Pallontallaajat.net
Valikko

Azerbaidžanin matka lähenee – vielä ehtii laittaa suunnitelmat uusiksi

Kirjoittanut Inka 3.7.2016

Alle kuukausi Kaukasian-seikkailuun, ja järjestelyt etenee vauhdikkaasti. Suunnitelmat oli tehty ja päiväsuunnitelma rakennettu tarkasti harkiten ja kaikki mahdolliset kohteet googletellen. Sitten kävikin niin, että oli pakko laittaa suunnitelmat uusiksi.

Azerbaidzanin viisumi-4

Luvassa on kuitenkin yhä alkuperäistä suunnitelmaa mukaillen jännitystä ja vauhtia, mutta toivottavasti ei vaaratilanteita, kun lähtetään seikkailemaan Kaukasiaan. Tätä voi nyt sanoa jo hyvällä omallatunnolla seikkailuksi, sillä monista meidän kohteista on melko mahdotonta löytää mitään infoa etukäteen, joten ollaan vaan merkattu kohteita suunnitelmaan ja koitetaan sitten paikan päällä selvittää, miten päästään halutussa ajassa minnekin.

Tällä hetkellä majoitukset on varaamatta suurimmilta osin, sillä meillä on varattuna toistaiseksi ainoastaan matkan ensimmäinen majoitus Bakuun. Sekin ainoastaan siitä syystä, että majapaikalta vaadittiin virallinen kutsu viisumia varten. Siitä päästäänkin siihen lentolippujen lisäksi tärkeimpään juttuun, eli viisumeihin, jotka saapuivat juuri!

Azerbaidžan on siis kohde, jonne suomalaisten on hankittava viisumi. Ilmeisesti Formula 1 -kisojen yleisöllä on mahdollista päästä maahan viisumivapaasti, mutta se nyt ei meitä paljoa lämmitä. Tätä en todellakaan tiennyt lentolippuja varatessani ja jos olisin sen tiennyt, olisin todennäköisesti varannut lennot Bakun sijasta Georgian puolelle Tbilisiin. Ihan hyvä toisaalta, sillä tuleepahan nähtyä nyt myös Bakua ja muuta Azerbaidžania. Hankin nyt elämäni ensimmäistä kertaa viisumin omine nokkineni, joten se oli aika jännittävää puuhaa.

Suomessa ei ole Azerbaidžanin suurlähetystöä, ja lähin lähetystö sijaitsee Tukholmassa. Yksittäiset matkailijat ei kuitenkaan voi hankkia viisumia itsenäisesti, sillä suurlähetystöllä on sopimus Comet Consular -matkatoimiston kanssa, jonka kautta meki viisumimme hankittiin, kun muita vaihtoehtoja ei ollut. Kaikeksi onneksi matkatoimistolla on toimipiste Helsingin keskustassa, niin ei tarvinnut alkaa kikkailla postitusten kanssa.

Azerbaidzanin viisumi-2

Viisumia varten passin pitää olla voimassa puoli vuotta matkan jälkeen, minkä lisäksi mukana piti toimittaa kaksi värillistä passikuvaa, kopio lentolipuista, virallinen kutsu hotellilta, kopio passista sekä tietysti viisumihakemus. Viisumi kävi melko kalliiksi, sillä kahden hengen viisumit maksoivat lopulta yhdessä tilattuna 170 euroa: 37,50 euroa viisumista per naama, 26 euroa käsittelymaksuja henkeä kohden, 30 euroa kuljetuksesta ja verot siihen päälle.

Käsittelyajan piti olla 15 päivää mutta kaikeksi onneksi kesän loma-ajat ja ramadan ilmeisesti nopeuttivat käsittelyä. Meillä kävi tuuri ajan suhteen, mutta muuten kävikin melko kettanasti, sillä meille ei myönnetty multi entry -viisumia kuten oltaisiin haluttu. Ja mikä parasta, en edes huomannut noviisina tsekata sitä viisumeita noutaessani, sillä katoin vaan päivämäärät ja muut jutut, mutta tietysti viisumityyppi jäi tsekkaamatta. Bongasin sen vasta illalla kotona, ja laitoin suorinta tietä sähköpostia Comet Consularille.

Seuraavana aamuna jo ennen ysiä vastaus odotti sähköpostilaatikossa (pakko antaa pisteet ripeästä asiakaspalvelusta, vaikka se ei nyt ihan hirveästi auttanutkaan). Syy tähän oli se, ettei meillä ollut monikertaviisumiin vaadittavaa ulkoministeriön kutsua, mistä syystä meille oli myönnetty ainoastaan kertaviisumi. Multa oli jäänyt täysin huomaamatta tuo vaatimus ulkoministeriön kutsusta, eikä Cometin henkilökuntakaan ollut siitä hoksannut mainita, kun ihmiset tavallisesti hakee vaan kertaviisumia. Se ei meitä paljoa lämmittänyt, ja käytinkin ison osan perjantaista siihen, että yritin ottaa yhteyttä Azerin ulkoministeriöön tavalla ja toisella, jotta saisin hankittua meille kutsut ja päästäisiin käymään Georgiassa matkan aikana. Kiire oli kova, sillä tulevan viikon ramadan-juhlinta sulkisi ulkoministeriön ovet koko viikoksi ja sen jälkeen viisumin muuttaminen olis auttamattomasti liian myöhäistä. Vastausta ei kuitenkaan kuulunut, joten me ei voida nyt muuta kuin heittää toiveet Georgia-vierailusta hiiteen ja alkaa etsiä koko Azerbaidžanin parhaita kohteita, sillä aikaa on, ja ihan ruhtinaallisestikin. Harmi juttu sinänsä, mutta kiva että meillä kuitenkin on ylipäänsä viisumit.

