Pallontallaajat.net
Valikko

Ihana Libanon

Kirjoittanut Inka 2.6.2016

Libanonin reissusta alkaa olla kuukausi aikaa, mutta tuntuis että matkasta olis kulunut paljon pidempikin aika. Onneksi Beirutin eksoottisuus, Lähi-idän paahtava aurinko, herkullinen libanonilainen ruoka ja huumaavan kaunis arabian kieli on aika tiukasti muistissa. Matka kyllä tiesi paikkansa, vaikka oli auttamattomasti aivan liian lyhyt.

Beirut jaksaa kiehtoa kerta toisensa jälkeen, vaikka todellisuudessa kaupunki onkin aivan valtavan rähjäinen. Ei siinä kuitenkaan paljoa haisevat roskakasat, uskomattoman kaoottinen liikenne tai melko uskonnollinen kulttuuri vaikuta kun eksotiikka jyllää päälle ja täysiä. Ja se nimenomaan on se juttu minkä takia kohde jaksaa kiinnostaa mua niin paljon: kaikki on niin erilaista, mutta sitä pääsee näkemään niin läheltä. Tuskin jaksaisin niin intohimoisesti kiinnostua jokaisesta pikkuasiasta, ellei niitä tuotaisi mun nokan eteen niin tarjottimella mitä nyt.

Eniten kaupunkikuvassa mua kiehtoo kerrostalot, joiden parvekkeet on vuorattu värikkäillä verhoilla. Aika simppeli juttu, joka suojaa asuntoja kuumalta auringolta, mutta se on mun silmissä asia, joka tekee suurimman muutoksen katukuvaan. Nuo verhot tekee asunnoista tosi erilaisen näköisiä mitä esimerkiksi kotinurkilla, sillä en voisi kuvitellakaan käveleväni töölöläiskuplassa ja näkeväni jonkun asunnon parvekkeelta tuulessa hulmuilevia suojaverhoja.  Toki se saattaa tuoda myös vähän slummimaista fiilistä taloihin, mutta sekin on osa sitä samaa kiehtovaa eksotiikkaa.

Veikkaan myös, että oma osansa on  myös Libanonin palmuilla, sillä kohde tuskin tuntuis yhtä kiinnostavalta saati eksoottiselta, jos kerrostalomaisemia ei oltais kuorrutettu komeilla palmuilla. Ja vaikka vähän saatankin kritisoida uskonnon roolia arabikulttuureissa, ei käy kieltäminen etteivätkö moskeijat tekis katukuvasta entistä mielenkiintoisempaa.

Libanon-5 Libanon-2 Libanon-6 Libanon-3 Libanon Libanon-4 Libanon-7

Näissä kuvissa näkyy Beirut sellaisena kuin se mun silmissä on: kauniina, kiireisenä, eksoottisena ja aika nuhjuisena. Ihan hirveästi semirähjääntyneitä kerrostaloja, paljon rakennuksia, siellä täällä palmuja, herkkuruokaa ja tietysti meikäläinen onnesta soikeana. Harmillisesti kuumuutta on hankala saada välitettyä kuvien perusteella mutta uskokaa kun sanon, että hiki siellä tuli, vaikka matkan ajankohta ei ollutkaan elokuu.

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta, joka on kansainvälinen tempaus. Suomessa sitä vetävät RIMMA+LAURA-matkablogin kaksikko sekä Travellover-Annika ja Muru Mou -blogin Terhi. Minut löytää Instagramista nimimerkillä @inkakha.

Lisää tästä aiheesta

31 Kommenttia

Martina 2.6.2016 at 8.57

Libanonilainen ruoka on aivan ihanaa niiden muutaman pienen kokemuksen perusteella mitä olen päässyt sitä maistamaan. Ja jotenkin kaikessa rähjäisyydessään kuvista välittyy tunnelmaltaan kiva paikka. Tai ehkä se on se miten kuvailet Libanonia.

Vastaa
Inka 4.6.2016 at 9.56

Libanonilainen ruoka on kyllä aivan taivaallista, eikä tosiaan maassa tartte oleskella vatsa tyhjillään. Kiva, että kuvista välittyy tunnelmaa! :)

Vastaa
Laura/My post-University life 2.6.2016 at 10.42

Joskus “rähjäisyys” on mielestäni paljon parempi kuin kliinisen “siistit” kohteet! Beirut näyttää aivan ihanalta, se on ollut matkalistalla jo vaikka kuinka kauan ja haluaisin niin paljon lähteä sinne. Moni kaveri on kertonut siitä paljon hyvää ja voi vitsit, se ruoka varsinkin!

