Pallontallaajat.net
Valikko

Tällainen se Tatarstan oli

Kirjoittanut Inka 21.6.2016

Yhteistyössä Visit Tatarstan

Tatarstan oli kaunis, eksoottinen, kiehtova, ystävällinen ja herkullinen. Kaikki nuo on adjektiiveja, jotka ei ehkä ensimmäisenä tulis mieleen venäläistä kohdetta kuvatessa? Tatarstan on kuitenkin ihan yhtä lailla Venäjää kuin Siperiakin, joten ainoa mikä tuossa lauseessa on väärin on oletus ennakkoluuloista. Ja niitä oli mullakin, vaikka Venäjä ei ennalta tuntematon ollutkaan.

Ennen matkaa mulla oli useita omakohtaisia kokemuksia venäläisestä vieraanvaraisuudesta, paikallisen arkkitehtuurin kauneudesta ja ruuan herkullisuudesta, mutta siitä huolimatta Tatarstan yllätti aika kovasti, takavasemmalta ja täysillä. Se mihin en ollut osannut varautua oli siisteys ja rikkaus, sillä valitettavasti ennakko-odotusten mukaisesti odotin melko nuhjuista kaupunkia, kerjäläisiä kaduilla (aivan kuten täällä meillä kotoisassa Suomessakin) ja semmoista pientä kurjuuden tunnetta. Kokeneet Venäjän-kävijät voivat tuosta lukea kuinka vähän loppujen lopuksi tunnen maata, mutta monet varmasti myös yhtyy noihin ennakkoluuloihin ja mielikuviin itänaapurista. Tatarstan kuitenkin, onneksi, todisti mun olleen hyvin väärässä.

Tatarstan-9 Tatarstan-12 Tatarstan-4 Tatarstan-5 Tatarstan-7

Kuten on tainnut jo tulla ilmi, Tatarstan on siisti ja rikas. Ei roskan roskaa missään, suurin osa rakennuksista on joko restauroitu tai rakennettu vuoden 2005 jälkeen ja raha haisee (vai tuoksuu?) lähes kaikkialla. Alueen vauraus on peräisin öljystä, kaasusta ja tehtaista ja sen sijaan että rikkaudet olis tungettu päättäjien taskuihin, on ainakin osa rahoista käytetty alueen rakennusten, teiden ja muun infrastruktuurin kunnostamiseen.

Kaksikielinen alue on myös kulttuurisesti melko rikas, mistä kertoo paitsi kirkkojen ja moskeijojen sijainnit vieri vieressä myös se, että venäjän lisäksi Tatarstanin toinen pääkieli on tataarin kieli. Ainakin meidän seurassa olleet puhuivat kuitenkin keskenään pelkkää venäjää, joten sitä taitavan reissaajan ei kyllä tartte kieliongelmista kärsiä. Myös englantia tunnuttiin puhuvan ihan kohtalaisesti ainakin matkailijoiden suosimissa paikoissa, joten Tatarstan on kyllä ihan hyvä kohde vaikka venäjä ei taipuiskaan. Huomasin kuitenkin, että 15-vuotiaana opetellut kyrilliset aakkoset ja kourallinen venäjänkielisiä ilmaisuja auttoivat aika pitkälle, vaikka tarjoilijat eivät yhtä paikkaa lukuun ottamatta mun spasiba-kiitoksiin reagioneetkaan.

Tatarstan Tatarstan-2 Tatarstan-3 Tatarstan-6 Tatarstan-8 Tatarstan-19

Me matkustettiin Tatarstanin alueen pääkaupunkiin Kazaniin Finnairin sinivalkoisin siivin ja olikin melko kätevää, että tarjolla on suora yhteys Helsingistä. Lentoajat taas ei olleet ihan yhtä käteviä, sillä liikkeelle lähdettiin puolen yön aikaan Helsingistä, ja paluumatkalle Kazanista kolmen-neljän maissa, siis yöllä. Mulla on viime aikoina tullut kyllä niin paljon näitä lepakkovuoroja mitä lentoihin tulee että voisi kuvitella että niihin tottuis aika nopeasti, mutta ei kyllä sitten millään. Mutta toisaalta, mitä sitä ei olis valmis tekemään eksoottisen kohteen vuoksi? Visit Tatarstan oli huolehtinut meidän lennoista, mutta mitä Finnairin sivuilta tsekkasin, niin kesällekin saa lentoja noin 200 eurolla, eli ei paha.