Azerbaidzanin viisumi-3Azerbaidzanin viisumi

Onneksi hoidettiin kuitenkin viisumijutut liikkeelle näinkin hyvissä ajoin, sillä olis ollut melko ikävää alkaa säätää jo varattuja majoituksia uusiksi siinä vaiheessa kun viisumit palautuukin vähän erilaisena kuin piti. Ja tässä välissä täytyy antaa pisteet myös Comet Consularille, sillä he ottivat vastuun siitä että me ei tiedetty lähetystön vaatimasta ulkoministeriön kutsusta, ja lupasivat palauttaa oman osuutensa viisumikustannuksista, eli meidän maksettavaksi jäänee lopulta viisumit ja postikulut.

Nyt siis pistetään matkasuunnitelmat upouusiksi ja aletaan kaivaa kaikki Azerbaidžanin ykköspaikat!

Lisää tästä aiheesta

6 Kommenttia

Tiia/ReiseReise 3.7.2016 at 17.02

Voi, onpa harmillinen juttu, ettette saaneet monikertaviisumia! Varmasti silti Azerbaidžanissakin aika kuluu. En tiedä maasta mitään, ainoastaan Euroviisujen kautta oon huomannut, että maasta tulee hyviä artisteja. :D Mielenkiinnolla odotan kyllä juttuja maasta!

Vastaa
Inka 5.7.2016 at 9.39

Mää oon selkeesti missannut nyt suuren Azer-tietouden kun en oo kattonu noita tiettyjä Euroviisuja. Mutta oon kyllä vakuuttunut että aika kuluu sielläkin, katotaan mitä keksitään. :)

Vastaa
Jani 4.7.2016 at 2.11

Olisi kannattanut hommata eVISA:t suoraan Azerbaijanista matkatoimiston kautta – hoitui todella hyvin ja ilman että passeja olisi pitänyt mihinkään lähettää.
http://reissujani.blogspot.fi/2016/02/azerbaijan-matkasuunnitelma-ja-viisumi.html

Tai parasta olisi ollut tosiaan lentää Georgiaan, josta olisi päässyt sekä Azeriin että Armeniaan käymään – mutta tässäkin voi tulla ongelmia, kuten itselläni meinaisi kesäkuussa tulla kun Armenian rajalla jouduin kuulusteluun Azerin leiman vuoksi.

Noh – Azerissa riittää nähtävää – on Baku ja sitten on se Azerbaidjan.. tulette huomaamaan.

Vastaa
Inka 5.7.2016 at 9.42

Kiitti vinkistä, me tsuumailtiin kyllä tuota e-visaa mutta päätettiin jättää se kuitenkin välistä syystä x, jota en enää muista. Tää hoitui lopulta kuitenkin varsin oksti, toki tietty kirvelee että ei saatu monikertaviisumia, mutta siitä syystä ei sitten lopulta jouduttu maksamaan palvelusta vaan saatiin viisumi kahdelle noin 110 eurolla, eli suunnilleen samaan hintaan mitä nääki taisit saada ainakin postauksen perusteella.

Oon kyllä samaa mieltä että kaikkein viisainta olis ollut ostaa ne Tbilisin lennot, mutta toisaalta nyt kävi näin ja tuleepahan Azeri tutuksi. Kiva kuulla, että nähtävää riittää runsaasti myös pääkaupungin ulkopuolella, sitä kieltämättä odotan ehkä jopa eniten. :)

Kiitos vinkeistä!

Vastaa
Pirkko / Meriharakka 5.7.2016 at 17.06

Aikoinaan teetimme matkatoimistolla (Starlight Tours, joka on erikoistunut räätälöinteihin, myös mitä eksoottisempiin kohteisiin) Armenia, Georgia, Azerbaidjan -kierroksen meille & yhdelle toiselle pariskunnalle ja matkan järjestys muodostui mm. viisumi- ja minkälainen leima saa milläkin rajalla olla passissa -syistä juuri tuollaiseksi. Jos olisimme vielä halunneet poiketa alueen erityisalueilla, Vuoristo-Karabahissa, Nakhichevanissa, Abkhaziassa, Ajariassa tai Etelä-Ossetiassa, niin vierailujärjestykselle olisi tullut vielä lisävaatimuksia. Etelä-Ossetiaan ei kyllä lähes kukaan ole tainnut päästä vuosiin millään järjestelyllä.

Eli etenkin jos mukana on viisumivaatimuksia tai keskenään huonoissa väheissä olevia maita, niin kannattaa opiskella tarkkaan etukäteen – tai käyttää matkatoimistoa :-)

Vastaa
Inka 6.7.2016 at 9.30

Kiinnostavaa, kiva kun kerroit kokemuksistasi! Mulla on periaatteena pärjätä mahdollisimman pitkälle omine nokkinemme, mutta tietty tuon viisumiasian kanssa oli pyydettävä apua. Täytyy vaan olla tarkkana millä alueilla kulkee, mistä syystä ei esimerkiksi todennäköisesti tulla vuokraamaan autoa noilla nurkilla, ettei vahingossakaan vierailla ns. väärillä alueilla. Raivokasta opiskelua on siis luvassa!

Vastaa

Jätä Kommentti