Pallontallaajat.net
Valikko

Vuoristoa ja vesiputouksia – Azerbaidžanin parhaat maisemat

Kirjoittanut Inka 6.8.2016

Reissun jälkeen ensimmäisen postauksen kirjoittaminen on mun mielestä aina kaikkein vaikeinta. Kun mielessä on sata ja kaks sataa siistiä kokemusta tuoreeltaan mitkä haluaisi jakaa kaikki vähintään heti, harmittaa ihan hirveästi joutua valitsemaan yks aihe, mistä kirjoittaa. Aattelin aloittaa aiheiden purkamisen tällä kertaa siitä mistä ei välttämättä kannattaisi: kaikkein parhaimmasta jutusta.

Ja se oli mulle meidän Azerbaidžanin matkalla Shahdagin vuoristokylä, jossa vietettiin matkan keskimmäiset kolme päivää. Se valikoitui meille kohteeksi oikeastaan aika sattumalta, sillä alun perin haaveilin, että oltais tehty päiväreissu vähän eri suunnalla sijaitsevaan Khinalugin vuoristokylään, mutta aika nopeasti selvisi, että sinne on melko haastava matkustaa Bakusta. Lisäksi majoitusten varaaminen ennakkoon oli lähes mahdotonta, ja sehän ei sovi millään munkaltaiselle ennakoijalle. Siispä päätettiin hylätä Khinalug, ja etsiä jotain muuta yhtä siistiä. Ja se oli Shahdag.

Shahdag Shahdag-7 Shahdag-2

Vuoristokohde on talvisin toimiva laskettelukeskus, mutta sesonki ei pääty kevääseen, sillä kesäisin Shahdag tarjoaa kaivattua viilennystä Bakun helteisiin ja vuoristomaisemat, joita varmasti jokainen osaa arvostaa. Meille Shahdag oli matkan rentoutumiskohde, missä todellakin otettiin iisisti: herkuteltiin aamiaisella, pulikoitiin uima-altaassa, treenattiin kuntosalilla, kateltiin leffoja ja käytiin tietysti seikkailemassa vuoristomaisemissa. Kolmen päivän aikana päästiin siis tekemään kaikkea sitä, mille arjessa toivoisi olevan enemmän aikaa tai mahdollisuuksia. Täydellinen lomakohde siis.

Shahdagissa päästiin myös todistamaan sitä, miten perus länkkärituristin matkailutoiveet eroaa azereiden tai tuolla parveilleiden arabi- tai venäläisturistien toiveista. Vaikka oltiin keskellä upeita vuorimaisemia aktiivilomailukeskuksessa, tarjottiin meille vaellusreittejä kysellessä puhdasta ei-oota. Se ei meitä tietenkään päivävaelluksilta estänyt, mutta kieltämättä teki siitä huomattavasti hankalampaa. Ensimmäisenä päivänä käveltiin vuoristotietä, mutta toisena päivänä kun yritettiin taivaltaa rinteiden vieressä kulkevia huoltopolkuja pitkin, pysäytettiin meidät oitis monesta suunnasta, sillä sinnehän oli vaarallista mennä!

Ensimmäisenä vaelluspäivänä ei saatu ihan hirveän pitkää reittiä aikaiseksi, mutta upeita maisemia riitti lyhyen matkan päässä meidän majapaikasta (joka oli muuten 60 euron ja viiden tähden hotelli ja josta todellakin on tulossa vielä oma postauksensa!), eli näkemien puolesta harvoiksi jääneet kilometrit oli ihan ok.

Lähdettiin liikkeelle metsästämään vesiputousta, sillä olin Instagramista bongannut semmoisen sijaitsevan alueella. Otettiin randomilla suunta ja lähettiin painamaan rinnettä ylös, mutta kovin kauaa ei tarvinnut kiivetä, kun vastassa oli jo pysähtymistä vaativia maisemia.