Muutenkin Tatarstanin hintataso oli meleko halapa, ainakin näin suomalaisen työssäkäyvän silmillä. Ok-tason majapaikkoja on tarjolla muutamalla kympillä ja ravintoloissa sai annoksen muutamalla eurolla. Reissukaverit osti tuliaisiksi pari pulloa paikallista vodkaa (totta kai!), ja parhaimmillaan ok-tason pullo irtosi niin ikään muutamalla eurolla. Myös liikkuminen on aika halpaa, sillä julkisen liikenteen kyytiin pääsee noin 30 sentillä. Ruplia ei siis ihan hirveästi reissussa kulunut, joten Tatarstan ja pääkaupunki Kazan on loistavia budjettikohteita.

Kazanissa tekeminen rajoittuu pääasiassa kulttuurikohteisiin, kuten kaupunkilomalla kuuluu. Päänähtävyyksiä on Kazanin Kreml, aika erikoisesti nimetty Kazan-perhekeskus jonka katolta pääsee kattelemaan maisemia Kazanin kattojen yläpuolella sekä keskustan ulkopuolella sijaitseva kaikkien uskontojen temppeli. Muuta tekemistä kaupungissa tarjoaa Baumaninkatu, joka on kaupungin suosituin kohtauspaikka, sekä ostoskeskukset, missä voi käydä sitten tuhlailemassa niitä vaivalla hankittuja ruplia. Myös värikkäät tataarikorttelit, missä me ei aikataulusyistä päästy käymään, ovat kuulemma näkemisen arvoisia. Kazanin läpi virtaa Kazanka-joki, joka tuo kaupunkiin oman tunnelmansa. Joen rannalla onkin aika paljon penkkejä ja puistomaisia nurmialueita missä voi hengailla kuten minkä tahansa suurkaupungin läpi virtaavan joen rannalla.

Tatarstan-11 Tatarstan-10 Tatarstan-6 Tatarstan-20 Tatarstan-18 Tatarstan-17 Tatarstan-16 Tatarstan-15 Tatarstan-13

Muualla Tatarstanissa on muutamia luontokohteita, mutta aika pitkälti nähtävyydet tuntuvat rajoittuvan kulttuurikohteisiin. Toki tämä kuva voi myös johtua siitä, että kulttuurikohteet oli juuri niitä, mitä meidän isännät halusi meille näyttää. Tatarstanin läpi virtaava Volga-joki on tietty suomalaisille nimenä tuttu ja juuri tuolla alueella se kasvaa ennätykselliseen 43 kilometrin leveyteen, mutta muita luontokohteita mun on tuolla alueella hivenen hankala nimetä, ja se on harmi. Oon nimittäin aika varma siitä, että etsivä löytää ja Tatarstanin luontokin hemmottelee matkailijaa oikein kunnolla, jahka mahdollisuus tulee vastaan. Ja Tatarstan vielä erikseen hemmottelee myös suomalaismatkailijoita, sillä alueen matkailutoimisto tarjoaa tuhannelle ensimmäiselle suomalaisvieraalle ilmaisen päiväretken Kazanin ulkopuolella sijaitsevalle Sviyazhskin saarelle. Se on kazanilaisille kuin Suomenlinna helsinkiläisille eli paikka, jossa on toki historiallisia kohteita, mutta mihin mennään ensisijaisesti ottamaan iisisti. Retken saa Tatarstanin-matkoja järjestävien suomalaisten matkatoimistojen kautta.

Nyt kun reissusta alkaa olla viikko, on aika koota ajatukset ja päällimmäisenä mielessä on kyllä edelleen tasan ne jutut, mitkä valtas ajatukset heti reissun jälkeenkin: parasta oli arkkitehtuuri ja myös ruoka, kaikessa yksinkertaisuudessaan. Jos siis hulppeat rakennukset ja edullinen kaupunkikohde kiinnostaa, kannattaa harkita matkaa Kazaniin.

