Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Kirjautuminen Pallontallaajien keskustelupalstalle päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Kul Sharifin moskeija Kazanissa
Pallontallaajat.net
Valikko

Kazanin kaunein moskeija

Kirjoittanut Inka 18.6.2016

Yhteistyössä Visit Tatarstan

Yks moskeijahullu täällä terve! Huvittavaa on se, etten oo millään tasolla uskonnollinen henkilö, eikä esimerkiksi kirkot voisi oikeastaan vähempää kiinnostaa. Mutta auta armias kun eteen avautuu astetta komeampi moskeija, niin voisin ihailla arkkitehtuuria vaikka tuntikausia! Suurin syy lienee sillä, että moskeijoista puuttuvat selkeät jumalkuvat, joita vaikkapa kirkoissa vilisee, ja kaikki uskonnolliset fraasit on kirjoitettu koristeellisella arabialla, jota en vieläkään osaa lukea. On siis helppo sulkea kaikki uskonnollinen pois omassa mielessä ja keskittyä ihailemaan kaunista arkkitehtuuria.

Venäjällä sijaitsevan Tatarstanin pääkaupungissa Kazanissa on useita moskeijoja, joista kaikkein kaunein on aika varmasti Kazanin Kremlissä sijaitseva Kul Sharif -moskeija. Tämä lähes kaikissa Kazanin matkailumainoksissa näkyvä upea rakennus on todella vierailemisen arvoinen, sillä se näyttää erikoisen kauniilta paitsi ulkoa myös sisältä.

Kul Sharifan moskeija Kazan Kul Sharifan moskeija Kazan-3 Kul Sharifan moskeija Kazan-10 Kul Sharifan moskeija Kazan-8

Oon viimeisen parin vuoden aikana päässyt piipahtamaan aika monessa moskeijassa, ja myös tässäkin mentiin tutulla kaavalla: huivit hiusten, olkapäiden ja polvien peitoksi, kengät pois ja rauhallisesti tepsuttelemaan moskeijaan. Ovella oli paikalliset babushkat huolehtimassa, että nuoriso ja muu vieraileva kansa pukeutuu riittävän konservatiivisesti, ja esimerkiksi munkin päähuivi korjattiin riittävän peittävään asentoon. “Babushka! Babushka!”, hymyili harvahampainen mummo samalla kun kietoi huivia yhä tiukemmin mun leuan alle.

Moskeijan pääsaliin päästyämme ei voinut muuta kuin olla hetken hiljaa, sillä taas kerran edessä avautu tila, jollaista ei välttämättä arvaisi näkevänsä Lähi-idän ulkopuolella. Tatarstanin merkittävä muslimiväestö koostuu pääosin sunneista, ja meidänkin tapaamista ihmisistä melko monet myönsivät olevansa tapamuslimeja, mutta omien sanojensa mukaan ei oikeita muslimeja. He siis suhtautuvat melko joustavasti esimerkiksi alkoholin käyttöön ja sianlihan syömiseen. Meidän vierailun aikana oli meneillään muslimien ramadan-paastokuukausi, eivätkä nämä tapamuslimit ainakaan paastonneet saati sylkeneet laseihin. Kukin uskoo omalla tavallaan, ja se on hyvä.

Kul Sharifan moskeija Kazan-5 Kul Sharifan moskeija Kazan-7 Kul Sharifan moskeija Kazan-11 Kul Sharifan moskeija Kazan-16 Kul Sharifan moskeija Kazan-12

Keskustassa sijaitseva Kul Sharif ei kuulemma oo mikään muslimien arkikohde, vaan sinne tullaan erityisesti juhlapäivinä. Meidän vieraillessa varsinaisen rukousajan ulkopuolella paikalla oli vaan pari hassua rukoilijaa. Oikeasti meillä ei olisi ollut mitään asiaa tuossa kuvissa näkyvässä tilassa olevaan rukoussaliin, sillä tavallisesti turistit ohjataan suorinta tietä salia reunustaville parvekkeille. Arvovaltainen seura oli kuitenkin järjestänyt meille moskeijan kuin omat taskunsa tuntevan oppaan, joka päästi meidät tepsuttelemaan myös moskeijan miehille varatun rukousalueen Iranista tuodulle matolle.