Shahdag-4Shahdag-9 Shahdag-6 Shahdag-5 Shahdag-11

Siinä edellisyön sateesta vielä pikkusen kostealla nurmikolla istuessa bongattiin jotain, mikä kertoi meidän todellakin olevan vuoristossa keskellä ei mitään, sillä horisontissa siinsi lammaspaimen laumansa kanssa! Paimen kävi kiivasta keskustelua azeriksi puhelimessa, ja huudot kiiri myös meidän korviin, vaikka paimen lampaineen oli hyvinkin pitkän matkan päässä.

Pikkuhiljaa lampaat eteni selvästi tuttuja reittejä pitkin meidän alapuolelta, ja paimen koirineen seurasi rauhassa perässä. Kesken maisemien ihastelun meidän viereen tulla jolkotti lempeän oloinen paimenkoira, joka oli ennen tätä tarkastellut meitä hyvän tovin etäältä. Oletettiin koiran kipsuttelevan rennosti vaan meidän ohitse, mutta sen sijaan se antoi meille hyväksyvän katseen ja pötkähti makoilemaan aivan meidän jalkojen juureen! Saatiin siis heti uus kaveri.

Matkan jatkuessa vastaan tuli turistibussi jos toinenkin, ja lopulta löydettiin myös se kauan etsitty vesiputous, ja vähän ajan päästä myös toinen. Ne oli molemmat sen verran kaukana että hylättiin aika nopeasti haaveet vaelluksesta niiden luo, sillä vaikka oltais päästy perille, tuskin oltais koskaan päästy takas. Onneksi ne näytti aivan jumalaisen upeilta myös hieman etäältä ihasteltuna.

Shahdag-16 Shahdag-12 Shahdag-15 Shahdag-14 Shahdag-18 Shahdag-17 Shahdag-13 Shahdag-19 Shahdag-20 Shahdag-24 Shahdag-22 Shahdag-23 Shahdag-27 Shahdag-25 Shahdag-26 Shahdag-28

Kun takana oli pari päivää Bakun 30 asteen lämmössä siveissä pitkissä lahkeissa, tuntui Shahdagin nippa nappa 20 astetta oikein hyvältä vaihtelulta.

Vaikka Shahdagissa ei siis ollutkaan mitään vaellusreittejä ja vähän tuntui välillä siltä että hyvännäköistä herkkupalaa roikotettas muutaman sentin päässä naamasta niin että siihen ei varmasti pääse koskemaan, oli vesiputous- ja vuoristomaisemien ihastelu etäältä myös oikein hyvä. Kieltämättä semmoinen vaeltamisen tuoma hands on -fiilis jäi nyt tuosta seikkailusta uupumaan, mutta kun Shahdagin teemana oli muutenkin rentous, niin ehkä siihen passasi mainiosti myös se, että päivät eivät pitäneet sisällään kymmentuntisia vaelluspäiviä. Tulipahan nyt ainakin istahdettua hyvinkin pitkäksi aikaa aina paikoilleen, ihan vaan maisemia katselemaan.

Näkymien puolesta siis vahva suositus Shahdagille, erityisesti jos haluat päästä hotellilta suoraan huippumaisemien äärelle!

Ja pahoittelut kuvatulvasta, mutta oli yksinkertaisesti ihan liian vaikeaa päättää, mitkä noista maisemakuvista jakaisin teidän kanssa, ja rajaaminen oliki sitten lopulta lähes mahdotonta…

Lisää tästä aiheesta

16 Kommenttia

Anna 6.8.2016 at 8.44

Niin kaunista!! <3___<3

Ja luulenpa, että parhaasta postauksesta oli justiinsa hyvä aloittaa. Itse jäin ainakin lukijana nyt ihan janoamaan lisää..:)

Vastaa
Inka 7.8.2016 at 16.22

Jes, vähän kiva! Ehkä mää siirryn sitten jatkossa aina aloittamaan just niillä parhailla jutuilla. :)

