Pallontallaajat.net
Valikko

Tatarstanin ruoka – eipä todellakaan jäänyt nälkä

Kirjoittanut Inka 1.7.2016

Yhteistyössä Visit Tatarstan

Ne teistä, jotka seurasivat mun Tatarstanin-matkaa Snapchatissa (inkakha) huomasivatkin, että olin parisen kertaa melko yllättynyt paikallisesta sapuskasta. En oikein tiiä mitä olin odottanut, sienikeittoa ja häränkieltä varmaankin, kun yllätyin niin positiivisesti melkein jokaisella kerralla, kun istahdettiin ruokapöytään.

Tutkiskelin etukäteen paikallista ruokakulttuuria ja sen verran selvisi, että erityisesti leivonnaiset ovat aika tärkeä osa tatarstanilaista ruokapöytää. Ei kuitenkaan peruspullat tai viinerit, vaan nimenomaan suolaiset leivonnaiset ja piirakat. En ihan hirveästi innostunu tästä mutta onneksi maltoin odottaa ennakkoluulojeni kanssa aina paikan päälle, sillä jos totta puhutaan, niin tatarstanilainen keittiö pääsi yllättämään.

Tatarstanilainen ruoka-2

Aivan ekan hämmennyksen tilan tarjosivat hotellihuoneessa odottaneet chak chak -leivokset, eli epämääräiset, matokasaa muistuttavat pallerot, joita oli tuotu tervetulotoivotuksena ruhtinaalliset neljä kappaletta. Seuraavana päivänä paremmin tietävät kertoivat kyseessä olevan tatarstanilainen perinneleivos, joka valmistetaan suikaleiksi puristetusta taikinasta ja makeutetaan hunajalla. Käytännössä chak chak oli siis taikinapallero, jossa oli loputtomasti hunajaa! Paikallisittain teen kanssa nautittuna maistui oikein hyvältä, ainakin sen yhen tai kaks ekaa kertaa. Kolmas chak chak saman päivän aikana oli jo vähän liikaa, mutta tulipahan selväksi että nuo pallerot todellakin ovat se tärkein paikallisherkku, ja myös aika yleinen tuliainen Tatarstanista.

Varsinainen ylläri oli kuitenkin siellä ruokapöydässä. Ekalla lounaalla vedettiin kitusiin herkullinen lounassalaatti, jota seurasi melko runsas keitto kalapasteijoineen. Sen jälkeen mää jo kiittelin että olipa hyvä ja kiva lounas, kun pöytään roudattiin vielä pääruoka! Ja lopuksi vielä jälkkäri – chak chakia tietty. Olin aika ymmälläni tuosta neljän ruokalajin lounaasta, sillä se tuntui aika överiltä. Paikalliseen tapaan kuuluu kuitenkin syödä keittoa aina ja joka päivä, ja pitää annoskoot sen verran pieninä että neljä ateriaa onnistuu lounasaikaan aika kevyesti. Ei huono systeemi!

Tatarstanilainen ruoka Tatarstanilainen ruoka-6 Tatarstanilainen ruoka-3 Tatarstanilainen ruoka-7 Tatarstanilainen ruoka-5 Tatarstanilainen ruoka-4

Matkan aikana fiilistelin erityisesti noita keittoja, sillä useasta yrityksestä huolimatta oon toistaiseksi ite aivan jäätävän surkea tekemään maukkaita keittoja. Löysinkin itteni ryystämästä naama virneessä muun muassa yksinkertaista lihalientä, joka on siis yhtä lailla kala- ja borssikeittojen kanssa yleinen aterian alkukeitto. Meillä oli kolmen päivän aikana joka päivä lounas ja dinneri, mikä tarkoitti siis yhdelle matkalle kuutta eri keittoa. Aika kiva!

Keiton lisäksi syötiin myös tosi paljon salaatteja, jotka saatto olla kaikessa yksinkertaisuudessaan vaan leikattuja kasviksia maustamattoman jogurtin kans tarjoiltuna. Myös pääruoat oli tosi yksinkertaisia, pääasiassa lihaa ja kasviksia, joskus jotain pottua tai riisiä kylykeen ja se oli siinä.

Erikoisia juttuja oli jälkkärien lisäksi myös juuri ne leivokset. Huvittavin tais olla tatarstanilainen Kystyby, joka oli käytännössä lätty, jonka sisällä oli pottumuusia. Sen sijaan pasteijat, joita myös syötiin aika lailla joka päivä, oli yks toisensa jälkeen aina vaan herkullisimpia, ja omaksi suosikiksi liha- ja kalapasteijojen edelle nousi ehdottomasti kaalipasteija.

Tatarstanilainen ruoka-8 Tatarstanilainen ruoka-9 Tatarstanilainen ruoka-10 Tatarstanilainen ruoka-12

Näin hyvän ruuan ystävänä voin kyllä suositella Tatarastania varsinkin, jos sydän sykkii nimenomaan puhtaille raaka-aineille ja rustiikkiselle ruualle. Oli kiva, että annoksissa ei hifistelty turhaan vaan jätettiin ihan ronskisti tilaa raaka-aineille.

Ja kun kuitenkin ihmettelet, niin tuossa viimeisessä kuvassa komeileva herkku maistui aivan hattaralta, ja oli siis sokeria. Toinen perinteinen tatarstanilainen jälkiruoka, jonka omituista nimeä en edes yritä muistaa.

Loppuun vielä toivotan paikallisittain, priyatnogo appetita eli hyvää ruokahalua!

Lisää tästä aiheesta

Jätä Kommentti