Meidän saapuessa paikalle salissa oli pari miestä rukoilemassa. Jotta ei häirittäisi harrasta rukoushetkeä, oli meidän odoteltava salin perällä kunnes miehet olivat valmiit. Siinä samalla hetkellä moskeijan parvekkeella turistiryhmänsä kanssa ollut nainen ryhtyi kailottamaan jotain parhaaksi näkemäänsä viisua niin, että ääni kaikui ympäri rukoussalia. Se siitä sitten. :D

Kul Sharifan moskeija Kazan-15 Kul Sharifan moskeija Kazan-4 Kul Sharifan moskeija Kazan-17 Kul Sharifan moskeija Kazan-19 Kul Sharifan moskeija Kazan-20

Tää oli heittämällä yks upeimpia näkemiäni moskeijoja, niin sisältä kuin ulkoakin. En tosin oo vieraillu kuin ehkä viidessä, mutta jos yks niistä on Abu Dhabissa sijaitseva Sheikki Zayedin moskeija, niin on kait se aika paljon jo sanottu. Väittäisin myös perään, että Kul Sharifin moskeija Kazanissa on ainakin mun henkilökohtaisessa kaupungin nähtävyyksien topkakkosessa. Suosittelen siis lämpimästi vierailua, sillä tämä rakennus on nähtävä sisältä!

Tällä hetkellä mun silmissä eksotiikka on juurikin koristeellisia rakennuksia, skandinaavisesta arkkitehtuurista hyvin poikkeavia muotoja, rikkaita värejä ja kirjoitusta josta ei saa mitään selvää vaikka olis opetellut aakkosetkin.

Miltä moskeija näyttää? Lisäksi mua kiinnostaisi tosi kovasti kuulla just sun ajatuksia uskonnollisista vierailukohteista matkoilla: kiinnostaako vai herättääkö vastareaktion, entä voiko uskonnon roolia tällaisissa rakennuksissa sun mielestä noin vain sivuuttaa ja keskittyä fiilistelemään arkkitehtuuria?

Lisää tästä aiheesta

12 Kommenttia

sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi 18.6.2016 at 10.39

Aivan MIELETÖN. Mä en ollut koskaan kuullutkaan tästä paikasta ennen teidän matkaa, mutta nyt haluan sinne ihan täysillä. Hoh. :D

Vastaa
Inka 20.6.2016 at 6.58

Haha, mahtavaa! Suosittelen lämpimästi, jo näiden rakennusten vuoksi!

Vastaa
Noora | Kerran poistuin kotoa 18.6.2016 at 10.53

Toi on kyllä komea! Mulla on vähän sama juttu. Mä myönnän ihan suoraan olevani ateisti, mutta fanitan ihan täpöllä goottilaisia kirkkoja, juuri niiden huikean arkkitehtuurin takia. Olen mä silti hieman vaivautunut niissä käydessäni, jos muhun kohdistetaan jotain kovin uskonnollista. Moskeijoita ihailen myös, aikalailla samoista syistä kuin sä. Todella kauniita taideteoksia, mahtavaa värien käyttöä ja semmosta.

Vastaa
Inka 20.6.2016 at 6.59

Hauskaa, että löytyy muitakin. Nää on kyllä nimenomaan taideteoksia!

Vastaa
Laura | RIMMA + LAURA -matkablogi 18.6.2016 at 11.03

Ihan tajuttoman upea! Tuollainen eksotiikka uppoaa kyllä myös meikäläiseen. Niin kaunista.

Vastaa
Inka 20.6.2016 at 6.59

No eläpä m uuta sano, tää oli kyllä niin hieno!