Vastaa
Maarit 6.8.2016 at 9.04

On kyllä kaunista, ihanat kuvat! Kohde on varsin eksoottinen ja hyvinkin kiinnostava. Me nähtiin Montenegrossa lammaspaimen, sekin oli jotenkin älyttömän siistiä. Tulee ihan eri fiilis tuommoisessa rauhan tyyssijassa. Mulla on aina sama ongelma reissun jälkeen, että miten aloittaa postaukset. Tähän asti oon vasn lähtenyt järjestyksessä purkamaan. :)

Vastaa
Inka 7.8.2016 at 16.23

Ei vitsi, vähän hauskaa että törmäsitte lammaspaimeneen, se kyllä on näin suomalaisen kaupunkiasujan (ja myös munkaltaisen maalaisen) silmissä aika siistiä, vähän kuin jäänne menneestä! Mää en ikinä malttais mennä järjestyksessä, oon joskus kokeillu mutta sitten kuitenkin poimin ne omat suokkarit sieltä ennen muita. Ehkä se olis lukijan kannalta järkevämpää, mutta kun ei vaan malta!

Vastaa
Elina | Vaihda vapaalle 6.8.2016 at 9.28

Ihana paimenkoira. <3 Huikeita maisemia! Mutta pakko myöntää, että jäin ihmettelemään missä ne vesiputouskuvat on ennen kuin tajusin tihrustaa kuvia vähän tarkempaan. :D Olisiko autolla päässyt siis lähemmäs, jos siellä paahtoi turistibusseja? Vuokrasitteko Azerissa ollenkaan autoa vai millä liikuitte?

Vastaa
Inka 7.8.2016 at 16.25

Heh, joo aika vaatimattomia ovat kuvissa esiintyvät vesiputoukset! Bussilla olisi päässyt ainakin tuon toisen lähelle, ja varmaan lopulta ne soratiet olis mutkitellut myös lähemmäs sitä toista. Me kuitenkin päätettiin ettei vuokrata autoa tuolle vuoristoetapille, sillä tiet oli sen verran huonokuntoisia paikoin jo kaupungeissa, että olis ollu hermojaraastavaa joutua ajelemaan ite noilla vuoristoteillä. Vuokrattiin kyllä auto yhelle päivälle, ja siitä sekä ajamisesta Azereissa on luvassa lisää myöhemmin. Nuo taipaleet taitettiin bussilla ja taksilla.

Vastaa
Rimma | RIMMA + LAURA -matkablogi 6.8.2016 at 9.35

Ai että on nättiä! Ei liene ylläri, että tämmöiset maisemat saa munkin sydämen läpättämään <3

Vastaa
Inka 7.8.2016 at 16.25

No ei yllätä ei, ja hyvä niin. :)

Vastaa
Pingviinimatkat 6.8.2016 at 9.45

Eipä ihme, että oli vaikea valita kuvamateriaalia, sen verran on upeat maisemat! Ja mielenkiinnolla jään odottamaan postausta mainitsemastasi hotellista. Kuulostaa hyvältä :)

Vastaa
Inka 7.8.2016 at 16.26

Jes, kiva kuulla!

Vastaa
Meri / Syö Matkusta Rakasta 6.8.2016 at 9.54

Sielu lepää, kun näitä maisemia katselee!

Vastaa
Inka 7.8.2016 at 16.26

Paikan päällä tuo sama lause kävi kyllä mielessä useaan otteeseen, en voi siis muuta kuin yhtyä siihen! :)

Vastaa
Katja | Historia de Viajes 6.8.2016 at 13.49

Niin nättiä, vuorimaisemat iskee kyllä muhun ihan satasella!

Vastaa
Inka 7.8.2016 at 16.27

Sama, oli niin mahtavaa päästä pitkästä aikaa näkemään tuommoisia maisemia. :)

Vastaa
Jenna / With huge passion for life 10.8.2016 at 10.48

Mun sydän melkein suli näitä maisemia katsellessa. Ihan mielettömät vuoristomaisemat :)

Vastaa
Inka 15.8.2016 at 17.55

Ihana kommentti Jenna! Kiva että tykkäsit. :)

Vastaa

Jätä Kommentti