Vastaa
Inka 4.6.2016 at 9.57

Oon kyllä samaa mieltä, rähjäisyys tuo lisää tunnelmaa monesti! Ja jo ruoan puolesta ainakin kulttuuriin tutustuminen kannattaa. :)

Vastaa
Heidi / Auringon alla 2.6.2016 at 19.21

Beirut näyttää just sopivan rähjäiseltä mulle, olisi tosi kiinnostavaa päästä siellä käymään! Ja ruoka on varmasti huippuhyvää, just vasta kokkailin libanonilaista ruokaa tarkasti ohjeita seuraten, kun muuten en osaisi ollenkaan :)

Vastaa
Inka 4.6.2016 at 9.57

Heh, mullekin se makumaailma (esimerkiksi kanelin käyttö) on toistaiseksi vielä vähän vierasta, ainakin osittain, joten reseptin seuraaminen on kyllä viisasta.

Vastaa
Noora | Kerran poistuin kotoa 2.6.2016 at 19.26

Mä tykkään kaupungeista, jotka on ns. hyvällä tavalla rähjäisiä. Beirut näytti just mun makuun sopivalta! Itse juuri reissailin Perussa, jossa kaupungit meni jo vähän ylirähjäisiksi. Johtuen toki jo siitä, ettei väki siellä kovin varakasta ole, mutta juuri siksi siellä ei rakenneta taloja valmiiksi, koska niistä pitäisi sitten maksaa enemmän veroja. Ja se taas rumensi kaupunkikuvaa kaikkialla. Libanonissa olisi kyllä mahtavaa joskus päästä käymään, tuolla on juuri sopivan eksoottisen oloista :)

Vastaa
Inka 4.6.2016 at 9.58

Tuo on kyllä hullua että taloja jätetään kesken, siis mitä ihmettä? Käytännössä rahat menee roskiin, sillä luulis että sen loppuunvieminen lisäisi talon elinikää, mikä taas toisi säästöä sieltä toisesta päästä vaikka verojen maksammiseen muutama roponen kuluisikin.

Vastaa
Sonja | FIFTYFIFTY 2.6.2016 at 20.25

Innostuin Libanonista aikoinaan, kun Sohvasurffaajat-sarjassa käytiin siellä. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/11/08/sohvasurffaten-valimeren-rannoilla Ne biletti siinä jossain rantakalliolla ja meno oli muutenkin todella vapaamielisen oloista. Jostain muualtakin olen lukenut, että Libanon olisi yksi liberaaleimmista muslimimaista, esimerkiksi huivia ei käytetä läheskään niin paljon kuin muissa lähialueen maissa.

Vastaa
Inka 4.6.2016 at 9.59

Jep, tuo on se toinen Beirut, johon mää en oo oikeastaan tutustunut ollenkaan. Mutta sitäpä se juurikin taitaa olla, Lähi-idän vapaamielisimpiä maita ja alueen bilekeskus.

Vastaa
Maarit 2.6.2016 at 20.30

Nää sun Libanon kuvat on olleet ihania, näistä näkee, että kohde on sulle rakas! :)

Vastaa
Inka 4.6.2016 at 9.59

Kiitos ihanasta kommentista Maarit! <3

Vastaa
Ansku BCN 3.6.2016 at 11.55

Varmasti kaupunki aukeaa ihan eri lailla, kun pääsee tavallaan niiden tavallisen viikkoturistin reittien ulkopuolelle! Siksipä itse yritän aina etsiä uuteen paikkaan mennessä jonkun paikallisen bloggaajan postauksia kotikaupungistaan, vinkit kun ovat yleensä erilaisia kuin turistioppaissa. Aina tekstiä ei ymmärrä, mutta kuvista saa jo vähän fiilistä :)

Vastaa
Inka 4.6.2016 at 10.00

Juurikin näin, en usko että saisin puoleksikaan yhtä paljon irti tuosta kohteesta ellen pääsis paikallisten kelkkaan. Tuo paikallisten blogien selaaminen on kyllä loistovinkki, aina sitä ei hoksaa. :)

Vastaa
Lotta | Watia.fi 3.6.2016 at 16.15

Tosi erilaisen näköistä. Ja silleen mielenkiintoisella tavalla nuhjuista. Mutta mitä ovat nuo papereihin käärityt ruuat(?) tuossa hedelmien ja kahvin seurana?