Vastaa
Sara|Sara's Fab Life 18.6.2016 at 22.52

Itselläkin myös eksotiikka vetoaa (voiko amerikkaakin sanoa eksotiikaksi?). Itse kerran hieman harmistuin, kun kaverille juteltaessa olin innoissani Kuala Lumpurissa ja olen ehdottomasti suurkaupunki ja moderni ihminen. Isäni parvekkeelta kun näki hyvin kaupunkiin (kunnes eteen rakennettiin kerrostalo) Kaveri sitten sanoi että aasiassa ei ole juuri mitään nähtävää. Itse olin toki eri mieltä, sillä onhan siellä erilainen luonto, temppelit (paitsi että uskonto ei häntä kiinnosta), ihmisten tavat. Itse taas en ole juurikaan välitä euroopasta, (tai länsi-euroopasta) koska esim baltian vanhat kaupungit näyttää mielestäni kaikki about samoilta. Niin tai näin, syksyllä olisi silti tarkotus käydä prahassa kun kaveri lähtee vaihtoon. Ei olisi ehkä 1 vaihtoehtoni, mutta saapahan uuden maan listalle. Ja kuka tietää jos se onnistuukin yllättämään.

KL:ssä käyty sekä moskeijassa, että hindulaisten pyhällä paikalla. Paikan nimeä nyt äkkiseltää muista, mutta löytyisi haettaessa. Riiassa käytiin Ortodoksisessa.

Vastaa
Inka 20.6.2016 at 7.00

Heh, mun mielestä kaikkea voi sanoa eksoottiseksi jos sen vaan kokee niin. Ihmisillä on niin eri näkökulmat ja käsitykset asioista, että tää on mun silmissä täysin mielipideasia. Ja mahtavaa että oot lähdössä Prahaan, se kaupunki on kyllä pullollaan kaunista arkkitehtuuria. Toivottavasti tykkäät!

Vastaa
sannero/lempihetkiä. 20.6.2016 at 2.48

En oo koskaan käynyt moskeijassa, kiinnostais ihan älyttömästi mutta enpä oo ylipäätään oikein vieraillut sellasissa
paikoissa joissa se olis mahdollista näitten kuvien jälkeen kyl kiinnostaa vaan entistä enemmän!

Euroopassa reissatessani oon kyllä melko poikkeuksetta vieraillut joka kaupungissa kirkossa. Ne on aihe josta itselläkin on postausluonnos odottamassa ja joka sisältää myös sanat “en ole varsinaisesti uskonnollinen”. Jollain tasolla taidan vähän olla, kirkossa on usein ihanan rauhallinen tunnelma verratuna siihen muuhun suurkaupungin hälinään. Mutta kyllä mä sinne pääasiassa meen sitä arkkitehtuuri tsekkaamaan. Ja on tullut todettua, että kirkkoja on aika laidasta laitaan, tosi hienoja ja tosi pliisuja. Mutta kyllä niiden hienojen koristeellisuudessa usein aika lailla pysäyttää se että hittovie, joku on oikeasti maalannut nuo kaikki pikkutarkat kuvat käsin satoja vuosia sitten. Tai ylipäätään pykännyt koko rakennuksen vailla tiedon murustakaan jostain nostureista ja kaivureista.

Luulen että moskeijoissa muhun vetoaisi aika samat jutut mutta plussana ois vielä just toi eksotiikka, rakastan kirkkaita värejä ja arabiviboja arkkitehtuurissa. Pakko siis todella joskus päästä johonkin tommoseen

Vastaa
sannero/lempihetkiä. 20.6.2016 at 2.50

Voi ei unohdin taas että tyhmä pallontallaajat aina deletoi kaikki emojit, oon niin tottunut käyttämään niitä :D näkemiin kaikki kommenttini hymyt, hämmästelyt ja peukutukset!

Vastaa
Inka 20.6.2016 at 7.02

:D :D Mää yritän keksiä keinon miten ne sais näkyville, ihan sun vuoksi!

Vastaa
Inka 20.6.2016 at 7.02

Jotenkin pitää olla se disclaimeri siellä muistuttamassa että eipä tässä mitään hihhuleita olla. Mutta tottahan on, että jotain erityisen rauhallista noissa uskonnollisissa kohteissa on. Suosittelen lämpimästi tsekkaamaan jonkun näyttävän moskeijan jahka semmoinen sattuu kohdalle. Euroopassa ilmeisesti Espanjan Cordobassa on hyvinkin Lähi-itävaikutteista arkkitehtuuria, joten odotan mielenkiinnolla pääseväni vielä niille nurkille fiilistelemään arabikoukeroita ja muuta kulttuurille tyypillistä!

Vastaa

Jätä Kommentti