa kaupungilta, vaan on kätevää että kaikki löytyy sieltä omasta kotitalosta. Eikä niitä kaikkia juoksevia asioitakaan välttämättä enää siinä vaiheessa jaksa hoitaa itse, vaan on kätevää kun on joku jolle maksetaan siitä että se tekee. Hyviä puolia siinä on tietysti työllistävä vaikutus ja se, että kaikki pysyvät varmasti tyytyväisinä.

Se sitten on eri asia kenelle tuommoinen elämä sopii, mutta pääasia on kuitenkin se että on tyytyväinen siihen mitä on ja missä asuu, ja uskotte varmasti että näihin puitteisiin on helppo olla tyytyväinen? Siltä se ainakin vaikutti, että asuminen Piilaaksossa oli enemmän kuin hyvä valinta.

Eng: During our trip to the USA we were able to experience the Silicon Valley bubble, which keeps everyone but the IT workers out. With our career choices we can never live like that on our own expense, but I have to admit that it was more than interesting to see how people live their lives there, with its pros and cons.

Lisää tästä aiheesta

16 Kommenttia

Jerry / Pako Arjesta 4.5.2016 at 18.59

Mielenkiintoinen postaus :)! Itse en ole pahemmin perehtynyt Piilaaksoon, mutta sen verran mitä olen nähnyt/kuullut, se ei oikein kuulosta kaikkein mukavimmalta elämäntyyliltä, mutta jokainen tyylillään.

Vastaa
Inka 8.5.2016 at 17.59

Kiitti kommentista Jerry! Mullekin kohde avautui vasta nyt, kun pääsin vierailemaan siellä oikein kunnolla.

Vastaa
Ulla 5.5.2016 at 9.15

Tää oli tosi mielenkiintoista! Kiitti tästä postauksesta! <3

Vastaa
Inka 8.5.2016 at 17.59

Kiitos Ulla, kiva kuulla!

Vastaa
Kea | Deep Red Blues 5.5.2016 at 9.50

Muistanet mun ystävän kodin, jossa vierailtiin pikaisesti Hollywoodissa kolmisen vuotta sitten… ? Niillä oli pitkälti samat palvelut siinä rakennuksessa kuin tuollakin. Talo ei vaan ollut ihan yhtä uusi tai ihan noin iso. Vuokra muistaakseni puolitoista tonnia ja kun ovesta astui ulos oli muutaman askeleen päässä Hollywoodin sydämestä. Me uitiin siinä uima-altaassa lähes joka ilta ja siellä oli vielä tuo ihan sama varoituskyltti. Altaan vieressä oli kuntosali ja pelihuone.

Sellaseen perusjenkki-asumiseen on noista olosuhteista aika pitkä matka!

Vastaa
Inka 8.5.2016 at 18.00

Joo muistan! Siellä on kyllä vähän eri hintataso, vaikka toki tyyristä tekin. Ja todellakin aika kaukana normiolosuhteista!

Vastaa
Jenna 5.5.2016 at 10.57

Tuntuu jotenkin överiltä näin turkulaisen kerrostaloasujan silmissä :D Tuolla voisin lomailla viikon tai pari, mutta tulisin hulluksi jos elämässä ei olisi muuta kuin työ ja kaikki muu löytyy ihan kotitalon vierestä.

Mutta on kyllä ihan siistin näköistä ;)

Vastaa
Inka 8.5.2016 at 18.01

Joo, kieltämättä tuo elämäntyyli vaatii aikamoista omistautumista työlle, ja sellaiset tyypit noihin hommiin valikoituukin, joilla pää kestää sitä meininkiä. Täytyy myöntää että olin aika hoomoilasena seurailemassa sitä, miten tuolla eletään.

Vastaa
Mari 5.5.2016 at 13.43

Oho, melkosen hulppealta elämältä kuulostaa etenkin näin pienestä kainuulais-venetsialaiskuplasta kateltuna :) Tosi mielenkiintoinen postaus ja varmasti oli silmiä avaavaa yöpyä tuolla alueella. Kiitti raportista Inka!

Vastaa
Inka 8.5.2016 at 18.01

Hihi, onneksi meillä kaikilla on omat kuplamme! :) Kiitos kommentista Mari!

Vastaa
Marikaw 5.5.2016 at 14.03

Tää oli mielenkiintonen juttu niinkun muutkin jo sanoneet. Mä tykkään liikaa vapaa-ajasta, joten piilaakso elämä ei ehkä ois mua varten, mut ois varmasti kokemus. Oisinkohan tarpeeks nörtti tonne? :D

Vastaa
Inka 8.5.2016 at 18.02

:D En tiiä mikä on nörttivaatimus, mutta eiköhän meistä kaikista löytyis sen verran jos tuonne oikeasti haluais elämänsä saada. Vapaa-aika on kyllä pop!

Vastaa
Emmi H 5.5.2016 at 15.56

Asun Houstonissa ja täällä on kyllä ihan normaalia, että asuntokompleksista löytyy kuntosalit, uima-altaat, grillialueet ja pokerihuoneet :) Ei siis tarvi olla rikas IT-nörtti saadakseen asua noin (paitsi Piilaaksossa:D) Meidän asuntokompleksi ei kyllä ihan noin hulppea ole, mutta muutamalla lisäsatasella olisi saanut lisää luksusta. Maksetaan tästä vähän reilu tonni kuussa.

Vastaa
Inka 8.5.2016 at 18.02

Huh huh, kuulostaa hullulta! Ehkä Amerikassa kaikki vaan on suurempaa!

Vastaa
Maarit Johanna 5.5.2016 at 17.12

Ompahan komiaa! Silti, en missään tapauksessa vaihtaisi suunnilleen 4o viikkotunnin työaikaa kymmenen kertaiseen palkkaan, mutta samalla tuplattuihin työtunteihin. En vain todellakaan.
Ymmärrän ehottomasti jos joku niin haluaa tehdä, mutta mulle vapaa-aika on vaan liian tärkiää. :)
Varmasti mielenkiintoinen kokemus päästä kurkkaamaan siihen it-kuplan sisäiseen elämään, mutta ite oon ihan tyytyväinen tavallisesta kodista. Tosin Jenkeissä oon nähnyt muuallakin noita uima-altaita ja kerhotiloja, ja niistä olen yleisesti ottaen aika kade :D Olispa meilläki. Saattais olla Lapissa vaan lämmityskustannukset pikkuisen hirveitä.

Vastaa
Inka 8.5.2016 at 18.03

Samaa mieltä! Vaikka rakastankin meidän töölöläistä kaupunkiasuntoa, en panis vastaan jos tännekin sais uima-altaan ja hulppeat kerhotilat!

Vastaa

Jätä Kommentti