Vastaa
Inka 4.6.2016 at 10.00

Nuhjuinen on kyllä aika osuva sana. Ja ne on taatelileivoksia, Lähi-idän raakakakkuja! :) Niin överimakeita, että vieläkin puistattaa. :D

Vastaa
Marikaw 3.6.2016 at 20.15

Eiks palmut paranna aina jokapaikkaa? :D Noei, mut ihanaa että pääsitte käymään Libanonissa ja toivottavasti pian uudestaan! Maaritin sanoin huomaa kyllä, että paikka on sulle tosi tärkeä ja rakas.

Vastaa
Inka 4.6.2016 at 10.01

No todellakin, oot aiiiiivan asian ytimessä! :D Toivotaan, että viimeistään ens vuonna päästään uudelleen!

Vastaa
Maro 4.6.2016 at 3.11

Eikö Inka pidä siitä, että Libanonin raunioitumisen syitä valotetaan myös nykysukupolvelle? Siis se, että muslimi olivat sen takana, eivät pitäneet siitä, että maroniittikrisityiden johtama yhteiskunta toimii toisin kuin muslimien johtama.
Palmuista puhuminen on lähinnä uskomattoman lapsellista. Palmuja nyt on kaikkialla, tosin hyvin kauas Suomesta voi matkustaa myös siten, että määränpäässä ei ole palmuja.
Jos tämä Inkan mies olisi kristitty sen sijaan että on muslimi, niin Inkan postaukset olisivat erilaisia, koska hän uskoo kaiken mitä miehensä, tällä kertaa muslimi, sanoo. Hänelle kaikki menee täydestä niin kauan kunnes jonkun muun maksamia matkoja on tiedossa.

Vastaa
Inka 4.6.2016 at 10.06

Ei, vaan en pidä siitä että jotkut yrittää käyttää mun blogin kommenttilootaa rasististen ideologioiden levittämiseen. Minä ja mun blogi kokonaisuudessaan irtisanoudutaan rasismista sataprosenttisesti, ja poistan jatkossakin kaikki kommentit, jotka on vähänkään rasistisia, kuten tuo sun edellinen. Lisäksi Wikipediaan viitaaminen lähteenä vei valitettavasti niiltä lopuilta pieniltä tiedonmurusiltakin viimeisetkin uskottavuuden rippeet, joten suosittelisin jatkossa käyttämään viittauksissa uskottavia, ei naapurin kirjoittamia lähteitä.

Mitä tuohon mun miehen yksityisasioiden kommentointiin tulee, niin sanon vaan että sillä, että jos osa hänen toisen puolen suvustaan on muslimeja, ei oo mitään tekemistä hänen, tai mun, uskon kanssa. Hienoa kuitenkin että käyt julkisesti arvostelemaan ihmisiä, joista et tiedä juuri muuta kuin sen, että palmurakkaus on suurta ja että Libanonista löytyy sukua.

Libanonin tilanne on kuitenkin pikkuisen monimutkaisempi kuin pelkät uskonnot, mutta yksinkertaistaminen toki tekee elämästä aina piirun verran helpompaa.

Vastaa
Maro 6.6.2016 at 19.55

Mitä rasistista siinä on jos hieman valottaa Libanonin historiaa. Kaunis ja kehittynyt maa tuhottiin. Jos totuu on rasismia, niin pidä pääsi pensaassa jatkossakin. Jos et tiennyt, niin Wikpediaa pidetään täysin luotettavana lähteenä, siellä kun väärä tieto ei pysy kauaa. Suomen- ja englanninkielinen Wikipedia kertovat samat asiat.

Asiat olivat juuri noin kuten WP sanoo. Tietysti voit kääntyä jonkun imaamin puoleen, hän saattaa antaa sinulle sellaista “tietoa” mistä pidät. Totuuden kanssa sillä tuskin on tekemistä.

