Pallontallaajat.net
Valikko

Kuvauskaluston esittely

Kirjoittanut Inka 5.6.2016

Saan aika ajoin kyselyjä ja postaustoiveita mun valokuvauskalustosta, ja ajattelinkin kirjoittaa postauksen niistä vermeistä, joita kuljetan mukanani reissulla kuin reissulla. Päivitin kalustoni aika täysin vuosi sitten kun vaihdoin minijärkkäristä perinteiseen vanhanmalliseen isoon kameraan. Samalla ostin yhden uuden linssin, minkä jälkeen en oo tehny sen suurempia varustehankintoja, paitsi kamerasälän puolella.

Runkona mulla on reilun vuoden nyt palvellut Canon EOS 6D (N). Suluissa oleva n-kirjain viittaa siis naked-versioon, josta on riisuttu sekä wifi että gps. Paikallistamista en oo koskaan kaivannut kameraani, ja langattoman yhteyden pelkäsin liimaavan mun nokan kännykän ruutuun vielä nykyistä pahemmin. Ilmankin on pärjätty, joten koin ostohetkellä fiksummaksi säästää muutaman satasen kuin hankkia nuo ominaisuudet, ja ainakin toistaiseksi on menny oikein mukavasti, vaikken pääsekään pläräämään kuvia kännykän näytöltä heti verekseltään.

Archie gone Lebanon kamera-4Archie gone Lebanon kamera-6

Täyskenno mahdollistaa ainakin sen, että hyvät kuvat ei jää ainakaan rungosta kiinni, mutta totta puhuen täytyy tähän väliin todeta, että mua ei ihan hirveästi jaksa kiinnostaa se mitä kameran sisällä tapahtuu. Toki oon valokuvauskurssini käynyt ja opiskeluaikana kameran sisuskaluja tuli tihrustettua hyvinkin tarkasti, mutta nykyisin mulle riittää se, että kamera pysyy hyppysissä ja namiskat on tiedossa. Terminologian hallitseminen ja sillä päteminen tuskin tekee kenestäkään yhtään pätevämpää kuvaajaa, joten sen pänttäämisen sijaan oon antanut kameran laulaa ja opetellut tuntemaan sitä ihan käytännössä.

Kuvaan aina manuaalilla, ja vaikka monet tykkäävät käyttää kameran puoliautomaattiasetuksia, on täysmanuaali mulle se kaikkein ominaisin.

Linssejä mulla on ainoastaan kaksi, ja molemmissa on kiinteä polttoväli. Oon aika rutinoitunut roudaamaan useita linssejä ja vaihtelemaan niitä lennossa, enkä oo vielä tähän hetkeen mennessä kokenut sitä mitenkään häiritseväksi. Maisemakuvaukseen käytän 20 mm 2.8 -linssiä, joka on aika ehdoton paitsi luonnossa myös kaupungeissa. Se on myös luotettava selfie-linssi, jota en kyllä vaihda! :D Sillä on napsattu niin monet selfiet kuin kaverikuvatkin, maisemista puhumattakaan. Toinen linssi on 50 mm 1.4, jonka ostin jo vuonna 2011 itelleni valmistujaislahjaksi New Yorkin B&Hsta, ja tunnearvon lisäksi linssi on kyllä ihan hemmetin pätevä. Eli siis vaikka kalusto onkin melko suppea, on kaikki osat tarkkaan harkittuja ja juuri mun käyttöön sopivaksi havaittuja.

Toki haavelistalla on pari lasia, joista ensimmäisenä monien bloggaajien rakastama 40-millinen pannarilinssi. Superhalvan lasin hankkiminen täyskennoon tuntuu kuitenkin vähän hölmöltä, mutta toisaalta ohut linssi helpottaisi kameran kantamista, mikä tarkoittaisi sitä että järkkäri päätyisi todennäköisesti mukaan entistä useammin. Eli kun vastakkain on piirun verran huonommat kuvat järkkärillä ja kännykkäkuvat, ei kauheesti kyllä tarttis miettiä. Vielä tuo parinsadan euron hintainen lasi kuitenkin odottaa mua kaupassa, mutta katsotaan josko jossain vaiheessa saisin sen roudattua ihan kotiin saakka.

Toinen haavelinssi on vähän pidemmällä zoomilla varusteltu linssi, jota haaveilen pääasiassa urheilukuvaukseen. Toki sillä voisi bongailla myös esimerkiksi eläimiä, mutta ensisijaisesti osoittelisin pitkällä linssillä treenikavereitani.

Näiden lisäksi mulla on jos minkälaista kamerasälää, joista tärkein on tietysti kameralaukku. Hankin ekan järkkärini mukana kymmenisen vuotta sitten rungon ja yhden linssin imevän Lowepron kamerapussukan, jossa kuljetan runkoani edelleen. Siihen päälle mulla on ekstralinssille oma pussukkansa, sekä tietysti varsinainen kameralaukku niitä tilanteita varten, kun kuljetan kuvauskalustoa kaupungilla enkä viitsi ottaa mukaan reppua.