Lisää tästä aiheesta

8 Kommenttia

Elina | Vaihda vapaalle 21.6.2016 at 8.19

Tuo on kyllä niin erilaista Venäjää kuin millainen fiilis mulla on maasta! Voisi olla ihan mielenkiintoista vierailla joskus Kazanissa. Viisumin sinne vissiin tarvii ihan samalla tavalla kuin muualle Venäjälle? Se vähän rajoittaa sinne lähtemistä.

Vastaa
Inka 21.6.2016 at 18.35

Kazan oli kyllä mielenkiintoinen, ja just soppeli muutaman päivän vierailulle! Haasteellisen siitä tekee tosiaan se viisumi, joka myös nostaa matkan kokonaiskustannuksia aika kovasti..

Vastaa
Maarit Johanna 21.6.2016 at 10.38

Niin värikästä, raikasta ja puhdasta! On kyllä mun mielessä Kazan vähän kuin Pietari ja joku Baku yhdistettynä. Jälkimmäisessä en kyllä ole käynyt, mutta sinähän kohta voit varmaan vähän valottaa tuntuuko siellä fiilikset samalta :)
Oijjetta. Mie oon kyllä haaveillut pidemmästä Venäjän reissusta. Varmaan kuitenkin jossain vaiheessa käydään taas Murmanskissa tai Kirovskissa kun niihin autolla pääsee nopsakasti :)

Vastaa
Inka 21.6.2016 at 18.36

Joo, katotaan miten tuo sun kuvailu osuu nappiin! Mää oon koittanu olla muodostamatta mielikuvia Bakusta, joten katotaan miltä se näyttää kun mennään ihan puhtaalta pöydältä katsomaan. :)

Toivotaan, että pääset pian reissuun sinne itänaapurinki puolelle!

Vastaa
Meri / Syö Matkusta Rakasta 21.6.2016 at 11.28

Mä luin ton “ruplia ei siis ihan hirveästi reissussa kulunut” että “ripulia ei siis ihan hirveästi reissussa kulunut”… :D No ei onneksi sitäkään! Pitäis varmaan vetää kuppi kahvia et sais itsensä tälle päivälle hereille.

Mutta ihania nämä sun kuvat. Mä en ehkä ollut ruoasta aivan niin vaikuttunut, muista asioista kylläkin. Tosin chak chakit ja pasteijat vei kyllä munkin sydämen. Vielä yks avaamaton chak chak -paketti kaapissa. Ei varmaan kauaa.

Vastaa
Inka 21.6.2016 at 18.38

Haha, no molemmat on totta, ja hyvä kyllä ettei ripuliakaan näkyny. Ei olis toiminu meidän aikataululla! :D

Ja kiitti! :) Ruoka oli kyllä mun mieleen kaikessa yksinkertaisuudessaan, ja tykkäsin siitä niin kovasti että pitää varmaan tehä siitäkin aiheesta oma postauksensa, ainakaan ruokakuvista ei oo puutetta. Vein chak chakeja töihinki ja kyllä ne pienen ihmettelyn jälkeen hävis vauhilla parempiin suihin, eikä ihme!

Vastaa
Mika 2.7.2016 at 17.28

Kannattaa huomioida budjetissa myös viisumi ja sen hankintakulut, mikä tietenkin pienenee matkan pidetessä. Vierailemalla esimerkiksi Ukrainassa säästyy viisumikuluilta ja hintataso on yhtä edullinen.
Samalla herää kysymys, kuinka paljon halutaan vierailuilla tukea Venäjää, joka on laittomasti miehittanyt Krimin ja osan Georgiaa.

Vastaa
Inka 5.7.2016 at 9.38

Totta, hyviä pointteja molemmat! Matkustaminen on siinä mielessä hemmetin hankalaa, kun aina tulee tukeneeksi jotain jollain tasolla ehkä epäeettistä toimintaa, kun aivan kaikkea on mahdotonta tietää ja huomioida. Mutta näitä asioita on kyllä hyvä nostaa esille, kiitos siis tästä.

Vastaa

Jätä Kommentti