Vastaa
Terhi / Muru Mou 4.6.2016 at 23.39

Erikoinen, mutta varmastikin toimiva, juttu noi parvekeverhot! En ole nähnyt samanlaista tapaa missään muualla. Mä myös tykkään tällaisista rosoisemmista paikoista enemmän kuin moderneista ja siisteistä (ainakin matkustaa, asuminen onkin sitten toinen juttu… ;).

Vastaa
Inka 5.6.2016 at 21.08

Oho, mielenkiintoista ettei vastaavia oo tullu vastaan, mää jotenki koen ne melko tavallisina kuitenkin.. Mutta ehkä tosiaan en oo määkään nähny niitä muualla. Ja oon kyllä samoilla linjoilla, vois alkaa rösöttävät sähkölinjat kyrsiä pidemmän päälle jos niitä omassa arjessa joutuisi katselemaan..

Vastaa
sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa 6.6.2016 at 19.00

Varmasti tuosta paikasta saa paljon enemmän irti, kun on tuttuja joiden kautta se arki ja normaali elämä aukenevat eri tavalla kun turistina pällistellessä. Ihanan rähjäinen paikka – sellainen reissussa rähjääntyy olo noissa kuvissa, missä on ne parvekeverhot ;)

Vastaa
Inka 7.6.2016 at 22.45

Juurikin näin, kokemus olis varmasti todella erilainen jos olisin vieraillut maassa ihan perusturrena.

Vastaa
aiwa 7.6.2016 at 9.23

Minä rakastan arabikultturia..sitä äänien ja hajujen sekamelskaa..moskeijan rukouskutsuja..miehiä katoilla lennättelemässä puluparveja..kaikki saattaa näyttää ulkoapäin kaoottiselta,mut koti ja ruoka on aina puhdasta..itse laitoin siellä aina kaasulla ja ohutpohjaisilla pannuilla ruokaa..täällä koto suomessa paksupohjaisilla pannuilla ja sähköliedellä siitä ei kyllä sen makuista saanut..liekö salaisuus ollut siinä :-)

Vastaa
Inka 7.6.2016 at 22.46

Ah, kuulostaa ihanalta! Kaasuliesi tietää kyllä paikkansa. :)

Vastaa
Annika | Travellover 6.7.2016 at 23.19

Olen itse nähnyt jotenkin erilaisen Beirutin, mutta epäilemättä liikuin vain aika pienellä alueella. Hassua, etten muista noita verhoja ollenkaan, oli kuitenkin kesä. Jotenkin eniten on mieleen jäänyt jossain siinä kai keskustassa seisova autio (kesken jäänyt?) hotelli, jossa näkyi sodan jälkiä. Se oli hirveän konkreettinen osoitus kaikesta rumasta, mitä maailmaan mahtuu. Myös keskustan (?) jotenkin kovin eurooppalainen arkkitehtuuri hämmästytti, mutta sitä oli vain kovin vähän. Rantabulevardin muistan hyvin. On kuvassasi niin ihanan aurinkoinen!

Vastaa
Inka 10.7.2016 at 11.40

Downtownin uusittu keskusta on kyllä upea, mutta mun silmissä niin kaukana Beirutista kuin voi olla, tai ainakin siitä Beirutista jonka minä oon oppinut tuntemaan. Tuollakin reissulla käytiin siellä mutka, mutta ihan vaan läpi kävelemässä kun siellä on jotenkin päälleliimattu olo. Toisaalta ei voitu olla miettimättä että koko kaupunki näyttäis varmaan samalta kuin Downtown, jos Beirutissa tai koko Libanonissa ei olis ollu yhtään sotaa. Kiva kuulla toisestakin, joka on käynyt Beirutissa!

Vastaa
Rimma | RIMMA + LAURA -matkablogi 7.7.2016 at 0.49

En ole koskaan osannut kaivata tuonne suunnille, mutta olisi kyllä todellakin mieltä avartavaa joskus päästä kokemaan kuvailemasi eksoottinen Beirut. Ehkä vielä some day :)

Vastaa
Inka 10.7.2016 at 11.39

Ehkä, mutta sehän se tässä onki se rikkaus, kun eri tyypit ihastuu eri kohteisiin! Mulla tuskin tulee koskaan seikkailtua esimerkiksi Sveitsissä yhtä kovasti kuin sulla, vaikka kieltämättä maisemat superupeita onkin.

Vastaa

Jätä Kommentti