Archie gone Lebanon kamera-2 Archie gone Lebanon kamera-7 Archie gone Lebanon kamera Archie gone Lebanon kamera-3

Etin tosi pitkään kaupunginkestävää suht tyylikästä kameralaukkua, ja kun bongasin Isaac Mizrahin suunnitteleman Liz-laukun, ei tarvinnut enää miettiä. Muutaman vuoden vanhan malliston laukku oli kuitenkin hivenen hankala hankkia, mutta onneksi Amerikka-yhteyksien avustuksella kaikki on mahdollista. Bongasinkin laukun mustana Ebaysta, ja 70 prosentin kokoisella alennuslapulla varustettua kameralaukkua ei tarvinnut kovin pitkään harkita. Sain tilattua sen jenkeissä asuville sukulaisille (kiitokset vielä kerran Jonna!), ja se on ollut melko kovalla käytöllä maaliskuun jenkkireissusta lähtien.

Laukun sisällä on irrotettava kamerainsert, johon 6D mahtuu linssi edellä juuri ja juuri. Toiseen taskuun sujahtaa nätisti yksi linssi, joten laukku on kuin suunniteltu mun käyttöön. Lisäksi sivutaskuihin saa sujautettua kaikki loput tarpeelliset kamat, kuten kännykän, lompakon ja huulirasvan.

Tämän verran mulla on reissussa kampetta mukana. Tarvittaessa pakkaan mukaan myös pienen reflan (en kyllä koskaan reissuun), pumpun linssin ja kennon puhdistamista varten sekä tietysti uv-filtterit, jotka suojaavat linssiä. Oikeasti niiden pitäis olla kiinni linssissä aina, mutta mää säästin väärässä paikassa ja hankin niin halvat uv-filtterit, että ne mun silmiin huonontaa kuvan laatua huomattavasti. Ostoslistalla on oikeasti hyvät filtterit, sillä jos jossain voi säästää oikeasti hyvin väärässä paikassa, niin se on juuri tämä.

Kuvien muokkaukseen käytän nykyisin Photoshopin sijaan Lightroomia, mihin oon ladannut VSCO:n joskus ilmaiseksi jaossa olleen Film 00 -paketin.

Tässä siis mun kuvaussetti lyhyehkösti esiteltynä. Jos tää postaus herätti jotain kysymyksiä, vastaan tietysti enemmän kuin mielelläni!

Lisää tästä aiheesta

4 Kommenttia

Sara I Sara's Fab Life 6.6.2016 at 8.12

En ole edes tiennyt että tollasia laukkuja on olemassa ja olenkin miettinyt, mikä olisi paras tapa kanniskella kameraa kaupungilla. Ja linsseistä en edes tiedä, mikä sopii minkäkin tyyppiseen kuvaukseen, mutta maisema/kaupunki/selfie kuvaus kuulostaa just niin multa, että pitääpä harkita. Kaipa Canonin linssit menee useampaan canonin kameraan? Itse oon taas niin surkee kuvaaja, enkä osaa kunnolla manuaalilla kuvata, niin oon ilonen että 100D:ssä on paljon valmiita kuvaustiloja, ja mielestäni se vaan on ihan paras ainakin näin aloittelijalle.

Mihin kuvaukseen käytät tuota 50mm linssiä? Onko pannari linssi lähikuvaukseen? Ja miten filterit toimii kamerassa?

Vastaa
Inka 7.6.2016 at 22.45

Aika nihkeästi noita käsilaukkutyylisiä kameralaukkuja on kyllä myynnissä, sillä pitkään sai tuotakin etsiä ja valtaosa joko oli perinteisiä kameralaukkuja tai vaihtoehtoisesti tautisen kalliita. Tämän kanssa kävi onneksi tuuri. :)

Canonin linssit käy pääsääntöisesti Canonin kameroihin, mutta kannattaa varmistaa kuitenkin aina myyjältä ennen ostoa, että linssi pelaa varmasti rungon kanssa tai vielä parempi, ottaa oma runko mukaan ja varmistaa yhteentoimivuus kokeilemalla sitä jo kaupassa. 50-millinen on mulla käytössä ihmisten ja yksityiskohtien kuvaamiseen, sekä ruokakuvaukseen. Voi sillä maisemiakin kuvata, mutta saa aika erilaista jälkeä kuin laajiksella. :)

Filtterien toimivuus riippuu vähän filtteristä. Niillä voi tehdä tosi monia juttuja, esimerkiksi tummentaa linssiä jotta päivänvalossa saadaan tallennettua liike paremmin, bokeh-linssit tekee valopalloista vaikkapa sydämenmuotoisia ja vaikka mitä muuta. Toivottavasti näistä oli apua, vaikka mikään asiantuntija en olekaan!

Vastaa
Laura R. / RIMMA + LAURA -matkablogi 9.6.2016 at 19.30

Siis aivan SAIRAAN hyvännäköinen tuo kameralaukku, kyllä on käyny munkki kun oot saanut sen vielä noin hyvällä alella!!

Vastaa
Inka 12.6.2016 at 23.32

Kiitos! Oon kyllä niin mielissäni tästä, todellinen superlöytö!

Vastaa

Jätä Kommentti